Forum PCLab.pl: Command Rate 1T vs 2T Czy warto ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Command Rate 1T vs 2T Czy warto ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   boniek7071 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 16 Mar 19

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 20:26

Witam otóż mam owe pytanie czy zmiana Command Rate z 2T na 1T daje coś względem wydajności czy warto to wgl ruszać. ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13961
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 20:38

Tak daje, ale zmniejsza też maksymalne taktowanie jakie możesz osiągnąć (czasami znacząco).

#3 Użytkownik jest niedostępny   boniek7071 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 16 Mar 19

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 20:51

Czyli mam rozumieć że jak moje pamiątki latają na 3200MHZ profil XMP to obniży jego taktowanie czyli generalnie ustawić to 1T czy zostawić 2T :) ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3530
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 21:16

Ustawić na 1T, to większa wydajność.

#5 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13961
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 21:29

Zobacz postboniek7071, o 13 Kwiecień 2019 - 21:51, napisał(a):

Czyli mam rozumieć że jak moje pamiątki latają na 3200MHZ profil XMP to obniży jego taktowanie czyli generalnie ustawić to 1T czy zostawić 2T :) ?
Maksymalnie taktowanie na 1T zależy od pamięci, kontrolera, procesora i BIOSu.
Może zadziałać na 3600MHz, może być stabilny tylko do 2400MHz - wszystko zależy od sprzętu.
Generalnie, nie możesz niczego uszkodzić zmieniając tylko tryb z 2T na 1T, więc warto spróbować (pamiętaj o porównaniu wydajności przed i po).

#6 Użytkownik jest niedostępny   Andree 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4922
  • Dołączył: Wed, 07 Kwi 04

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 22:02

Komputer może być niestabilny, jeśli ma obsadzone wszystkie 4 sloty pamięci i Command Rate jest 1T, wtedy trzeba ustawić 2T.Jeśli są obsadzone tylko dwa sloty pamięci, to śmiało ustaw 1T.

#7 Użytkownik jest niedostępny   boniek7071 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: So, 16 Mar 19

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 22:03

Posiadam tylko 2 sloty więc ustawiłem 1T :) Dzięki za odpowiedź wszystkim Pozdrawiam

#8 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Nic się nie stałoo Danusia, nic się nie stałooo..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5758
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 11:40

To, że działa nie oznacza, że stabilnie. Moje 3200/16 nie chciały gadać na CM 1T. Weź zapuść na tym memtesta. Albo chociaż Prime95 z alokacją 95 % pamięci.

#9 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5734
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 11:50

Nawet 9900K powyzej 3700-3800 musi latać 2T. X299 tego problemu nie miał, tam miałem 4000C17 1T na 4 kościach.

#10 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9384
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 15:43

Nic nie musi. Kwestia pamięci i ustawień OC.
Dodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3530
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 17:11

Wszystko co zostało napisane jak wyżej + dopowiem coś od siebie odnośnie kwestii pamięci :E a przynajmniej co mnie spotkało na Ryzenie. Kupiłem kiedyś zestaw grexr416gb3000c15adc - straszny szrot, 2x8gb na samsungach b-die dual rank :hmm: :lol2:
Niektóre szajsowate zestawy potrzebują 2t nawet na niższym taktowaniu właśnie jak ten wyżej. Udało mi się ustabilizować 3000mhz dopiero po ustawieniu SOC=1,2v :E + timingi właśnie 2.15.17.17.17.35 + podniesienie napięcia RAMów chociaż trochę ponad 1,35v je destabilizowało :E

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 23 Kwiecień 2019 - 17:11


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych