Forum PCLab.pl: Jaki Windows 10 kupić? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki Windows 10 kupić? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   djmarcin87 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1081
  • Dołączył: Wt, 17 Sty 06

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 12:05

Jaki polecacie, jaką wersję i licencję? I gdzie kupię tanio?
Chodzi mi o windowsa, którego będę mógł instalować za każdym razem jak zmienie komputer. I będzie on wykorzystywany na dwóch komputerach.

#2 Użytkownik jest niedostępny   P.stasz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Cz, 12 Kwi 18

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 13:04

Polecam Windows 10 Pro , używany z Allegro ale najlepiej sprawdzić komentarze sprzedawców i nazwę firmy - od jakiego czasu jest na rynku. Część sprzedawców sprzedaje licencje np MSDNAA które nie są legalne do odsprzedaży ale Ci którzy są długo na rynku tego nie robią. Wszystko oczywiście jest legalne i zgodne z prawem UE.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1895
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 13:08

nie kupuj tanio tylko kupuj z głową. jak ktoś chce ci wicsnąć klucz za 50 złotych to jest oszustem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   JaN008 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1952
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 13:26

najrozsądniej to żaden

#5 Użytkownik jest niedostępny   Fonzie 

  • Be cool like the Fonz...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2411
  • Dołączył: Pn, 25 Sty 16

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 13:49

Najtańsza opcja to chyba zakup jakiegoś "padła" na C2D ze stickerem Win7 Pro (info o stickerze musi być na fakturze) , przeniesienie licencji na docelowy komputer i aktualizacja do win10 pro...

Ten post był edytowany przez Fonzie dnia: 14 Kwiecień 2019 - 13:59


#6 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4011
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 14:36

Ponadto jeden komputer - jedna licencja.
Zatem jak potrzebujesz wyposażyć dwa komputery w Windowsa 10 to musisz kupić 2 licencje.

#7 Użytkownik jest niedostępny   djmarcin87 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1081
  • Dołączył: Wt, 17 Sty 06

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 11:39

Zobacz postLeBomB, o 14 Kwiecień 2019 - 15:36, napisał(a):

Ponadto jeden komputer - jedna licencja.
Zatem jak potrzebujesz wyposażyć dwa komputery w Windowsa 10 to musisz kupić 2 licencje.

To na boxowym windowsie nie mogę zainstalować systemu na dwóch swoich komputerach? :o

#8 Użytkownik jest dostępny   szulik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 07

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 11:42

Zobacz postdjmarcin87, o 15 Kwiecień 2019 - 12:39, napisał(a):

To na boxowym windowsie nie mogę zainstalować systemu na dwóch swoich komputerach? :o


Nie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4011
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 18:50

Nie, nie możesz, chyba że masz wyraźnie napisane że kupiłeś licencję na 2 lub więcej stanowisk. BOX jedynie pozwalał dowolnie przenosić system na nowy/inny komputer, ale jednorazowo i tak mogła być aktywna tylko jedna instalacja.

#10 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 20:55

Zależy co chcesz na nim zrobić, do zwykłego użytkowania wystarczy home, sam go mam i żałuję, bo przydał by mi się PRO, który ma kilka fajnych opcji, których nie ma home

#11 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4011
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 23:11

Np. czego?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Tomz 

  • Unknown Soldier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3201
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 22:09

Główna różnica to to ,że Pro możesz podłączyć do domeny (czyt. do konta użytkownika na serwerze). Opcja przydatna głównie w biurach/szkołach.
Do domu to Home.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9044
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 22:31

Zobacz postLeBomB, o 22 Kwiecień 2019 - 00:11, napisał(a):

Np. czego?

Brak bitlockera, brak serwera RDP, brak zaawansowanych uprawien NTFS, brak obsługi domen, brak obsługi hyper-v
Juz pomine takie detale ze na Pro mozesz uzywac dwa CPU a nie jeden ale to juz taki drobny detal

#14 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4011
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 15:17

@up pytałem INH, bo nie każdy korzysta z tego co wymieniłeś i nie każdemu jest to niezbędne tym bardziej, że większość z tych rzeczy można zastąpić innymi programami nawet na wersji Home.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych