Forum PCLab.pl: i7 8700 - jakaś tania płyta? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 8700 - jakaś tania płyta? do 400 (dopuszczam outlety i nawet używane)

#1 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 09:43

Witam. Szukam jakiejś płyty pod ten procesor. Dopuszczam jakieś outlety, najlepiej z jakiejś
porządniejszej sieci, z gwarancją. Wstępnie myślałem np o MSI Z370 PC PRO, bo widziałem
kilka takich właśnie w cenie około 400. Zdarza mi się czasami coś pograć więc kupię pewnie
z czasem kartę w stylu RTX 2060. Oprócz tego warto by było mieć jak najwięcej USB i najlepiej
dwa złącza M.2. pod dyski (i tu jest problem bo ta płyta wyżej ma tylko 1). Nigdy nic nie
podkręcam i nie ma opcji żebym teraz to zrobił. Sprzęt zmieniam co około 5 lat, raczej zwykle
w komplecie (płyta, procesor, pamięci, często zasilacz).

Czy znajdę coś takiego?

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 10:57

Zobacz postetet100, o 15 Kwiecień 2019 - 10:43, napisał(a):

Oprócz tego warto by było mieć jak najwięcej USB i najlepiej
dwa złącza M.2. pod dyski (i tu jest problem bo ta płyta wyżej ma tylko 1).

Popatrz na tą płytę jeszcze raz ;)

Samego USB jest sporo - poza tym, co jest na tyle, płyta pozwala wyprowadzić jeszcze 4 USB3 i 4 USB2.

#3 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 11:09

Kurde. Pomyliłem chyba linki bo na pewno nie chciałem takiej bez akcesoriów (chociaż jedynym niezbędnym jest dla mnie maskownica). Ta
faktycznie ma podwojne M.2. ale też podwójne PCI 3.0 x16. USB też sporo.

#4 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 15:06

Napisałem do MSI czy można taką maskownicę kupić i można za 75 zł. W związku z tym chyba mi się odechciało zarówno outletów jak i płyt MSI.

#5 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1808
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 15:20

W Chinach maskownica do płyt MSI kosztuje ~5zł :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 06:57

No troszkę przejrzałem i szczerze za 5 nie widzę. Chociaż max tyle to powinno kosztować.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:14

Zobacz postetet100, o 16 Kwiecień 2019 - 07:57, napisał(a):

No troszkę przejrzałem i szczerze za 5 nie widzę. Chociaż max tyle to powinno kosztować.


i przesyłka od 30 groszy do 4zl. Też brzmi nieprawdopodobnie jak na nasze realia.

#8 Gość_Abiiii_*

  • Grupa: Goście

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:40

Wrzuć w kupię temat maskownicy może ktoś ma ja tak kupiłem do tomahawk za 30pln

Też pytałem serwis MSI ta sama cena jak u ciebie 75pln...

Ten post był edytowany przez Abiiii dnia: 16 Kwiecień 2019 - 07:41


#9 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5725
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:45

Msi nie da obsługi ryzenow 2 do płyt na chipsetach 300, ktoś jeszcze chce kupować ten ich bulls&&t?

#10 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:47

Tylko co mi po maskownicy kiedy nie wiem czy ta płyta się nadaje. Ciągle widzę jakieś narzekania na sekcje zasilania. Jak czytam na różnych forach to mi wychodzi że tylko włączę i całość pójdzie z dymem.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:50

Jak chcesz, to możesz kupić u EVGA w promocji jakąś płytę z370.

Ostanio były po 120 euro. Pytanie czy chcesz czekać czy potrzebujesz na już.

https://eu.evga.com/...UNL_2019-03-22/

#12 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:56

Nie wiem czy potrzebuje na już (chociaż chętnie bym sprawdził jak najszybciej czy procesor działa) ale do takiego polowania raczej nie mam cierpliwości. A w tej chwili najtańszą tam widzę za ponad 200 euro. Drogawo.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5725
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:01

Do 8700 non-k stock nie potrzebujesz super vrm w płycie, wiadomo b360 za 250 ziko by raczej nie podołała, ale jakaś taka średnia z370 wg mnie jak najbardziej.

#14 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:16

No i tu się pojawia pytanie czy ta przykładowo MSI Z370 PC PRO to już średnia czy jeszcze słaba lub średnio słaba.

A może MSI Z370 SLI PLUS też z outletu za 550 ? Tylko gwarancja niestety sporo krótsza.

Chciałbym do tego kupić też maksymalnie szybkie pamięci. Tylko znowu czytam, że przykładowo ktoś kupił
3600 a poszły na max 3000. I nie wiem czy brać 3000 lub 3200 ale z mniejszymi opóźnieniami czy jednak
wyższe taktowanie.

Ten post był edytowany przez etet100 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 08:20


#15 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:30

Zacznijmy od tego, jaki masz lub chcesz mieć ram?

2666Mhz czy 3000MHz+ ? Na Z370/Z390 ram możesz kupić szybszy. Zablokowane chipsety to max 2666MHz.
https://allegro.pl/o...-xmp-7532370549


Jakbyś chciał w miare przyzwoita płytę z chipsetem z390, to ta chyba wychodzi bardzo korzystnie:
https://www.euro.com...-gaming-x.bhtml

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 16 Kwiecień 2019 - 08:41


#16 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:40

Chce mieć taki żeby nie był wąskim gardłem ale też nie dam za sam RAM 1500 czy 2000.

Nie wiem czy potrzebuje aż znowu Z390. Nie chciałbym przekombinować i wyrzucić kasy w błoto.
Choć ta jest w powiedzmy akceptowalnej cenie. Tylko ma 1 x PCI-E x16. Wprawdzie pewnie nigdy
drugiego nie użyje ale raz mi był potrzebny i teraz myśle czy jednak nie byłoby warto mieć 2.

Czy te 4000 na pewno będzie działało? Bo sporo się już naczytałem i ludzie mają problemy
powyżej 3000.

Ten post był edytowany przez etet100 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 08:42


#17 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:44

źle czytasz specyfikację płyt :D

Z370 i z390 jak mają dwa srebrne porty PCIE 16x to może działać jeden z prędkością 16x albo oba z prędkością 8x.
(zazwyczaj w 99% przypadków - wszystkie to wersja SLI). Oba gniazda są wówczas z linii procesora.


Ta zlinkowana ma 1x PCIE 16x z Procesora, oraz 1x PCIE 16x fizycznie i 4x elektrycznie prosto z chipsetu.

W zupełności jest to wystarczające do np montazu dysku NVME na adapterze PCIE. Dla GPU jest to mało. Ale 8X plus 8x dla GPU też szału nie robi i też nie ma sensu.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 16 Kwiecień 2019 - 08:45


#18 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:48

Ja czytam tak jak jest napisane. Przy jednych płytach piszą PCI-E 16x - 1, przy innych PCI-E x16 - 2 lub 3. Wydawało mi się, że to jest proste i oczywiste. Ale może nie jest.

#19 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:50

Napisane gdzie? Czyta się tylko specyfikację na stronie producenta. W opisach na stronach sklepów/allegro patrzysz tylko na dwie rzeczy - dokładny model i cenę.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12529
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:55

Co do ramu, możesz zerknąć zawsze czy jest na liście XMP płyty lub prducenta pamięci.

Tutaj są ciekawe kości w przyzwoitej cenie:
https://allegro.pl/o...z-gw-7919742479

Zobacz postetet100, o 16 Kwiecień 2019 - 09:48, napisał(a):

Ja czytam tak jak jest napisane. Przy jednych płytach piszą PCI-E 16x - 1, przy innych PCI-E x16 - 2 lub 3. Wydawało mi się, że to jest proste i oczywiste. Ale może nie jest.


To weź zerknij na zdjęcie i napisz ile jakich portów PCIE widzisz ?

Jakbyś chciał tanio kozackie kości to te:
https://allegro.pl/o...cl19-7974974462

XMP1 lub XMP2 jak nie wystartują, to będzie trzeba ręcznie ustawić timingi. Nie powinno być problemów z ustawieniem czegoś bardzo szybkiego.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych