Forum PCLab.pl: i7 8700 - jakaś tania płyta? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 8700 - jakaś tania płyta? do 400 (dopuszczam outlety i nawet używane)

#41 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12569
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 13:27

Jeżeli komuś nie przeszkadza 2666cl19 to znaczy, że ryzen 1700 spokojnie ogarnie Soft który ma działać na tym kompie. Nie gorzej i za mniej niż połowę ceny 8700.

#42 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6045
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 11:46

Mam na sprzedaz Asus Prime-A z370,pelen boks.
Plyta swietnie sie spisywala w moim poprzednim projekcie i elegancko dawala sobie rade z @8700K.
Z czytym przekonaniem moge polecic ta plyte-ma naprawde wszystko co potrzeba,sekcja zasilania daje rade.Generalnie to w sumie top samo co strix,a nawet nieco lepiej bo na plycie sa przyciski reeset i mem test.

Obecnie mam aorusa z390 master,bo mialem kupowac 9900k(moze jeszcze kupie)-to juz jest plyta z innej ligi...ale z reka na sercu,wspomniany Prime ma wszystko co potrzeba i elegancko daje rade z 8700K

#43 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 07:23

Chwilę mnie nie było i rozgorzała ciekawa dyskusja.

Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB, 3400MHz, CL16
Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436

Złącza M.2 na oko się różnią i mój Samsung 970 EVO pasuje tylko do jednego z nich (tego dalej od procesora). No chyba, że jestem ślepy. Aż to sprawdzę jeszcze raz po powrocie.

Pamięć po włączeniu XMP chodzi na 3400Mhz (jeśli dobrze odczytałem ustawienia bo pewny nie jestem), pozostałych parametrów teraz nie pamiętam. Tylko wtedy problem jest przy starcie, kiedy płyta restartuje się po kilku sekundach. Nie znalazłem na ten temat za dużo informacji ale niektórzy twierdzą, że jest to związane z wykrywaniem parametrów pamięci przez płytę. Oczywiście potem chodzi ale jest to skrajnie irytujące. Natomiast na 2666 startuje od razu.

#44 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 07:53

Tak, powinieneś się przyjrzeć jeszcze raz.

Nie widziałeś rzeczy irytujących jeżeli dłuższy start o kilka sekund za taki uważasz ;)

#45 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 07:57

Przyjrzę się na pewno.

A mój próg irytacji znajduje się nisko. 10 sekund na pokazanie się pulpitu to max co mogę znieść.

#46 Użytkownik jest niedostępny   D@nielo007 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Nd, 30 Lis 14

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 10:36

Mam dokładnie taki sam zestaw:

Core i7 8700
Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB, 3400MHz, CL16

Cytuj

Pamięć po włączeniu XMP chodzi na 3400Mhz (jeśli dobrze odczytałem ustawienia bo pewny nie jestem), pozostałych parametrów teraz nie pamiętam. Tylko wtedy problem jest przy starcie, kiedy płyta restartuje się po kilku sekundach. Nie znalazłem na ten temat za dużo informacji ale niektórzy twierdzą, że jest to związane z wykrywaniem parametrów pamięci przez płytę. Oczywiście potem chodzi ale jest to skrajnie irytujące. Natomiast na 2666 startuje od razu.


U mnie na początku było to samo pomogła aktualizacja biosu do najnowszej wersji. Teraz wszystko śmiga. Swoja drogą ta płyta w tej cenie jest naprawdę świetna.

#47 Użytkownik jest niedostępny   etet100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 27 Kwiecień 2019 - 16:39

Faktycznie te M.2. są takie same. Tylko złącze jakoś z wyglądu inne.

To teraz tylko te beznadziejne restartowanie. Przez chwilę mi się wydawało, że przełączenie memory boot mode na fast boot rozwiązało problem. Ale potem niestety wrócił. Aktualizacji jeszcze nie próbowałem bo nie chciałem robić tak daleko idących zmian w sytuacji kiedy myślałem o zwróceniu płyty. Ale trzeba będzie sprawdzić.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych