Forum PCLab.pl: Ryzen 2600x problem z pamięciami ram - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2600x problem z pamięciami ram

#1 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:12

Witam mój zestaw to:
Ryzen 2600x
Gigabyte b450 aorus Elite
Hyperx predator 2x8gb 3200mhz
Rtx 2070

Problem polega na tym że pamięci nie chcą działać na częstotliwościach większych niż 2133mhz, powyżej tego taktowania komputer uruchamia się normalnie i wszystko działa tylko praktycznie w każdej grze są crashe do pulpitu bez żadnych błędów. Próbowałem zmieniać timingi, napięcie od 1.35 do 1.50, wyjąć jedna kość ramu, reinstal systemu i gier lecz problem cały czas występuje. Jest jakiś sposób żeby rozwiązać ten problem?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6084
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:17

Bios najnowszy?

#3 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:19

Tak tydzien temu wgrywalem

#4 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3928
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:21

Pozostaje zmienic pamieci, Aegis dobre i dzialaja z Ryzenami.

#5 Użytkownik jest niedostępny   mekk 

  • EdytaMAN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 664
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:25

testowałeś czymś same pamięci/procesor (...)???

... memtest, prime95???

Piszesz że tylko gry powodują problemy, może niekoniecznie winne są pamięci?

#6 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:29

Tak testowałem w aida64 oraz prime95 na 3200mhz przez godzinę i nie wawalało żadnych błędów

Ten post był edytowany przez ppawel26 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 12:30


#7 Użytkownik jest niedostępny   mekk 

  • EdytaMAN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 664
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:43

Zobacz postppawel26, o 15 Kwiecień 2019 - 13:29, napisał(a):

Tak testowałem w aida64 oraz prime95 na 3200mhz przez godzinę i nie wawalało żadnych błędów


to weź pod lupę grafikę... <hmmm>
furmark?

+prime - 1h to mało ... i warto używać wszystkich trzech trybów pracy...

Ten post był edytowany przez mekk dnia: 15 Kwiecień 2019 - 12:44


#8 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 12:52

Jak wrócę do domu to przetestuję furmarka i jeszcze raz pamięci, tym razem dłużej niż godzinę

Ten post był edytowany przez ppawel26 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 12:53


#9 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 607
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 13:25

Jak miałem Ryzena to jedynie gdzie się dobrze kręciły to były pamięci na B-Die, reszta robiła crashe ale tak jak wyżej to sprawdź grafę bo równie dobrze może płatać figle

#10 Użytkownik jest niedostępny   pwil 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1310
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 06

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 13:48

Zobacz postppawel26, o 15 Kwiecień 2019 - 12:12, napisał(a):

Witam mój zestaw to:
Ryzen 2600x
Gigabyte b450 aorus Elite
Hyperx predator 2x8gb 3200mhz
Rtx 2070

Problem polega na tym że pamięci nie chcą działać na częstotliwościach większych niż 2133mhz, powyżej tego taktowania komputer uruchamia się normalnie i wszystko działa tylko praktycznie w każdej grze są crashe do pulpitu bez żadnych błędów. Próbowałem zmieniać timingi, napięcie od 1.35 do 1.50, wyjąć jedna kość ramu, reinstal systemu i gier lecz problem cały czas występuje. Jest jakiś sposób żeby rozwiązać ten problem?


Sprawdź dobrze grafikę, a oprócz tego przedostatni BIOS/UEFI/AGESA. Z ustawień w AGESa zmieniłbym Vsoc na stałe 1.1V. Przy takim napięciu mogłem nawet na A320 kręcić pamięci 2133 na 3000CL15 bez problemu.

Ten post był edytowany przez pwil dnia: 15 Kwiecień 2019 - 13:49


#11 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 579
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 13:57

Dziwne akurat predatory hyperx dobrze działają z ryzenami są na liscie kompatybilnych ramów.
Z drugiej strony Gigabyte i jego płyty mają jakieś problemy z oc ramu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   pwil 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1310
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 06

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 14:03

Zobacz postslawinho, o 15 Kwiecień 2019 - 13:57, napisał(a):

Dziwne akurat predatory hyperx dobrze działają z ryzenami są na liscie kompatybilnych ramów.
Z drugiej strony Gigabyte i jego płyty mają jakieś problemy z oc ramu.


U mnie na Gigabyte na jakimśtam kolejnym AGESA napięcie Vsoc lata od ~0.8V do ponad 1V, a efekty kręcenia różne. Na ASROCKu za 189pln wymusiłem 1.1V i od tego momentu mogłem kręcić pamięci swobodnie.

W końcu kupiłem sobie ASROCKa AB450M-PRO4, ale nie mam kiedy zamontować.

Ten post był edytowany przez pwil dnia: 15 Kwiecień 2019 - 14:03


#13 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 14:15

Gdzie zmienić ten vsoc szukam wszędzie i nie mogę znaleźć takiej opcji

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 16:01

Na początek, masz RAM w dobrych slotach, 2 i 4 licząc od CPU? Ten RAM powinien działać bez zająknięcia na płytach AM4.
Jak chcesz podwyższyć SOC, to znajdź napięcie z nazwą w tle SOC, maximum dla tego napięcia 1,2v.

#15 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 16:03

Już znalazłem, mam w slotach 1 i 3 myślałem że to nie ma znaczenia

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 16:08

Zamień na 2 i 4 w takim razie, bo to ma podstawowe znacznie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 16:26

Zobacz postQwertypp10, o 15 Kwiecień 2019 - 16:08, napisał(a):

Zamień na 2 i 4 w takim razie, bo to ma podstawowe znacznie.

Zmienilem, vsoc ustawione na 1.1 v, taktowanie ramu 2933mhz, odpaliłem bf5 i po kilku minutach wywaliło do pulpitu. Wcześniej używałem Intela i wszystko działało, a teraz postanowiłem kupić AMD i takie cyrki się dzieją.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 16:54

Zamień moduły jak pisałem i spróbuj samego XMP.
Możesz też spróbować zresetować BIOS zworką i jeszcze raz spróbować włączyć XMP, to czasem pomaga.

XMP składa się taktowania, napiecia dram voltage, SOC sobie wyznacza płyta sama, timingi główne i subtimingi. To co wklepałeś to prawdopodobnie za mało.
Jak dalej będzie problem to ustaw tak:
Timingi główne:
1.16.18.18.18.36
dram voltage 1,4v
SOC 1,1v
I na ten moment tyle, zapisz to jako profil OC.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 16:57


#19 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 18:13

Na profilach xmp wywaliło blue screena, ustawiłem tak jak napisałeś i w grach nadal wywala do pulpitu, furmarkiem testowałem kartę i 0 problemów, temperatura to max 68 stopni. No nic narazie ustawię 2133mhz i chyba sprzedam procesor razem z płytą i kupię Intela.

Ten post był edytowany przez ppawel26 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 18:14


#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3448
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 18:22

Nie poddawałbym się tak szykbo...
Spróbuj zobaczyć, czy nie będzie poprawy jak zmienisz procODT, na 60ohm, ew.53ohm. Możesz sprawdzić w programie Ryzen timing checker ile aktualnie wynosi.
Jak również podnieść jeszcze SOC na 1,15v.
Te pamięci śmigają praktycznie każdemu, możesz spróbować też na ustawieniach auto RAMu puścić na nich Dang Wang Memtest na około 200%, może któryś moduł jest walnięty- apropos, sprawdź każdy moduł pojedynczo w 2 slocie z XMP, może któryś nie daje rady.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych