Forum PCLab.pl: Wymiana Karty graficznej, co trzeba zmienić ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana Karty graficznej, co trzeba zmienić ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   WujekGeraltt 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 13:54

Czołem wszystkim ! potrzebuje waszej pomocy

Posiadam obecnie taki zestaw :

* Plyta główna - MSI Z97 - G43, Intel Z97, 4xDDR3,VGA,GbLAN,Z97-G43
* Procesor- I7 4790K Socket LGA1150, 64 bit, do 4,4 GHZ, 88 W, Cache 8MB, Devils Canyon
* Grafika - MSI GTX 970 Gaming 4096 MB DDR5 - (Gtx 970 GAMING 4G)
*Chlodzenie - Silentium PC Grandis XE1236
*Dysk SSD - Plextor 128GB SATA III transfer do 520 mb/s + HDD 1TB Seagate 1TB, SATA III , 7200RPM 64 mb cache
*Zasilacz Cheiftec 600W GPS-600A8
*Pamiec RAM - G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133 MHZ CL9 XMP rev.2
+ G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 2133 MHZ CL9. Dokupione po roku czasu, chociaż (Windows 7 64b) nie widzi tylko 16 GB

Komputer składałem 4 lata temu w morelach i chciałbym teraz ulepszyć grafikę z nastawieniem na obróbkę w programach oraz zwiększenie wydajności w Wiedzminie 3 i myślałem o GTX 1080 TI lub RTX 2080 chociaż z tego co widzę 1080 TI nie ma już w sprzedaży więc pewnie pokierujecie mnie bardziej w stronę RTX.

#Pytanie do do was kochani ! W obu przypadkach GTX 1080 TI oraz RTX 2080 czy wystarczą inne podzespoły ? Mam tu na myśli przede wszystkim Płytę główną ew zasilacz i czy gdybym musiał zmienić płytę to czy reszta sprzętu wejdzie do podanej płyty ?

Ten post był edytowany przez WujekGeraltt dnia: 15 Kwiecień 2019 - 15:18


#2 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 14:04

Jaki model zasilacza?

#3 Użytkownik jest niedostępny   WujekGeraltt 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 15:17

Model zasilacza to GPS 600A8 Chieftec

#4 Użytkownik jest dostępny   Fox12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 12 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 15:24

To przy wymianie karty wymieniłbym także zasilacz na coś lepszego.

Co do podzespołów to jakbyś grał w 1440p to by wystarczyły do tej karty :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   WujekGeraltt 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 17:21

Zobacz postFox12, o 15 Kwiecień 2019 - 15:24, napisał(a):

To przy wymianie karty wymieniłbym także zasilacz na coś lepszego.

Co do podzespołów to jakbyś grał w 1440p to by wystarczyły do tej karty :)

No właśnie chce aby karta płynnie współpracowała z programami do obróbki filmowej takimi jak adobe premiere - ma służyć jako narzędzie pracy i właśnie przydałoby się do obróbki 4K wtedy trzeba zmienić płytę czy wszystko ? Tez trochę słabo kupić topowa kartę i nie wykorzystywać jej potencjału.

Ps* w obu przypadkach 1080ti vs rtx 2080 jest taka sama sytuacja ?

#6 Użytkownik jest dostępny   Fox12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 12 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 20:21

Zobacz postWujekGeraltt, o 15 Kwiecień 2019 - 17:21, napisał(a):

No właśnie chce aby karta płynnie współpracowała z programami do obróbki filmowej takimi jak adobe premiere - ma służyć jako narzędzie pracy i właśnie przydałoby się do obróbki 4K wtedy trzeba zmienić płytę czy wszystko ? Tez trochę słabo kupić topowa kartę i nie wykorzystywać jej potencjału.

Ps* w obu przypadkach 1080ti vs rtx 2080 jest taka sama sytuacja ?


Jeśli się w coś gra to wolałbym RTX 2080. Przy programach graficznych się nie powiem, bo po prostu w tym nie siedzę :/

Ten post był edytowany przez Fox12 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 20:21


#7 Użytkownik jest niedostępny   WujekGeraltt 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:03

Zobacz postFox12, o 15 Kwiecień 2019 - 20:21, napisał(a):

Jeśli się w coś gra to wolałbym RTX 2080. Przy programach graficznych się nie powiem, bo po prostu w tym nie siedzę :/

Rozumiem, dzięki tez bardziej jestem za RTX a gdybym chciał więcej, niż 1440 to co jeszcze do zmiany ? Ps jaki zasilacz byś polecił ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 181
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:05

Jak chcesz wymieniać na RTX to i zasilacz do wymiany na 550W Gold dla spokojnej pracy.
Twój obecny ma tylko filtry nie posiada certyfikatów sprawności.


Jeżeli nic nie będziesz więcej zmieniać to 550W wystarczy
A coś więcej to 650W

Ten post był edytowany przez Setnik dnia: 15 Kwiecień 2019 - 21:16


#9 Użytkownik jest niedostępny   WujekGeraltt 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 10:37

Zobacz postSetnik, o 15 Kwiecień 2019 - 21:05, napisał(a):

Jak chcesz wymieniać na RTX to i zasilacz do wymiany na 550W Gold dla spokojnej pracy.
Twój obecny ma tylko filtry nie posiada certyfikatów sprawności.


Jeżeli nic nie będziesz więcej zmieniać to 550W wystarczy
A coś więcej to 650W


Rozumiem, a jest w ogóle sens zmieniać tylko kartę ? Jak z płyta główna wepnę tam w ogóle tą kartę ?

#10 Użytkownik jest dostępny   Fox12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 12 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 11:47

Zobacz postWujekGeraltt, o 16 Kwiecień 2019 - 10:37, napisał(a):

Rozumiem, a jest w ogóle sens zmieniać tylko kartę ? Jak z płyta główna wepnę tam w ogóle tą kartę ?


Z tego co patrzę płyta ma PCI Express x16 (3 szt.), więc powinno wejść :)

#11 Użytkownik jest dostępny   domino97 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany Dzisiaj, 14:47

Zobacz postWujekGeraltt, o 16 Kwiecień 2019 - 10:37, napisał(a):

Rozumiem, a jest w ogóle sens zmieniać tylko kartę ? Jak z płyta główna wepnę tam w ogóle tą kartę ?

Jest, gtx 970 to moim zdaniem najsłabszy element Twojego zestawu.
Jasne, że wepniesz ale w wielu grach procesor może ograniczać tę kartę nawet w 1440p. Moim zdaniem 2080 to lekki overkill chyba, że zamierzasz zmieniać platformę w przyszłości. 2070 by wystarczył.
To tyle jeśli chodzi o gry, o programach graficznych się nie wypowiem, bo w tym nie siedzę i nie wiem też jaki wpływ tam ma karta graficzna a jaki procesor.

To nie jest tak, że zmienisz sobie tylko płytę :P
Masz dość dobrą na swój socket 1150 i topowy procesor na ten socket. RAM też masz dobry. Nic tu za specjalnie nie ulepszysz.
Jak wymieniasz płytę to musisz wymienić też procesor i RAM (inny socket i DDR4 zamiast DDR3).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych