Forum PCLab.pl: Zablokowane partycje GPT dysku ssd - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zablokowane partycje GPT dysku ssd Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 20:40

Witam
Dysk zamontowany w komputerze stacjonarnym, bardzo rzadko używany. Był zainstalowany system Win 10. Wczoraj podczas rozruchu wyskoczył błąd error sector.
W biosie widoczny, po podłączeniu do innego komputera widoczne 5 partycji (1-przywracania NTFS GPT,WRE, 2- FAT32 GPT,EFI, 3 - Inne GPT,MSR, 4 - NTFS GPT, 5 - NTFS GPT,WRE) dysk SPARK PATRIOT 256 GB.
Próbowałem usunąć partycje przez DISKPART (clean i clean + convert mbr), Acronis disk menager, AOMEI, GPART, i wiele innych programów.
Co dziwne DISKPART przechodzi i pokazuje ok, niestety partycje zostają.
Może ktoś ma pomysł na ten dysk, co jeszcze zastosować, szkoda mi go wyrzucać na śmietnik bo naprawdę mało pochodził.

#2 Użytkownik jest niedostępny   blacout 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 20:46

na tym dysku dalej jest win 10 ? Może ponowna instalacja systemu rozwiąże problem ( oczywiście format całego dysku z poziomu instalatora win 10)

#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18817
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 20:51

Secure erase?

#4 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 20:58

Przy instalacji ponownej WIN 10 wykłada się na dyskach, w instalacji niestandardowej dysków nie można usunąć.
Secure erase - nie pomaga

Pierwszy raz się z takim cudem spotykam, może ktoś już miał podobne czary :-)

Ten post był edytowany przez swsaimon27 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 21:00


#5 Użytkownik jest niedostępny   WRzLoster 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Cz, 26 Cze 08

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:02

Miałem podobny problem, udało się naprawić Clonezillą w wersji LiveCD.

Inna rzecz, że zarówno na moim, jak i na kilku innych komputerach z rozsypanym GPT jedynym ratunkiem było wywalenie wszystkich partycji i postawienie GPT od nowa, więc radziłbym zrobić backup danych, bo taki dysk, pomimo, że nie zabootuje, odpali się na sprawnym komputerze.

Ten post był edytowany przez WRzLoster dnia: 15 Kwiecień 2019 - 21:05


#6 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:09

Zobacz postWRzLoster, o 15 Kwiecień 2019 - 21:02, napisał(a):

Miałem podobny problem, udało się naprawić Clonezillą w wersji LiveCD.

Inna rzecz, że zarówno na moim, jak i na kilku innych komputerach z rozsypanym GPT jedynym ratunkiem było wywalenie wszystkich partycji i postawienie GPT od nowa, więc radziłbym zrobić backup danych, bo taki dysk, pomimo, że nie zabootuje, odpali się na sprawnym komputerze.

Nie mam na nim danych do odzyskania, wszystko co ważne przechowuje na synology ds 215j. Wychodzę z założenia "że tylko twardziele nie robią backupów :-)"
Clonezillą jakiej opcji używałeś?
Nie widziałem tam opcji usuwania partycji, jedynie klonowanie :-(
Głównie chodzi mi o wywalenie wszystkich partycji i założenie nowej ...

Ten post był edytowany przez swsaimon27 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 21:16


#7 Użytkownik jest niedostępny   WRzLoster 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Cz, 26 Cze 08

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:18

Cytuj

tylko twardziele nie robią backupów

Jest nas dwóch :E

Clonezilla Live, narzędzie parted.

W Windowsowej wersji jest tylko taka opcja, mówiłem o uruchomieniu wersji Live ze spreparowanego obrazu linuxowego, do pobrania na stronie producenta.

Ten post był edytowany przez WRzLoster dnia: 15 Kwiecień 2019 - 21:20


#8 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:21

Zobacz postWRzLoster, o 15 Kwiecień 2019 - 21:18, napisał(a):

Jest nas dwóch :E

Clonezilla Live, narzędzie parted.

W Windowsowej wersji jest tylko taka opcja, mówiłem o uruchomieniu wersji Live ze spreparowanego obrazu linuxowego, do pobrania na stronie producenta.

Tak, wersja live już ściągam :-), dzięki

#9 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13944
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:24

CMD (admin) + diskpart + jak pokazać "ukryte" partycje.

#10 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:29

Zobacz postagent_x007, o 15 Kwiecień 2019 - 21:24, napisał(a):

CMD (admin) + diskpart + jak pokazać "ukryte" partycje.

cmd jako admin, w diskpart wszystko widać i przechodzi clean itp. bez błędów, w efekcie jednak z dyskiem nic się nie dzieje.

#11 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13944
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:31

A odkryłeś ukryte partycje ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:33

Zobacz postagent_x007, o 15 Kwiecień 2019 - 21:31, napisał(a):

A odkryłeś ukryte partycje ?

w diskpart pokazuje 5 partycji i je widać jak pisałem wcześniej. Nie ma ukrytych.

Ten post był edytowany przez swsaimon27 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 21:45


#13 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13944
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 22:01

Dodaj obrazek

Jak wyglądają twoje partycje ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 22:22

faktycznie są ukryte, ale przy próbie odkrycia pokazuje mi że dysk f: jest używany.
Uruchomić diskpart z livecd?

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg (82.32K)
    Ilość pobrań: 9

Ten post był edytowany przez swsaimon27 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 22:25


#15 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13944
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 22:52

Tak, pamiętaj tylko że jak skasujesz partycję z rozruchem - Windows przestanie się uruchamiać.

#16 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 22:55

Zobacz postagent_x007, o 15 Kwiecień 2019 - 22:52, napisał(a):

Tak, pamiętaj tylko że jak skasujesz partycję z rozruchem - Windows przestanie się uruchamiać.

Mam podpięty ten dysk pod inny komputer, chcę pousuwać z niego wszystko i założyć nową partycję.

Nie bardzo wiem jakim poleceniem odkryć te partycje - assign letter przypisuje tylko nazwy partycji

Ten post był edytowany przez swsaimon27 dnia: 15 Kwiecień 2019 - 23:14


#17 Użytkownik jest niedostępny   WRzLoster 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Cz, 26 Cze 08

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 01:35

attributes.

#18 Użytkownik jest niedostępny   cyna76 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 11 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 03:49

Zobacz postWRzLoster, o 15 Kwiecień 2019 - 21:18, napisał(a):

Jest nas dwóch :E

Clonezilla Live, narzędzie parted.

W Windowsowej wersji jest tylko taka opcja, mówiłem o uruchomieniu wersji Live ze spreparowanego obrazu linuxowego, do pobrania na stronie producenta.


gdzie niby można ściągnąć Clonezilla wersja windows ?

#19 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 18:01

Zobacz postcyna76, o 16 Kwiecień 2019 - 03:49, napisał(a):

gdzie niby można ściągnąć Clonezilla wersja windows ?

Live - to wersja bootowalna linux,

#20 Użytkownik jest niedostępny   swsaimon27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 15 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 18:22

Zobacz postWRzLoster, o 16 Kwiecień 2019 - 01:35, napisał(a):

attributes.

Przy próbie wyczyszczenia atrybutu woluminu lub ustawieniu go na tylko do odczytu wyskakuje "błąd usługi dysków wirtualnych: nie znaleziono obiektu."

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych