Forum PCLab.pl: Pomoc w ulepszeniu pc - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pomoc w ulepszeniu pc modernizacja, komputer, do, gier Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kamil2130 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 14 Lis 18

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 21:13

Cześć ostatnio poczułem spadki wydajności czy to podczas grania (chodzi mi o nowsze tytuły) czy to podczas normalnego użytkowania komputera. Mój cpu zaczął się grzać - 68 stopni podczas grania (wymieniałem paste ale dalej takie same temperatury) dlatego też pomyślałem o wymianie procka a może przejścia na coś innego?
Mój aktualny sprzęt:
> i5 2500k 4.3GHz
> chlodzenie spartan 3 pro
> P8 P67 PRO rev 3.0
> 1x8GB RAM 1600Mhz
> RX570 4GB
> Zasilacz MODECOM Volcano 650
> dysk 1tb i ssd 120(kingston) na system

Mój budżet to 600-700 złoty, części jakie szukam mogą być używane. Co proponujecie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2854
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 15 Kwiecień 2019 - 23:02

Zacznijmy od tego, że na 2500K i 68 stC to zdecydowanie za wysoko.
Myślę., że należało by się najpierw zastanowić co jest przyczyną tak wysokiej temp (o ile jest prawidłowo wskazana).

Update: widzę, że 2500K kręcony... Wróć do podstawowej konfiguracji i zacznij testy. Sprawdz wentyle, etc.
Ja mam 47 st C na procku i 39 na mobo.

Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: 15 Kwiecień 2019 - 23:02


#3 Użytkownik jest niedostępny   Kamil2130 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 14 Lis 18

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:16

Zobacz postBulsky, o 15 Kwiecień 2019 - 23:02, napisał(a):

Zacznijmy od tego, że na 2500K i 68 stC to zdecydowanie za wysoko.
Myślę., że należało by się najpierw zastanowić co jest przyczyną tak wysokiej temp (o ile jest prawidłowo wskazana).

Update: widzę, że 2500K kręcony... Wróć do podstawowej konfiguracji i zacznij testy. Sprawdz wentyle, etc.
Ja mam 47 st C na procku i 39 na mobo.


Temperatury sprawdzałem różnymi programami i zostałem przy HWmonitor. Przywróciłem ustawienia biosu odpaliłem metro exodus na 30 minut i temperatury cpu to 55 stopni i 35 na mobo dodam że przepływ powietrza jest w obudowie, wszystkie wiatraki dobrze pracują, karta nie przekracza 73 stopni

Ten post był edytowany przez Kamil2130 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 08:24


#4 Użytkownik jest dostępny   domino97 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 10:05

Masz RAM single channel to duży błąd, dokup koniecznie taką samą kość 8 GB.
Procka możesz wymienić na i7 2600k albo 3770k. 2600k da się już dorwać w rozsądnych cenach. 8 Wątków znacznie poprawi sytuację, Metro Exodus wyciska z Twojego i5 ostatnie soki.

Albo sprzedaj to co masz poza grafiką, dyskami i może zasilaczem i składaj nowy zestaw.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kamil2130 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 14 Lis 18

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 12:05

Zobacz postdomino97, o 16 Kwiecień 2019 - 10:05, napisał(a):

Masz RAM single channel to duży błąd, dokup koniecznie taką samą kość 8 GB.
Procka możesz wymienić na i7 2600k albo 3770k. 2600k da się już dorwać w rozsądnych cenach. 8 Wątków znacznie poprawi sytuację, Metro Exodus wyciska z Twojego i5 ostatnie soki.

Albo sprzedaj to co masz poza grafiką, dyskami i może zasilaczem i składaj nowy zestaw.

Jeżeli chodzi o dual channel wystarczy takie same parametry? Czy musi też być ten sam producent? Problem mam taki że moja pamięć ma 8gb cl10 1600Mhz a na allegro wszystkie tego samego producenta są cl9 1333Mhz :/
Okej to kupie i7 2600k, jaka cena według Ciebie będzie w miare rozsądna? 350 złoty?

Edit: Czy może lepiej dokupić 2x4gb ?

Ten post był edytowany przez Kamil2130 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 12:06


#6 Użytkownik jest dostępny   domino97 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 18:02

Zobacz postKamil2130, o 16 Kwiecień 2019 - 12:05, napisał(a):

Jeżeli chodzi o dual channel wystarczy takie same parametry? Czy musi też być ten sam producent? Problem mam taki że moja pamięć ma 8gb cl10 1600Mhz a na allegro wszystkie tego samego producenta są cl9 1333Mhz :/
Okej to kupie i7 2600k, jaka cena według Ciebie będzie w miare rozsądna? 350 złoty?

Edit: Czy może lepiej dokupić 2x4gb ?

Hm a co to jest konkretnie za kość? Jak kupisz o takich samych parametrach to powinna działać w dualu ale gwarancji nikt Ci nie da.
Kup o takich samych parametrach, jak nie będą współpracować to zwrócisz. Tylko kup używaną, nie ma sensu kupować nowych DDR3. No chyba, że różnica w cenie nie będzie duża.
Masz proca do OC on skorzysta z szybszej pamięci nawet do 2133MHz. Różnicy jednak dużej nie zauważysz przy rx570, bo GPU będzie i tak ograniczał najczęściej. Różnica będzie widoczna jak masz cpu bottleneck. Najważniejsze, żeby mieć dual. Jednak jak trafisz 2x8 albo 4x4 2133Mhz za ok 300zł to można się zastanowić.

350zł za i7 2600k to jeszcze jest rozsądnie. Taniej w sumie raczej nie znajdziesz.
i7 3770k za ok 500-600zł to już moim zdaniem za dużo za takie stare cepy. Za tyle masz nowego r5 1600x ze sklepu.
Przy rx570 w znacznej większości gier nie będzie między nimi różnicy, oba wystarczą do tej karty. Nawet Twój 2500k najczęściej styka tylko 4 wątki robią się problemem. To co przede wszystkim zyskasz to brak stutteringu (jeśli był) i w grach wymagających jeśli chodzi o CPU więcej fps (np. AC:Odyssey, BFV multi, Kingdome Come: Deliverance). W sumie to najpierw kup RAM, bo to Twój największy słaby punkt a potem pomyśl czy warto wymieniać proca.

Poważnie też przemyśl sprzedaż skoro masz te 700zł. Za 1200-1300 złożysz na r5 2600 albo i5 9400F i o platformę przez dłuższy czas nie będziesz się musiał martwić.

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 18:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   Kamil2130 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 14 Lis 18

Napisany Wczoraj, 07:15

Kingston HyperX blu. Znalazłem 2x8 1866 MHz za 300zł więc chyba na takie się zdecyduje. Też mi się wydaje ze 3770k jest troche za drogi, teraz kupie ram i pomyślę o tym czy sprzedawać całą platforme czy jeszcze dozbierać. Dzięki wielkie za pomoc :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3073
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany Wczoraj, 07:59

Zobacz postKamil2130, o 17 Kwiecień 2019 - 07:15, napisał(a):

Kingston HyperX blu. Znalazłem 2x8 1866 MHz za 300zł więc chyba na takie się zdecyduje. Też mi się wydaje ze 3770k jest troche za drogi, teraz kupie ram i pomyślę o tym czy sprzedawać całą platforme czy jeszcze dozbierać. Dzięki wielkie za pomoc :D

Teraz kupisz ram (DDR3) i pomyślisz o zmianie platformy? Którą jeśli zmieniać to już na coś nowszego czyli DDR4? -Bezsens, ja bym widział to tak , albo i7 2600 za 300 zł + 8GB ramu( czy będą razem śmigać? nikt Ci tego nie zagwarantuje, ale sam miałem kiedyś 2 różne kości, o rożnym taktowaniu (1333 +1600) i poszły mi w dualu na 1600) Albo sprzedaż procka, płyty, ramu i zakup używanego Ryzena 1600/x (nowy ryzen 1700 w sferisie za 619zł), płyty i 8GB DDR4.

PS Można poczekać do premiery ZEN2 (okolice lipca), wtedy powinno się pojawić sporo Ryzenow na rynku wtórnym (sam się zastanowię czy nie sprzedać swojego R5-2600)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: Wczoraj, 08:05


#9 Użytkownik jest niedostępny   Kamil2130 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 14 Lis 18

Napisany Wczoraj, 11:08

Zobacz postSary, o 17 Kwiecień 2019 - 07:59, napisał(a):

Teraz kupisz ram (DDR3) i pomyślisz o zmianie platformy? Którą jeśli zmieniać to już na coś nowszego czyli DDR4? -Bezsens, ja bym widział to tak , albo i7 2600 za 300 zł + 8GB ramu( czy będą razem śmigać? nikt Ci tego nie zagwarantuje, ale sam miałem kiedyś 2 różne kości, o rożnym taktowaniu (1333 +1600) i poszły mi w dualu na 1600) Albo sprzedaż procka, płyty, ramu i zakup używanego Ryzena 1600/x (nowy ryzen 1700 w sferisie za 619zł), płyty i 8GB DDR4.

PS Można poczekać do premiery ZEN2 (okolice lipca), wtedy powinno się pojawić sporo Ryzenow na rynku wtórnym (sam się zastanowię czy nie sprzedać swojego R5-2600)


Kupiłem po znajomości taką samą 8gb pamiec za 100 tylko innej firmy ale taktowanie jak i opoznienie jest takie samo. Zostane tylko przy ramie a w lipcu tak jak mówisz kupie coś lepszego. Wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem bo przeżyje jakoś z tym co mam do lipca/sierpnia a jeszcze dozbieram sobie pare złoty.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2854
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany Wczoraj, 11:11

jak koledzy doradzili, ramu niegby nie za dużo.
Procek - musiałbyś mieć jakieś i7 mocniejsze ale nie zmieścisz się w budzecie. Sprzedaż całego i zakup nowych części raczej też.
Na upartego możesz (choć to tylko pomysł) możesz sobie dokupić w ssd i ustawić system w raidzie. Wymagające appki chyba jednak bym puścił z ssd też

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych