Forum PCLab.pl: Problem z Ramem pod R7 1700 i Gigabyte B450 Aorus Elite (F4-3000C16D-16GISB) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z Ramem pod R7 1700 i Gigabyte B450 Aorus Elite (F4-3000C16D-16GISB)

#1 Użytkownik jest niedostępny   radeon6002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:17

Cześć jednak zakupiłem platformę z Ryzenem, pierwotnie jako płytę wybrałem MSI B450A Pro outletową z xkomu, ale oddałem ją bo wydawała się uszkodzona. Jak się później okazało martwa zupełnie okazała się jedna kostka ramu BLS2K8G4D30BESBK. Efektem zawirowania z ramem (myślałem że na bank padła płyta bo z outletu a ram jak i procek były fabrycznie nowe) zakupiłem płytkę B450 Aorus Elite oraz polecane ramy Ageis F4-3000C16D-16GISB. Dalej mam następujący problem, ramy włożone w slot 2 i 4. Wykrywa dual, wykrywa profil XMP 3000MHz. Problem pojawia się podczas gry. Jeśli ustawie ramy na 3000MHz to po jakimś czasie gry (kilkanaście minut) następuję wyjście do pulpitu bez żadnego błędu. Gdy skręce mnożnik pamięci na odpowiadające np 2866 lub 2933 zdaje się że jest wszystko ok (chociaż czasem windows raz jakiegoś BSOD wyrzucił). Powoli mi ręce zaczynają opadać co do tej platformy. Oczywiście wcześniej z jedną "starą" kostką ballistix wszystko działa, z pojedyńczą Ageisa też więc problem jest cały czas w ustawieniu RAM w dualu. Próbowałem nawet pchnąć je na 3200 ale nie bootuje (chyba że trzeba by podnieść napięcie i poluźnić timingi). Bios F30, sterowniki chyba najnowsze. Drugie pytanie czy paczka sterowników do chipsetu zawsze chce instalować sterowniki do grafiki RX? Bo albo Gigabyte coś słabo wrzucił na swoje serwery albo po prostu może na AMD tak jest (w archiwum jest plik ccc_install, i drugi katalog niby z numerem odpowiadającym sterownikowi chipsetu).

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3420
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:29

Sterowniki chipsetu pobieraj ze strony AMD, a nie producenta płyty.
Sprawdź RAM programem dawn wang memtest, na około 200% przejscia.
CPU-Z widzi 16GB RAM?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 07:51


#3 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 07:38

Kolejny ryzen na zestawie, który musi działać - a nie działa. WTF. A swoją drogą outlety to shit i badziewie. Jak masz dużo czasu i lubisz ryzyko to możesz się bawić. Niby piszą że testowane a zapewne nic nie testują.

Ten post był edytowany przez miemik dnia: 16 Kwiecień 2019 - 07:39


#4 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1401
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:00

Dla mnie bios z nową AGESĄ to był koszmar, fatalne osiągi i niestabilność zestawu, powrót do starego i dopracowanego biosu rozwiązał wszystkie problemy.
A sterowniki do tego biosu potrzebujesz najnowsze 18.50, i takie też masz na stronie wsparcia dla płyty, na stronie AMD masz tylko stare stery 18.10.
Ramu nie podkręcaj bo nie ma żadnej absolutnie gwarancji że jakieś kości dadzą się przetaktować powyżej specyfikacji, można próbować ale to często kończy się fiaskiem całkowity, ewentualnie częściowym bo system wstaje ale wywala się co jakiś czas.

Ten post był edytowany przez Mar_S dnia: 16 Kwiecień 2019 - 08:03


#5 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1262
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:00

Mam tą płyty i te ramy i zero problemu z profilem xmp. kilka dni temu złożyłem identyczny zestaw jak Ty masz proc mobo ram i również bez problemu. Powyżej 3000 wali błędami na obu zestawach, większe napięcie nic nie daje

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 16 Kwiecień 2019 - 08:06


#6 Użytkownik jest niedostępny   radeon6002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 08:28

Czyli co w pierwszej kolejności wrócić do biosu F5 (da się zrobić downgrade bez problemu?) i wgrać sterowniki chipsetu ze strony AMD? I tak pewnie zrobie reinstall windowsa żeby było tak jak ma być. Wkurza mnie to trochę bo miałem nadzieje że będzie dzialać ootb a tutaj jakieś dziwne problemy, a wahałem się nad Intelem. Przez te problemy, to mam ochotę wszystko w cholerę zwrócić i zostać na starym sprzęcie bo cała radość z przesiadki poszła się walić bo od samego początku problemy ;/ Jest jakiś odpowienik DDU dla sterów chipsetu?
Ramów nie chce podręcać po prostu próbuje po kolei wszystkiego co mogę zmienić żeby to działało. Chciałbym żeby to latało na profilu XMP bez problemów i tyle.

CPU Z i płyta widzi 16GB RAM, w dualu, prędkość taka jak ustawiona w biosie.

Ten post był edytowany przez radeon6002 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 08:31


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3420
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 10:01

Nie wiem, czy problemem właśnie też nie jest BIOS płyty, sam fakt że masz płytę od Gigabyte, jak tak przejrzałem ostatnio wątki na temat Ryzena+ RAM, to niestety Gigabyte tu króluje... możliwe że gdybyś wymienił płytę na MSI, to by nie było problemu, polecam ich płyty i ogólnie najlepiej sobie one radzą z RAMem w tym segmencie cenowym.

#8 Użytkownik jest niedostępny   radeon6002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 10:18

Pierwotnie chciałem MSI i miałem no ale oddałem bo myślałem że jest jebnięta a okazał się RAM... więc wziąłem to co mieli w sklepie na stanie. Z tego co czytałem to ludzie Gigabytom zarzucali głównie ciepłą sekcję zasilania a nic o problemach z RAMem nie wyczytałem...bo w sumie nie przyszło mi szukać nic na ten temat. Mogłem zamiast niego wziąć MSI b450 gaming ale to już po fakcie. Mógłbym niby znowu w xkomie oddać to płytę ale aż głupio mi kolejny raz zwracać ;/ spróbuje downgrade biosu zrobić. Może trzeba było zamiast ageisów wziąc hyperX które wg specyfikacji działają bez problemów ...

Ten post był edytowany przez radeon6002 dnia: 16 Kwiecień 2019 - 10:19


#9 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1401
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 10:45

Downgrade raczej nie wyjdzie a ten model niestety nie ma Dual biosa, swoją drogą myślałem że Giguś wali ten ficzer do wszystkich konstrukcji, okazuje się że nie.
Zrób formata, daj stery ze strony Gigusia, te 18.50, ustaw pamiątki na 2933 i zapomnij o ich podkręcaniu bo na to raczej nie ma szans, i powinno działać.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3871
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 11:04

Zobacz postradeon6002, o 16 Kwiecień 2019 - 08:28, napisał(a):

Czyli co w pierwszej kolejności wrócić do biosu F5 (da się zrobić downgrade bez problemu?) i wgrać sterowniki chipsetu ze strony AMD? I tak pewnie zrobie reinstall windowsa żeby było tak jak ma być. Wkurza mnie to trochę bo miałem nadzieje że będzie dzialać ootb a tutaj jakieś dziwne problemy, a wahałem się nad Intelem. Przez te problemy, to mam ochotę wszystko w cholerę zwrócić i zostać na starym sprzęcie bo cała radość z przesiadki poszła się walić bo od samego początku problemy ;/ Jest jakiś odpowienik DDU dla sterów chipsetu?
Ramów nie chce podręcać po prostu próbuje po kolei wszystkiego co mogę zmienić żeby to działało. Chciałbym żeby to latało na profilu XMP bez problemów i tyle.

CPU Z i płyta widzi 16GB RAM, w dualu, prędkość taka jak ustawiona w biosie.

Jesli chcesz miec problem zminimalizowany to trzeba wsadzic Ryzena 2600, ktory w grach jest tak samo wydajny jak Ryzen 1700 oraz kosztuje podobnie i ma lepszy kontroler pamieci wiec problem z ramami jest sporo mniejszy. W czasach gdzie masz ryzen 2600 w podobnej cenie model 1700 traci racje bytu.


Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 16 Kwiecień 2019 - 11:09


#11 Użytkownik jest niedostępny   radeon6002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 11:15

Myślałem nad nim ale 8 rdzeniuff mnie przekonało. Coraz bardziej się przekonuje że trzeba było wziąć to i5 9400 albo zostać na poczciwym i5 2500k i xboxie one X :D

#12 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 11:37

Może trochę nie na temat. Wybacz. Ten kastrat 9400 stanowi ciekawą alternatywę dla ryzenow. Co mnie boli w AMD to walka o to by żył i działał. Prosty Intel składasz i żyje a tu często jakieś ale jest. Ciągnie mnie do AMD bo sporo na obróbce filmów siedzę ale te kłopoty z pamieciami płytami a to mnie po prostu przeraża. Co to ryśka 2600 też nie jest kolorow. Kolega wyżej - w innym poście - też walczy .

#13 Użytkownik jest niedostępny   radeon6002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 11:46

Też czytałem te posty. No gdyby ten 9400 miał HT to nawet bym się nie zastanawiał. A nie ma, a wiem na pewno, że kupno czegoś na podstawkę pod 9400 w przyszłości będzie bez sensu bo intele używane trzymają cenę.

#14 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 16:09

jakby 8400 czy tym bardziej 9400 miał HT to chyba by nikt ryzenów nie kupił

#15 Użytkownik jest niedostępny   radeon6002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 16:43

Narazie udało mi się sflashować bios F5, ustawię profil XMP i będę robić reinstall windowsa i zainstaluje sterowniki po kolei bez neta. Zobaczymy

#16 Użytkownik jest niedostępny   Olson 

  • wczoraj morze, dziś góry
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2795
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 03

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 22:15

Ustaw ręcznie na 2933, 16-18-18-38-440 @1.45v
Zostaw ten profil xmp w spokoju.
Ściągnij memtest @usb i testuj

#17 Użytkownik jest niedostępny   radeon6002 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany Wczoraj, 06:39

Póki co (po flashu biosu f5 i ponownym czyszczeniu go i reinstallu windows) działa na profilu xmp. Nie miałem czasu przepuścić wczoraj tych testów ale zostawiłem go na 1.5h w wieśku w obciążającym miejscu i zagrałem jeden podbój w bf1 i się nic nie wyłączyło.... Jeśli dalej coś się będzie krzaczyć to ustawię @Olson wg twojej sugestii. Z tego co zauważyłem to między F5 a F30 jest też różnica w krzywej ustawienia wentylatora CPU. Na biosie F5 jest głośniej ale znacznie chłodniej.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1401
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany Wczoraj, 07:47

Czyli skopany bios oraz niepodatne na oc pamięci, dobrze że udało się wrócić do starego. Wniosek z tego taki że dopóki ktoś nie wsadzi w płytę Ryzena 3000 to warto się od biosów z tą Agesą trzymać jak najdalej.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3420
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany Wczoraj, 15:54

Raczej kwestia nie Agesy, a samego Gigabyte, skopali BIOS i tyle, czasem zdarza się, że producent wyda któryś BIOS, który działa słabiej...

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: Wczoraj, 15:55


#20 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1401
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany Wczoraj, 16:05

Przecież napisałem że miałem również duże problemy z nowymi biosami, a mam Asusa. :E

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych