Forum PCLab.pl: Połączenie 4 routerów Packet Tracer - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Połączenie 4 routerów Packet Tracer Nie pingują się routery

#1 Użytkownik jest niedostępny   dluga.marta 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 15

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 10:31

Witam,
Mam problem z komunikacją między 4 routerami, coś robię nie tak, jednak nie potrafię zlokalizować błędu. Router 1 z routerem 3 pinguje i router 3 z routerem 2 też pinguje a reszta nie pinguje. Połączenia mają być statyczne. Dopiero zaczynam przygodę z Packet tracer. Przerobiłam łączenie tych samych urządzeń np. komputer z komputerem, switche, huby i stanełam na routerach. Proszę o pomoc i poprawienie błędu.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez dluga.marta dnia: 16 Kwiecień 2019 - 10:33


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3140
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 16:56

Nie na wszystkich routerach masz wszystko dobrze skonfigurowane. Brakuje routingu statycznego (tutorial), komputery podłączone do routerów przez switche nie dostają adresów IP z DHCP ani nie mają ustawionych adresów statycznych. Tutaj coś w temacie.

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 16 Kwiecień 2019 - 21:38


#3 Użytkownik jest niedostępny   dluga.marta 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 15

Napisany Wczoraj, 13:01

Zobacz postQwinto, o 16 Kwiecień 2019 - 16:56, napisał(a):

Nie na wszystkich routerach masz wszystko dobrze skonfigurowane. Brakuje routingu statycznego (tutorial), komputery podłączone do routerów przez switche nie dostają adresów IP z DHCP ani nie mają ustawionych adresów statycznych. Tutaj coś w temacie.


Dzięki za podpowiedz, jednak niestety nie pomogła. Pomimo obejrzenia o routingu statycznym wszystkie filmy jakie znalazłam i te co ty mi podsunołeś nie udało mi się tego zrobić i nadal nie wiem gdzie jest błąd. Coś poprawiłam, ale i tak żle jest. Próbowałam to zrobić od 6.00 - 13.50 i nie wychodzi, a bardzo się staram. Błagam zrób mi to, bo tylko wtedy będę wiedziała jak to zrobić po przeanalizowaniu tego.
Błagam pomóż.

Bardzo błagam i proszę pomóżcie mi. Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Męczę się z tym już drugi dzień.

Załączone pliki



#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3140
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany Wczoraj, 15:17

A masz jakąś treść zadania do przerobienia, czy wymyśliłaś sobie sama?

#5 Użytkownik jest niedostępny   dluga.marta 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 15

Napisany Wczoraj, 15:55

Zobacz postQwinto, o 17 Kwiecień 2019 - 15:17, napisał(a):

A masz jakąś treść zadania do przerobienia, czy wymyśliłaś sobie sama?

Wziełam układ routerów z iternetu https://soisk.info/i...racer_-_routing tylko że tam kiepsko tłumaczą. Poprostu chce połączyć routery statycznie, żeby się pingowały i był napis sukces, a tam tylko pokazane jest połączenie RIP 4 ROUTERÓW

Umiem połączyć 2 i 3 routery, ale 4 to już nie. Mimo że robie tak samo jak przy 3 i 2 to nie wychodzi.

Ten post był edytowany przez dluga.marta dnia: Wczoraj, 16:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   dluga.marta 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 15

Napisany Dzisiaj, 06:15

Chodzi mi o takie połączenie
Mój link

#7 Użytkownik jest niedostępny   dluga.marta 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 15

Napisany Dzisiaj, 06:34

Zobacz postQwinto, o 17 Kwiecień 2019 - 15:17, napisał(a):

A masz jakąś treść zadania do przerobienia, czy wymyśliłaś sobie sama?


Qwinto pomóż mi proszę.

Zobacz postQwinto, o 16 Kwiecień 2019 - 16:56, napisał(a):

Nie na wszystkich routerach masz wszystko dobrze skonfigurowane. Brakuje routingu statycznego (tutorial), komputery podłączone do routerów przez switche nie dostają adresów IP z DHCP ani nie mają ustawionych adresów statycznych. Tutaj coś w temacie.


Na których routerach mam żle skonfigurowane i co żle?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3140
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany Dzisiaj, 18:13

Niestety dopiero po świętach znajdę chwilkę żeby na to spojrzeć. Więc albo poczekasz, albo ktoś inny w tym czasie Ci pomoże.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych