Forum PCLab.pl: Internet w piwnicy reapeater - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Internet w piwnicy reapeater

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kriss89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 05 Kwi 19

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 19:11

Witam,
Mieszkam w bloku z wielkiej płyty pełno żelbetonu.
W domu mam internet od multimedia i do ich szajsowatego routera podłączyłem router Router TP-LINK Archer C6 WIFI AC1200 Serwer VPN.
Schodząc do piwnicy telefon nie łapie wifi więc mam pytanie czy kupno Access Point TP-LINK RE305 coś mi da? Będę miał wifi w piwnicy?

#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3847
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 19:12

Tak. Jak pociągniesz kabel do piwnicy, do którego podepniesz tego access pointa.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kriss89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 05 Kwi 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 10:04

A jest jakiś wzmacniacz sygnału wifi który może mi pomóc?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3248
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 10:56

Jest, nazywa się kabel ethernetowy.

#5 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1639
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 12:50

Zobacz postKriss89, o 16 Kwiecień 2019 - 20:11, napisał(a):

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty pełno żelbetonu.
I to na ostatnim piętrze? Nie masz pojęcia co piszesz. Chciałbym mieć szóstki w szkole ze wszystkich przedmiotów (kto by nie chciał), ale na naukę poświęcę góra 1 sekundę dziennie.

Da się to zrobić, ale koszta będą ogromne. Repeatery stawiasz u wszystkich sąsiadów co piętro, potrzeba pozwoleń, za jedyne 100 tys na miesiąc da radę, OK? No i w piwnicy będzie pewnie rwące 1 Mb/s. Najtaniej puścić kabel po ścianie, zaraz ktoś się przeczepi i go odetnie, no to kupisz drugi. Tu wyjdzie pewnie ze 100 zł na miesiąc (+mandaty i solówy z sąsiadami).

Podsumowując: nie potrzebujesz internetu w piwnicy, taki z telefonu wystarczy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kriss89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 05 Kwi 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 13:40

Dziękuję za odpowiedzi nie sprecyzowawlem pytania mianowicie chciałbym zamontować w piwnicy czujnik ruchu na wifi i po to mi zasięg sieci tam.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9044
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 18:40

Puść kabel w pionie wentylacyjnym.
Przynajmniej jeden powinien schodzić do piwnicy.
Jak w piwnicy jest kratka że rękę wsadzisz to jesteś w domu.
Takiego AP zasilisz po skrętce więc problem z prądem odpada

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kriss89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 05 Kwi 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 19:10

Dzięki pion jest na pewno zresztą widziałem jakies kable od kablówki/internetu i może to się udać

#9 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1639
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 19:16

O ile nikt się nie przyczepi. W bloku trzeba mieć zgodę na wszystko, nawet na antenę. Wątpię by byle kto mógł tam puszczać co chce, zaraz by się znaleźli chętni by tam puścić śmieci i inne zastosowania.

Choć lepiej zrobić bez pytania, wtedy co najwyżej ktoś to odetnie. Pytając się o zgodę na pewno ktoś się przyczepi lub za przysługę wartą 1 grosz zechce majątek.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kriss89 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 05 Kwi 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 19:24

Dzięki pion jest na pewno zresztą widziałem jakies kable od kablówki/internetu i może to się udać

#11 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7043
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 20:28

ogolnie sprawa wydaje sie prosta ale zazwyczaj taka nie jest, pion moze nie miec przelotu, idz od dolu i sprawdz czy dasz rade przyswiecic latarka
wazne tez jest ile pieter dzieli Cie od piwnicy, nie wystarczy czujka z alarmem ew rozlaczeniowy alarm na dzwiach od komorki?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9044
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 20:55

Teoretycznie w wentylacji nic nie może być to pion traci status wentylacyjnego.
Oficjalnie tego nie zrobi. Niech się nie pyta nikogo bo inni zaczną to samo robić.
Kabel kup z powłoką która nie jest palna!

Generalnie nikt tego nie może uciąć bądź zniszczyć bo jest to wandalizm mimo że jest to nielegalne.
Muszą go nakryć albo na gorącym uczynku albo dojść po kablu.
Już to widzę jak spółdzielnia chodzi od mieszkania do mieszkania w pionie i sprawdza czy kabel idzie. Nikt ich nie wpuści.
Prędzej po kablu do piwnicy.

Tylko zrób to estetycznie aby nie raziło w oczy i najważniejsze osłonka kabla nie może być palna bo w razie czego to prokurator na głowie jeśli się zapali izolacja i pójdzie dym.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych