Forum PCLab.pl: Ryzen 2600x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2600x

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 18:49

Hej.
Przy zmianie czestotliwosci ramu z 2133 na 2800 moj procek ryzen 25600x podkreca sie automatycznie z 3.6ghz na 3.8ghz i nie moge calkowicie zmienic tych wartosci na nizsze i wyzsze bo po zapisaniu i tak wraca na 3.8.
Zauwazylem tez, ze ciagle pracuje w hwinfo64 na 3.8 i nie ma zadnego boosta. Czy to jest normalne? Moja plyta glowna to asus prime b450.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 19:09

Daj zdjęcia z BIOSu

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 19:28

https://zapodaj.net/...74733e.jpg.html

https://zapodaj.net/...3c6b2d.jpg.html

https://zapodaj.net/...046029.jpg.html

Nie wiem tez co do napiecia bo moge ustawic tylko auto albo ofset ( + -)

#4 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12171
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 17 Kwiecień 2019 - 19:46

Zacznij od poradnika OC I manual biosu.
AI overclock masz na auto,OC tuner,reszta Tak samo to nic dziwnego ze Tak masz.Dzielnik Sam ustawiasz napiecie offset em. O p state nie pisze bo sie nie polapiesz

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 17 Kwiecień 2019 - 19:46


#5 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 09:20

oglądałem różne filmiki, sporo czytałem i widziałem, ze np ustawia się napięcie na sztywno do danej częstotliwości ale tutaj tak nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Po prostu nie możesz powiedzieć co w takim razie mogę zmienić żeby ustawić to jakoś korzystniej. Czy nie ładuje mi bost bo mam na sztywno 3.8? Czy na stockowym 3.6 by podbijał bost i było by korzystniej? A może spr warto podbić wyżej ? Na chwile obecna cały czas mam 3.8 i boosta nie widać

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 09:28

Po zmianie taktowania procesora, mechanizm boostowania się wyłącza.
OC tuner to mechanizm auto OC, nie korzystaj z tego.
Jaki masz dokładnie model RAMu?
Nie podkręca się jednoczesnie procesora i RAMu, bo będziesz miał problem z ogarnięciem tego co stwarza ewentualną niestabilność w trakcie oc.
Na tej płycie jest tylko tryb offset, odejmujesz/dodajesz napięcie od wartości wyjściowej. Wyłącz na początek opcje procesora takie jak c6states, Cool&Quiet i w Windowsie daj tryb zasilania wysoka wydajność. Programem HWINFO64, pod CPU core voltage sprawdź ile wynosi u Ciebie napięcie procesora pod obciążeniem w prime95- używasz go do testowania procesora. Do testowania RAMu pobież Dawng Wang memtest.
Do ustawienia taktowania RAMu skorzystaj najpierw z XMP, jak oczywiście twoj RAM ma taki profil, u ASUSa nazywa się to DOCP.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 18 Kwiecień 2019 - 09:30


#7 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 10:09

Ram mam Corsair vegance 3000mhz. Ustawia mi się max 2800 na timingach 14 16 16 35. Na więcej nie leci przy napięciu 1.38. Zmieniłem tylko te ramy i procesor sam wskakuje na 3.8. Nic przy procesorze nie zmieniałem. Napięcie maxymalne jest również na auto i w hwinfo64 to 1.3. Przy ustawieniu ramu na 2133 wskakuje na 3.6

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 10:29

Przywróć ustawienia domyślne na razie i ustaw ai oveclock tuner na DOCP, wybierz odpowiedni profil DOCP, czyli te 3000mhz i zapisz, sprawdź czy działa.
Tu masz na filmie pokazane, jak to powinno wyglądać:
https://youtu.be/ywgjTB-YqWM?t=174

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 18 Kwiecień 2019 - 10:30


#9 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 11:45

Na docp komputer nie startuje. Manualnie tam startuje max 2800 a na docp jest 3000

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 13:47

Daj w takim razie manualnie tak, aby było
3000mhz
timingi 1.16.18.18.18.36
SOC 1,1V
Dram Voltage 1,4v

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 14:03

Nie startuje, próbowałem ;/

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 14:29

Sprobuj w takim razie ustawien jak wyzej, tylko zamiast 3000 daj 2800mhz, jak wstanie to sprawdz w hwinfo, czy plyta rzeczywiscie aplikuje napiecie soc i dram jak wyzej, sprawdz w ryzen timing checjer ile aktualnie wynosi u ciebie procodt na 2800mhz i w cpuz sprawdz, czy twoj ram jest single, czy dual rank.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 15:52

Qwertypp10 ale czy to ma jakieś zasadnicze znaczenie do obniżenia procka na stock ? I powiedz mi czy stock jest lepszy z bostami czy np sztywne 3.9

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 17:38

Próbowałem Ci pomóc ustawić RAM. Taktowanie procesora Ci się zmieniło, bo masz grzebane nie w tej opcji co trzeba, OC-tuner.
Na tym procesorze, zwłaszcza w grach lepsze będzie ustawienie auto, bo procesor boostuje 1/2 rdzenie do taktowania 4000mhz+ (4100/4200mhz), OC na sztywno będzie miało sens jak, go podkręcisz na przynajmniej 4000mhz.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 17:44

Wiem, ze próbowałeś i dziękuje. Kiedyś zakładałem temat z tym ramem i już próbowaliśmy go podbić( mam jedna kość 16gb) i nawet wspomniałeś żeby sprzedać ten co mam i mam taki zamiar kupić coś później 2x8 może gskill 3200 dlatego teraz myślałem tylko o procku ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 17:55

Ok. Przywrocilem ustawienia do domyslnych, procesor bostuje do 4141 mhz i czy to jest normalne, ze napiecie dochodzi do 1,475 na rdzeniu 3? Dodam, ze ustawione jest na auto...

Ten post był edytowany przez Kubeeek dnia: 18 Kwiecień 2019 - 17:56


#17 Użytkownik jest niedostępny   Kubeeek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 13 Lut 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 19:01

Ok obnizylem to offsetem o 0,12v - i napiecie jest w trakcie occt tak 1.28 przy 3.96ghz boosta

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 19:51

Zobacz postKubeeek, o 18 Kwiecień 2019 - 17:55, napisał(a):

Ok. Przywrocilem ustawienia do domyslnych, procesor bostuje do 4141 mhz i czy to jest normalne, ze napiecie dochodzi do 1,475 na rdzeniu 3? Dodam, ze ustawione jest na auto...

Wszystko jest w normie

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych