Forum PCLab.pl: Czy komputer może być amplitunerem? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy komputer może być amplitunerem?

#1 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2205
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 08:37

Cześć,
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie w google, może źle szukam.

Czy komputer z odpowiednik oprogramowaniem jest w stanie działać jako amplituner np. kina domowego ?

Posiadam telewizor bez wyjścia minijack a aktualnie nam inne wydatki niż zakup dobrego sprzętu audio. Do TV miały być podłączone zwykłę Creativy, nie sprawdziłem wcześniej bo przez myśl mi nie przeszło że TV może nie mieć minijacka ;).

Soundbar kupiłem z soobwooferem za 1200 zł i oddałem bo to jednak nadal brzmiało jakbym miał jeden głośnik.

przechodząc do meritum:

Czy posiadając możliwość połączenia PC z TV kablem optycznym i/lub HDMI można w jakiś sposób przesłać dźwięk z TV do PC i dalej na głośniki do niego podłączone ?
Wiem że wspomniany soundbar działał w ten sposób że przez HDMI odbierał dźwięk z TV...

#2 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12565
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 11:14

Można. Pytanie tylko jakie masz wyjścia z TV?
TV używasz z dekoderem wbudowanym czy jakiś zewnętrzny, bo może w zewnętrznym dekoderze masz wyjścia?

Możesz się też nastawić już na zakup jakiś konwerterów i podpięcie tego do głośników. Ewentualnie będziesz musiał użyć jakiś graber sygnału do PC.

Bo wiesz, jeżeli masz w komputerze wyjście optyczne. W telewizorze też masz wyjście optyczne. To ciągle brakuje Ci urządzenia z wejściem. Zazwyczaj porty są jedno kierunkowe.


Jesli TV ma złącze Euro(SCART) to możesz też z niego wyjąć analogowy sygnał.
Styki 1 i 3.
https://pl.wikipedia.org/wiki/SCART

Może masz też wyjście Chinch w TV? Oba takie wyjścia jak najbardziej nadają się do zrobienia z nich jacka.

Wyjście słuchawkowe nie koniecznie musiałoby być najlepszym wyjściem sygnału dla głośników.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 18 Kwiecień 2019 - 11:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2205
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 12:21

Telewizor aktualnie wisi na ścianie i nie ma opcji żebym 65 calowego klocka zdjął sam także organoleptycznie tego teraz sprawdzić nie mogę, ale:

wg. specyfikacji i wg. tego co pamiętam nie mam ani złącza EURO ani Chinch

Posiadam dokładnie ten telewizor: 65UK6470PLC

Aktualnie używam wyłącznie samego TV - nie oglądam telewizji a jedynie Netflix / HBO GO / Player.

Poniżej widać że jedyne złącza które mogłyby mnie uratować są oznaczone jako IN:
(pomijam fakt że zdjęcie TV ze ściany to ostateczność :D )

Dodaj obrazek

Czy w takim razie możesz podsunąć jakiś model konwertera z HDMI ? Widzę że jest tego trochę ale rozstrzał cenowy dosyć duży a nie wiem czym się różnią.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 12:35

Wydaje mi się , że to mogłoby wystarczyć:

https://allegro.pl/o...-rca-7711070139

+ kabelek z 2xcinch na mały jack ( który trzeba wpiąć w wejście mikrofonowe w PC ) ...
https://allegro.pl/o...-002-7519680912

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 18 Kwiecień 2019 - 12:39


#5 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4469
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 13:07

W PC musisz mieć wejście coax lub toslink, względnie HDMI IN, w TV gniazdo HDMI ARC pozwoli Ci na uzyskanie dźwięku na wyjściu. Poszukaj ogólnie Audio Return Channel.

#6 Użytkownik jest niedostępny   hajapackage 

  • Śpioch.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6235
  • Dołączył: Pn, 20 Lip 09

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 13:37

Z tego co widze, chcesz użyć PC nie jako amplitunera a jako DAC (przetwornik cyfrowo-analogowy). Nie jest to niemożliwe, ale jest utrudnione i nie ma sensu. Jakbyś odpalał netflixa i inne treści przez PC, to wtedy ma to sens.

Jeżeli chcesz jednak korzystać przede wszystkim z systemu w TV to potrzebujesz DAC i do tego jakieś głośniki aktywne. Jednak odradzam wspomniane wcześniej urządzenia za ok 25PLN.

Zamiast soundbara proponuje taki zestaw https://www.ceneo.pl/42220554 . M-Audio AV32.1 to zestaw pochodzenia studyjnego, jednak nie ma on wiele z tym wspólnego, w końcu dobry subwoofer studyjny kosztuje ok 3 tys złotych, a tu mamy cały zestaw 2.1 za 600zł.Przyzwoita moc (70W dla suba i 20W na satelite), ponoć niezła szczegółowość. Bas troszke podbity, brak możliwości regulacji poziomu basu ale można wyłączyć suba, a domyślne ustawienie basu do filmów czy muzyki rozrywkowej będzie przyzwoite. Po poprawnym ustawieniu satelitów spokojnie uzyskasz efekt centralnego głośnika (złudzenie że głos aktorów pochodzi z centrum między monitorami). No i najważniejsze - jest pilot i gniazdo optyczne :E. Więc potrzebujesz do tego tylko kabel optyczny, zamykasz się poniżej 700zł i masz dużo lepszą jakość dźwięku niż z jakiegoś soundbara itp :).

Ten post był edytowany przez hajapackage dnia: 18 Kwiecień 2019 - 13:56


#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12565
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 14:25

OUT tylko to musi Ci interesować.
HDMI dwustronne to ARC, więc ewentualnie takie.

Wyżej ktoś podeslal Ci konwerter optyka na chinche. Będzie OK.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych