Forum PCLab.pl: Mała wydajność RX560 Gaming oc 4gb - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mała wydajność RX560 Gaming oc 4gb Mało FPS w grach, Help! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   GreQu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 18

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 11:42

Siemka, ostatnio zakupiłem kartę graficzną od Gigabite czyli Radeon rx560 Gaming OC 4gb, wcześniej miałem radeona hd 7770, i wydaje mi się że radeon hd lepiej działał, tzn. Gdy włączyłem Cs:Go i nawet takiego prostego Minecrafta na Radeonie HD miałem więcej FPS w mc, utrzymywało mi się na poziomie 200fps, a na Radeonie RX jest to tylko 120-90 z spadkami do 45-50, nie wiem czego jest to wina używam dobrych sterowników, próbowałem te z płyty którą dostałem wraz z kartą i te z internetu, i nadal nic, nie wiem czy ten Radeon RX ma taka wydajność czy to coś po mojej stronie, Ma ktoś jakies rady jak mogę zwiększyć wydajność tej karty?
Dodam że próbowałem wszystkich profili czyli "OC", "Gaming", "Silent" między tymi trybami widze tylko skok wydajności w CS.
Z góry dzięki :D


#2 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 11:59

użyj DDU przed reinstalacją nowych sterowników.
rx560 powinien być szybszy od 7770 o jakieś 30-40%

Podaj resztę zestawu

#3 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7678
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 12:05

1minuser
różnica powinna być dużo większa bo 70-80%.
Ogólnie może się okazać że trzeba będzie przeinstalować windowsa bo jakiś śmieć po starych sterach będzie psuł wydajność.

#4 Użytkownik jest niedostępny   GreQu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 18

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 12:09

▼Specyfikacja Sprzętu▼
✔Płyta Głowna ► ASRock B75 Pro
✔Procesor ► Intel i5-2500 4x3.3MHz
✔Pamięć RAM ► GOODRAM 1x8GB 1333MHz CL9
✔Dysk ► 2x SSD po 120GB
✔Zasilacz ► Corsair 430w
✔Karta graficzna ► Radeon RX560 Gaming OC 4GB

#5 Użytkownik jest niedostępny   BurritoCoelho 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 12:51

Karta nowa, czy używana? Ostatnio na Allegro był wysyp pokoparkowych Gigabytów RX560 w niskich cenach.

Edit: Zainstaluj MSI Afterburner i RivaTuner Statistic Server i podczas gry sprawdź poziom użycia GPU i RAM i czy karta trzyma zegary.

Ten post był edytowany przez BurritoCoelho dnia: 18 Kwiecień 2019 - 12:58


#6 Użytkownik jest niedostępny   GreQu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 18

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 12:58

Niestety używana, ale dostałem karte w pudełku z płytami, instrukcjami itd, sama karta ma niskie temperatury i wyglądała na praktycznie nową, zero kurzu, zero rys no jak nowa wyglada, jak patrzyłem to podczas gry taktowania trzyma dobrze, także nie wiem w czym leży problem

#7 Użytkownik jest niedostępny   GreQu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 18

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 15:05

@BurritoCoelho Jeżeli o to chodzi, to prosze: https://imgur.com/a/iPrQoVW

Dodam że robiłem test w Minecrafcie xD Załadowałem shadery, taki dałem render że miałem 20 fps, i tak chwile grałem, plus robiłem to wszystko w trybie "OC" czyli tak jak pisze w oprogramowaniu od gigabyte to: GPU CLOCK- 1300MHz, MEMORY CLOCK- 7000MHz

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3105
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 15:10

Zacznij tak jak Ci wyżej napisano, od odinstalowania całkowicie sterowników graficznych w trybie awaryjnym za pomocą programu DDU, po odinstalowaniu sterowników komputer się zrestartuje, dobrze by po restarcie nie miał połączenia z internetem. Po uruchomieniu komputera zainstaluj najnowsze sterowniki do swojej karty (ściągnij je sobie wcześniej bezpośrednio ze strony AMD)

PS. Polecam dokupić drugą kość pamięci, nisko taktowany ram w single-chanel to nic dobrego.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16670
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 16:32

Może po prostu podłącz dodatkowe zasilanie 6 pin do karty.

#10 Użytkownik jest niedostępny   GreQu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 18

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 20:31

@mefisto777 Tam jest tylko jedno zasilanie 6 pin :|

Ps. Mam jeszcze do was jedno pytanie a mianowicie ram, mam teraz 8gb w jednej kości i mógłbym teraz dokupić ram 4Gb ale z innym taktowaniem, np z 1600?, czy wszystkie ramy musza mieć te same opóźnienie i Mhz?

#11 Użytkownik jest niedostępny   GreQu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 18

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 20:57

EDIT1. Zrobiłem tak jak mówiliście i odinstalowałem wszystkie sterowniki tym programem w trybie awaryjnym bez internetu itd. I Nie widzę poprawy :\

#12 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 204
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 22:53

Zobacz postGreQu, o 18 Kwiecień 2019 - 20:31, napisał(a):

@mefisto777 Tam jest tylko jedno zasilanie 6 pin :|

Ps. Mam jeszcze do was jedno pytanie a mianowicie ram, mam teraz 8gb w jednej kości i mógłbym teraz dokupić ram 4Gb ale z innym taktowaniem, np z 1600?, czy wszystkie ramy musza mieć te same opóźnienie i Mhz?

i5-2500 nie obsługuje 1600, ona i tak będzie chodziła na 1333 z niższym opóźnieniem. Każda kość jest przystosowana do pracy również w niższych częstotliwościach.
Niemniej do dual channel powinieneś kupić najlepiej taką samą o tych samych parametrach i tego samego producenta. Tracisz dużo na wydajności mając jedną kość. Dokup 8GB, nie ma sensu kupować 4GB patrząc na ceny używanych DDR3.

#13 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 166
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 11:29

I może jeszcze procesor i5 3 generacji by kupił. Ten wspiera PCI-Express 3.0. Model 2 generacji jeszcze nie. A płytę ma na chipsecie 3 generacji, więc wtedy PCI_Express 3.0 wykorzysta.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7678
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 11:55

przed wymianą procesora postawiłbym system na nowo i sprawdził. Miałem podobnie jak zmieniłem 1050 na 570 też ta druga jakoś rozpędzić się nie mogła.

#15 Użytkownik jest niedostępny   BurritoCoelho 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 14:17

Zobacz postgilban, o 19 Kwiecień 2019 - 11:29, napisał(a):

I może jeszcze procesor i5 3 generacji by kupił. Ten wspiera PCI-Express 3.0. Model 2 generacji jeszcze nie. A płytę ma na chipsecie 3 generacji, więc wtedy PCI_Express 3.0 wykorzysta.


Takie spadki trudno tłumaczyć szyną, a ludzie podpinają nowe karty nawet na płyty z socketem 775 z PCI 1.0. Optymalnie byłoby sprawdzić kartę na innym komputerze, jeśli nie to tak jak powyżej postawić system na nowo.

#16 Użytkownik jest niedostępny   GreQu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 18

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 20:03

Dzięki wszystkim za pomoc! :D, sformatowałem komputer i karta zaczęła magicznie działać, teraz w grach mam po 150-200fps, jest dużo lepiej niż wcześniej, tylko zauważyłem że w CS:GO, gdy patrze sie w jeden punkt fps trzymają sie na 60, a gdy ruszę myszką skaczą do 200-250, wie ktoś co to może być? bo troche mnie to irytuję, Może coś w opcjach radeona zmienić?

#17 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16670
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 20:22

Zobacz postGreQu, o 19 Kwiecień 2019 - 21:03, napisał(a):

Dzięki wszystkim za pomoc! :D, sformatowałem komputer i karta zaczęła magicznie działać, teraz w grach mam po 150-200fps, jest dużo lepiej niż wcześniej, tylko zauważyłem że w CS:GO, gdy patrze sie w jeden punkt fps trzymają sie na 60, a gdy ruszę myszką skaczą do 200-250, wie ktoś co to może być? bo troche mnie to irytuję, Może coś w opcjach radeona zmienić?

Może miałeś koparke kryptowalut.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2413
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:17

Zobacz postGreQu, o 19 Kwiecień 2019 - 21:03, napisał(a):

Dzięki wszystkim za pomoc! :D, sformatowałem komputer i karta zaczęła magicznie działać, teraz w grach mam po 150-200fps, jest dużo lepiej niż wcześniej, tylko zauważyłem że w CS:GO, gdy patrze sie w jeden punkt fps trzymają sie na 60, a gdy ruszę myszką skaczą do 200-250, wie ktoś co to może być? bo troche mnie to irytuję, Może coś w opcjach radeona zmienić?

To radeon chill zapewne ci robi robote, opcja która pojawiła się jakiś czas temu dla zmniejszenia poboru prądu przez kartę. Wejdz w sterownik/ ustawienia globalne/ Chill przestaw z on na off.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 19 Kwiecień 2019 - 21:19


#19 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7678
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 17:46

Zobacz postmefisto777, o 19 Kwiecień 2019 - 21:22, napisał(a):

Może miałeś koparke kryptowalut.

niekoniecznie, coś z czymś się gryzie po zmianie modelu grafiki i to bez znaczenia jak widać że z AMD na AMD czy z nvidii na AMD. Jakiś elementu bruździ.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych