Forum PCLab.pl: Podkręcanie 1800X na MSI B450 (łopatologicznie) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie 1800X na MSI B450 (łopatologicznie)

#1 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 17:05

Złożyłem niedawno nowy komputer i chciałbym podkręcić procesor ze standardowego 3.6 do 4.0 na MSI B450 Carbon. Pamięci chodzą w porządku na Profilu2 XMP 3200Mhz.
Jestem pod tym względem laikiem, gdyż nie próbowałem tego kiedykolwiek i w sumie wolę zapytać jak to dobrze zrobić tutaj, tj. jak, gdzie i jakie konkretne wartości wbić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Relativy 

  • -
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5641
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 17:26

Pytanie najważniejsze, jakie masz chłodzenie? Na stockowym nie bardzo jest sens to w ogóle ruszać, bo zyskasz w najlepszym przypadku 100mhz.

#3 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 18 Kwiecień 2019 - 17:39

Zobacz postRelativy, o 18 Kwiecień 2019 - 17:26, napisał(a):

Pytanie najważniejsze, jakie masz chłodzenie? Na stockowym nie bardzo jest sens to w ogóle ruszać, bo zyskasz w najlepszym przypadku 100mhz.


Fortis 3

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 17:00

Zaopatrujesz się w programy HWINFO64, do śledzenia temperatury pod CPU tdie i napięcia procesora pod CPU core voltage. Do testowania stabilności prime95.
Następnie podnosisz napięcie 1,4v i taktowanie na 4000mhz. Testujesz w prime95 stabilność, jak się wysypie komputer podnosisz napięcie, jak jest ok przez minimum godzinę zapisujesz jako profil OC i obniżasz napięcie ile się da, aż do skutku powtarzasz jedną i drugą czynność. Max napięcie dla Ryzena 24/7 to 1,425. Temperatura 75C.
Każdy procesor jest inny i wymaga miareczkowania napięcia do danego taktowania.

#5 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:57

Dzięki wielkie, o to właśnie mi chodziło :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 12:15

Niestety nie mam po prostu opcji wpisania nowego napięcia, jedynie z override albo offset mode? Które lepiej wybrać i co wbić w tej sytuacji?

Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 12:39

Najlepiej, zwłaszcza na początku zabawy z OC wybrac opcję override, dzięki czemu ustawiasz napięcie na sztywno.

#8 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 12:44

Zobacz postQwertypp10, o 23 Kwiecień 2019 - 12:39, napisał(a):

Najlepiej, zwłaszcza na początku zabawy z OC wybrac opcję override, dzięki czemu ustawiasz napięcie na sztywno.


Czyli po ustawieniu zegara na 4.0 w override wpisać 1.4v?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 12:49

Na dzień dobry tak i sprawdź stabilność, jak nawet nie będzie chciał wejść do Windowsa to podnosisz napięcie o 1 krok. Jak będzie kompletnie źle, to płyta powinna przywrócić ustawienia domyślne/ wejdziesz z automatu do BIOSu na ustawieniach bezpiecznych i poprawisz te już wpisane, lub robisz to ręcznie resetując BIOS zworką, tak jak to pokazuje instrukcja do płyty głównej- zworka jest obok baterii, do zwarcia możesz użyć np. śrubokrętu.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 23 Kwiecień 2019 - 12:49


#10 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 13:30

Dzięki wielkie, na razie bez problemów ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 14:24

Jak będzie ok to albo zmniejsz napięcie, na tyle ile będzie potrzebował procesor, lub podkręcaj dalej. Pamiętaj też, żeby zmieścić się w limicie temperaturowym.

#12 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 15:14

Zrobiłem testy na Cinebench R20 i sprawdzałem też temperatury przy tym na HWINFO64. Niestety za każdym razem (oprócz standardowego taktowania i napięcia) przy 4.0 się zawieszał prędzej czy później, nawet przy napięciu 1.5V (a w UEFI już przy 1.45 mi pokazywał na czerwono tę wartość). Temperatury były już w okolicach 90 stopni w teście wtedy.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 17:03

Spróbuj w takim razie obniżyć trochę taktowanie, daj 3950mhz i 1,4v. Możesz też spróbować kilku innych rzeczy, aby potencjalnie podnieść stabilność zasilania i OC.
Wyłącz w CPU features:
Cool&Quiet
C6 states
spread spectrum
+ wejdź w analog voltage I ustaw Load Line Calibration na 2 poziom i napisz jakie masz wartości do wyboru pod opcją ala: CPU VRM switching frequency


Jaką miałeś temperaturę maksymlanie na 4000mhz@1,4v?

#14 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 17:24

Zobacz postQwertypp10, o 23 Kwiecień 2019 - 17:03, napisał(a):

Spróbuj w takim razie obniżyć trochę taktowanie, daj 3950mhz i 1,4v. Możesz też spróbować kilku innych rzeczy, aby potencjalnie podnieść stabilność zasilania i OC.
Wyłącz w CPU features:
Cool&Quiet
C6 states
spread spectrum
+ wejdź w analog voltage I ustaw Load Line Calibration na 2 poziom i napisz jakie masz wartości do wyboru pod opcją ala: CPU VRM switching frequency


Jaką miałeś temperaturę maksymlanie na 4000mhz@1,4v?


Na 3.9 przy 1.4v przeszedł test CinebenchR20 (temperatury tctl - max 107 i tdie max 87 na końcu).
Ustawienia z biosu na zdjęciach. C6 states nie widziałem, było global c-state control, które wyłączyłem.
Natomiast CPU VRM switching frequency nie znalazłem.
Wcześniej też wyłączyłem Cool&Quiet i spread spectrum (ale tylko tyle robiłem), temperatury dochodziły wtedy do około 94 chyba w tdie.

Temperatury w spoczynku są w okolicach 30 stopni. Zastanawiałem się tylko czy może nie jest zbyt Fortis 3 dociśnięty do procesora, czy nie poluzować trochę śrub.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez basket4rap dnia: 23 Kwiecień 2019 - 17:48


#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 19:53

Przejęzyczyłem się, miałem na myśli zakładkę digitall power, na temperaturę patrz tylko na t die.
Raczej odwrotnie, lepiej sprawdź czy chłodzenie jest wystarczająco dokręcone do procesora :E , tylko nie przekręć śrub.

#16 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 20:01

Zobacz postQwertypp10, o 23 Kwiecień 2019 - 19:53, napisał(a):

Przejęzyczyłem się, miałem na myśli zakładkę digitall power, na temperaturę patrz tylko na t die.
Raczej odwrotnie, lepiej sprawdź czy chłodzenie jest wystarczająco dokręcone do procesora :E , tylko nie przekręć śrub.


Zatem jest mocno dokręcone :)
A co jest w Digitall Power to widać na środkowym zdjęciu.


Maksymalnie przy widocznych na zdjęciach ustawieniach przechodzi test Cinebench na 3.95ghz przy 1.4V. Maksymalna temperatura to 88.3.
Natomiast przy 4.0 po sekundzie testu się zawiesza i czarny ekran.

Ten post był edytowany przez basket4rap dnia: 23 Kwiecień 2019 - 20:20


#17 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2413
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 20:34

Zobacz postbasket4rap, o 23 Kwiecień 2019 - 21:01, napisał(a):

Zatem jest mocno dokręcone :)
A co jest w Digitall Power to widać na środkowym zdjęciu.


Maksymalnie przy widocznych na zdjęciach ustawieniach przechodzi test Cinebench na 3.95ghz przy 1.4V. Maksymalna temperatura to 88.3.
Natomiast przy 4.0 po sekundzie testu się zawiesza i czarny ekran.

1700 robi w 90% przypadków właśnie max 3.9ghz a do 4.0 już nie dociąga, jak już to zdaża się to rzadko i trzeba trafić dobrą sztukę, 88c to trochę za dużo chociaż w grach i tak będzie dużo mniej. Mi się wydaje że ty masz 1.45v na tym cpu sprawdz czy nie będzie stabilny na 1.35v bo często na 3.9 można go ustabilizować przy 1.35v wtedy temperatura nawet w syntetyku mocno spadnie.

Edit coś mi sie powaliło że masz 1700 :lol2:

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 23 Kwiecień 2019 - 20:51


#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3541
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 20:42

Zobacz postbasket4rap, o 23 Kwiecień 2019 - 20:01, napisał(a):

Zatem jest mocno dokręcone :)
A co jest w Digitall Power to widać na środkowym zdjęciu.


Maksymalnie przy widocznych na zdjęciach ustawieniach przechodzi test Cinebench na 3.95ghz przy 1.4V. Maksymalna temperatura to 88.3.
Natomiast przy 4.0 po sekundzie testu się zawiesza i czarny ekran.

Nie, w digital power normalnie wchodzisz i tam masz więcej opcji o których pisałem wyżej... Możliwe, że 3950 to maks, ale możesz spróbować jeszcze tego co pisałem wyżej, może to coś da.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 23 Kwiecień 2019 - 20:43


#19 Użytkownik jest niedostępny   basket4rap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 13

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 20:53

Na 1.35v wysypuje się momentalnie przy Cinebench, nawet przy 3.95ghz. Przy 1.45v pada po mniej więcej 3 sekundach.
Zdaję się, że 3,95ghz przy 1.4v to jest maks niestety.
"możesz spróbować jeszcze tego co pisałem wyżej, może to coś da" co masz konkretnie na myśli, poza tymi ustawieniami, które wbiłem w uefi i są widoczne na zdjęciach?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez basket4rap dnia: 23 Kwiecień 2019 - 20:58


#20 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2413
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 21:01

3.95 czy 4.0 a nawet 4.1 nie zauważysz żadnej różnicy, jest takie coś jak skalowanie wydajności i puste mhz. Jak działa na 3.95 to zostaw sobie tak

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 23 Kwiecień 2019 - 21:02


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych