Forum PCLab.pl: AMD FX6350 czy da radę pod crossfire 2x radeon R9 290 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD FX6350 czy da radę pod crossfire 2x radeon R9 290 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sejten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 04 Lip 09

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 15:52

Witam mam szybkie pytanie czy procesor amd fx 6350 pociągnie dwa radeony R9 290 na crossfire? Dziękuje z góry za trafne opinie.

#2 Użytkownik jest dostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 637
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 15:58

Jei chcesz przygasic swiatla sasiadom w bloku/ na wsi to jak najbardziej sie uda.
Jesli chcesz osiagnac wieksza wydajność to daj sobie spokój

#3 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 15:59

Absolutnie. Już jedna sztuka przy tym procesorze jest mocno ograniczana, a co dopiero po zamontowaniu drugiej. Szkoda zachodu, o ile mi wiadomo to nie każda gra wspiera crossfire, a w niektórych przy dwóch kartach będą pojawiać się mikrozacięcia. Sprzedaj te karty i kup gtxa 1660, wyjdziesz na tym znaaaacznie lepiej.

#4 Użytkownik jest dostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1078
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 17:34

Zobacz postSejten, o 19 Kwiecień 2019 - 15:52, napisał(a):

Witam mam szybkie pytanie czy procesor amd fx 6350 pociągnie dwa radeony R9 290 na crossfire? Dziękuje z góry za trafne opinie.

Pociągnie, ale po co i właściwie gdzie, to już nie pytaj. Gorzej pewnie z zasilaczem i płytą główną.

Swoją drogą, co to są trafne opinie?

#5 Użytkownik jest niedostępny   kornel_x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pt, 19 Kwi 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 18:45

Zobacz postSejten, o 19 Kwiecień 2019 - 15:52, napisał(a):

Witam mam szybkie pytanie czy procesor amd fx 6350 pociągnie dwa radeony R9 290 na crossfire? Dziękuje z góry za trafne opinie.

Widzę, że chcesz zaoszczedzic na ogrzewaniu domu? :D
R9 290/290x to istne piekarniki, ale nie o tym mowa.
Ten FX jest juz bardzo przestarzały, kup sobie na OLX/ALLEGRO jakas I7 2600 z w miarę dobrym mobasem i naprawdę wydajnościowo masz fajnego PC.
Co do tych kart rozumiem, że masz dobrą obudowę z zajebistą cyrkulacją powietrza oraz dobry zasilacz?

Ten post był edytowany przez kornel_x dnia: 19 Kwiecień 2019 - 18:47


#6 Użytkownik jest niedostępny   Sejten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 04 Lip 09

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 18:50

Dzieki wszystkim powiem tak Wiesiek3 nie grywalny za bardzo wszystko się jąka. A np. w przypadku Deus EX MD 35% wzrost wydajności na DX12. Zasilacz jest ok 1000W corsair hx1000 więc uciągnie to wszystko na bank. Temperatury też są ok maksymalnie do 84 stopni.

Tak obudowa jest dobra Phanteks Enthoo Pro M zasilacz 1000W korsarza hx1000. Procka nie kupie intela bo płyte główną mam pod AMD. Myślałem żeby od kumpla kupić AMD FX 8370 w zamian.

#7 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 772
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 19:04

Podaj cały config najlepiej, żeby się nie okazało, że płyta kleknie przy FX 8370.
Powiem tak z ekonomicznego i wydajnościowego punktu widzenia ile dałeś za sam zasilacz 1000W?
zmiana platformy na i5 9400f albo jakiegoś ryzena 5 + gpu pokroju 1070/1660 i masz ogromny skok wydajności, a w rok odbijesz to na rachunkach za prąd w porównaniu z obecną konfiguracją ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 19:18

Zobacz postSejten, o 19 Kwiecień 2019 - 18:50, napisał(a):

Dzieki wszystkim powiem tak Wiesiek3 nie grywalny za bardzo wszystko się jąka. A np. w przypadku Deus EX MD 35% wzrost wydajności na DX12. Zasilacz jest ok 1000W corsair hx1000 więc uciągnie to wszystko na bank. Temperatury też są ok maksymalnie do 84 stopni.

Tak obudowa jest dobra Phanteks Enthoo Pro M zasilacz 1000W korsarza hx1000. Procka nie kupie intela bo płyte główną mam pod AMD. Myślałem żeby od kumpla kupić AMD FX 8370 w zamian.


Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie tego 8370. Stary procesor i te ich 8 "rdzeni" nie pomaga, gdyż sama architektura jest do pupy. Dziś bardzo tanio można wyrwać ryzena 1600x + b350 + aegisy które dobrze współgrają z ryzenami.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sejten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 04 Lip 09

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 19:33

Rozumiem tylko problem jest taki że moje części są już dość wiekowe i z płytą główna Gigabyte GA-970A-DS3P maksymalnie wcisne w to do amd fx series ;(

#10 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2399
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 19:58

Dodatkowo wchodzi jeszcze narzut sterownika.. FX słabo działa z radeonem przez jego sterowniki nvidia chodziła na FX znacznie lepiej taki r9 290 vs GTX 780 na FXie gdzie normalnie obie karty były na równym poziomie to przy fx 780 miażdżyła amd. Zrób jak koledzy wyżej jak chcesz zostać na fx'ie jeszcze jakis czas to sprzedaj te karty i kup jedną od zielonych.
BTW nawet jak nie chcesz zostać to sprzedaj i kup jedną :E

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 19 Kwiecień 2019 - 20:00


#11 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 307
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 20:11

http://www.gigabyte...._10#support-cpu
obsłużyć obsłuży
FX-83x0 to będzie to pi razy drzwi samo co i7 2600

CF nie podniesie Ci wydajności o 100% sprzedaj obecna kartę i dołóż kasę
poza tym nie masz płyty pod CF, drugi slot to x4 (SSD można sobie podłączyć)
takie rzeczy tylko na 990 FX :D

#12 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2399
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 20:24

Zobacz postNamonaki, o 19 Kwiecień 2019 - 21:11, napisał(a):

http://www.gigabyte...._10#support-cpu
obsłużyć obsłuży
FX-83x0 to będzie to pi razy drzwi samo co i7 2600

CF nie podniesie Ci wydajności o 100% sprzedaj obecna kartę i dołóż kasę
poza tym nie masz płyty pod CF, drugi slot to x4 (SSD można sobie podłączyć)
takie rzeczy tylko na 990 FX :D

Obsłużyć 8 modułowy fx obsłuży ale na tej płycie 8350 nigdy nie osiągnie wydajności i7 2600 bo sekcja nie wytrzyma żadnego sensownego OC, ja dalej siedze na 8350 ale mam go podkręconego do ponad 4.6ghz w bf V da sie pograć na 65-90 fpsach na ultra w dx12 bez dxr :E

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 19 Kwiecień 2019 - 20:35


#13 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 307
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 22:14

z tym ze te 4,2/3 GHz zapewne będzie miał
a i7 2600k będzie w tej samej cenie co FX 8350 (nowy)
jakoś nie uważam 970A UD3 za bóstwo ;)

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 19 Kwiecień 2019 - 22:20


#14 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2399
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 22:27

Zobacz postNamonaki, o 19 Kwiecień 2019 - 23:14, napisał(a):

z tym ze te 4,2/3 GHz zapewne będzie miał
a i7 2600k będzie w tej samej cenie co FX 8350 (nowy)
jakoś nie uważam 970A UD3 za bóstwo ;)

Ja też nie ale płyta autora ma sekcję 4+2 moja SABERTOOTHEM ani Formułą V nie jest ale ma te 8+2 i nie robi problemow przy oc przez sekcje, fx'y chodzą w miarę tylko na wysokim zegarze

#15 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 451
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 07:50

Sprzedaj to co masz i kup zestaw na ryzenie. Tanie są jak barszcz

Ja co prawda siedziałem na Intelu ale 2600k+8gbramu+płyta sprzedałem za 1000zl a za 1500zl kupiłem ryzena+płyta+16gb ramu, takze nie wiele dorzuciłem a mam wydajniejszy i nowy zestaw (a nie 8 letni złom)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Sejten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 04 Lip 09

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 12:16

Dobra chłopaki dzięki za za dużo wpisów powiem tak nie stać mnie na nową płytę główną i procka a tego FX 8370 bede miał za grosze bo 180zł wiec uważam to za dobry deal. A z tym całym sprzetem przeboleje sie jeszcze rok bo nie mam innego wyjscia.

A komputer potrzebuje 24/7 bo pracuje zdalnie z domu wiec nie moge sprzedać czesci i czekac na nowe

#17 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5724
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 12:28

Wg mnie to z 1 takim radeonem słabo sobie daje radę. Nie wiem czy na fx 8xxx będzie lepiej, podejrzewam że tak ale tylko trochę, a z 290x przy jakimś normalnym CPU jeszcze by było bardzo przyzwoicie.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2399
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 13:50

Tak jak mówiłem FX nawet 8370 straci na wydajności przez sterownik radeona, z 8 wątkowym + nvidia to jeszcze w miarę chodzi.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Sejten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 04 Lip 09

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 16:39

@Send1N widzę że dajesz dużo szczegółów za co dziękuje. Wszystkie wiadomości z twojej strony z pewnością do odnotowania.Muszę ujechać z tym co mam albo będę mieć za 180zł hah.

@Send1N mówisz że procek starci na wydajności ale uciągnie te dwie karty bez bottleneck?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11560
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 16:46

To mi przypomina dawne eksperymenty z C2D E6300 i 2xRadeon HD2900XT lub XTX jak ktoś miał dostęp, elektrownia to za mało. :E

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych