Forum PCLab.pl: Prędkość internetu w trybie WISP - najlepszy router - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Prędkość internetu w trybie WISP - najlepszy router

#1 Użytkownik jest niedostępny   matis456 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 19 Kwi 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 18:31

Witam,

chciałbym zasięgnąć rady doświadczonych forumowiczów. Posiadam router UPC Connect Box (główny router) w salonie natomiast komputer stacjonarny jest w pokoju obok (w linii prostej router od komputera dzieli jakieś 6-7m). Nie mam możliwości ani przeniesienia routera ani podłączenia komputera do routera kablem ethernet. Obecnie korzystam z karty Wi-Fi TP link na USB jednak prędkość internetu w porywach dochodzi do 50 Mbit/s (dostawca zapewnia 150 Mbit/s - robiłem test na laptopie przez kabel oraz WiFi w bliskiej odległości od routera i faktycznie jest to osiągalna prędkość).

Wpadłem na pomysł aby zakupić router z trybem WISP (zmostkowane WiFi, połączenie z komputerem kablem ethernet od routera WISP) - obecnie posiadam router Tenda F3 (kupiony ze względu na bardzo niską cenę - wersja ekonomiczna) i przy takiej konfiguracji prędkość internetu skoczyła do około 80-85 Mbit/s w porywach. Nie jest to co prawda 150 Mbit jednak zastanawiam się czy w ogóle realnym jest uzyskanie prędkości zbliżonej do połączenia kablowego (lub gdy karta Wi-Fi znajduje się bardzo blisko routera głównego) w trybie WISP. Jeśli istnieją lepsze modele routerów będę wdzięczny za informację o producencie i modelu. Jestem również otwarty na alternatywne rozwiązania jeśli praktyka pokazuje, że są lepsze od zaproponowanego przeze mnie wyżej.

Bardzo proszę o wyrozumiałość i fachową pomoc - do tej pory nigdy nie musiałem się interesować takimi aspektami ponieważ w poprzednim miejscu zamieszkania router główny znajdował się tuż przy komputerze (komputer podpięty przez kabel ethernet do routera) i nie występował problem spadku prędkości maksymalnej.

Dziękuję i pozdrawiam,
Mateusz

#2 Użytkownik jest dostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:13

150 Mbps uzyskasz tylko na połączeniu w standardzie 802.11 ac. Będziesz potrzebował do tego zarówno router jak i kartę sieciową WiFi, która wspiera ten standard. Router oczywiście musi być gigabitowy (10/100/1000Mbps).

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 19 Kwiecień 2019 - 21:27


#3 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5395
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:39

Nie tylko na AC. Bo ja na 2.4 GHz osiągam 260 Mb/s (2x2 40Mhz 256QAM). Co to za karta Wifi ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   matis456 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 19 Kwi 19

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:42

Mój connect box posiada Dual Band WiFi. Rozumiem, że taka karta jak ta w linku poniżej dałaby radę?

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

mattpl: obecna karta wifi: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Ten post był edytowany przez matis456 dnia: 20 Kwiecień 2019 - 05:59


#5 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5395
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:47

Ja kupiłem Tp-linka Archer T3U. Na 2,4GHz przy 20 MHz max 130 Mb/s, przy 40 MHz max 260 Mb/s. Na 5 GHz max 560 Mb/s. Karta od zakupu czyli 3 tygodni działa stabilnie. Tylko nie wiem co tam siedzi w tym routerze od UPC.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 19 Kwiecień 2019 - 21:48


#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3244
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 22:16

Zobacz postmattpl, o 19 Kwiecień 2019 - 21:47, napisał(a):

Tylko nie wiem co tam siedzi w tym routerze od UPC.

N300 i AC867. I to co matis456 osiąga na N300 to raczej max.

#7 Użytkownik jest niedostępny   matis456 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 19 Kwi 19

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 06:05

mattpl:

Jeśli chodzi o router UPC Connect Box to standardy WiFi jakie obsługuje to IEEE 802.11b/g/n/ac, dual-band 2.4G/5G więc wygląda, że karta, o której piszesz współgrałaby z nim i można by uzyskać dobre parametry prędkości.

#8 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5395
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 06:24

Będzie ok.

#9 Użytkownik jest dostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 08:47

Zobacz postmattpl, o 19 Kwiecień 2019 - 22:47, napisał(a):

Ja kupiłem Tp-linka Archer T3U. Na 2,4GHz przy 20 MHz max 130 Mb/s, przy 40 MHz max 260 Mb/s. Na 5 GHz max 560 Mb/s. Karta od zakupu czyli 3 tygodni działa stabilnie. Tylko nie wiem co tam siedzi w tym routerze od UPC.

Ale chyba podajesz z jaką szybkością masz zestawione łącze a w ramach tego faktyczna zmierzona prędkość jest dużo niższa. Nie jest w żaden sposób możliwe uzyskanie faktycznej szybkości internetu 260Mbps na routerze N300, nawet z 1 metra.
Dodatkowo jak weźmiemy pod uwagę, że sieć musi być zabezpieczona co najmniej na poziomie WPA2, to prędkości jeszcze bardziej spadają i końcowo nie uzyskujemy nawet 40% zestawionego łącza.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 20 Kwiecień 2019 - 08:54


#10 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9044
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 09:37

Zobacz postmattpl, o 19 Kwiecień 2019 - 22:39, napisał(a):

Nie tylko na AC. Bo ja na 2.4 GHz osiągam 260 Mb/s (2x2 40Mhz 256QAM). Co to za karta Wifi ?

256QAM to jest AC wave1
Żeby było zabawniejsze AC jest tylko w 5Ghz z drobnymi wyjątkami.
Autor pisał 6-7m i sciana. 5Ghz i sciana to jest slabo

#11 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5395
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 10:05

Zobacz postkola01, o 20 Kwiecień 2019 - 09:47, napisał(a):

Ale chyba podajesz z jaką szybkością masz zestawione łącze a w ramach tego faktyczna zmierzona prędkość jest dużo niższa. Nie jest w żaden sposób możliwe uzyskanie faktycznej szybkości internetu 260Mbps na routerze N300, nawet z 1 metra.
Dodatkowo jak weźmiemy pod uwagę, że sieć musi być zabezpieczona co najmniej na poziomie WPA2, to prędkości jeszcze bardziej spadają i końcowo nie uzyskujemy nawet 40% zestawionego łącza.

Ja mam router N400. Zależy też jaki sobie ustawi kanał teraz mam taki wynik na 2,4GHz https://www.speedtes.../8201226930.png a na 5 GHz https://www.speedtes.../8201236895.png oczywiście w tym samym pokoju co router. Dane z routera https://s6.ifotos.pl...dfj_qshpnea.jpg Nie wiem tylko czemu ale na laptopie nie mogę osiągnąć takich wyników nawet przy samym routerze, podejrzewam, że coś ze sterownikami USB (stary laptop USB 3.0 ASMedia).

#12 Użytkownik jest niedostępny   matis456 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 19 Kwi 19

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 13:04

Bardzo dziękuję za pomoc i opinie. Temat do zamknięcia.

#13 Użytkownik jest dostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 21:32

Zobacz postSzczota, o 20 Kwiecień 2019 - 10:37, napisał(a):

256QAM to jest AC wave1
Żeby było zabawniejsze AC jest tylko w 5Ghz z drobnymi wyjątkami.
Autor pisał 6-7m i sciana. 5Ghz i sciana to jest slabo

Zależy jaka ściana. Ja drugiego kompa mam po prostej ok. 9m, a po drodze jest ściana gipsowa 10cm, wielka szafa przesuwna, kolejna ścian gipsowa 10cm, kolejny pokój i tam za szafą stoi drugi PC. Czyli łącznie mamy 2 ściany i 2 szafy. Sygnał na 5GHz mam ok -55db czyli dobry. Prędkość "ac" zestawia mi często na 866 MHz albo niewiele mniej a realnych prędkości nie podam bo moje łącze to 300Mbps, (w testach przechodzi zawsze w całości).

Jak przełączę się na N300 2,4Ghz to mam faktyczną prędkość 50-70 Mbps a jak podejdę do samego routera to rośnie do 90 Mbps.
Obecnie mam router ASUS RT-AC1200G+, karta WiFi to Intel AC8260NGW. Testowałem też z wieloma innymi routerami z niższej i wyższej półki, także ze sprzętem Ubiquiti np UAP-AC-LITE i znaczących różnic w szybkościach nie było (góra +/-10%). Tak więc nie wiem jakim cudem można zrobić ponad 100 Mbps na N300 2,4GHz przy założeniach, że sieć musi mieć co najmniej standardowe zabezpieczenia. Przy otwartej sieci to wiadomo, że będzie szybciej.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 20 Kwiecień 2019 - 21:56


#14 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5395
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 07:56

Ustaw szerokość kanału na 40MHz.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9044
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 10:25

Technicznie da się na 2,4ghz osiągnąć do 240mbit ale nie może być zakłóceń, sprzęt musi pracować w najwyższej modulacji i CCQ musi być na poziomie 99-100%
Realnie nie da rady.
Mattpl pokazał screen i tam ewidentnie widać że posiada AC wave2 z MU-MIMO.
Pewnie mieszka w domu a nie bloku bo po wynikach nawetbw 5Ghz widać że zakłóceń nie ma.
U mnie w bloku jest taki hardcore że klawiatura i mysz bezprzewodowa powyżej 1m ma problem działać.
Dopiero wymiana na bluetooth rozwiązała problem

#16 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5395
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 11:23

Blok 3 piętrowy a obok za ścianą przy routerze 8 piętrowy. Inne screeny z routera bo inssider pokazuje dziwne rzeczy, że sygnał sąsiada z 3 piętra u mnie w mieszkaniu -1dBm.

https://s5.ifotos.pl...jpg_qshhpqp.jpg
https://s5.ifotos.pl...yjp_qshhpqr.jpg
https://s2.ifotos.pl...jpg_qshhpqx.jpg

5GHz wykrywa jedną obecnie mam wyłączone 5GHz.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 21 Kwiecień 2019 - 11:24


#17 Użytkownik jest dostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 15:12

Zobacz postmattpl, o 21 Kwiecień 2019 - 08:56, napisał(a):

Ustaw szerokość kanału na 40MHz.

Mam na 40Mhz, tzn. miałem bo od dawna korzystam z ac.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 21 Kwiecień 2019 - 15:14


#18 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13961
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 20:07

101Mbit/s ściągając plik z dysku Google : LINK, nie wiem tylko czy z włączonym 2x2/256QAM (router nie pokazuje tych danych :/).
Speed test 2,4GHz ("n" z ustawionym trybem "800Mbps") : LINK,
Speed test 5GHz : ("ac" z ustawionym "1733Mbps") : LINK.

Generalnie : 2,4GHz, 40MHz, -51dBm (3 metry + "cieńsza" ceglana ściana).

Sprzęt : Samsung S10 + Netgear R7800 ("ac Wave 2").

#19 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5395
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 21:09

Ten wynik co podałeś na 2.4GHz to mam niemal identyczny przy 2,4 GHz / n / 20 MHz WPA2, MU-MIMO, 2 x 2, 256QAM. Mi się nie udało telefonem połączyć na szerokości 40MHz, zawsze 20 MHz. Testowałem na S7, S8, Iphone 6s, 7. Musiałbyś przetestować z jakąś sieciówką WiFi. Test na 5GHz też jakiś słaby chyba, że to max łącza albo daleko od routera.

#20 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13961
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 21:17

Łącze 250/25 (na zdjęciu jest pokazana maks. prędkość).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych