Forum PCLab.pl: Kraken X62/BQ Silent Loop 280/H115i czy AC? Do ~600zl - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kraken X62/BQ Silent Loop 280/H115i czy AC? Do ~600zl Ryzen 5 2600 @4.0GHz 1.3V; B450 Tomahawk; AQ-X70W Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Shaun 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 12

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 20:08

Czesc
Zastanawiam sie nad chlodzeniem na procka, duzo myslalem nad AiO, nie kryje, ze zalezy mi na wygladzie. Przede wszystkim ma byc ciche. W weekendy czesto siedze na PC do 1 i wazne, zeby bylo ciche(w aio tyczy sie to tez pompki).
Aktualnie lece na Ryzenie 5 2600 @4.0GHz na 1.3V, na fortisie 3 v2 w idle mam okolo 36 stopni, czasami w losowych momentach podlatuje do 45 na kilka sekund, rpm oscyluje w okolicach 900-1000. Wieczorami jestem bez sluchawek, uzywam glosnikow i akurat jak nic nie ogladam/nie gram nawet ten lekki halas potrafi byc irytujacy. Z AC zastanawialem sie nad BQ DRP4, Noctua odpada, po prostu kompletnie mi sie nie podoba, a buda bedzie stala na biurku, wiec ciagle bede ja widzial.
Przegladalem przerozne testy, ale kazdy podaje inne wartosci i juz glupieje. Na ten moment sklanialbym sie w strone Krakena/Silent Loopa i wymianie wentylatorow na np Silent Wings 3 czy Corsair SP120(czy jeszcze inne), szczegolnie, ze w Silent Loopie podobno pompka jest praktycznie bezglosna. Z kolej w DRP4 moglbym ustawic „tryb pasywny” do dajmy na to 60 stopni, radiatory moze bylyby w stanie wyrobic, szczegolnie, ze podkrecilem tylko do 4GHz.
Wodne moze wydac sie overkillem do tego CPU, ale planuje go wymieniac po premierze Zen2, pewnie cos w stylu 3600x/3700, ale na to na razie nie zwracajmy uwagi
Buda to AQ-X70W
Kazda pomoc mile widziana :D

Ten post był edytowany przez Shaun dnia: 19 Kwiecień 2019 - 21:30


#2 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:35

Zobacz postShaun, o 19 Kwiecień 2019 - 21:08, napisał(a):

AiO


Zobacz postShaun, o 19 Kwiecień 2019 - 21:08, napisał(a):

Przede wszystkim ma byc ciche.


Zobacz postShaun, o 19 Kwiecień 2019 - 21:08, napisał(a):

zeby bylo ciche(w aio tyczy sie to tez pompki).



hue hue hue

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 19 Kwiecień 2019 - 21:35


#3 Użytkownik jest niedostępny   Shaun 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 12

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 21:53

Podobno w BQ pompa jest bardzo cicha, chyba, ze to takie sponsorowane gadanie :v

#4 Użytkownik jest dostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5869
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 22:00

Po co ryzykować, kup cooler bez pompki = AC.

#5 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 22:41

Dobre AC albo custom LC. Jak się dobrze szuka, to customa na używkach za 600 zł złoży na bazie nowej bardzo cichej pompki magicoola.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Shaun 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 12

Napisany 19 Kwiecień 2019 - 23:26

Hm, skoro tak wygląda sprawa to może rzeczywiście skuszę się na customa. Jest sens chłodzić tylko CPU czy za brać się od razu za kartę graficzną? Moje GPU to RTX 2060, temperatury znowu nie osiągają jakichś wysokich wartości, w grach to około ~65 stopni. Bardzo możliwe, że w przeciągu kilku miesięcy kupię RTXa 2080.

@edit: bylby ktos w stanie zlozyc mi maly zestaw do ok 1000zl na cpu(jesli da rade to z opcja rozbudowy)? Jestem kompletnie zielony jesli chodzi o custom loopy, sprobuje nadrobic ogromne zaleglosci w tym temacie, ale fajnie by bylo zaczac z jakims aktualnym zestawem i ewentualnie zmienilbym w nim cos by go podpasowac do moich osobistych preferencji(wyglad)
Z gory dzieki

Ten post był edytowany przez Shaun dnia: 20 Kwiecień 2019 - 01:27


#7 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 02:16

Trzeba szukać używek w dobrym stanie, a pompka nowa magicoola. To samo płyn i węże.

Co do bloku gpu, to nowy ~600 zł. Najlepiej najpierw polować tygodniami/miesiącami na używkę takiego bloku, a potem pod niego kupić kartę. Pod rtx będzie bardzo ciężko znaleźć.

#8 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 02:35

Na temperaturach karty najwięcej się ugra, bo można mieć 40-45 stopni przy zachowaniu ciszy. Ogólnie warto wodować szczególnie te cieplejsze wydajniejsze układy.

Ten post był edytowany przez DyndaS dnia: 20 Kwiecień 2019 - 02:36


#9 Użytkownik jest dostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5869
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 09:42

Zależy, uzysk jest i tak ostatecznie raczej nieproporcjonalny do kosztów i zachodu żeby to poskładać.
Dobrze wentylowana obudowa, cooler na cpu, grafika z dobrym fabrycznym chłodzeniem, trybem pasywnym w idle. Taki zestaw może działać i wyglądać bardzo dobrze, banalny w złożeniu, brak pompki, brak ryzyka że coś zacznie terkotać czy się zepsuje, zacznie cieknąć (magicool). No i koszt dodatkowy niemal zerowy, 150-200zł na dobry cooler.
Jedyna różnica jest taka że w stresie będzie cieplej na gpu, ale wydajność i tak prawie taka sama no i będzie szum. Nie musi być wcale głośno, dzisiejsze chłodzenia na kartach są bardzo przyzwoite. Tryb pasywny w idle to super sprawa, 90% czasu jak używasz pc, można mieć niesłyszalny zestaw bez dodatkowych inwestycji.

LC bym składał tylko jakbym miał konkretną wizję co chcę uzyskać, dla efektu wizualnego. W przeciwnym wypadku nie warto.
Jeszcze jest sytuacja gdy ktoś buduje totalny overkill i ma 2 lub więcej karty, absolutny high end, to dodanie LC wtedy może mieć sens. Ale musi być absolutny top i szybko wymieniać jak wyjdą nowe karty, bo jak tylko to nastąpi opłacalność naszego kombajnu znika. Ktoś sobie kupi benchtable, 2 najnowsze topowe karty typu 2080ti, da je w maksymalnie oddalone sloty, i wydajnościowo taki zestaw zniszczy wielki kombajn z LC zbudowany zaledwie rok wcześniej, a cena będzie podobna, bo brak kosztów rozbudowanego lc, które małe nie są. O ile nie mamy aktualnego high-endu, zawsze uzyskamy lepszą wydajność przeznaczając kasę którą chcemy dać na LC, na lepsze podzespoły.

Ten post był edytowany przez aerial dnia: 20 Kwiecień 2019 - 11:32


#10 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 17:49

Z tym cieknięciem magicoola przesadzasz. To stare dzieje sprzed 3-4 lat gdzie uszczelka była zbyt cienka czy coś. Potem wysyłali je do wymiany chyba. Nawet później profilaktycznie wrzucali dodatkową uszczelkę do pudełek.

Moją mam dobre 2,5 roku i lata 24/7. Zero problemów. Jedyne co to po wielu montażach wyrobiły się wreszcie gwinty w topie reza. Po prostu miękki plastik, ale kupiłem nowy za 14 zł z korkami :E Pompka sama w sobie w sam raz do prostego loopa, a przy tym mega cicha.

AIO imo nie ma co w ogóle rozważać jeśli komuś zależy na ciszy. Jak już to zdecydowanie lepiej iść w customa.

Co do karty zależy, bo często dużo się dopłaca do tych najlepszych układów chłodzenia. Szczególnie jak tak teraz patrzę na serię RTX 2070/2080/2080Ti. Wtedy zakup bloku nie wygląda tak źle. No ale jak komuś nie zależy na 40-45 stopniach na gpu i przy tym bardzo cichej pracy, to styknie i AC.

Np. przy takiej MSI 1070 TF6 po zmianie pasty bez problemu da się obejść bez bloku. Jednak OC już sporo niższe :P

#11 Użytkownik jest dostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5869
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 18:29

Były magicoole które ciekły od środka jakoś woda leciała dołem, nie przez te uszczelki od rezerwuaru.
Pewnie to naprawili, ale ja bym osobiście wolał używkę jakąś D5 dopłacić, niż nowego magicoola.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1497
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 18:36

Silent Loop ma na AM4 zrąbane mocowanie, ja miałem na 2700X starszą wersję jeszcze bez tych podkładek które później zaczęli dodawać i było to beznadziejne, pomimo zastosowania podkładek 2mm jakie zalecano mam wrażenie że nie było dobrego kontaktu bloku z IHS.
Zmieniłem na Dark Rock pro i nastała cisza a temperatury spadły, z tego co podałeś to to jest najlepszy wybór.

#13 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 00:21

Zobacz postaerial, o 20 Kwiecień 2019 - 19:29, napisał(a):

Były magicoole które ciekły od środka jakoś woda leciała dołem, nie przez te uszczelki od rezerwuaru.
Pewnie to naprawili, ale ja bym osobiście wolał używkę jakąś D5 dopłacić, niż nowego magicoola.


To chyba jakieś bardzo stare dzieje. Pamiętam ten problem i to tyczyło się uszczelek. To o czym mówisz pierwsze słyszę.


Mam w domu ek ddc elite i ek d5 pwm, a jakoś dalej używam magicoola, bo cichsza i mniej problemu z wibracjami :E

Oczywiście ddc i d5 to dużo lepsze pompki, ale to ostatnie jednak mnie trzyma przy magicoolu :P

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych