Forum PCLab.pl: Huawei EG8245Q brak lan 1 Gb - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Huawei EG8245Q brak lan 1 Gb

#1 Użytkownik jest niedostępny   mark2468 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Pn, 20 Kwi 15

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 16:08

Witam

Ostatnio do domu podłączyli mi intenet 1 Gb z inea.
W komplecie dostałem router Huawei EG8245Q, większość urządzeń podłączyłem po wifii.

Główny komputer podłączyłem pod lan1 do routera huawei; niestety komputer pokazuje łączność 100 mbit. Router jak i komputer mają złącza 1 GB a przewód ma 8 żył.
Co zrobić aby komputer był połączony z routerem kablem z prędkością 1 Gb?

Czy to prawda że pod tego huaweia mimo 4 portów lan wszystko trzeba podłączać pod port lan1 jeśli chcemy użyć kabla?
W tym wypadku muszę kupić switch 1 GB jeśli chce podłączyć jeszcze dwa komputery po lan?
Czy porty lan 2 do lan 4 są przeznaczone tylko dla urządzeń związanych z usługą IPTV(set-top box, STB)?

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez mark2468 dnia: 20 Kwiecień 2019 - 16:38


#2 Użytkownik jest niedostępny   paweuku 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 12:36

Podłączam się pod pytanie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3157
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 19 Sierpień 2019 - 13:22

Podłącz kablem innego kompa. Jeśli na innym będzie również 100Mb to winny może być kabel. Jeśli jednak na innym kompie śmiga 1Gb to sprawdź sobie w menadżerze urządzeń czy w karcie sieciowej parametr "szybkość i dubleks" nie jest ustawiony na sztywno na 100Mb.
Co do Huaweia to jeśli chcesz podłączyć więcej kompów kablem to tak musisz dokupić sobie switcha.

#4 Użytkownik jest niedostępny   paweuku 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 15:16

Zobacz postmark2468, o 20 Kwiecień 2019 - 16:08, napisał(a):

Witam

Ostatnio do domu podłączyli mi intenet 1 Gb z inea.
W komplecie dostałem router Huawei EG8245Q, większość urządzeń podłączyłem po wifii.

Główny komputer podłączyłem pod lan1 do routera huawei; niestety komputer pokazuje łączność 100 mbit. Router jak i komputer mają złącza 1 GB a przewód ma 8 żył.
Co zrobić aby komputer był połączony z routerem kablem z prędkością 1 Gb?

Czy to prawda że pod tego huaweia mimo 4 portów lan wszystko trzeba podłączać pod port lan1 jeśli chcemy użyć kabla?
W tym wypadku muszę kupić switch 1 GB jeśli chce podłączyć jeszcze dwa komputery po lan?
Czy porty lan 2 do lan 4 są przeznaczone tylko dla urządzeń związanych z usługą IPTV(set-top box, STB)?

Pozdrawiam


Bawiłeś się może w przekierowanie portów ? mam ten sam router również z inei i nie wiem jak to skonfigurować ,może masz więcej wiedzy od mojej i chcesz się nią podzielić ? ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   shejki 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 01 Sie 19

Napisany 21 Sierpień 2019 - 15:38

Mam ten sam router od inea. Technicy przy instalacji również mówili, że kabel ethernet może być podłączony do pierwszego portu. Mi po dołączonym kablu i zwykłej skrętce z rolki idzie 1 Gb/s więc stawiałbym na kabel lub jakąś opcje w ustawieniach routera. https://www.multimed...ei-EG8245Q.aspx wg. instrukcji routera od multimedii dwa porty lan są zostawione dla iptv i stb2. Inea możliwe, że zostawia tylko jeden port pod internet

#6 Użytkownik jest niedostępny   mark2468 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Pn, 20 Kwi 15

Napisany 22 Sierpień 2019 - 19:40

Problem rozwiązał przyjazd innej ekipy instalacyjnej w ramach zgłoszonego problemu na infolinii.

Poprzednia ekipa źle zacisnęła końcówki rj45 na kablu biegnącym do głównego komputera. Popełnili też "kilka mniejszych błędów" jak to powiedziała osoba która to poprawiała.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych