Forum PCLab.pl: Co sądzicie o tym zestawie? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Co sądzicie o tym zestawie? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Namovskyyy3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 13 Mar 19

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 18:44

Witam!
Już w drugim temacie na moim profilu a więc: ostatnio pomyślałem sobie że trzeba by coś zrobić ze swoim kompem no i doszedłem do wniosku że tej i7 4790k nie kupie ponieważ stwierdziłem że konfiguracja jest za stara trzeba kupic nową płytę procek i ram no i stało się-oto zestaw który chciałbym stworzyć z własnych jak i nowych podzespołów co o nim sądzicie?:

Płyta główna: Gigabyte B450 AORUS ELITE
Procesor: AMD Ryzen 5 1600X
Karta graficzna: Asus GTX 1070 Strix
Pamięć RAM: 8GB DDR4 3200mhz
Zasilacz: Chieftec 550W 550AB-A

Co o nim sądzicie ogólnie? zestaw ten (płyta główna procesor i ramy) kosztuje 1250zł

I chciałbym sie dopytać czy ta płyta poradzi sobie z OC czy raczej nie i czy chłodzenie od tego procesora jest głośne byłbym wdzięczny za odpowiedź!

Ten post był edytowany przez Namovskyyy3 dnia: 20 Kwiecień 2019 - 18:36


#2 Użytkownik jest niedostępny   /-/ana 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 19 Sty 19

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 19:14

odnośnie płyt zobacz sobie to https://www.youtube....h?v=pttq_FIm6zQ
no i zasilacz powinienes raczej celowaxc w SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze Mój link można taniej 500W i nadwyżkę dołożyć do Gpu lub Cpu

#3 Użytkownik jest niedostępny   ventech 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 488
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 17

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 19:27

amd jest nieopłacalne, tu za 1200zł masz znacznie lepszy konfig

Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   Namovskyyy3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 13 Mar 19

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 19:37

Zobacz postventech, o 20 Kwiecień 2019 - 20:27, napisał(a):

amd jest nieopłacalne, tu za 1200zł masz znacznie lepszy konfig

Dodaj obrazek

Też się nad tym zastanawiałem ale myślałem że AMD bedzie lepsze bo AMD zamierzałem
jescze podkręcić ale skoro mówicie że to lepszy konfig to ok ale jeszcze powiedzcie:
Czy chłodzenie od 9400F jest głośne?

Zobacz postNamovskyyy3, o 20 Kwiecień 2019 - 20:33, napisał(a):

Też się nad tym zastanawiałem ale myślałem że AMD bedzie lepsze bo AMD zamierzałem
jescze podkręcić ale skoro mówicie że to lepszy konfig to ok ale jeszcze powiedzcie:
Czy chłodzenie od 9400F jest głośne?

A i jeszcze przecież ta płyta obsługuje max.2666mhz taktowania ramu a Ty mi dajesz kość z 3000mhz. A słyszałem ze GTX 1070 najlepiej napędza się na 3000mhz ale z tą płytą główną raczej nie...

Ten post był edytowany przez Namovskyyy3 dnia: 20 Kwiecień 2019 - 19:38


#5 Użytkownik jest niedostępny   Namovskyyy3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 13 Mar 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 17:54

Zobacz postventech, o 20 Kwiecień 2019 - 20:27, napisał(a):

amd jest nieopłacalne, tu za 1200zł masz znacznie lepszy konfig

Dodaj obrazek


A co powiesz na:

GA-Z370-D3
I5 9400F
2x4Gb RAM Corsair Vengeance LPX DDR4 3000mhz
GTX 1070

Jeśli nie... to ten:

MSI B360M PRO-VD
i5 9400F
2x4Gb RAM Corsair Vengeance LPX DDR4 3000mhz
GTX 1070

Jak myślisz co sie bardziej opłaca? Fakt różnią się płytami ale czy jakąś płyte Z370 sie opłaca? Czy ta jest wystarczająca i z tej Z370 już nic nie wyciągne?

#6 Użytkownik jest niedostępny   SysWOW64 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 715
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:11

Zobacz post/-/ana, o 20 Kwiecień 2019 - 19:14, napisał(a):

odnośnie płyt zobacz sobie to https://www.youtube....h?v=pttq_FIm6zQ
no i zasilacz powinienes raczej celowaxc w SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze Mój link można taniej 500W i nadwyżkę dołożyć do Gpu lub Cpu

Odradzam zasilacze od SPC to mój drugi jak wrócił z serwisu ( Vero l2 i m2 ) po serwisie dalej ma niestabilne napięcia

#7 Użytkownik jest niedostępny   Namovskyyy3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 13 Mar 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:14

Zobacz postSysWOW64, o 21 Kwiecień 2019 - 19:11, napisał(a):

Odradzam zasilacze od SPC to mój drugi jak wrócił z serwisu ( Vero l2 i m2 ) po serwisie dalej ma niestabilne napięcia

Słyszałem że Chieftec są dobre. Mój model to Chieftec 550w AB-A

#8 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 242
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:25

Zobacz postSysWOW64, o 21 Kwiecień 2019 - 18:11, napisał(a):

Odradzam zasilacze od SPC to mój drugi jak wrócił z serwisu ( Vero l2 i m2 ) po serwisie dalej ma niestabilne napięcia

W jaki sposób mierzysz napięcia? Od serwisu SPC powinieneś otrzymać raport z testu Twojego egzemplarza, który potwierdza stabilność napięć

Zobacz postNamovskyyy3, o 21 Kwiecień 2019 - 18:14, napisał(a):

Słyszałem że Chieftec są dobre. Mój model to Chieftec 550w AB-A

Nie można tak generalizowac, bo są dobre Corsairy (np. RMx) jak i złe (seria VS). To samo tyczy się Chiefteca. Ten, którego masz ma akurat 3 linie +12V, co może trochę przeszkadzać, ale do Twojego kompa wystarczy

#9 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4824
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:26

Polecać ram 3000 do B360...no brawo.
Potem facet zechce ulepszyć do i7 8700 no K i zostanie z słabymi kośćmi, których nawet nie podkręcił.

Ryzen o tyle fajny, że daje opcję upgrade'u do Ryzen 3xxx, podkręca się, podkręcisz kości ram itp.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Namovskyyy3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 13 Mar 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:40

Zobacz postMarcoSimone, o 21 Kwiecień 2019 - 19:26, napisał(a):

Polecać ram 3000 do B360...no brawo.
Potem facet zechce ulepszyć do i7 8700 no K i zostanie z słabymi kośćmi, których nawet nie podkręcił.

Ryzen o tyle fajny, że daje opcję upgrade'u do Ryzen 3xxx, podkręca się, podkręcisz kości ram itp.

To jaki RAM polecasz do tej płyty? Chyba ze zastosuje Z370 z tym nowszym BIOSem do 9th procesorów i wtedy uzyje ramu 3000mhz? Co ty na to?

#11 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4824
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 20:43

W przypadku Intela, albo idziemy max budżetowo albo zostawiamy furtkę do upgrade'u.

Rozważając Niebieskich, wolałbym Z370 bo nie jesteś wówczas ograniczany przez chipset.
1. Możesz zrobić ulepszenie do 8700/8700K.
2. Nie jesteś ograniczony do 2666Mhz na ramie...no i możesz go podkręcić i zacieśnić timingi.

B360 to wszystko wyklucza.

Ponieważ budżet masz ograniczony, weź sobie to co sam wkleiłeś:

Cytuj

GA-Z370-D3
I5 9400F
2x4Gb RAM Corsair Vengeance LPX DDR4 3000mhz


Ten zestaw będzie po wyjęciu z pudła, wydajniejszy niż Ryzen 2600 bez max OC.

Składasz wszystko do kupy i Cię nie interesuje. Nawet ten marny box Intela ogarnie tego proca.
Jakbyś chciał to wyciszyć, na allegro jest sporo coolerów za grosze, które niszczą boxa.

Jak masz grosz, to daj 16GB ramu bo *GB to minimum. Jak nie grasz z włączonym Chrome i nastoma zakładkami + w tle skype, to te 2x 4GB starczy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Namovskyyy3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 13 Mar 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 21:43

Zobacz postMarcoSimone, o 21 Kwiecień 2019 - 21:43, napisał(a):

W przypadku Intela, albo idziemy max budżetowo albo zostawiamy furtkę do upgrade'u.

Rozważając Niebieskich, wolałbym Z370 bo nie jesteś wówczas ograniczany przez chipset.
1. Możesz zrobić ulepszenie do 8700/8700K.
2. Nie jesteś ograniczony do 2666Mhz na ramie...no i możesz go podkręcić i zacieśnić timingi.

B360 to wszystko wyklucza.

Ponieważ budżet masz ograniczony, weź sobie to co sam wkleiłeś:


Ten zestaw będzie po wyjęciu z pudła, wydajniejszy niż Ryzen 2600 bez max OC.

Składasz wszystko do kupy i Cię nie interesuje. Nawet ten marny box Intela ogarnie tego proca.
Jakbyś chciał to wyciszyć, na allegro jest sporo coolerów za grosze, które niszczą boxa.

Jak masz grosz, to daj 16GB ramu bo *GB to minimum. Jak nie grasz z włączonym Chrome i nastoma zakładkami + w tle skype, to te 2x 4GB starczy.


No i ok postanowione!
Kupie to co wczesniej zaproponowałem a te kolejne 8ram dodam później... tylko jeszcze jedno pytanie czy 4x4GB bedzie lepsze niż 2x8GB?

#13 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4824
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 22:51

4x4 ma wyłącznie aspekt wizualny :)

Ciężej potem taki set sprzedać.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Namovskyyy3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 13 Mar 19

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 07:15

Zobacz postMarcoSimone, o 21 Kwiecień 2019 - 23:51, napisał(a):

4x4 ma wyłącznie aspekt wizualny :)

Ciężej potem taki set sprzedać.

Ok no to w takim razie temat zamknięty dzięki za wszystkie odpowiedzi! ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych