Forum PCLab.pl: Linux nie widzi dysków - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Linux nie widzi dysków Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 17:05

Witam
Zainstalowałem swojego linuxa na pendrive, aby mieć go zawsze przy sobie, pendrive 16GB, gdzieś się kurzył więc pomyślałem, że go jakoś wykorzystam. Używam sobie tego linuxa, w pewnym momencie chciałem z niego film nagrać, ale na 16GB, gdzie połowa jest zapełniona to tak nie za bardzo, a w komputerze mam Dwa dyski SSD z Windowsem 10 i HDD gdzie zapisuje wszystko (pliki z gier, dokumenty itd) więc chciałem na HDD nagrać film, ale w OBSie nie ma możliwości aby wybrać dysk HDD, ani SSD, wyświetla się tylko katalog z folderami linuxa, które są zainstalowane na pendrive.
W aplikacji Dyski mogę bez problemowo zobaczyć wszystkie dyski jakie mam w komputerze.
Zna ktoś odpowiedź na to pytanie, z góry dziękuje :D

#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4172
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 17:20

Linux to nie Windows. Tam z dysków korzysta się w odrobinę inny sposób.
Przede wszystkim dyski muszą być najpierw zamontowane, żeby system z nich korzystał. Nie zawsze dzieje się to automatycznie.
Sprawdź, co robią te polecenia i jakie informacje uzyskasz:
mount
df
lsblk


#3 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:06

Coś takiego się wyświetla

https://imgur.com/a/4kMT1g3
https://imgur.com/a/3gHZ32F
https://imgur.com/a/1HQtJrb

Ten post był edytowany przez INH dnia: 21 Kwiecień 2019 - 18:03


#4 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4172
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:20

Zakładam, że wszystko to NTFS:
mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/sda1
mount -t ntfs /dev/sda2 /mnt/sda2
mount -t ntfs /dev/sda3 /mnt/sda3
mount -t ntfs /dev/sdb1 /mnt/sdb1

Po wykonaniu tych poleceń będziesz widział zawartość dysków w katalogach /mnt/sdxx

#5 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:32

W tym przypadku to ntfs, ale gdyby był inny format, mam zmienić po prostu "ntfs" na ten inny format ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   januzi 

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 35657
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 18:41

tak

jeśli będziesz chciał przypiąć na stałe, to /etc/fstab zawiera listę dysków
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fstab

#7 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:03

Coś jest nie tak
https://imgur.com/a/27LXQmS

#8 Użytkownik jest niedostępny   witek_w11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: So, 25 Wrz 10

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:14

No coś nie tak skoro przez pół dnia nie możemy w kilka osób dysku zamontować. Może od innej strony:
1.Jakiego konkretnie masz Linuksa na tym pendrajwie?
2.Czy ta aplikacja "Dyski" o której wspominasz w pierwszym poście jest na tyle apokaliptyczna że nie daje rady zamontować/odmontować dysku? Czasami wystarczy po prostu kliknąć na dany dysk żeby zamontować albo chociaż najeżdżając kursorem uzyskać informacje o statusie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   januzi 

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 35657
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:26

przeczytaj i porównaj co wklepałeś i co napisał narmiak

#10 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:29

System to Tails
Mimo zamontowania dysku przez program dalej nie widza go aplikacje
https://imgur.com/a/TKjra1o
https://imgur.com/a/AWnqKGv

#11 Użytkownik jest niedostępny   witek_w11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: So, 25 Wrz 10

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:32

Łyźka na to niemożliwe. Zrestartowałeś aplikacje?

#12 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:36

Zobacz postwitek_w11, o 21 Kwiecień 2019 - 20:32, napisał(a):

Łyźka na to niemożliwe. Zrestartowałeś aplikacje?

Tak, kilka razy
PS.
Łyźka ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   witek_w11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: So, 25 Wrz 10

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:40

Ehhh łyżka, taka reklama kiedyś była. Może coś z Tailsem nie tak, najnowszy 64bit?

#14 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4172
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:46

Już mówiłem, to nie jest Windows. Dyski nie pojawią się jako litery. Zostały podmontowane w katalogu /mnt/sdxx
Aplikacja widzi /
Teraz musisz przejść do /mnt, a potem dalej i powinny być pliki.

#15 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 19:46

Nwm jak sprawdzić czy ma 64 bity, ale jest po najnowszej aktualizacji

#16 Użytkownik jest niedostępny   INH 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 21 Kwiecień 2019 - 20:51

Zobacz postnarmiak, o 21 Kwiecień 2019 - 20:46, napisał(a):

Już mówiłem, to nie jest Windows. Dyski nie pojawią się jako litery. Zostały podmontowane w katalogu /mnt/sdxx
Aplikacja widzi /
Teraz musisz przejść do /mnt, a potem dalej i powinny być pliki.

Wielkie dzięki, sorka za mój błąd rozwiązanie było bardzo proste, ale się zgapiłem.
Dzięki za pomoc i przepraszam za mój błąd. Wszystko działa elegancko ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych