Forum PCLab.pl: Jaką kartę wybrać? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaką kartę wybrać? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mateusz121 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 22 Kwi 19

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 10:03

Posiadam komputer z procesorem Intel Core i5 3350P. Zastanawiam się nad kartą gtx 1060 i radeonem rx 580. Która karta jest lepszym wyborem i czy mój procesor da radę z jedną z tych kart czy będę musiał zainwestować także w Nowego procka ? Myślę głównie nad zakupem używanej karty.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3096
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 10:06

Tańszą, wydajność podobna (jak GTX to w wersji 6GB), a o zmianie procka i tak trzeba pomyśleć, bo 4 gołe rdzenie odchodzą na zasłużoną emeryturę.

#3 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 772
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 10:10

z używek śmieszne ceny maja np rx 470/570. Tylko szukaj czegoś z gwarancją i omijaj asusy miningi/expediton bo padaja jak muchy. jak byś zmienił prcesor na i7 3770 to śmiało możesz brać 1070 które można już dostać za 800 zł.

#4 Użytkownik jest niedostępny   mateusz121 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 22 Kwi 19

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 10:15

Na obecnym procesorze gtx 1060 da radę czy inwestować w tą i7 ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3096
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 10:32

Zobacz postmateusz121, o 22 Kwiecień 2019 - 10:15, napisał(a):

Na obecnym procesorze gtx 1060 da radę czy inwestować w tą i7 ?

Da radę wszędzie tam gdzie wystarczą 4 wątki, w miejscach procesorowych gdzie gra wymaga więcej wątków będą przycinki. 17-3770 jest raczej nieopłacalny, jak bym zmieniał to na i7-2600 za 3 stówy.

PS Nie ma czegoś takiego jak za mocna karta :E co najwyżej nie w pełni wykorzystana :E

i7 2600K -329zł

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 22 Kwiecień 2019 - 10:37


#6 Użytkownik jest niedostępny   ventech 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 488
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 17

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 11:07

Zobacz postmateusz121, o 22 Kwiecień 2019 - 10:03, napisał(a):

Posiadam komputer z procesorem Intel Core i5 3350P. Zastanawiam się nad kartą gtx 1060 i radeonem rx 580. Która karta jest lepszym wyborem i czy mój procesor da radę z jedną z tych kart czy będę musiał zainwestować także w Nowego procka ? Myślę głównie nad zakupem używanej karty.


jak używana to gtx1060, na allegro większość radeonów to zajechane pokoparkowe szroty

#7 Użytkownik jest niedostępny   mateusz121 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 22 Kwi 19

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 11:32

Opłaca się dołożyć do gtx 1060 z 6gb pamięci czy 3gb wystarczy ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3096
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 11:40

Zobacz postmateusz121, o 22 Kwiecień 2019 - 11:32, napisał(a):

Opłaca się dołożyć do gtx 1060 z 6gb pamięci czy 3gb wystarczy ?

GTX1060 6GB Vs 3GB to nie tylko różnica w ilości pamięci, to także inne różnice

Dodaj obrazek

Wersji 3GB na dzień dzisiejszy nie brałbym nawet pod uwagę.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 22 Kwiecień 2019 - 11:54


#9 Użytkownik jest dostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1077
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 12:14

Twój procesor to ogólnie słaba jednostka. 4 rdzenie to na dzisiaj standard i ten standard będzie się jeszcze utrzymywał przez lata, więc histeria w tym względzie ma głównie podłoża religijne, ale ty tu masz po prostu słabe zegary. Wymiana procesora bez wymiany platformy nie ma sensu, więc jeszcze będziesz się musiał na tym sprzęcie trochę pomęczyć.

Co do gpu, używane 1060 6GB pięknie teraz tanieją, bo i nówki można kupić za 850zł. Radeonów bym raczej używanych nie brał, bo jak nie koparka, to zimne luty spowodowane fatalnymi warunkami pracy tych piecyków. Optymalnym wyborem będzie głaśnie gtx1060, ale w wersji 6GB. Wersje 3GB miały sens przez jakiś rok, kiedy karty były bardzo drogie, a wersja 3GB była nieźle wyceniona. Obecnie nie należy schodzić poniżej 4GB VRAM, bo nawet mało wymagające gry potrafią się krztusić.

#10 Użytkownik jest niedostępny   mateusz121 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 22 Kwi 19

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 12:19

Czyli używana karta do 700 zł najlepsza będzie gtx 1060 (6gb) ? Czy jest coś lepszego w tych pieniądzach ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   kaczor123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 25 Gru 15

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 13:01

Zobacz postmateusz121, o 22 Kwiecień 2019 - 12:19, napisał(a):

Czyli używana karta do 700 zł najlepsza będzie gtx 1060 (6gb) ? Czy jest coś lepszego w tych pieniądzach ?


Tak gtx 1060 tylko wersja 6gb.
Procesor możesz zostawić ale pomyśl nad wyminą na i7 2700/3770.

#12 Użytkownik jest niedostępny   mateusz121 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 22 Kwi 19

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 13:10

Z gtx 1060 na i5 3350P będzie duży bottleneck czy będzie wyrabiać?

#13 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 181
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 15:49

Zobacz postmateusz121, o 22 Kwiecień 2019 - 13:10, napisał(a):

Z gtx 1060 na i5 3350P będzie duży bottleneck czy będzie wyrabiać?

Zależy od gry. W wielu jeszcze jako tako jeszcze styknie.
Szukaj na yt jak to wygląda. Z tym, że jak ktoś wcześniej pisał masz niskie zegary niestety.

Zobacz postMakavcio2, o 22 Kwiecień 2019 - 12:14, napisał(a):

Twój procesor to ogólnie słaba jednostka. 4 rdzenie to na dzisiaj standard i ten standard będzie się jeszcze utrzymywał przez lata, więc histeria w tym względzie ma głównie podłoża religijne, ale ty tu masz po prostu słabe zegary. Wymiana procesora bez wymiany platformy nie ma sensu, więc jeszcze będziesz się musiał na tym sprzęcie trochę pomęczyć.

Nie zgodzę się. To przemijający standard. Nowe procki ze średniej półki mają 6 rdzeni i to pod nie będą projektowane nowe gry.
Wielowątkowość też już daje coraz więcej. Są też już gry gdzie 4/4 się dławią jak AC Odyssey czy Kingdom Come Deliverance.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 16:15

Do tego procka 1060 to tak na wyrost karta. ten i5 nie dość że zablokowany ivy to jeszcze z końcówką P, czyli niskie zegary. Różnica między takim i3 8100 to około 30%, czyli dużo, bo i3 też potrafi w niektórych miejscach ograniczyć wydajność. Pomyślałbym na Twoim miejscu nad jakąś i7 również, chyba że grasz w mniej wymagające od procesora gry.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7236
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 17:35

Końcówka P to brak integry, zegary ma takie jak i5 3340.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 20:54

Myślałem że F to była literka od braku integry, a P że niższe zegary. Dobrze wiedzieć :)

#17 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 181
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 21:35

Zobacz postKrisol, o 22 Kwiecień 2019 - 17:35, napisał(a):

Końcówka P to brak integry, zegary ma takie jak i5 3340.

I tak nie są za wysokie :P

#18 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 22 Kwiecień 2019 - 21:41

Zobacz postDevairment, o 22 Kwiecień 2019 - 21:54, napisał(a):

Myślałem że F to była literka od braku integry, a P że niższe zegary. Dobrze wiedzieć :)

Z "T" mają niższe zegary i jednocześnie niskie TDP.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych