Forum PCLab.pl: UPC muli na telefonie na każdym paśmie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

UPC muli na telefonie na każdym paśmie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz4688 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Wed, 28 Maj 14

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 17:28

Witam, zacznę od początku.
Mam UPC w Warszawie od roku i do tej pory nigdy nie miałem z nim problemów.
Jednak od początku kwietnia mam problem z internetem w telefonie, tzn. np aktualizacje z GooglePlay ładują i pobierają się w nieskończoność ((podczas gdy normalnie pobieranie aktualizacji takiej apki trwa 1sekundę)
Oczekiwanie na pobieranie trwa po kilka minut dla kazdej apki. Dodatkowo aplikacje streamingowe typu elevensports nie chcą się załadować albo ładują sie 5min po czym i tak LIVE nie działa.
Strony www w telefonie wczytują sie normalnie
YouTube też potrafi przymulić przy wczytywaniu.


Próbowałem na WiFi 2.4GHz jak i 5GHz i jest to samo.
Ustawiałem różne kanały ręcznie oraz pasma na sztywno - odpowiednio 20/40/60MHz
Programamem inSSIDer przeskanowałem siec w bloku i wybierałem możliwie jak najwolniejsze pasma ale to nic nie dalo. W ogóle to u mnie jest pusto na 5HGz i też muli internet.

UWAGA1: Oczywiście na 4G wszystko hula
UWAGA2: na innych sieciach WiFi nie ma tego problemu na tym telefonie
UWAGA3: Dziwnym zbiegiem okoliczności to sie stało jak zrobiłem przeniesienie Usługi pod inny adres bo sie przeprowadzałem.
UWAGA4: na komputerze po WiFi śmiga wszystko dobrze, mam 10ms i 300Mbps
UWAGA5: nie ma u mnie wiecej urzadzen niz ten telefon po WiFi
Poniżej scan sieci w pobliżu ((na żółto jest moje WiFi 2.4 oraz 5 GHz

Dodaj obrazek


Ktoś wie co może być przyczyną? ustawienia w routerze? DHCP/UPnP/FireWall/IPv4/IPv6 ???

Router jaki posiadam to Connect Box
https://www.upc.pl/i...naj/connectbox/

Ten post był edytowany przez Tomasz4688 dnia: 23 Kwiecień 2019 - 17:28


#2 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2031
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 17:52

weż inny router podłącz pod niego i sprawdż bo te routery od operatorów to średniawe są.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz4688 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Wed, 28 Maj 14

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 18:25

No ale przez rok było wszystko dobrze, nic nie rozłączało, wszystko się pobierało i otwierało w mgnieniu oka (wtedy nawet było wiecej urządzeń w sieci)

od początku kwietnia mam ten problem, ale nic za bardzo nie zmieniałem w routerze. Nawet hasła były te domyślne i działało.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pro8lem 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 18

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 18:33

Może to głupie ale:
1. Reset Routera na sztywno -> odpięcie zasilania -> 30 do 60 sek -> ponowne podłączenie
2. Reset sieci WiFi w telefonie -> zapomnij siec -> ponownie wyszukaj -> wpisz hasło ...

Czasem pomaga na problemy z routerami UPC u mnie ...

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz4688 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Wed, 28 Maj 14

Napisany 23 Kwiecień 2019 - 19:03

Robiłem obie czynności kilka razy i nic to nie pomaga...

teraz zobaczyłem ze w ustawieniach routera UPC jest coś takiego jak "Smart Wi-Fi" i jest do włączone i nie da się tego wyłączyć

screen poniżej

Załączone pliki

  • Załączony plik  zzz.jpg (45.8K)
    Ilość pobrań: 10


#6 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz4688 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Wed, 28 Maj 14

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 17:20

Aktualizacja:

Zauważyłem, że router sam zmienia kanały sieci mimo ustawienia na sztywno np kanału 104 dla sieci 5GHz
być może to przez włączoną optymalizację kanału (Smart WiFi) jest włączone i nie da sie tego wyłaczyć ((screen w poście wyżej)

ktoś wie jak to wyłączyć ???

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych