Forum PCLab.pl: Wymiana GT460 na inną - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana GT460 na inną Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bart2_3_4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 27 Sie 18

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 07:14

Witam

Chciałbym prosić was o pomoc. Znajomy przyszedł do mnie z informacją, że jego karta graficzna (GT460) już umiera.

Obecna specyfikacja jego PC:
CPU: Intel i3-3330
GPU: GT460 2GB VRAM
RAM: 2x4GB DDR3 (chyba 1333 MHz)
PSU: 500W (nie znam producenta)

Zestaw z 2011 roku

Razem ze znajomym przeglądaliśmy oferty w sklepach internetowych i wypatrzeliśmy kartę, która może spełnić jego wymagania, czyli GeForce GT730 2GB.
Poinformowałem też znajomego, że może też być wymagana wymiana procka, a razem z nim i płyta główna. Zaproponowałem mu AMD Athlon X4 870k (~200zł) i wtedy dobrać jakieś mobo (też za około 200zł).

Jednak później wszedłem na forum i znalazłem opinie, że ta karta graficzna jest gorsza od integr (klik do linku do karty zaproponowanej).

Znajomy gra i zamierza dalej grać w ETS 2 oraz Fernbus Simulator. Więc GPU mu za słabe zaproponowałem.

I teraz moja prośba o pomoc do was.
Jakie polecacie GPU do tego w cenie do 600 zł (może być parę złotych więcej) i najlepiej aby było wejście VGA (ale z wejściem VGA mogą być słabe karty, więc VGA nie jest konieczne). Procek i płyta główna może poczekać, obecnie dla niego priorytetem jest GPU.

Wszelkie dodatkowe informacje na temat obecnego sprzętu mogę podać po 16.
Z góry dzięki za wszelką pomoc :)

Ten post był edytowany przez Bart2_3_4 dnia: 24 Kwiecień 2019 - 12:10


#2 Użytkownik jest dostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5145
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 07:25

za 600pln to tylko i wyłącznie radeon 570 4gb.co do procesora to ten nr który podałes to jest i5-3330 , i3 jest ale 3320 ;) nawet mając tego i3 on jest i tak szybszy niz ten athlon x4 870k

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bart2_3_4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 27 Sie 18

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 09:07

Dzięki za odpowiedź.

Znajomy bardziej chciał coś od zielonych, ale pewnie przekona się do czerwieni :P

Jeśli chodzi o procek to byłem przekonany, że właśnie jest to i3-3330, ale sprawdzę dokładniej jak wrócę do domu i dostanę od niego info.

#4 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 204
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 10:40

Bez zmiany płyty może wymienić procka na używanego i7 2600 za ok 300zł. To lepsza opcja niż ten athlon. Pamiętaj, że nowego r5 1600 da się już dostać za ok 500zł z alledrogo. Tylko wtedy mobo i RAM do wymiany.
Grafika najlepiej rx570/580. Poniżej 500zł kupisz używaną 570 4GB z długą gwarancją.

RAM ma w jednej kości czy dwóch? Jak w jednej niech dokupi drugą możliwie taką samą dla duala.

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 24 Kwiecień 2019 - 10:42


#5 Użytkownik jest niedostępny   Bart2_3_4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 27 Sie 18

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 12:09

RAM ma w dwóch kościach. (poprawię w specyfikacji)

Co do używanych części ja nie jestem przekonany, może się akurat trafić jakiś wadliwy egzemplarz i może być więcej zachodu niż to warte.

Ze znajomym teraz troszkę pogadałem, i będzie mu pasować RX570 4GB nówka ze sklepu.

Co do procka to będę polować na i7 2600 w przyszłości. Znajomy na chwilę obecną nie chce zmieniać procka (ze względów finansowych), ale na alledrogo widziałem ładne oferty :)

Dzięki wielkie za odpowiedzi! :thumbup:

#6 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 204
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 12:32

Zobacz postBart2_3_4, o 24 Kwiecień 2019 - 12:09, napisał(a):

RAM ma w dwóch kościach. (poprawię w specyfikacji)

Co do używanych części ja nie jestem przekonany, może się akurat trafić jakiś wadliwy egzemplarz i może być więcej zachodu niż to warte.

Ze znajomym teraz troszkę pogadałem, i będzie mu pasować RX570 4GB nówka ze sklepu.

Co do procka to będę polować na i7 2600 w przyszłości. Znajomy na chwilę obecną nie chce zmieniać procka (ze względów finansowych), ale na alledrogo widziałem ładne oferty :)

Dzięki wielkie za odpowiedzi! :thumbup:

Jak się nie kupi po koparce i z fakturą ze sklepu to ja bym się nie bał :P
Sam mam rx 570 4GB Aorus kupionego od kogoś na olx za 500zł z długą gwarancją i fakturą z xkom.

Swoją drogą za 680zł na morele jest rx580 4GB od Gigabyte. Jak ma być jednak nowa ze sklepu to ja bym na jego miejscu dorzucił te kilkadziesiąt złotych.

Procka najwyżej na i5-3470/2400 możesz, to już tylko ok 100zł :E
i3 3gen do rx570/580 to już taka mała zbrodnia.

PS.Nie bój się kupować używanego procka. Trafienie na zepsuty procesor nie jest wcale proste :D
Rozumiem za to obawy jeśli chodzi o grafikę szczególnie, że wiele jest pokoparkowych często też bez żadnej gwarancji.

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 24 Kwiecień 2019 - 12:37


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych