Forum PCLab.pl: Hydepark, Retro, Luźne rozmowy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (40 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hydepark, Retro, Luźne rozmowy Aktualnie : i7 skylake/kabylake vs Ryzen 7 1700 Oceń temat: ***** 3 Głosów

#741 Użytkownik jest dostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5422
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 22:03

qrw.... u mnie cały czas na zrównoważonym Cool & Quiet na enabled i bez wzgledu na pstate czy 0,1,2 bez zmian.Jedynie to działa jak cpu ratio jest ustawione na auto

Ten post był edytowany przez unadarek dnia: 16 Czerwiec 2019 - 22:04


#742 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 23:06

Jak zainstalujesz sterowniki do Chipsetu pojawi się nowy plan AMD.

#743 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 896
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 23:14

Zobacz postCzeryboj, o 16 Czerwiec 2019 - 22:40, napisał(a):

Tia..Już na zrównoważony - i teraz to działa, V-core też nie szaleje. Dzięki :)Dobrze czasem mądrego posłuchać :P

Aż mi się głupio zrobiło, bo to ja Ci poleciłem ustawić "Wysoką wydajność" w momencie jak narzekałeś na niestabilne obroty wentylatora na chłodzeniu i denerwowało Cię akustycznie te ciągłe zwiększanie obrotów.

Wtedy ucieszyłeś się ze stałych 3.9GHz i braku falujących obrotów wentyla ;)

Zobacz postSetnik, o 17 Czerwiec 2019 - 00:06, napisał(a):

Jak zainstalujesz sterowniki do Chipsetu pojawi się nowy plan AMD.

Owszem, miał go ustawionego wcześniej, ale były akcje j.w.

Coś za coś :)


Ja u siebie lecę cały czas na 3.9/4GHz na stałe, bo skoro w spoczynku napięcie nie spada (wolę Manual niż Offset), to z jakiej racji taktowanie ma mi się obniżać.

Na watomierzu różnicy żadnej nie widać.

#744 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12233
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 23:20

A od czego macie p state by napiecie spadalo?

#745 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 17 Czerwiec 2019 - 00:47

Zobacz postRemiKo, o 16 Czerwiec 2019 - 23:14, napisał(a):

Aż mi się głupio zrobiło, bo to ja Ci poleciłem ustawić "Wysoką wydajność" w momencie jak narzekałeś na niestabilne obroty wentylatora na chłodzeniu i denerwowało Cię akustycznie te ciągłe zwiększanie obrotów.

Wtedy ucieszyłeś się ze stałych 3.9GHz i braku falujących obrotów wentyla ;)


Owszem, miał go ustawionego wcześniej, ale były akcje j.w.

Coś za coś :)


Ja u siebie lecę cały czas na 3.9/4GHz na stałe, bo skoro w spoczynku napięcie nie spada (wolę Manual niż Offset), to z jakiej racji taktowanie ma mi się obniżać.

Na watomierzu różnicy żadnej nie widać.


No, ale teraz przestawiłem kompa i już praktycznie go i tak nie slysze :D faktycznie, przestawialiśmy to to.. Zapomniałem nawet.

#746 Użytkownik jest dostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5452
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 17 Czerwiec 2019 - 05:22

Zobacz postMaxForces, o 17 Czerwiec 2019 - 00:20, napisał(a):

A od czego macie p state by napiecie spadalo?


A to przy manualu też będzie spadać?

#747 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 17 Czerwiec 2019 - 06:43

Zobacz postRemiKo, o 16 Czerwiec 2019 - 23:14, napisał(a):

Aż mi się głupio zrobiło, bo to ja Ci poleciłem ustawić "Wysoką wydajność" w momencie jak narzekałeś na niestabilne obroty wentylatora na chłodzeniu i denerwowało Cię akustycznie te ciągłe zwiększanie obrotów.

Wtedy ucieszyłeś się ze stałych 3.9GHz i braku falujących obrotów wentyla ;)


Owszem, miał go ustawionego wcześniej, ale były akcje j.w.

Coś za coś :)


Ja u siebie lecę cały czas na 3.9/4GHz na stałe, bo skoro w spoczynku napięcie nie spada (wolę Manual niż Offset), to z jakiej racji taktowanie ma mi się obniżać.

Na watomierzu różnicy żadnej nie widać.


Ja tam nie mądruje wnioski wyciągnąłem na podstawie tego wątku :)

Co do stanów to masz w Ryzen Master do ustawienia.

#748 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 858
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 17 Czerwiec 2019 - 07:38

Zobacz postRemiKo, o 16 Czerwiec 2019 - 18:59, napisał(a):

U mnie VRM oraz Chipset pracują bez nawiewu, bo płyta nie jest zamontowana w obudowie.

Obecnie siedzi sobie jeszcze na a'la bench table, w oczekiwaniu na resztę części.

Przy Fortisie 3 temperatury VRM były nieco niższe, bo wentylator ładnie owiewał radiator sekcji zasilania.

Temperatury Chipsetu oraz VRM w okolicach 50 stopni, bez dodatkowego nawiewu, na płycie Crosshair VI Hero to norma.

Nigdy więcej niż 60 stopni nie widziałem, nawet przy 4GHz @ 1.375v.

Nie wiem jak by to wyglądało na Twojej płycie, bo nie miałem jej w testach.


Resztę ustawień masz w porządku.

Przy większym OC można pokusić się o LLC lvl 3, a z perf BIAS, to sprawdź czy ustawienie CB11.5 nie doda Ci kopa w aplikacjach, które użytkujesz.

Nawet na prockach 2xxx daje to minimalny przyrost wydajności wielowątkowej podczas renderingu i obliczeń.

To taki malutki bonus dla posiadaczy ASUSów ;)


Jak się okazuje przewiew budy ma kapitalne znaczenie.
Ja myślałem że u mnie jest względnie ok (3x140mm) - dwie noctua redux wciągające i jeden noiseblocker wyciągający.
Okazało się że ten noiseblocker jest zbyt mało wydajny i po zamianie jeden redux i noiseblocker wciągające i jeden redux wyciągający jest już całkiem ok.
Poprzednio przy obciążeniu w Aida było maksymalnie 85 st, po zmianach jest około 70 st.
VRM też spadł o dobre 10 st, do około 55 st.

Ten post był edytowany przez bowipl dnia: 17 Czerwiec 2019 - 07:43


#749 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 896
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 03:34

Zobacz postbowipl, o 17 Czerwiec 2019 - 08:38, napisał(a):

Jak się okazuje przewiew budy ma kapitalne znaczenie.
Ja myślałem że u mnie jest względnie ok (3x140mm) - dwie noctua redux wciągające i jeden noiseblocker wyciągający.
Okazało się że ten noiseblocker jest zbyt mało wydajny i po zamianie jeden redux i noiseblocker wciągające i jeden redux wyciągający jest już całkiem ok.
Poprzednio przy obciążeniu w Aida było maksymalnie 85 st, po zmianach jest około 70 st.
VRM też spadł o dobre 10 st, do około 55 st.

Cieszę się, że udało Ci się należycie schłodzić swojego potworka ;)

Niższe napięcie na procku + więcej zimnego powietrza w obudowie i wynik praktycznie pokrywa się z tym z mojego testu na Fortisie 3, zamontowanym na test bench'u.

Niekiedy jednak warto pokombinować z wentylatorami, bo każda platforma jest inna.

Rozumiem, że obroty wentylatorów również spadły nie masz już takiej "młockarni" jak przedtem?


...


A teraz nieco update'u ode mnie w związku z retro platformą:

...

Najpierw jednak postaram się odtworzyć mój zaginiony wpis o monitorach:

EDIT: Wrzuciłem go w spoiler, bo całość już jest dostępna na 36 stronie tematu.
Spoiler

...



A z dzisiaj, opóźniona przesyłka z coolerami od GlacialTech'a oraz wymiana chłodzenia.


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek



Sam proces wymiany chłodzenia był prosty:

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek



Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie pokusił się o krótki test porównawczy, więc odpaliłem sobie najpierw NFS Porsche Unleashed (2000) i zrobiłem dwie rundki na Lazurowym Wybrzeżu (Côte d'Azur).

Przed wymianą na stock'u:

Dodaj obrazek


Po wymianie:

Dodaj obrazek


Dodatkowo po samej wymianie pograłem sobie już ponad godzinkę, bo tak fajnie się grało :D

I jest to najwyższa zarejestrowana w tym czasie temperatura. Otoczenie miało cały czas 24 stopnie.

Jest oczywiście dużo ciszej, bo cooler na procesorze ma ponad 1000 RPM mniej.

Najlepszą sprawą po wymianie radiatora na chipsecie jest polepszenie się komfortu grania, ponieważ przed wymianą miałem randomowo jakieś dziwne artefakty oraz przycięcia animacji.

Było to oczywiście spowodowane wysoką temperaturą oraz delikatną niestabilnością chipsetu, bo przy zwiększeniu szyny do 200MHz musiałem podnieść delikatnie napięcie.

Sprawy oczywiście nie polepszał fakt, że wentylator był zatarty i tak naprawdę chipset chłodzony był poprzez nadmuch wentylatora 12 cm.

Dobrze, że nic się nie spaliło po drodze :E


Ostatniego testu nie mam na screenach, ale przed wymianą chłodzenia w teście AIDA FPU procesor osiągał 56 stopni, a po wymianie na Glacial'a już tylko 48 :D

Fajne jest to, że kiedyś te chłodzenia kosztowały w okolicach 80 zł, a obecnie można je dostać za grosze, dlatego kupiłem od razu trzy:

https://allegro.pl/o...5dba-7684258536

Ten post był edytowany przez RemiKo dnia: 22 Czerwiec 2019 - 01:26


#750 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 858
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 06:25

Zobacz postRemiKo, o 18 Czerwiec 2019 - 04:34, napisał(a):

Cieszę się, że udało Ci się należycie schłodzić swojego potworka ;)

Niższe napięcie na procku + więcej zimnego powietrza w obudowie i wynik praktycznie pokrywa się z tym z mojego testu na Fortisie 3, zamontowanym na test bench'u.

Niekiedy jednak warto pokombinować z wentylatorami, bo każda platforma jest inna.

Rozumiem, że obroty wentylatorów również spadły nie masz już takiej "młockarni" jak przedtem?


Dzięki :)
Co do hałasu to jasne, jest dużo lepiej.
Może sumarycznie wentylatory wkręcają się na nieco wyższe obroty niż na oskalpowanym 6700k, ale absolutnie nie ma tragedii.

#751 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 896
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 17:03

Jednak moim ostatnim wpisem przegiąłem.

<- Patrz mój pasek ostrzeżeń

Kto zdążył się załapać na jego treść?

Żałuję tylko, że po raz kolejny nie wykonałem sobie kopii mojego posta, a trzeci raz, nawet do osobnego tematu, nie mam na chwilę obecną ochoty tego redagować.

Zakładając osobny temat czułbym się za niego odpowiedzialny, a nie chcę wrzucać sobie na głowę kolejnej pierdoły.

Myślałem, że faktycznie mam przychylność moderacji na "mały" offtop w tym temacie, myliłem się.

W międzyczasie nawet otrzymałem mały prezent od @SundayUser w postaci dwóch procesorów: Cyrix'a 133MHz z '97 roku oraz Pentium D 2.8GHz 915 z '05 roku, którym nie zdążyłem się jeszcze należycie pochwalić.

Z tego oczywiście wynika, że pierwsze zniknięcie mojego wpisu również nie było przypadkowe, a naiwny ja, zrzuciłem winę na prace przy serwerach forum.

Nikt mnie o takim fakcie nie poinformował.

Następnym razem proszę jednak o prywatną wiadomość od moderacji przed skasowaniem mojego wpisu, bo za każdym razem muszę poświęcić jednak dłuższą chwilę na jego napisanie oraz załączenie zdjęć.

Szanujmy swój czas.

Ze swojej strony kończę z offtop'em w tym wątku i chciałbym przeprosić za moje zachowanie.

Odechciało mi się...

#752 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 17:08

Zmieńcie tytuł tematu to moderatorzy nie będą się wcinać
@Czeryboj możesz to poprawić Dodaj obrazek

AMD dalej tak ma, że bez instalacji sterowników do chipsetu cała platforma traci sporo na wydajności? W intelach nie robi to różnicy już od dawna, ale AMD lubiało mieć stery. A że dawno nie miałem AMD to nie wiem jak jest teraz, nie jestem na czasie. Dyski, pamięć, proc wsio lepiej działało zawsze ze sterami.

#753 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 896
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 17:27

@Minciu

Szczerze mówiąc nie testowałem nigdy platformy bez instalacji odpowiednich sterowników.

Musiałbym to kiedyś u siebie sprawdzić.

Prawda też jest taka, że do Intela/Nvidii sam Microsoft zapewniał już dużo lepsze wsparcie i gołe Windowsy już na starcie posiadały większość potrzebnych sterowników.

#754 Użytkownik jest dostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5422
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 19:38

A sterowniki do chipsetu skąd instalujecie ludziska ze strony amd czy ze strony producenta ?? bo z tego co widzę na stronie producenta jest to chyba cały sterownik i do chipsetu i do grafiki,na stronie amd sterownik np do x370 zajmuje 50mb a na msi do danego modelu 370mb tak jak by było wszystko zintegrowane.Tak to qrna jest jak sie z intelem było za panbrat :E i teraz trzeba się przyzwyczajać do grzebactwa amd :E

Ten post był edytowany przez unadarek dnia: 18 Czerwiec 2019 - 19:40


#755 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 896
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 19:56

Ja zawsze biorę ze strony producenta chipsetu, czyli AMD to AMD, Intel to Intel itp. Nvidia, VIA itd...

Ze strony producenta płyty głównej biorę całą resztę potrzebnych sterowników.

Chociaż ostatnio wystąpił u mnie wyjątek, gdzie sterowniki do chipsetu AMD pobrałem ze strony Gigabyte'a, od płyty X470 :E

A to tylko dlatego, że były delikatnie nowsze niż oficjalne na stronie AMD.

#756 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2797
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 20:23

Program driver easy często znajdzie i tak coś nowszego np sterowniki kontrolera sata albo do karty sieciowej, warto nim sprawdzać jak chcecie mieć świeże chociaż uprzedzam wersja darmowa pobiera z prękdością 50-56kb/s :E a scrackowana i tak nie działa ponieważ program szuka tylko wtedy gdy zaktualizuje się do najnowszej wersji :cool:

#757 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 09:47

Zobacz postRemiKo, o 18 Czerwiec 2019 - 19:56, napisał(a):

Ja zawsze biorę ze strony producenta chipsetu, czyli AMD to AMD, Intel to Intel itp. Nvidia, VIA itd...

Ze strony producenta płyty głównej biorę całą resztę potrzebnych sterowników.

Chociaż ostatnio wystąpił u mnie wyjątek, gdzie sterowniki do chipsetu AMD pobrałem ze strony Gigabyte'a, od płyty X470 :E

A to tylko dlatego, że były delikatnie nowsze niż oficjalne na stronie AMD.


To są te same sterowniki tylko lekko zmodyfikowane przez Gigabyte, dlatego mają inny numerek :)

#758 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 20:25

Ale lipa, bum się skończyło widzę już Ryszard 7 1700 po 700-750zł. A najniżej był za 499zł, teraz to już średni deal.

#759 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 21:44

Zobacz postCzeryboj, o 19 Czerwiec 2019 - 20:25, napisał(a):

Ale lipa, bum się skończyło widzę już Ryszard 7 1700 po 700-750zł. A najniżej był za 499zł, teraz to już średni deal.

Zmień temat proszę na np. Moja i7 vs Ryzen 7 1700 oraz retro sprzęt.

Wtedy Admini odpuszczą jak koledzy coś Ciekawego dodadzą

#760 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 07:58

Mam nadzieje, że temu co raportował @Remiko spaliła się płyta główna za jego występek :E

  • (40 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych