Forum PCLab.pl: Hydepark, Retro, Luźne rozmowy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (39 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hydepark, Retro, Luźne rozmowy Aktualnie : i7 skylake/kabylake vs Ryzen 7 1700 Oceń temat: ***** 3 Głosów

#41 Użytkownik jest dostępny   Omega93 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: So, 25 Cze 11

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 09:07

Płytka B450 tylko MSI :) Asrock na pewno odpada, Lipton robił ostatnio test B450 warto spojrzeć przed zakupem :)
Jak dla mnie nie ma co się zastanawiać tylko zmieniać sprzęt.. ostatni dzwonek na sprzedaż 7700 w dobrej kasie.. może i ja się przesiądę z 4790k ? :hmm:

Ten post był edytowany przez Omega93 dnia: 25 Kwiecień 2019 - 09:08


#42 Użytkownik jest niedostępny   grzesiek811 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 10 Sie 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 09:38

Mam podobny dylemat jak autor, ale w moim przypadku sprawa jest łatwiejsza, bo ja mam i5 6600k.
W chwili obecnej procesor 4 wątkowy zaczyna być ograniczeniem, np. Resident Evil 2.
Wystawiłem na sprzedaż procka i cenowo powinienem jeszcze sprzedać w miarę dobrze 6600k i płytę.

Chcę kupić właśnie tego ryzena 1700 bo mogę zmienić procka na nowego i jednocześnie lepszego w cenie mojego używanego. Płytę Asus Maximus ranger też sprzedam. Pamięci mam Corsair Venegance 3000 MHz, więc mogą zostać.

W kwestii płyty myślałem o Gigabyte B450 AORUS ELITE. MSI jakoś do mnie nie przemawia, mam bardzo niemiłe doświadczenie z ich serwisem, a po nieudanej naprawie i zamknięciu sklepu MSI zostawiło mnie bez gwarancji z zepsutą płytą. W przyszłości w razie potrzeby mógłbym zmienić procesor na ryzen serii 3000.

#43 Użytkownik jest niedostępny   pwil 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1318
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 06

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 09:55

Zobacz postArt385, o 24 Kwiecień 2019 - 08:49, napisał(a):

Leć do sferisa jest za 559zł 1700


To może być ostatni dobry moment na pozbycie się starego i7, póki jeszcze coś wart, a 559pln za 8c16t to rozbój w biały dzień ;-) Zobacz ceny i5-3470 dziś. W okolicach stówki chodzą... Nowe konsole z Ryzenami 8c16t przy taktowaniu ~3GHz.



PS Kto by pomyślał miesiąc przed premierą Ryzenów, że będą takie dylematy AD2019 ;-)

Ten post był edytowany przez pwil dnia: 25 Kwiecień 2019 - 10:00


#44 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5806
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 11:10

Ja bym pomyślał, nawet napisałem wtedy felieton na ith. AMD wygrywa bo daje dużo rdzeni i wątków w niższej cenie.

#45 Użytkownik jest niedostępny   mekk 

  • EdytaMAN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 672
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 11:13

<z cyklu dylematy z szafy>
przeskakiwałem z Xeona 1230v3 [4/8, DDR3-1600Mhz, CL9] na Ryzena 2600 [6/12, DDR4 3000@3200 CL17@16] i mam jakiś tam zysk czasu w kompresji wideo (ok. 1/4 wg. jednego benchmarka który użyłem i podobnie wg. czasu mielenia "typowego" katalogu - dla mnie to całkiem sporo, zważywszy, że to często układało mi się dodatkowe pół godziny kodowania, którego to czasu już nie miałem LOL)

jest chłodniej i nawet wyszło, że mam ciszej...

Upgrade był przyspieszony, bo musiałem de fakto rozdwoić kompa, no i dlatego nie analizowałem wariantu odsprzedażowego... Haswell poleciał do sprzętu, który potrzebował dodatkowych wątków i chyba się dobrze przyjmie (przeskok z dwurdzeniowego Phenoma) :D

#46 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3475
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 11:25

Zatem wszystko rozbija się, czy ktoś kupi moją maszynę, czy nie. Tak naprawdę, to i7 7700 jeszcze ze dwa lata podoła, ale wtedy już koszy wymiany całego kompa będzie.

No cóż. Ogłoszenie forum/OLX i czekam.

#47 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 13:51

Zobacz postCzeryboj, o 25 Kwiecień 2019 - 08:06, napisał(a):

I co dalej? Moja i7 podchodzi pod 95% wykorzystania w BFV. Za dwa lata z ręką w nocniku zostajesz :)

Poza tym nie tylko gram.


Użycie procesora nie do końca jest wyznacznikiem tego czy procek daje radę czy nie. Mój i5 4/4 w overwatchu też sobie chodzi na 90/100% przy czym gra jest mega płynna i przez praktyczne cały czas utrzymuje 240fps, bez ścinek że aż miło :) W przypadku BVa sprawa jest dziwna, bo czytałem że ludzie nawet z i7 8700k 4.9 mają problemy z ścinami, więc wątpię by wina leżała po stronie CPU.

Może warto by było Ci jednak zaczekać na te ryzeny 3000, to już niedługo w sumie ;)

#48 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3475
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 14:58

Zobacz postDevairment, o 25 Kwiecień 2019 - 13:51, napisał(a):

Użycie procesora nie do końca jest wyznacznikiem tego czy procek daje radę czy nie. Mój i5 4/4 w overwatchu też sobie chodzi na 90/100% przy czym gra jest mega płynna i przez praktyczne cały czas utrzymuje 240fps, bez ścinek że aż miło :) W przypadku BVa sprawa jest dziwna, bo czytałem że ludzie nawet z i7 8700k 4.9 mają problemy z ścinami, więc wątpię by wina leżała po stronie CPU.

Może warto by było Ci jednak zaczekać na te ryzeny 3000, to już niedługo w sumie ;)


Nie mam żadnego parcia, więc tym bardziej nie będę dokładał do interesu, gdzie i tak grając w to, co gram nawet nie zbliżam się do 60fps, tylko jest znacznie więcej :)
Dlatego gry są na drugim planie, bo "moje gry" rysiek spoko też ogarnie.

#49 Użytkownik jest niedostępny   grzesiek811 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 10 Sie 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 16:04

Teraz jest dobra okazja na przeskok na AMD. Ceny Intela poszły w górę i stare i5/i7 jeszcze trzymają ceny. A na ryzenie 1 generacji duże obniżki.
Z następna generacją i teka ceny pójdą w dół, bo mało kto będzie już miał "tylko" cztery rdzenie.

Za sprzedaż używanego Skylake można mieć nowego ryzena z 3 letnią gwarancją.

#50 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6232
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 09:13

Goń póki gawiedź po ostatniej fali ubijania na forach 4/4 nie zorientowała się, że 4/8 też już jest passe :E

#51 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 21:07

Zobacz postPioy, o 25 Kwiecień 2019 - 10:04, napisał(a):

Mnie też zniechęca konieczność przejścia już na pewno na win 10, ale to tak przy okazji.


Że co? Używam R5 2600X z Windows 7 :) Bez najmniejszych problemów :) Tylko APU oraz Athlon 200GE nie bootują w Win7 (ale jacyś Rosjanie już też to obeszli i odpalili Win7 na tych prockach).

#52 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3475
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 30 Kwiecień 2019 - 15:21

Ja już po zabiegu. Czekam na części.

Wszystko nóweczka i sprzęt klase wyżej od poprzedniego wyszło mnie 200zł dopłaty.

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 30 Kwiecień 2019 - 15:26


#53 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2554
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 30 Kwiecień 2019 - 15:48

Zobacz postCzeryboj, o 30 Kwiecień 2019 - 16:21, napisał(a):

Ja już po zabiegu. Czekam na części.

Wszystko nóweczka i sprzęt klase wyżej od poprzedniego wyszło mnie 200zł dopłaty.

To co w końcu kupiłeś ? :P podaj cały config

#54 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3475
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 30 Kwiecień 2019 - 22:18

Zobacz postSend1N, o 30 Kwiecień 2019 - 15:48, napisał(a):

To co w końcu kupiłeś ? :P podaj cały config


Ryzen 7 1700
Gigabyte B450 Aorus pro (zamówiłem wstępnie AsRock Steel Legend, ale dostawa na 14 maja - phi, więc wymienie)
G.Skill Aegis 3000mhz cl16
SPC Supremo M2 Gold 550W (zamówiłem SeaSonic 520W full modular, ale to samo z dostawą)
SPC Armis AR5X TG RGB

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 30 Kwiecień 2019 - 22:20


#55 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2554
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 01 Maj 2019 - 15:10

A czemu zmieniłeś zasilacz z tego system pałera? chłodzenie na ryzena jakieś? :P na spartanie nie podkręcisz tego cpu do 3.9 przy normalnych temp.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 01 Maj 2019 - 15:11


#56 Użytkownik jest dostępny   sir.walazz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 795
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 01 Maj 2019 - 15:17

Zobacz postCzeryboj, o 30 Kwiecień 2019 - 22:18, napisał(a):

Ryzen 7 1700
Gigabyte B450 Aorus pro (zamówiłem wstępnie AsRock Steel Legend, ale dostawa na 14 maja - phi, więc wymienie)
G.Skill Aegis 3000mhz cl16
SPC Supremo M2 Gold 550W (zamówiłem SeaSonic 520W full modular, ale to samo z dostawą)
SPC Armis AR5X TG RGB

No ciekawe jakie bedziesz miał opinie. Ja w ostatnich 3 miesiącach miałem w budzie i5 8400, R5 2600 i teraz mam R7 1700.

Im bardziej w lewo z w/w procków tym lepiej w grach, im bardziej w prawo tym lepiej w programach.

PUBG dziala podobnie na wszystkich. Mam gtx1050 - zaden z prockow nie spowodowal ze GTX1050 dostałby skrzydeł, żaden cep też nie obciążył. Jedynie R7 1700 po OC pociśnie każdego z w/w cepów. (Tak tak tak, fanboje intela, w niektorych grach jak np. cs:go możecie się o****ać że zamiast 200fps będziecie mieli 250 ;) )

Ryż 7 1700 w za 560zł to skandal, w szczególności jak ktoś tak jak np. ja - grzebie przy video, nie ma skoku wydajności do i5 8400 ale ........... i5 8400 sprzedałem za 750PLN używkę a za 100zł taniej ponad dostałem nowego ryża 1700. Zły deal?

Ten post był edytowany przez sir.walazz dnia: 01 Maj 2019 - 15:28


#57 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3475
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 01 Maj 2019 - 19:18

Zobacz postsir.walazz, o 01 Maj 2019 - 15:17, napisał(a):

No ciekawe jakie bedziesz miał opinie. Ja w ostatnich 3 miesiącach miałem w budzie i5 8400, R5 2600 i teraz mam R7 1700.

Im bardziej w lewo z w/w procków tym lepiej w grach, im bardziej w prawo tym lepiej w programach.

PUBG dziala podobnie na wszystkich. Mam gtx1050 - zaden z prockow nie spowodowal ze GTX1050 dostałby skrzydeł, żaden cep też nie obciążył. Jedynie R7 1700 po OC pociśnie każdego z w/w cepów. (Tak tak tak, fanboje intela, w niektorych grach jak np. cs:go możecie się o****ać że zamiast 200fps będziecie mieli 250 ;) )

Ryż 7 1700 w za 560zł to skandal, w szczególności jak ktoś tak jak np. ja - grzebie przy video, nie ma skoku wydajności do i5 8400 ale ........... i5 8400 sprzedałem za 750PLN używkę a za 100zł taniej ponad dostałem nowego ryża 1700. Zły deal?


No to ja za 1000zł sprzedałem używanego i7 7700, gdzie za niewiele ponad połowę tej ceny mam przyszłościową platformę i R7 1700.

i7 sparowany był z wolnym RAMem, R7 z szybkim ramem niewiele ustąpi w grach, a w programach będzie lepiej.

Dla mnie też był dobry deal - Budżetowa H110 wymieniona na B450 na wypasie, Wolny ram na szybki, Zasilacz BQ SP8 Bronze 500W nie modularny na SPC 550W GOLD Modular, buda z mocno średniego Sharkoona T-3W, na fajnego SPC Armisa.

Ogólnie wymiana wszystkiego na nowy sprzęt wyniosła mnie 200zł doplaty, a wszystko na gwarancji i klasę wyżej.

Dla mnie to jest powrót do AMD po dobrej dekadzie. Athlon 64 3500+ był najlepszy na dzielni i długo mi służył :E Zobaczymy jak to będzie.

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 01 Maj 2019 - 19:21


#58 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4909
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 01 Maj 2019 - 20:30

Zobacz postDjXbeat, o 24 Kwiecień 2019 - 17:21, napisał(a):

Taktowanie pamięci to nie wszystko! Liczą się również timingi, które potrafią mocno obniżyć czas dostępu a to w przypadku Ryzenów pierwszej generacji podstawa właśnie ze względu na kontroler, który ma wysokie opóżnienia. Proponujesz mu pamięć "po taniości" a w dłuższej perspektywie jeśli będzie chiał Zen2 to będzie miał pamięć "padake"
Przy R7 1700 trzeba celować w pamięć 3200 przy jak najniższych timingach.

Spoiler


Spoiler


Podniesienie taktowania o 6.6% i mamy prawie ~15% przy kopiowaniu. W kompresji danych za pomocą Winrar masz dodatkowe ~10% wydajności tylko ze względu na taktowanie pamięci. Zabawa timingami da kolejne % wydajności.

Spoiler


Spoiler

Wzrost o 6.6% wydajności czyli liniowy wzrost względem podniesionego taktowania pamięci.





Pamięci ok. 3200 zrobią bez problemu przy niższych timingach.


Mój wynik :)
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez MarcoSimone dnia: 01 Maj 2019 - 20:31


#59 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5224
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 04 Maj 2019 - 13:12

Tyż stoję i patrzę :E Pogoniłem swojego 6700K za tysiaka z pocałowaniem w rączkę ze strony kupującego :E już miałem brać i9 9900K ale były dwie ;) ten nowy ryży za rogiem i tak człowiek się troszkę zastanawia bo z drugiej strony w gierki praktycznie żadne nie grywa ale wypadałoby żeby coś raz na jakiś czas odpalić i właśnie tutaj ten król cenowy ryś 1700 + płyta biostara +kit noctua, koszt całej operacji 1036pln kusi oj kusi :E Nikt mi nie wmówi że 6700K był,jest mało wolniejszy od ryśka 1700 bo tak nie jest ,nigdzie nie mogę oblukać testów zegar w zegar no niech będzie ryś 3,8ghz vs 6700K 4ghz ktoś takowe gdzieś widział ????? Z tego co się orientuję czym wyższa rozdziałka tym lepiej dla ryżenkiego.Całość sparowana być może będzie z rx 580 8gb i jak już będzie jakaś gierka to w rozdziałce 2560/1440 detale średnie,wysokie mam nadzieje że ten 1700 chociaż z tymi 60 fps sobie poradzi :E , bo to byłaby klapa żeby takowych nie zapewnił ;) Szkoda że ten słynny biostar w świetnej cenie zapewne nie dostanie wsparcia dla nowych rysiów :hmm: Bym zapomniał pamięci mam trochę egzotyczne jak na nasz rynek te co w stopce ale chodziły już na 4 płytach fakt że wszystkie intelowskie więc jest duża szansa że i zgrają sie z amd ,max co można z nich wycisnąć to 3466mhz cl 17 lub chyba najlepsza opcja 3333mhz cl 16

#60 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6529
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 04 Maj 2019 - 13:39

W Battlefield 5 multi 1080p detale low/med wydajność nie spada poniżej 100kl/s na R7 1700 3.2Ghz + RX 580 8Gb 1366Mhz
Przeważnie ~125kl/s

  • (39 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych