Forum PCLab.pl: 99% minimum i max stanu procesora - MIT czy prawda? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

99% minimum i max stanu procesora - MIT czy prawda? mówią że niby w celu zminimalizowania stutterru

Ankieta: 99% minimum i max stanu procesora - MIT czy prawda? (12 użytkowników głosowało)

Warto to stosować?

  1. Tak (0 głosów [0.00%])

    Procent głosów: 0.00%

  2. Nie (12 głosów [100.00%] - Zobacz)

    Procent głosów: 100.00%

Głosuj

#1 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 09:46

Witam,

Szukałem wiele poradników w celu poprawy zacinek w grach, jednak ten trik z obniżeniem stanu mocy procesora ze 100% do 99% wydawał mi się najbardziej dziwny.

Czy to więc prawda że obniżenie max stanu mocy do 99% może dać jakieś realne osiągi które minimalizują zacinki? Czy może to istny wymysł który tylko może pogorszyć sprawę

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 24 Kwiecień 2019 - 09:55


#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 10:04

Ustawiłeś ręcznie ilość cache L2?
Ilość wątków w msconfig wpisana na sztywno?
:lol2:

W internecie znajdziesz tonę bezsensownych wymysłów, dodatkowo propagowanych przez osoby nie mające pojęcia o efekcie placebo, i bez jakiegokolwiek dystansu do własnych subiektywnych obserwacji.

TL;DR
Póki nie ma udokumentowanej różnicy przed i po zastosowaniu danego tricku to zakładaj, że to bzdura.
No chyba że sam chcesz sprawdzić - ale wtedy musisz opracować metodologię do weryfikacji, a nie robić "na oko".

#3 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16670
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 10:08

Jeżeli to jest w laptopie, to realne podniesienie wydajności daje tylko zmiana power limitu i temperatury. Bios od laptopów xiaomi dał się tak modyfikowwać.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Hakuka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 18

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 10:37

Kolejny świetny pomysł. Gratuluje. Co kolejne? Przeprowadzka bliżej serwerów?

#5 Użytkownik jest niedostępny   FredPL 

  • X
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 978
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 10:38

Mi się wydaje, że Forii po prostu ma za słaby sprzęt i dla tego ma te ścinki.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 11:43

Zobacz postFredPL, o 24 Kwiecień 2019 - 11:38, napisał(a):

Mi się wydaje, że Forii po prostu ma za słaby sprzęt i dla tego ma te ścinki.

wydalem tyle kasy na sprzet by wszystko chodziło PERFEKTO, 1080ti aorus + 8700k to malo do bf5 do grania na srednich ustawieniach na 144fps?/144hz? gra powinna chodzic plynnie bez zadnych zacinek, fps są stabilne a i tak gpu sie zacina i zrzuca fps do 100~ przez co na ekranie mam tak jakby widok 30hz przez pare sek

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 24 Kwiecień 2019 - 11:54


#7 Użytkownik jest niedostępny   Hakuka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 18

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 13:23

Zobacz postForii, o 24 Kwiecień 2019 - 11:43, napisał(a):

fps są stabilne a i tak gpu sie zacina i zrzuca fps do 100~ przez co na ekranie mam tak jakby widok 30hz przez pare sek

Halo?

#8 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 659
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 13:35

@Forii. Odłącz PC od sieci i zobacz jakie będą "fps-y"... :E

#9 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 13:36

Zobacz postHakuka, o 24 Kwiecień 2019 - 14:23, napisał(a):

Halo?

bo tak jak psize są stabilne gdyby nie 1x zacinka do 100 fps~, czego tu nie rozumiesz? halo?

Zobacz postVoxCordi, o 24 Kwiecień 2019 - 14:35, napisał(a):

@Forii. Odłącz PC od sieci i zobacz jakie będą "fps-y"... :E

wiadomo w singlu sa mniejsze fps.. ale nie bez powodu upgrejdowalem 8600k na 8700k

#10 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15142
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 15:27

Forii zrób lepiej format, bo jak patrzę co Ty w tym systemie zmieniasz to aż słabo się robi, nie dość że nic to nie daje to jeszcze pogarsza :E

Zobacz postMitycznyJeż, o 24 Kwiecień 2019 - 11:04, napisał(a):

Ustawiłeś ręcznie ilość cache L2?
Ilość wątków w msconfig wpisana na sztywno?
:lol2:

W internecie znajdziesz tonę bezsensownych wymysłów, dodatkowo propagowanych przez osoby nie mające pojęcia o efekcie placebo, i bez jakiegokolwiek dystansu do własnych subiektywnych obserwacji.

TL;DR
Póki nie ma udokumentowanej różnicy przed i po zastosowaniu danego tricku to zakładaj, że to bzdura.
No chyba że sam chcesz sprawdzić - ale wtedy musisz opracować metodologię do weryfikacji, a nie robić "na oko".


Ja bym jeszcze wspomniał o wyłączaniu usług systemowych, odparkowaniu rdzeni i ustawieniu obowiązkowo szarej tapety! Szary kolor to mniejsze opóźnienia! :lol2:

#11 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 15:32

Zobacz postDisconnecT, o 24 Kwiecień 2019 - 16:27, napisał(a):



Ja bym jeszcze wspomniał o wyłączaniu usług systemowych, odparkowaniu rdzeni i ustawieniu obowiązkowo szarej tapety! Szary kolor to mniejsze opóźnienia! :lol2:


Akurat mam brak tapety, co za tym idzie czarny kolor, unparking robilem, uslugi wylaczone, nie zaluje, jakies tam 2% ale grosz do grosza i mam lepszy system, a jak wiadomo 10 nie jest taka dobra jak win 7

#12 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 909
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 15:36

Zobacz postForii, o 24 Kwiecień 2019 - 11:43, napisał(a):

wydalem tyle kasy na sprzet by wszystko chodziło PERFEKTO, 1080ti aorus + 8700k to malo do bf5 do grania na srednich ustawieniach na 144fps?/144hz? gra powinna chodzic plynnie bez zadnych zacinek, fps są stabilne a i tak gpu sie zacina i zrzuca fps do 100~ przez co na ekranie mam tak jakby widok 30hz przez pare sek

Jakoś ludzi nie miewają podobnych problemów na słabszych sprzętach.

Ponadto ja sam takich problemów nie doświadczyłem w bf1 na 3770k.

A bf5 to jakby nie patrzeć skinn bf1 defakto,wiec nie wiem jak ty to robisz :question: .

Zobacz postForii, o 24 Kwiecień 2019 - 09:46, napisał(a):

Witam,

Szukałem wiele poradników w celu poprawy zacinek w grach, jednak ten trik z obniżeniem stanu mocy procesora ze 100% do 99% wydawał mi się najbardziej dziwny.

Czy to więc prawda że obniżenie max stanu mocy do 99% może dać jakieś realne osiągi które minimalizują zacinki? Czy może to istny wymysł który tylko może pogorszyć sprawę

Dodaj obrazek

Nic ci to nie pomoże,nawet podejrzewam że jeszcze by pogorszyło.

Ten post był edytowany przez kosiarz66 dnia: 24 Kwiecień 2019 - 15:37


#13 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15142
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 16:43

Zobacz postForii, o 24 Kwiecień 2019 - 16:32, napisał(a):

Akurat mam brak tapety, co za tym idzie czarny kolor, unparking robilem, uslugi wylaczone, nie zaluje, jakies tam 2% ale grosz do grosza i mam lepszy system, a jak wiadomo 10 nie jest taka dobra jak win 7

:E

Widzę że poradniki typu jak "zwinkszyć efpeesy w ceesgo" były grane, skoro tak bardzo Ci 10 przeszkadza to wgraj Win7, zapewniam Cię że to nie rozwiąże Twoich problemów ;)

A późnie są płacze, bo coś nie działa, bo są problemy, a system cały pogrzebany, Tobie serio nie da się pomóc :E

Zobacz postkosiarz66, o 24 Kwiecień 2019 - 16:36, napisał(a):

Ponadto ja sam takich problemów nie doświadczyłem w bf1 na 3770k.


BF1 to mi jak rakieta śmigał jeszcze na i7-2600k 4.7 GHz :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 20:06

Dobra cofnąłem i tak na 100% stanu cpu.

Podajcie jakis dobry program który nagrywa gre z widocznymi statystykami z riva tuner to Wam pokaze te zacinki w bf5... i specjalnie nawet dalem resolution scale na 110% by gra bardziej na gpu lezala niz jak na cpu, jak na 100% mam to wtedy gpu chodzi na max 70-80% stopni, takto 85-90+%
(myslalem ze to bottleneck ale nie)

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 24 Kwiecień 2019 - 20:10


#15 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5790
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 20:14

Zobacz postMitycznyJeż, o 24 Kwiecień 2019 - 11:04, napisał(a):

Ustawiłeś ręcznie ilość cache L2?
Ilość wątków w msconfig wpisana na sztywno?
:lol2:

Królu mój Dodaj obrazek

Pamiętam te poradniki xD



#16 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15142
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 20:14

ShadowPlay od Nvidii, OBS (Open Broadcaster Studio) albo nawet nieszczęzny Fraps, dajesz :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 20:25

Zobacz postDisconnecT, o 24 Kwiecień 2019 - 21:14, napisał(a):

ShadowPlay od Nvidii, OBS (Open Broadcaster Studio) albo nawet nieszczęzny Fraps, dajesz :E

Który najlepszy by czasem mi nie obniżał fps?

#18 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15142
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 21:00

ShadowPlay najmniej katuje sprzęt enkodowaniem.

#19 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 21:03

Najlepiej to żaden (serio).

#20 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15142
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 21:19

Zobacz postMitycznyJeż, o 24 Kwiecień 2019 - 22:03, napisał(a):

Najlepiej to żaden (serio).


Zamiast marudzić byś popcorn przygotował, Primo już cole leje, a ja właśnie idę przynieść okulary 3D :cool:

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych