Forum PCLab.pl: Napięcie 1.40v na Fixed - 8700k - 4.9Ghz, po delidzie - czy bezpieczne? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Napięcie 1.40v na Fixed - 8700k - 4.9Ghz, po delidzie - czy bezpieczne? Niżej nie da rady + 1.44v na ram

#1 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 11:37

Witam,

Czy 1.40v na cpu (1.39v w biosie) to bezpieczne/optymalne napięcie - na Override(msi)/Fixed? Tylko na tej wartości moge mieć stabilne 4,9ghz.

PC mam tylko do gier/przegladania neta itp.

Myslalem o oszczedzaniu energii jednak nie wiem czy jest sens to robić, jedyna szkoda ze jak odejde od PC to 1.39v bedzie ciagle stabilne, choć z drugiej strony mam delida wiec temp na pulpicie nie przekraczają 37 stopni

TO co mnie interesuje bo czytalem ze podobno powyzej 1.42v jest lipa, co wiec powiecie na te 1.39v?

Warto dla 4,9ghz czy moze obnizyc proca do 4,8ghz i napiecie pewnie tez zejdzie jakos do 1.38v. czy jak chce miec te pare fps wiecej i gram competive to lepiej zostawic te 4,9ghz i 1.40v

Mialem wczesniej adaptive, llc=4 w msi, z napieciem 1,34v to mi z tej wartosci podbijalo napiecie do tego 1.392-1.40v w hwinfo pod obciążeniem, jednak podczas memtesta (bo robilem tez OC ramu - i mam stabilne juz 3600 cl15 na 1.43v - w hwinfo 1.44v) to mi wywalalo niestabilnosc stąd musze zostać na stałym napieciu na procu.

VCCSA 1.16 | VCCIO 1.14

Pytanie jednak czy do 6-10h uzytkowania dziennie to dobre napiecie na cpu? Sprzęt w sygnaturce

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Kwiecień 2019 - 11:53


#2 Użytkownik jest niedostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 11:54

Jak dla mnie nie ma sensu spuszczać się na te 100MHz, ile zyskasz 1FPS? Spróbuj 4.8GHz ile potrzebuje papu do stabilnego funkcjonowania. Ja na swoim 7700K aktualnie 4.8GHz 1.255V potrzebuje, do 4.9GHz coś około 1.29V, do 5GHz już 1.34V żeby Prime95 przeszedł. Zejdziesz 100MHz w dół, napięcie też w dół a co za tym idzie i temperatury w dół.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:00

Zobacz post2 Pac, o 25 Kwiecień 2019 - 12:54, napisał(a):

Jak dla mnie nie ma sensu spuszczać się na te 100MHz, ile zyskasz 1FPS? Spróbuj 4.8GHz ile potrzebuje papu do stabilnego funkcjonowania. Ja na swoim 7700K aktualnie 4.8GHz 1.255V potrzebuje, do 4.9GHz coś około 1.29V, do 5GHz już 1.34V żeby Prime95 przeszedł. Zejdziesz 100MHz w dół, napięcie też w dół a co za tym idzie i temperatury w dół.


Ale że te 1.255v to masz na adaptive a pod obciązeniem w hwinfo i tak podbija Ci do okolicy 1.4v?

U mnie 4,8ghz jest stabilne na 1.37v, wiec różnica tylko 0.3v w sumie, to juz wole miec 4,9ghz, 5,0ghz mam stabilne na 1.43v, czyli skoki o 0.3v są w zaleznosci w ktora strone chce iść

Jezeli PC mi sie zdegraduje po roku uzytkowania przez te 1,4v to wiadomo ze obnize, dlatego ten temat, by wiedziec czy 1.4v na dluzsza mete to stabilne napiecie, a i bez wlasnie oszczedzania i zbijania taktowania czy napięcia.

jezeli lepiej miec mniejsze to zejde do 4,8ghz na te 1.37v (tez na fixed)

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Kwiecień 2019 - 12:02


#4 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1128
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:02

Nic mu nie podbija na 1.4V. Też mam ~1.26V przy 4,8 Ghz. Kupiłeś szrota to się baw :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:04

Zobacz postMackay22, o 25 Kwiecień 2019 - 13:02, napisał(a):

Nic mu nie podbija na 1.4V. Też mam ~1.26V przy 4,8 Ghz. Kupiłeś szrota to się baw :E

To ześ pomógł, tak czy siak - bawie się, przynajmniej mam delida, tylko chce wiedzieć czy moge zostawic te 1.4v napiecie czy jest to jakas niebezpieczna pula, no i bym sobie nie zdegradowal proca, bo to uzywka jest wiec ma juz swoje lata... typ mnie oklamal ze mu chodzi na 5.1ghz na 1.35v ale mniejsza. Dostal juz stosowny komentarz na allegr, wazne ze proc dziala i jest delid

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mackay22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1128
  • Dołączył: Pn, 06 Paź 14

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:13

Jeżeli nie trzymasz go na 90 stopniach to prawdopodobnie będzie żył wystarczająco długo żebyś stwierdził, że i tak ci nie starcza i potrzebujesz nowego :P

#7 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:20

Zobacz postMackay22, o 25 Kwiecień 2019 - 13:13, napisał(a):

Jeżeli nie trzymasz go na 90 stopniach to prawdopodobnie będzie żył wystarczająco długo żebyś stwierdził, że i tak ci nie starcza i potrzebujesz nowego :P

ok i to chcialem wiedziec, jezeli chodzi o temp to jest max 75 stopni w grach :)
myslalem ze cos ryzykuje wraz z oc ramu
czyli zostawie 4,9ghz bo czytalem ze ogolem licznik 5,0ghz jest korzystny do gier a 4,9ghz blizej do 5,0ghz niz 4,8ghz

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Kwiecień 2019 - 12:22


#8 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • BMW lover :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2760
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 16:33

nie sprawdzałeś go przed delidem?
sprawdzałeś na innej płycie? msi ideałem do OC nie jest ...

pytałeś gościa o konkretne ustawienia? kręciłeś procka bez kręcenia ramów?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 18:08

nie sprawdzałeś go przed delidem? - byl juz z delidem jak go kupilem
sprawdzałeś na innej płycie? msi ideałem do OC nie jest ... - nie i nie mam takiej mozliwosci

pytałeś gościa o konkretne ustawienia? pytalem ale polecial w kulki, dostal juz komentarz odpowiedni na allegro

kręciłeś procka bez kręcenia ramów? - tak, i takie same wyniki

#10 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 18:25

Bump bo powiedzcie mi proszę jak to jest:

Miałem napięcie stałe - Fixed 1.40v na cpu z OC 4,9ghz to wszystko przechodziło bezbłędnie, i ramy i cpu przechodziły wszelkie katorgi testów.

Zdecydowałem się jednak na Dynamiczne V i taktowanie, które mi zrzuca na pulpicie taktowanie do 800mhz i tak samo napięcie zbija do 0.9v~. Ustawiłem adaptive na 1.34v LLC 4 (odpowiednik 1.4v fixed bo 1.4 mam pod obciążeniem) i wlaczylem te wszelkie c state itp

Z tego też powodu (choć nie musiałem ale chce mieć niższe temp i pobór mocy) to obniżyłem też proca do 4,8ghz. <-- wziąłem poprawkę że zrzucanie taktowania i napięcia może nie być dobre dla 4,9ghz, stąd te 4,8gh z mojej strony, odjąłem też z trybu adaptive 0,05v czyli zamiast 1.34v dałem 1.335 (w koncu na 4,8ghz na pewno nie trzeba 1.34v)

Jednak gdy odpalam real bench do stressu CPU na tym setupie (z dynamicznym taktowaniem i napięciem) to mi wywala błąd. <-- nie sądze winą niestabilnosci w real benchu bylo odjęte 0,05v bo przeciez zjechalem z 4,9ghz na 4,8ghz

Czy to normalne?

WIem ze ktos powie ze do testow proca uzywa sie tylko napiecia fixed ale skąd mam wiedzieć że w grach mi tez nie wywali niestabilności z powodu trybu adaptive i zrzucania v i cpu

proszę o wyjaśnienie :)

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Kwiecień 2019 - 18:40


#11 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11926
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 18:41

testuj procesor tak jak sprzedawca zalecił :lol2: :lol2: :lol2: zaoszczędzisz innym czasu na klikanie w ten temat

#12 Użytkownik jest dostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 19:15

@Forii ten procesor to KUPA, a kupy się nie tyka, bo śmierdzi daj sobie to powiedzieć.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 19:25

Aha.
TO żadne odpowiedzi na moje pytanie, nie pytałem o ocenę procesora tylko o wpływ adaptive vs fixed w trakcie testów, ja wiem że procesor nie jest "selektem" ale tak jak ktos pisal licznik 5,1 czy nawet 5,0ghz nie jest warty swieczki, a to co ja chce osiagnac to po prostu stabilny setup na tym dynamic V i zrzucaniu taktowania.

Napisano mi ze nie warto miec stalego napiecia na pulpicie i do przegladarki stad zrobilem te dynamiczne napięcie jednak chce je teraz ustabilizować.

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Kwiecień 2019 - 19:28


#14 Użytkownik jest niedostępny   delaroza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 19:35

Nie katuj tego biednego procesora takim odjechanym napięciem. Zejdź do 4.7 ghz lub 4.6 ghz. Do tego wystarczy zapewne napięcie 1.3 V lub poniżej. I spokój. Temperatury spadną o 10-15 stopni albo i lepiej. I ciszej będzie. Różnicy w wydajności nie zauważysz. Zapewniam.

Ten post był edytowany przez delaroza dnia: 25 Kwiecień 2019 - 19:38


#15 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 19:49

Zobacz postdelaroza, o 25 Kwiecień 2019 - 20:35, napisał(a):

Nie katuj tego biednego procesora takim odjechanym napięciem. Zejdź do 4.7 ghz lub 4.6 ghz. Do tego wystarczy zapewne napięcie 1.3 V lub poniżej. I spokój. Temperatury spadną o 10-15 stopni albo i lepiej. I ciszej będzie. Różnicy w wydajności nie zauważysz. Zapewniam.


Wczesniej ktos pisal ze te napiecie jest bezpieczne dopóki temp nie są powyżej 85 stopni, teraz Ty piszesz coś takiego. heh...

mam go na delidzie wiec moge go katowac bo temp i tak sa w grach ponize 80 stopni..



dostalem juz rozwiazanie na priv i dam llc 5 zamiast 4 (czyli nizsze, albo wyzsze bo nie wiem jak to sie mowi - ktos potwierdzi?)

i wtedy beda mniejsze skoki napiecia, wtedy dam 1.35v na adaptive llc5 i bedzie podbijalo tez do 1.40v

a takto podbijalo z 1.34v do 1.40v

#16 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11926
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 19:53

Zobacz postForii, o 25 Kwiecień 2019 - 20:25, napisał(a):


Napisano mi ze nie warto miec stalego napiecia na pulpicie i do przegladarki stad zrobilem te dynamiczne napięcie jednak chce je teraz ustabilizować.

czy ty nie rozumiesz ???,

myślisz ze ktoś jest jasnowidzem i powie ci ile masz dać V by proc był stabilny :hmm: ,

ustawiasz Multiplikator i dajesz Vcore 1.3v i odpalasz prime czy LINX jak się wysypie wchodzisz do biosu i dajesz 1.320v itd i az procesor uzyska stabilnosc,


do tego wszystkiego w dziale CoffeLajk tak jest mnóstwo tipow jak złapać stabilnosc i ja zweryfikować, zacznijmy od punktu czy V w stresie jest stable i jak duże ma dropy to tez na tej podstawie dobierasz LLC

jako monitoring używaj zakładki monitorowanie wykresu z dokładnością do 100ms w HWINFO64 [ nie jest to ideał ale zawsze coś podpowie]


jak otworzysz jeszcze jeden temat procesorach czy ramie to zaraportuje cie przyrzekam :mad2:

#17 Użytkownik jest niedostępny   delaroza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 19:56

Zobacz postForii, o 25 Kwiecień 2019 - 19:49, napisał(a):

Wczesniej ktos pisal ze te napiecie jest bezpieczne dopóki temp nie są powyżej 85 stopni, teraz Ty piszesz coś takiego. heh...

mam go na delidzie wiec moge go katowac bo temp i tak sa w grach ponize 80 stopni..



dostalem juz rozwiazanie na priv i dam llc 5 zamiast 4 (czyli nizsze, albo wyzsze bo nie wiem jak to sie mowi - ktos potwierdzi?)

i wtedy beda mniejsze skoki napiecia, wtedy dam 1.35v na adaptive llc5 i bedzie podbijalo tez do 1.40v

a takto podbijalo z 1.34v do 1.40v


No są te temperatury (poniżej 85 stopni) bezpieczne w tym sensie, że te minimum 5 lat procesor powinien działać. Jak te temperatury nie powodują jakiegoś hałasu to w sumie niech sobie będą. Aczkowlwiek te 1.4 V wygląda dość niepokojąco, ale to tylko moje wrażenie :E

Ten post był edytowany przez delaroza dnia: 25 Kwiecień 2019 - 19:57


#18 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 20:10

Zobacz postVSS, o 25 Kwiecień 2019 - 20:53, napisał(a):

czy ty nie rozumiesz ???,

myślisz ze ktoś jest jasnowidzem i powie ci ile masz dać V by proc był stabilny :hmm: ,

ustawiasz Multiplikator i dajesz Vcore 1.3v i odpalasz prime czy LINX jak się wysypie wchodzisz do biosu i dajesz 1.320v itd i az procesor uzyska stabilnosc,


do tego wszystkiego w dziale CoffeLajk tak jest mnóstwo tipow jak złapać stabilnosc i ja zweryfikować, zacznijmy od punktu czy V w stresie jest stable i jak duże ma dropy to tez na tej podstawie dobierasz LLC

jako monitoring używaj zakładki monitorowanie wykresu z dokładnością do 100ms w HWINFO64 [ nie jest to ideał ale zawsze coś podpowie]


jak otworzysz jeszcze jeden temat procesorach czy ramie to zaraportuje cie przyrzekam :mad2:


ja je*bie...
przeciez pisalem ze mam 4,9ghz stabilne tylko na 1.4v (w hwinfo)
ponizej sie wysypuje, wiec czego tu nie rozumiesz?

Interesuje mnie czemu stracilem tą stabilnosc z powodu zmiany napiecia fixed na adaptive, ale juz mi ktos lepszy napisal na priv ktory nie ocenia i doradzil ze wina są spadki napiecia z powodu złego LLC.

ustawie inne llc i dam wyzsze vcore na adaptive tak by np byla mniejsza roznica napiecia np LLC 3 i wtedy dać na vcore adaptive1.36v a bezdie podbijalo do 1.4v
zamiast aktualnego 1.34v ktoer podbija tez do 1.4v (llc4)

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 25 Kwiecień 2019 - 20:15


#19 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11926
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 20:17

1.4v to zadny tragedia , wazny punkt jest TC czym bliżej TJmax tym słabiej wygląda stabilna praca przy OC jeżeli są zdjęte wszystkie limity, w trybie Auto TC 100° to żaden problem bo cep zrzuci sobie zegary i V i sie ostudzi w sumie Intel daje gwarancje na poprawne działanie w trybie Auto, ale przy OC trzeba mieć na uwadze ze zamykamy opcje automatycznej ochrony procesora, własne wrażenia zawsze będą one indywidualne i nic nikomu to nie pomoże, Intel w trybie Auto potrafi skoczyć ponad 1.4v i nadal mieści się pełnej specyfikacji producenta,

Forii ostatni mój wpis edukacyjny w twoich tematach :

Dodaj obrazek

zaznaczone na czerwono regulujesz LLC , pomarańczowo jest nieistotne o ile tych pików pomarańczowych nie ma dużo to nie ma sie czym przejmować, ważne by Vcore [czerwone] było stabilne i nie miało dropów bo to będzie twój próg V

#20 Użytkownik jest niedostępny   Forii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1990
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 00:21

Zobacz postVSS, o 25 Kwiecień 2019 - 21:17, napisał(a):

1.4v to zadny tragedia , wazny punkt jest TC czym bliżej TJmax tym słabiej wygląda stabilna praca przy OC jeżeli są zdjęte wszystkie limity, w trybie Auto TC 100° to żaden problem bo cep zrzuci sobie zegary i V i sie ostudzi w sumie Intel daje gwarancje na poprawne działanie w trybie Auto, ale przy OC trzeba mieć na uwadze ze zamykamy opcje automatycznej ochrony procesora, własne wrażenia zawsze będą one indywidualne i nic nikomu to nie pomoże, Intel w trybie Auto potrafi skoczyć ponad 1.4v i nadal mieści się pełnej specyfikacji producenta,

Forii ostatni mój wpis edukacyjny w twoich tematach :

Dodaj obrazek

zaznaczone na czerwono regulujesz LLC , pomarańczowo jest nieistotne o ile tych pików pomarańczowych nie ma dużo to nie ma sie czym przejmować, ważne by Vcore [czerwone] było stabilne i nie miało dropów bo to będzie twój próg V


Już to kiedyś robiłem ale na asrocku, msi podobno nie ma problemów z llc i linia jest prosta zawsze
czy ten test z patrzeniem na stabilne proste vcore robie na adaptive? z zachowaniem oszczedzania energi? czy mam zmienic na override?(fixed)?
W biosie nie bez powodu ustawilem llc4 bo tam belka na wykresie jest najprostsza i tak samo mam w hwinfo:
Dodaj obrazek

Czemu więc wywaliło mi niestabilność w real benchu to nie mam pojęcia, jedyne co mi przychodzi do glowy ze proc potrzebuje 1.4v napiecia, niewazne czy to 4,8ghz czy 4,9ghz :kwasny:

Ten post był edytowany przez Forii dnia: 26 Kwiecień 2019 - 00:31


  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych