Forum PCLab.pl: RX 570 4gb? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RX 570 4gb? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   skitty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 29 Sty 18

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 11:45

Witam

Mam takie pytanie odnośnie mojego pcta.

Procesor: AMD Phenom II x4 965 3,4GHz
Płyta główna: ASRock 970DE3/U3S3
RAM: 2x 4 GB 1600 MHz
Zasilacz: Highlander 400W - zmiana na SilentiumPC 500W Vero L2 Bronze po kupnie rxa 570
SSD SanDisk 240 GB

Wiem, że podzespoły są słabe, ale potrzebuje jakiejś karty, a rx 570 4gb chyba będzie tutaj najrozsądniejszym wyborem. Poprzedni radeon hd 7770 padł (artefakty), a zasilacz powodował resetowanie się komputera przy większym użyciu procesora.

Z czasem i tak zamierzam zmienić resztę podzespołów, ale na razie nie mam aż tyle pieniędzy, bo reszta póki co śmiga.

PS: Zależy mi tylko, żeby odpalić fortnite na najniższych ustawieniach przy rozdzielczości 1360x768(taki mam monitor).

Czy będzie to w miarę działać? Pytam, bo ktoś na innym forum powiedział, że nie ma sensu brać tego rxa 570 4gb do mojego procesora, maksymalnie 1050 używkę. Jak to będzie wyglądać? Fortnite działał mi w miare na 60fpsach (często spadki, ale jednak działał) mając dawniej hd 7770, jednak później zaczęły się artefakty. Jak to będzie wyglądać? Nie chce kupować 1050, gdzie za taką samą cenę mam wydajniejszego rxa. Wyjaśni mi to ktoś? Coś poważnego się stanie jak kupie tego rxa do mojego procesora?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5723
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 11:51

Nic się nie stanie, nawet jeśli wydajność będzie ograniczana przez cpu to po prostu oznacza że nie będzie szybciej niż na wolniejszej karcie.

#3 Użytkownik jest dostępny   _rdk_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 498
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 11:59

W tej rozdzielczości do 60FPS w Fortnite wystarczy GT1030 czy GTX950

#4 Użytkownik jest niedostępny   skitty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 29 Sty 18

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:05

Czy będzie bottleneck przy AMD Phenom II x4 965 3,4GHz + MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB? Jak myślicie?

#5 Użytkownik jest niedostępny   BurritoCoelho 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:05

Gry battle royale gdzie na mapie jest pełno graczy mocno obciążają CPU i stąd te spadki, bo nawet HD7770 bez problemu wyświetli ponad 60 fps w Fortnite w 720p. Dlatego nawet jak kupisz tego RX570 to przy spadaniu z busa czy przy intensywnej walce gdzie jest sporo budowania klatki będą lecieć na łeb bo procesor nie wyrobi.

Cytuj

PS: Zależy mi tylko, żeby odpalić fortnite na najniższych ustawieniach przy rozdzielczości 1360x768(taki mam monitor).


Jak tak stawiasz sprawę to RX570 to potężny overkill. Jest sporo kart do 200zł które w zupełności wystarczą (GTX 660/750 Radeon R7 260x) , a inwestycja w tego radeona przy tym cpu i tym monitorze jest dla mnie bez sensu.

#6 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:30

Jeśli planujesz w niedalekiej przyszłości zmodernizować resztę swojego PC'ta to szedłbym w stronę RX 570 z tym, że o MSI słyszałem złe opinie. Sam niedługo planuję złożyć nową jednostkę po premierze Zen 2 i postawię na RX 570 ze względu na lepsze wyniki niż nowo wydany GTX 1650.

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 25 Kwiecień 2019 - 12:31


#7 Użytkownik jest niedostępny   BeeDead 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 453
  • Dołączył: Pt, 06 Gru 02

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:40

Zobacz postPeterQ, o 25 Kwiecień 2019 - 12:30, napisał(a):

Jeśli planujesz w niedalekiej przyszłości zmodernizować resztę swojego PC'ta to szedłbym w stronę RX 570 z tym, że o MSI słyszałem złe opinie. Sam niedługo planuję złożyć nową jednostkę po premierze Zen 2 i postawię na RX 570 ze względu na lepsze wyniki niż nowo wydany GTX 1650.

Ja mam MSI (co prawda Gaming X 470, ale to jesczze bardziej grzejący się skurczybyk) i nie narzekam, nie wiem skąd takie opinie.
Wszędzie można trafić na dobre / złe modele.

#8 Użytkownik jest niedostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3122
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 12:53

gaming x a armor to zupełnie inna liga, armor to jest paździerz, za 50zl wiecej przytulił bym 570 aorus gigabyte

#9 Użytkownik jest dostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 172
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 13:18

Zobacz postskitty, o 25 Kwiecień 2019 - 12:05, napisał(a):

Czy będzie bottleneck przy AMD Phenom II x4 965 3,4GHz + MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB? Jak myślicie?

Zależnie od gry. W niektórych da Ci ta konfiguracja wiele radości. Ale w wielu szczególnie nowszych i sieciowych procesor dość znacznie bedzie ograniczał. Tylko, że piszę o rozdziałce fhd.
W Twojej rx570 to overkill chyba, że chcesz mieś 100fps+. To jest karta do fhd. Tutaj procesor srogo ograniczy, skalowanie procesora z rozdzielczością nie jest wprost proporcjonalne.

Tak, że moim zdaniem powinieneś wymienić również monitor, bo masz rozdzielczość sprzed 10 lat. To też sugeruje, że pewnie nie masz cyfrowego wejścia (choć mogę się mylić) a nowe karty nie mają analogowego.

Co do wersji rx570 to masz Aorusa w tej samej cenie. Albo Sapphire Nitro+ niewiele drożej.

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 25 Kwiecień 2019 - 13:21


#10 Użytkownik jest niedostępny   skitty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pn, 29 Sty 18

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 14:39

Myślicie, że jest sens kupować gt 1030 do mojego "sprzętu"? Nie chce używek, bo znając życie trafie na jakiś syf..

https://www.x-kom.pl...-2gb-gddr5.html

365zł kosztuje, potrzebuje tylko do fortnite na jakiś czas, ustawienia najniższe i rozdzielczość 1360x768. Nie chciałbym wydawac ponad 800zł na rxa i zasilacz, bo i tak kiedyś zmienie cały komputer.

Teraz pytanie, czy warto tego gt 1030? I czy przede wszystkim wystarczy mi zasilacz 400W do tego wtedy?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych