Forum PCLab.pl: Biostar x370gt7 w 2019r - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Biostar x370gt7 w 2019r

#1 Użytkownik jest niedostępny   bloodline 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 01 Cze 10

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 16:11

Cześć

Widzę, że znowu pojawiło się kilka sztuk w sklepach w Polsce i moje pytanie jak ta płyta się sprawuje w 2019 roku z procesorami serii 2xxx. Większość recenzji pochodzi z 2017 roku gdzie płyta była testowana z pierwszą generacją procesorów Ryzen i szczerze było dużo problemów z nimi. Dlatego chciałem się dowiedzieć od użytkowników jak teraz sprawa wygląda z UEFI i z RAMem. Czy jest lepsza kompatybilność? Czy ktoś ruszał tam ram 3333\3400mhz cl16 w single ranku? Czy nada się to na bazę pod Zen2?

pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   FilipEcki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2764
  • Dołączył: Nd, 26 Gru 10

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 16:17

Kurła teraz taki temat jak ja wczoraj zamówiłem i 10 minut temu mi przyniósł kurier :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1901
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 16:43

Brak testów na aktualnych biosach(na wcześniejszych narzekano na możliwości OC). W Niemczech można kupić za ~80 euro.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 17:15

Niestety, ale z tego co czytałem nikt nie próbował ustawiać RAMu wyżej jak 3200mhz (aktualnie), a poprzednich testach więcej jak 3200mhz nie szło, poza tym Biostar nie wspiera nawet oficjalnie wyższego taktowania... Płyta kusi ceną i dobrym VRM, ale niestety raczej ssie w kwestii OC RAMu.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 25 Kwiecień 2019 - 17:15


#5 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12261
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 17:19

To popatrz jeszcze Raz na oficjale Ramy

F4-3600C17D-8GVK jakos sa na liscie Jak I pare innych

Nawet masz
F4-3866C18D-8GTZ

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 25 Kwiecień 2019 - 17:21


#6 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2012
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 17:38

Pytanie z jakim zegarem śmigają bo nikt normalny nie uwierzy że tym z profilu XMP. :E

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 17:56

Zobacz postMaxForces, o 25 Kwiecień 2019 - 17:19, napisał(a):

To popatrz jeszcze Raz na oficjale Ramy

F4-3600C17D-8GVK jakos sa na liscie Jak I pare innych

Nawet masz
F4-3866C18D-8GTZ

Przyjrzyj się ich liście QVL jeszcze raz, dokładniej. Z niej nic nie wynika... (w ogóle dodali sporo modułów chyba, bo z miesiąc temu patrzyłem to mieli 5 RAMów na krzyż).

F4-3600C17D-8GVK samsungi e-die, miałem dokładnie ten model RAM, u mnie robiły 3333mhz, ale ten RAM nigdzie na Ryzenie raczej nie zrobi 3600mhz...
F4-3866C18D-8GTZ Abstrakcja jeśli masz na myśli działanie z profilu XMP :E

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 25 Kwiecień 2019 - 17:58


#8 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12261
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 20:17

@up
Masz oficjalne masz.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 22:59

Ja X370GT7 kupiłem jako tanią alternatywę pod R7 1700 również z promocji. Ram najtańszy jaki znalazłem 2x8GB 3200. Za wiele po płycie nie oczekuje w kwestii OC a bardziej patrzyłem na wyposażenie i niskie temp. VRM więc z zakupu jestem zadowolony. Pod extremalne OC trudno powiedzieć jak się będzie zachowywać, no i mam ZEN 1gen. Jedna uwaga RAM który kupiłem to single rank, single side na Hynix'ie MFR bez problemu poszedł z XMP na 3200 16-18-18 1,36V nawet SOC nie ruszałem i został domyślnie na 0,925V? Natomiast w kwestii CPU domyślnie płyta potrafiła zapodać 1,35V na stokowym R7 1700 przez boost jednego rdzenia. W efekcie przez offset (-140mV) ustawiłem 3,4GHz na wszystkich rdzeniach i 1,05V. Płyta domyślnie zrzuca taktowania w idle do 1,55GHz (obecnie do 0,715V). W moim przypadku ogarnięcie niskiego zapotrzebowania na energie i niskich temperatur sprawdziło się w 100% :E Bardziej wkurzające są ustawienia wentylatorów bo nie ma krzywej tylko kalibracja i ustawienie 3 parametrów ale w przypadku wraith spire przy takim ustawieniu CPU nie jest źle, gorzej z dwoma 120mm wyjcami w obudowie na 3pin :/ które pójdą do wymiany na PWM w przyszłości. Bios X37AG807.BST

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 25 Kwiecień 2019 - 23:09


#10 Użytkownik jest dostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 25 Kwiecień 2019 - 23:28

Ja również kupiłem X370GT7, jako tańszy zamiennik Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming 5 bo nie wykorzystuję możliwości płyty. Ale zastanawiam się czy jednak nie olać Biostara i trzymać Gigabyte z myślą o Ryzenach 3000, pytanie jak sobie z nimi poradzą płyty na X370 i co przyniosą nowe chipsety serii 5...

#11 Użytkownik jest niedostępny   bloodline 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 01 Cze 10

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 13:37

Hej, dzięki za zainteresowanie tematem
Właśnie ja myślę, żeby teraz też złożyć zestaw z 1700 na przeczekanie na zen2 bo obecnie siedzę na lapku i zastanawiają mnie 2 ramy:
- HyperX Predator DDR4 3333MHz CL16 (HX433C16PB3K2/16) - ponoć na hynix CJR (c-die)
- Adata XPG D10 AX4U320038G16-DB10 - ponoć Hynix MFR SR

Te drugie z tego co widzę to śmigają u Spasia.

Co do Ramu to nie zamierzałbym go podkręcać, liczę tylko że przynajmniej z palca ustawie tyle co w profilach xmp na 3200\3333 cl16

Reszta płyty przekonuje mnie dobrym audio, sekcją vrm, która powinna ogarnąć nowe R7 oraz przede wszystkim niska cena.
Zamierzam upchać to do Fractal Design Meshify C do którego włożę 2x140 na front ale widzę że może być tam problem z wiatrakami?

#12 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12261
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 15:25

Nic lepszego w tej cenie nie wyrwiesz

#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 15:26

HyperX Predator DDR4 3333MHz CL16 (HX433C16PB3K2/16) Będą działać, a przynajmniej powinny działać z prędkością 3200mhz, na Biostarze wątopie, czy zrobią 3333mhz. Jak chesz ustawiać z palca, to kup hyperxy 3200mhz cl16.
Adaty powinny działać też, ale ciężko powiedzieć, czy na BIOStarze pójdą.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Olson 

  • wczoraj morze, dziś góry
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2807
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 03

Napisany 26 Kwiecień 2019 - 16:01

Zobacz post_rdk_, o 26 Kwiecień 2019 - 00:28, napisał(a):

Ja również kupiłem X370GT7, jako tańszy zamiennik Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming 5 bo nie wykorzystuję możliwości płyty. Ale zastanawiam się czy jednak nie olać Biostara i trzymać Gigabyte z myślą o Ryzenach 3000, pytanie jak sobie z nimi poradzą płyty na X370 i co przyniosą nowe chipsety serii 5...

Sporo zmian(dodatków) mają wnieść x570 , podobno. Ja wiec czekam na całość, a to już za 2 miechy. :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   bloodline 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 01 Cze 10

Napisany 28 Kwiecień 2019 - 22:43

Zobacz postOlson, o 26 Kwiecień 2019 - 17:01, napisał(a):

Sporo zmian(dodatków) mają wnieść x570 , podobno. Ja wiec czekam na całość, a to już za 2 miechy. :)


Prócz obslugi pci-e ver4 to chyba nic tam ciekawego nie będzie. Jak się okaże ze zestaw x370gt7 +zen2 będzie słabo grał to się płytę sprzeda bez dużej straty myślę

Ten post był edytowany przez bloodline dnia: 28 Kwiecień 2019 - 22:44


#16 Użytkownik jest niedostępny   bloodline 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 01 Cze 10

Napisany 02 Maj 2019 - 12:26

ulala, na brzoskwiniach aż 4 sztuki do nabycia. Ciekawe skąd oni jeszcze te starsze płyty biorą?

#17 Użytkownik jest niedostępny   FilipEcki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2764
  • Dołączył: Nd, 26 Gru 10

Napisany 03 Maj 2019 - 21:53

Spotkał się ktoś z problemem z usb 3.0 na tej płycie? Jak podepnę dysk pod 3.0 to nie bardzo chce współpracować. Potrafi explorera wywalić nawet :E pod 2.0 chodzi elegancko i tak samo na usb 3.0 z tyłu. A przednie nie bardzo. Z Intelem działało bez problemu...

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 04 Maj 2019 - 07:47

Masz najnowsze sterowniki dla chipsetu od AMD?

#19 Użytkownik jest niedostępny   FilipEcki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2764
  • Dołączył: Nd, 26 Gru 10

Napisany 04 Maj 2019 - 10:48

Tak bo te ze strony biostara mi system wykrzaczały :E

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 04 Maj 2019 - 11:33

BIOS najnowszy też? Jeśli tak, to być może płyta jest walnięta :kwasny: Możesz spróbować poeksperymentować też z różnymi wersjami sterowników/ BIOSów, może któryś soft ma buga...

BTW Przejrzałem sobie stronę Biostara, ich oferta GPU nie powala, to tak na marginesie. Natomiast, jak zobaczyłem jak się prezentuje ich topowa płyta pod Intela z370 GT7, to oniemiałem :E :lol2:
https://www.biostar....b20170919_5.jpg
Jak oni się nie wstydzą dać takich zdjęć, spójrzcie na te krzywo zamontowane cewki na VRM:E

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 04 Maj 2019 - 11:44


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych