Forum PCLab.pl: Aktualizacja BIOS - Kraków - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Aktualizacja BIOS - Kraków

#1 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 27 Kwiecień 2019 - 18:30

Potrzebuję aktualizować BIOS dwóch płyt, na AM4 X370 i LGA 1151 z H170 pod obsługę nowych CPU. Wie ktoś może gdzie w serwisie w Krakowie można to zrobić w rozsądnych pieniądzach? Ewentualnie gdzie pożyczyć na chwilę CPU? :)

Chyba że ktoś z forum miałby może pożyczyć na chwilę CPU Skylake lub Ryzena 1 generacji?

#2 Użytkownik jest niedostępny   airborne82 

  • airborne82
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8524
  • Dołączył: Cz, 28 Sty 10

Napisany 28 Kwiecień 2019 - 15:29

VBT - Zrobi ci to za nieduże pieniążki, powinien się uwinąć z tym w kilkanaście minutek.
W moim przypadku tak było, tylko musisz się z nim umówić na konkretny dzień, by przypadkiem nie miał innych pilniejszych zleceń.

#3 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 08 Maj 2019 - 22:09

Dzięki za info, jak na złość mieszkam dokładnie po drugiej stronie Krakowa - wycieczka do niego w ciągu dnia to zmarnowane 3 godziny :/ ale jak nic innego nie wymyślę w najbliższych dniach to pewnie skorzystam

#4 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Maj 2019 - 11:59

Kiedyś czytałem że AMD dostarcza za darmo procesor do aktualizacji biosu. Na chama możesz kupić w sklepie i później odesłać. Ale nie prościej znaleźć coś koło Ciebie sklep komputerowy który udzieli takiej usługi albo serwisu komputerowego?

#5 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 12 Maj 2019 - 12:54

Zobacz posthopes, o 12 Maj 2019 - 11:59, napisał(a):

Kiedyś czytałem że AMD dostarcza za darmo procesor do aktualizacji biosu. Na chama możesz kupić w sklepie i później odesłać. Ale nie prościej znaleźć coś koło Ciebie sklep komputerowy który udzieli takiej usługi albo serwisu komputerowego?


Średnio mi się kalkuluje płacić kilkadziesiąt zł za aktualizację płyty pod procesor który sam kosztuje pare dyszek (Celeron G3930). Co do AMD, to wysłałem do nich ten formularz z prośba o procesor do aktualizacji. Odpisali aby najpierw dostarczyć im dowodów, że sprzedawca i producent płyty odmówili pomocy przy aktualizacji płyty :) Sprzedawca to amazon UK, więc gdyby nawet chcieli aktualizować mi płytę za free to wysyłka nie ma żadnego sensu ;) od Gigabyte natomiast jeszcze nie dostałem odpowiedzi na maila :D

Ten post był edytowany przez _rdk_ dnia: 12 Maj 2019 - 12:54


#6 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Maj 2019 - 13:08

Ale to było wiadomo na start że za aktualizację 2 płyt głównych jako usługa przyjdzie Ci zapłacić 70 zł(2 x 35 zł). Bynajmniej u mnie w mieście tak sobie wołają.

Ten post był edytowany przez hopes dnia: 12 Maj 2019 - 13:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 12 Maj 2019 - 13:20

Zobacz posthopes, o 12 Maj 2019 - 13:08, napisał(a):

Ale to było wiadomo na start że za aktualizację 2 płyt głównych jako usługa przyjdzie Ci zapłacić 70 zł(2 x 35 zł). Bynajmniej u mnie w mieście tak sobie wołają.


No niekoniecznie było wiadomo. W morelach wołają za to 28 zł, trzeba im podrzucić płytę do punktu i po paru dniach jest do odbioru:
morele.net/aktualizacja-biosu-649058

Miałem cichą nadzieję że ktoś poleci jakiś serwis gdzie zrobię to po 20 :P albo bardzo chętnie kupił bym komuś z forum butelkę finlandii za użyczenie procków

Ten post był edytowany przez _rdk_ dnia: 12 Maj 2019 - 13:21


#8 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Maj 2019 - 13:28

No to i tak tanio. Może ktoś się skusi na finlandię ;) Napisz do duńka, co patrzę na dział kupię to zawsze coś oferuje(może mieć te procki na stanie) to może pójdzie na jakiś układ :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 12 Maj 2019 - 13:34

Zobacz posthopes, o 12 Maj 2019 - 13:28, napisał(a):

No to i tak tanio. Może ktoś się skusi na finlandię ;) Napisz do duńka, co patrzę na dział kupię to zawsze coś oferuje(może mieć te procki na stanie) to może pójdzie na jakiś układ :D


Ale on mieszka pod Kielcami :)

#10 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Maj 2019 - 13:50

No tak zapomniałem paczkomat inpost jest dla Ciebie za drogi :D :D

#11 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 12 Maj 2019 - 14:06

Zobacz posthopes, o 12 Maj 2019 - 13:50, napisał(a):

No tak zapomniałem paczkomat inpost jest dla Ciebie za drogi :D :D


Nie, ale cenię swój czas. Pracując w czasie który musiałbym poświęcić na pakowanie, nadanie i odbiór paczek zarobił bym dużo więcej niż zaoszczędził na tej zabawie. Natomiast sam bym się chętnie pobawił bo po prostu lubię :)

#12 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Maj 2019 - 14:27

No cóż w takim razie wybierz najszybszą i najtańszą opcję jaką znajdziesz.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 355
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 12 Maj 2019 - 15:02

pacz-komat w obie strony to będzie 28 PLN (o honorarium dla Dunka nie wspomnę) dla inpostu to już prościej te 6 zeta dołożyć i niech krajan z VBT zarobi
Kraków ma tanie bilety MPK :P
wyślij płytę AM4 na RMA

musiałbyś znaleźć kogoś z Krakowa ze skylake'iem chętnego na piwo

#14 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9830
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 12 Maj 2019 - 16:12

Jesli to plyta msi mozna update biosu robic za pomoca pinow na plycie oznaczonych spi, asrocki maja np wyjmowane kosci wiec mozna wgrywac bios z innej plyty co do mnie to nie miale uzywki ryzena jeszcze

#15 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 12 Maj 2019 - 16:44

Zobacz postduniek, o 12 Maj 2019 - 16:12, napisał(a):

Jesli to plyta msi mozna update biosu robic za pomoca pinow na plycie oznaczonych spi, asrocki maja np wyjmowane kosci wiec mozna wgrywac bios z innej plyty co do mnie to nie miale uzywki ryzena jeszcze


Obie płyty to Gigabyte :/

Jeśli chodzi o VBT to niestety jego serwis jest na drugim końcu miasta, wycieczka do niego w godzinach roboczych przy tym jak obecnie Kraków jest rozkopany to stracone 3 godziny - niestety odpada

#16 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15286
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Maj 2019 - 16:58

Najtańszym kosztem może być programator SPI + klips SOP8, koszt całości można zamknąć poniżej 50 zł, a sprzęt zostanie.

Tylko przy programowaniu przez programator trzeba ręcznie numery SN i MAC przerzucić ze starego wsadu.

#17 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 12 Maj 2019 - 18:16

KLIK no to nie znajdziesz niczego bliżej?

#18 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9830
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 12 Maj 2019 - 18:48

Zobacz post_rdk_, o 08 Maj 2019 - 23:09, napisał(a):

Dzięki za info, jak na złość mieszkam dokładnie po drugiej stronie Krakowa - wycieczka do niego w ciągu dnia to zmarnowane 3 godziny :/ ale jak nic innego nie wymyślę w najbliższych dniach to pewnie skorzystam


dlatego wyprowadzilem sie z tego k****dołka :E :E :E

#19 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 12 Maj 2019 - 19:00

Zobacz posthopes, o 12 Maj 2019 - 18:16, napisał(a):

KLIK no to nie znajdziesz niczego bliżej?


Założyłem ten temat właśnie po to a by tak nie szukać

#20 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 27 Maj 2019 - 10:38

Dla potomnych, gdyby ktoś potrzebował: jeśli mamy płytę od Gigabyte na polskiej gwarancji to ich serwis aktualizuje BIOS za darmo. Niestety uda mi się tylko z 1, drugą kupiłem na brytyjskim amazonie a płyty nie mają gwarancji globalnej

Edycja: Amazon UK zwrócił mi koszt aktualizacji płyty kupionej u nich.

Ten post był edytowany przez _rdk_ dnia: 03 Czerwiec 2019 - 19:55


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych