Forum PCLab.pl: podłączenie kontrolera pwm do plyty glownej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

podłączenie kontrolera pwm do plyty glownej pwm Armis AR5X TG do plyty glownej B450 AORUS ELITE

#1 Użytkownik jest niedostępny   xxSlayeRxx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 27 Kwiecień 2019 - 23:10

Jako, że to pierwszy post to Witam,

Nie moglem znaleźć jak podłączyć takiego huba, widziałem pytania o jakieś splittery, ale to nie to samo a dodatkowo zawsze wykrywało obroty

Mam obudowę SilentiumPC Armis AR5X TG RGB oraz płytę główna Gigabyte B450 AORUS ELITE
Chciałem podłączyć kontroler PWM i podłączyłęm go do sys_fan2, niestety płyta nie wykrywa obrotów tak jakby wentylator nie był podłączony. Podłączyłem pinem z 1 oznaczonym na wtyczce do 1 na płycie głównej (wypustki plastikowe są po tej samej stronie). Wentylatory się obracają, natomiast nie wiem co zrobiłem źle, że mi nie wykrywa obrotów?

instrukcja
http://download.giga...lite_1002_e.pdf
wskaźnik w aplikacji płyty głównej (to samo w biosie)
Dodaj obrazek
wycinek z instrukcji:
Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 28 Kwiecień 2019 - 08:00

Witaj.


Czy możesz napisać co to jest za kontroler PWM? Producent, model. Ten 4 pin w gnieździe wentylatora służy do automatycznej regulacji obrotów wentylatora przez czujniki płyty głównej w zależności od temperatury panującej w obudowie.

Podłącz sam wentylator z wtyczką 4 pin do płyty głównej i zobacz co się będzie działo. Jak widać na załączonym obrazku wentylator od procesora ma 1201 obrotów w danym momencie.

Oczywiście kabel od wentylatora musi mieć 4 żyły.

Ten post był edytowany przez gilban dnia: 28 Kwiecień 2019 - 08:03


#3 Użytkownik jest niedostępny   xxSlayeRxx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 28 Kwiecień 2019 - 09:27

Zobacz postgilban, o 28 Kwiecień 2019 - 08:00, napisał(a):

Witaj.


Czy możesz napisać co to jest za kontroler PWM? Producent, model. Ten 4 pin w gnieździe wentylatora służy do automatycznej regulacji obrotów wentylatora przez czujniki płyty głównej w zależności od temperatury panującej w obudowie.

Podłącz sam wentylator z wtyczką 4 pin do płyty głównej i zobacz co się będzie działo. Jak widać na załączonym obrazku wentylator od procesora ma 1201 obrotów w danym momencie.

Oczywiście kabel od wentylatora musi mieć 4 żyły.



Dzięki za odpowiedź.

Dodam tylko (teraz zauważyłem), ze można sterować prędkością, tylko nie wykrywa aktualnej prędkości, dodatkowo w smart fan 5 (funkcja sterowania) mam pwm % a nie obroty (mogę ustalić krzywą wedle temperatury od 0% do 100%

Nie wiem jaki to kontroler, znalazłem tyko takie coś:

Zaawansowany kontroler PWM Aurora Sync Pro

Elementem wyposażenia standardowego obudowy Armis AR5X TG RGB jest zaawansowany kontroler SilentiumPC Aurora Sync Pro umożliwiający kontrolę nad maksymalnie sześcioma urządzeniami LED RGB, a także sześcioma wentylatorami w systemie PWM. Funkcja sterowania PWM jest szczególna, gdyż umożliwia zarządzanie z poziomu UEFI bądź oprogramowania płyty głównej wentylatorami (zarówno 3- jak i 4-pinowymi) podłączonymi do kontrolera wykorzystując zaledwie jedno złącze PWM na płycie głównej.

a co do kabla ma 3 żyły 1 <przerwa> 2 3, co by się zgadzała 1 masa, 2 sterowanie volt (puste) 3 sensor i 4 sterowanie pwm

Ten post był edytowany przez xxSlayeRxx dnia: 28 Kwiecień 2019 - 09:29


#4 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 28 Kwiecień 2019 - 13:39

Witaj!

Na tym obrazku jest napisane z jakimi płytami głównymi ten kontroler jest kompatybilny.

Dodaj obrazek

Ty zwyczajnie masz płytę Gigabyte, która z tym kontrolerem nie jest kompatybilna, dlatego też nic nie widzisz w biosie.

Jak się kupuje obudowy z takimi obudowami, to trzeba mieć świadomość jakie są konsekwencje, gdy zakupimy inną płytę główną.

W twoim przypadku zostaje się olać ten kontroler i podłączyć wentylatory bezpośrednio do płyty głównej z pominięciem kontrolera. Co do podświetlenia - zostaje się jeszcze pilot do dokupienia i kontroler Nano RGB.

Powinieneś też napisać do silentiumpc i ich się zapytać co zrobić w tym wypadku. Napisać że kupiłeś niekompatybilną płytę główną i zapytać się jak możesz w inny sposób sterować wentylatorami podłączonymi do tego kontrolera.

#5 Użytkownik jest niedostępny   xxSlayeRxx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 28 Kwiecień 2019 - 18:03

Dzięki, ale mi nie chodzi o światełko, bo to akurat działa wyśmienicie, tylko nie pokazuje obrotów, zastanawiam się nad zmianą gniazda, ale to jest jedyne wygodne :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 28 Kwiecień 2019 - 19:27

No właśnie dlatego płyta obrotów może poprawnie nie pokazywać, ponieważ nie rozpoznaje tego kontrolera jako wentylator.

Inna sprawa co Ci z tych obrotów jak do 1 gniazda podpinasz poprzez kontroler kilka wentylatorów na raz. I jeden będzie miał 500 obrotów a drugi tysiąc. To co: płyta ma pokazywać 750 obrotów? Bezsens.

#7 Użytkownik jest niedostępny   xxSlayeRxx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 28 Kwiecień 2019 - 20:13

Zobacz postgilban, o 28 Kwiecień 2019 - 19:27, napisał(a):

No właśnie dlatego płyta obrotów może poprawnie nie pokazywać, ponieważ nie rozpoznaje tego kontrolera jako wentylator.

Inna sprawa co Ci z tych obrotów jak do 1 gniazda podpinasz poprzez kontroler kilka wentylatorów na raz. I jeden będzie miał 500 obrotów a drugi tysiąc. To co: płyta ma pokazywać 750 obrotów? Bezsens.

ok może faktycznie go nie rozpoznaje, a zakladałem, ze wszystkie wentylatory maja te same obroty

#8 Użytkownik jest niedostępny   Jumper456 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: So, 01 Cze 19

Napisany 01 Czerwiec 2019 - 14:04

Zobacz postxxSlayeRxx, o 28 Kwiecień 2019 - 21:13, napisał(a):

ok może faktycznie go nie rozpoznaje, a zakladałem, ze wszystkie wentylatory maja te same obroty


Właśnie się doczytałem w instrukcji (nie tej dołączonej do obudowy, ale takiej z Internetu, podobnej, ale jednak z tym jednym szczegółem więcej), że raportowane są obroty wentylatora podpiętego do złącza FAN1 kontrolera (genialnie proste - jak raportować obroty wielu wentylatorów: średnia, mediana, najmniejsze, a może największe? - a Chińczycy mają prosty sposób - wybierz sobie jeden :)). Standardowo w mojej budzie były podpięte 4 wentyle do złącz FAN3-FAN6 więc i mnie kontroler nie raportował do płyty obrotów wentylatorów. Przepiąłem więc najważniejszy moim zdaniem z czterech wentylatorów (wyciągający z tyłu obudowy, by móc go monitorować) do portu FAN1 i faktycznie zaczęło raportować obroty.

Niestety raportowanie to jedno a sterowanie to drugie. Pomimo, iż na płycie podpiąłem Aurorę do 4-pin'owego złącza CHA1 to jakiekolwiek sterownie przez płytę w moim wypadku nie zmienia nic w kwestii obrotów, wentylatory mają cały czas swoje nominalne 1600 rpm (tak raportuje ten podpięty do FAN1 a pozostałe zdają się istotnie od niego nie odstawać). Po dłuższym zastanawianiu się czemu to nie działa i studiowaniu pinologii w Internecie doszedłem do wniosku, że... sterowanie obrotami TYCH wentylatorów przez TEN sterownik nie może działać, bo podłączenia wentylatorów są trój-pinowe, mają zatem GND, +12V oraz Sense (raportowanie obrotów) ale po prostu nie mają sterowania PWM, które jest na pinie nr 4 w złączach 4-ro pinowych.

Oczywiście można sterować obrotami obniżając napięcie, ale najwyraźniej moja Aurora Sync Pro tego nie robi. Teoretycznie mogłaby, bo jest połączenie 4-go pinu (PWM control) do Aurory. Q sumie nie rozumiem, czemu to ma służyć jeśli podłączenia do wenytaltorów są już tylko 3-pinowe czyli bez sterowane PWM.

Jeśli ktoś ma inne obserwacje - np. w jego przypadku jednak płyta główna steruje obrotami wentylatorów Sigma HP Corona RGB 120 mm poprzez kontroler Aurora Sync Pro, to dajcie znać i najlepiej z wyjaśnieniem, gdzie jest problem/błąd w powyższym rozumowaniu. Moja MoBo to Asus P8P67Evo.

Pozdrawiam
Jarek

#9 Użytkownik jest niedostępny   xxSlayeRxx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 01 Czerwiec 2019 - 17:28

dzięki muszę sprawdzić do jakich podłaczyłem, może faktycznie mam 1. pusty, ale sterowanie u mnie działa (jak wezme krzywe i przesune an maxa (zamiast auto) to smiga... najlatwiem mi bylo to ogarnac pod winda z oprogramowaniem producenta

#10 Użytkownik jest niedostępny   Jumper456 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: So, 01 Cze 19

Napisany 01 Czerwiec 2019 - 21:17

Zobacz postxxSlayeRxx, o 01 Czerwiec 2019 - 18:28, napisał(a):

dzięki muszę sprawdzić do jakich podłaczyłem, może faktycznie mam 1. pusty, ale sterowanie u mnie działa (jak wezme krzywe i przesune an maxa (zamiast auto) to smiga... najlatwiem mi bylo to ogarnac pod winda z oprogramowaniem producenta


Powodzenia z monitorowaniem, powinno ruszyć, pewnie nie zmieniałeś oryginalnego podłączenia, a podłączają od góry, czyli od 6, jedynka jest na dole sterownika.

Napisz proszę do jakiego złącza na płycie masz podpiętą Aurorę, czy do 4 pin czy do 3 pin. Wcześniej kminiłem że to nie ma jak działać, jeśli wentyle są 3 pin, bo nie ma tam sygnału PWM, ale po przeczytaniu wypowiedzi, że jednak u ciebie sterowanie działa poszukałem i trafiłem na wątek tu:

http://forum.benchma...ntylator-3-pin/ (mam nadzieję, że wolno wklejać linki do innych forum, jak nie to przepraszam)

w którym ludzie twierdzą, że niektóre płyty/kontrolery potrafią sterować obrotami przez napięcie, przez złącze 3 pin. Więc chyba ta Aurora jednak to potrafi (zmienić PWM z 4-go pinu wejścia na zmianę napięcia na 3 pin wyjścia, skoro u Ciebie działa. Tylko pytanie, dlaczego w przypadku mojego kompa tego nie robi... próbowałem z bios (funkcja Q-fan) oraz speedfanem pod windows i nie zadziałało (oryginalny soft do płyty na win 10 nie działa, a jego nowsza wersja nie działa z kolei z tą płytą) :(

#11 Użytkownik jest niedostępny   xxSlayeRxx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 01 Czerwiec 2019 - 21:29

hmm to juz bylo chwile temu, ale wlasnie mialem tak, ze w biosie polki nie zaakceptowalem to moglem zmienic co chcialem i nic sie nie stalo. A ze sie balem, ze przestawiec cpu przypadkiem, to stwierdzilem trudno nie bede mial sterowania, moze nie dzialac. Jednak pobralem stery app center i smart fan czy jak to sie nazywa i stwierdzilem, zobaczmy... tu zadzialalo, wiec i w biosie grzebalem i faktycznie dziala (aczkolwiek zostawilem auto, bo nie wiem jak to skonfigurowac)

Tylko ja zadnych dodatkowych wentylatorow nie podlaczalem (bazowalem na wentylatorow z obudowy) tylko ledy dopdpialem


A co do tego "jak ma to dzialac". To jest kontroler, wiec kontroluje, dostaje sygnal na wejsciu i wg niego ustawia sygnal na wyjsciu ot co.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych