Forum PCLab.pl: Hynix C-die CJR / Micron E-die - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (32 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hynix C-die CJR / Micron E-die Nowe kości pamieci podatne na OC, wątek ogólny

#321 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 610
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 15 Czerwiec 2019 - 11:21

Testuje te niesamowite ramy. Od godziny leci memtest 3600 domyślne timingi, vsoc 1.12 V, Vram 1.36 V, brak błędów ;)

#322 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 15 Czerwiec 2019 - 22:35

A moje nawet przy 3333 MHz nie są do końca stabilne. O 3600 MHz nie mam nawet co marzyć - błyskawiczny bsod albo płyta wpada w bootloop.
Jakie macie biosy?
Ja mam z kwietnia (agesa 0.0.7.2) - może stąd ta oporność w OC u mnie...

Ten post był edytowany przez bowipl dnia: 15 Czerwiec 2019 - 22:56


#323 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3716
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Czerwiec 2019 - 23:23

RAM masz w odpowiednich slotach, 2 i 4 od CPU?

#324 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 15 Czerwiec 2019 - 23:24

@Qwertypp10

Tak, jasne.

#325 Użytkownik jest niedostępny   Lone_Wolf 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 192
  • Dołączył: So, 13 Lis 04

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 00:05

Ta płyta nie ma przypadkiem skopanej obsługi ram? Czytałem, że kilka pod x370 było kompletnie do niczego pod tym względem, źle zaprojektowane ścieżki i takie tam. Niektóre ledwo stabilizowały b-die na 3200. Do tego Asus używał tam chyba tylko topologię-t, więc nie ma znaczenia czy w 1-3 czy w 2-4, powinno działać tak samo.

#326 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 610
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 03:55

Warto też spróbować zamianę ramu między slotami.

#327 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3716
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 09:10

W takim razie polecam Ci lekturę:
https://www.techpowe...ng_Guide/5.html
Następną rzecz, którą możesz spróbować to zmiana parametrów panelu terminacji, zaczynasz od procODT, ono może być przyczyną. Ale radzę przeczytać poradnik ze zrozumieniem, dużo ułatwia życie.
Skopany BIOS to też opcja.

#328 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 723
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 12:18

Jest dobra cena na G.Skill Kit (8GBx2), DDR4 3600 - na hynixach CJR, 370zł:
https://emidas24.pl/...omputerowe.html

Ten post był edytowany przez _rdk_ dnia: 16 Czerwiec 2019 - 12:18


#329 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 610
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 12:27

Po zmianie z dwustronnych hynixów mfr na te cruciale zniknęły losowe przycięcia w FH4.
Na razie zostawiam na 3600 Mhz, później może powalczę o więcej.

#330 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 13:02

Zobacz postLone_Wolf, o 16 Czerwiec 2019 - 01:05, napisał(a):

Ta płyta nie ma przypadkiem skopanej obsługi ram? Czytałem, że kilka pod x370 było kompletnie do niczego pod tym względem, źle zaprojektowane ścieżki i takie tam. Niektóre ledwo stabilizowały b-die na 3200. Do tego Asus używał tam chyba tylko topologię-t, więc nie ma znaczenia czy w 1-3 czy w 2-4, powinno działać tak samo.


To może być to, jest dłuuugi wątek na overclock.net o tej płycie i tam tez się skarżą że jeśli chodzi o OC pamięci to paździerz i należy się cieszyć że chociaż 3200 MHz jest :D

Ten post był edytowany przez bowipl dnia: 16 Czerwiec 2019 - 14:17


#331 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 13:22

Zobacz postbowipl, o 15 Czerwiec 2019 - 23:35, napisał(a):

A moje nawet przy 3333 MHz nie są do końca stabilne. O 3600 MHz nie mam nawet co marzyć - błyskawiczny bsod albo płyta wpada w bootloop.
Jakie macie biosy?
Ja mam z kwietnia (agesa 0.0.7.2) - może stąd ta oporność w OC u mnie...


Mam ten sam BIOS i 3333 MHz leci mi z XMP bez żadnego grzebania, chociaż fakt faktem timingi są średnie: 16-18-18-36-77, napięcie 1.36V

#332 Użytkownik jest niedostępny   KamileN7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 07:49

Mała aktualizacja, kupiłem sobie RAM Test od Karhu i niestety brutalnie zweryfikowałam moją stabilność przy 3600 MHz CL14, za każdym razem wywalał błąd po około 20 minutach. Dziwne bo w HCI wyglądało to na stabilne, chociaż ostatnio próbowałem pobawić się jeszcze z tRFC i nawet takie wartości które były stabilne powodowały błędy w HCI. Więc albo poprzednie ustawienia były nie stabilne, albo płyta namieszała mi w ustawieniach Bloku Terminacji przy próbie zmiany niektórych timingów, lub tak po prostu zachciało jej się losować nowych ustawień.

Więc postanowiłem po swojemu ustawić Blok Terminacji i zobaczyć z czym to się je. Mam kilka spostrzeżeń więc podzielę się z wami :)
Po pierwszych testach wyszło że mogę odpalić płytę na czterech wartościach ProcODT (3600MHz, CL14): 43.6Ω, 48Ω, 53.3Ω, 60Ω
Każda z tych wartości ProcODT miała inny "sweet spot" napięcia, odpowiednio było to:
ProcODT 43.6Ω - 1.45v (około 10 min w Teście Karhu bez błędu)
ProcODT 48Ω - 1.46v (około 30 min w Teście Karhu bez błędu)
ProcODT 53.3Ω - 1.47v (około 20 min w Teście Karhu bez błędu)
ProcODT 60Ω - 1.48v (około 20 min w Teście Karhu bez błędu)
W każdym z wyżej wymienionych przypadków napięcie oczko niżej lub oczko wyżej powodowało znaczne pogorszenie się stabilności!
Jak widać najlepszy rezultat udało się uzyskać przy ProcODT 48Ω i napięciu 1.46v, więc te ustawienia były bazą moich dalszych testów.

W dalszej części zacząłem zabawę z RttNom, który jak się u mnie okazało najlepiej jak jest wyłączony, powoduje najmniej błędów (RttNom OFF - około 30 min bez błedu w Karhu test, RttNom 34Ω - około 5 min stabilności). Właściwie wygląda na to że płyta też ustawia RttNom na OFF.

Następny w kolejce był RttWr i to ustawienie właśnie tej opcji na OFF całkowicie rozwiązało problem z błędami w teście!

Jako że nie dawało mi spokoju że RttPark pozostaje na Auto i tutaj znalazłem optymalną wartość a jest to 60Ω. Specjalnie do testu dałem znowu RttWr na Auto i napięcie oczko niżej! Okazało się że wartości od 34Ω do 48Ω dają praktycznie ten sam wynik czyli około 7 minut stabilnej pracy, czyli dokładnie tyle ile powinno być przy tym napięciu i RttWr na Auto, więc płyta domyślnie ustawia którąś z tych wartości! Dopiero RttPark 60Ω wydłużył okres stabilności do prawie 18 minut czyli znacznie lepiej niż było. RttPark 80Ω dawał już tylko około 16 minut stabilności! Zrobiłem jeszcze dodatkowo test przy ProcODT 43.6Ω i tu najlepsze ustawienie RttPark to 80Ω, reszta ustawień analogicznie jak przy ProcODT 48Ω dawała błędy w podobnym wymiarze czasu.

Podsumowując najlepsze w moim przypadku okazały się poniższe ustawienia napięcia i bloku terminacji:
Napięcie RAM - 1.46v (Widać jak ważne jest znalezienie odpowiedniego napięcia, u mnie tylko jedno ustawienie dla każdego z ProcODT dawało względną stabilność!)
ProcODT - 48Ω
RttNom - OFF
RttWR - OFF
RttPark - 60Ω



Dodaj obrazek

Tak na marginesie, da się się jakoś sprawdzić co płyta ustawia na Auto dla bloku CAD_BUS? Niestety RTC nie pokazuje tych wartości bo nie obsługuje najnowszej AGESY!

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 19 Czerwiec 2019 - 19:26


#333 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3716
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 08:38

Niestety, ale jak program tego nie odczyta to się nie dowiesz, ale gwarantuję Ci że CAD_BAS będzie 20 20 20 20 na 99%, ewentualnie 24 24 24 24.

#334 Użytkownik jest niedostępny   KamileN7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 18:48

Na obecnych ustawieniach terminacji czyli:
ProcODT - 48Ω
RttNom - OFF
RttWR - OFF
RttPark - 60Ω

Najniższe stabilne tRDRD/tWRWR_SCL to dopiero 5T!

Więc postanowiłem jeszcze pobawić się terminacją, zmieniłem ProcODT na 53.3Ω, RttPark zostało na 60Ω, co jest zdecydowanie najlepszym ustawieniem, daje jeszcze więcej stabilności niż przy ProcODT 48Ω.
Nowe ustawienia to:
Napięcie RAM 1.47v
ProcODT - 53.3Ω
RttNom - OFF
RttWR - OFF
RttPark - 60Ω
+All CAD_BUS na 24Ω
(Tak żeby mieć jakiś pewnik, nie lubię zostawiać opcji na auto)
Na tych ustawieniach stabilne tRDRD/tWRWR_SCL to 3T.
Bawię się jeszcze timingami tRDWR/tWRRD, płyta ustawiła je na 8T/3T, zmieniłem na 9T/1T i obecnie bez problemu działają ustawienia tRDRD/tWRWR_SCL na 2T!
Udaje mi się rozszyfrować coraz więcej zależności! :D I mam nadzieje że i komuś pomoże to ustabilizować swój RAM.
Trzeba pamiętać że konkretne ustawienia ProcODT, RttPark są zależne od ustawionej częstotliwości pamięci!

Zauważyłem też że w kalkulatorze od 1usmus dla pamięci Samsung B-Die (konkretnie 3600 MHz) są takie same ustawienia terminacji jakie znalazłem eksperymentując na swoich pamięciach też przy taktowaniu 3600MHz, więc warto podpatrzeć ustawienia nawet dla innych pamięci bo w tym przypadku się zgadzają! Niestety Micron'y E-Die kończą się puki co w kalkulatorze na 3533MHz (A same sugerowanie timingi wyglądają śmiesznie przy tym co daje radę ustawić, jakby autor kompletnie nie przyłożył się do testów! I nie wierzę żebym miał jakąś wyjątkową sztukę ramu, jestem przekonany że bardziej rozchodzi się tutaj o konkretne ustawienia timingów czy chociażby bloku terminacji, bo potrafi to zdziałać cuda, a automatyczne ustawienia płyt potrafią być pod tym względem bardzo skopane!), ale jak widać dla wyższych taktowań można spróbować ustawień terminacji z Samsungów B-Die!

Edit. Ryzen Master wyświetla ProcODT, zawsze coś ;)

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 19 Czerwiec 2019 - 21:41


#335 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3716
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 21:39

Kalkulator najpewniej odnosi się do starszej wersji Mirconów E-die, które nie mają takiego potencjału, jak te które masz, a które są w nowych zestawach 3200mhz cl16 ;)
Odnośnie parametrów terminacji, nie pamiętam już komu polecałem, a komu nie poradnik:
https://www.techpowe...ng-guide/5.html
Jest tam bardzo dużo ważnych informacji na temat OC, w tym nowa rzecz, która bardzo mi pomogła, a z której nie zdawałem sobie sprawy, właśnie odnośnie parametrów terminacji, t.j porównanie do "zegara", przy ustawianiu tego. procODT to godzina, NOM, WR, PARK to minuta, a CAD_BUS to sekunda. W moim przypadku:
3400mhz + procODT 53 Ohm
3466mhz + procODT 53 Ohm, RRT: 0FF,0FF,auto(48 chyba). CAD_BUS 20,30,20,20.
3533mhz + procODT 53 Ohm, RRT: 0FF,0FF, 60 Ohm CAD_BUS 30,20,20,30

#336 Użytkownik jest niedostępny   KamileN7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 19:21

Tak prezentują się moje ostateczne ustawienia pamięci!

Dodaj obrazek

Niektóre subtimingi są zostawione z mniejszym lub większym zapasem żeby na pewno nie było problemów ze stabilnością.
Na obecnych ustawieniach terminacji w końcu udało się ruszyć tRFC do jakiegoś bardziej sensownego poziomu.
tWR za nic w świecie nie chce dać się obniżyć, może działał by na 22, ale jak piszę wolę zostawić tak niestabilny timing z lekkim zapasem. Niestety mam kiepską sztukę pod tym względem!
tRRDS i tRRDL też nie dają się ustabilizować niżej powodując bardzo rzadkie, trudne do wykrycia błędy!
Najbardziej zaskakujące są timingi tWRWR SD/DD i tRDRD SD/DD które dają się ustawić naprawdę bardzo nisko.

Nie mam już zamiaru poprawiać tych ustawień, według mnie prezentują się całkiem ładnie. Użycie testu Ram Test 1.1.0.0 bardzo ułatwiło mi robotę, niektóre błędy były by widoczne w HCI dopiero przy bardzo dużym przebiegu, a takie testowanie poszczególnych timingów czy szukanie parametrów terminacji to straszna męczarnia!
Jako że są to ustawienia z zapasem proponuję je wypróbować innym posiadaczom Micron'ów E-Die, może akurat też komuś podpasują.

Edit,
Później sprawdzę jeszcze czy dobranie ustawień terminacji pomoże puścić pamięci wyżej przy CL16.

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 20 Czerwiec 2019 - 19:56


#337 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 19:56

@KamileN7

Ładnie Ci poszły.
U mnie ani kwiknie przy takich ustawieniach - od razu reset biosu.

#338 Użytkownik jest niedostępny   KamileN7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 20:16

@bowipl

Wiedzę że we wcześniejszych postach koledzy pisali że może to być kwestia płyty, ale jak nie wyższa częstotliwość to zawsze można spróbować zaostrzyć timingi. CL14 przy 3200Mhz obstawiam za pewnik, tylko znaleźć odpowiednie napięcie. CL12 też może być do zrobienia ale to już przy dobrych wiatrach, wymagana będzie tu zabawa z blokiem terminacji. U mnie ramy odpalają na CL12 przy 3200 MHz, ale są niestabilne, nie próbowałem ich stabilizować bo nie widziałem sensu tracić na to czas, wolałem dopracować 3600 MHz CL14!

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 21 Czerwiec 2019 - 09:04


#339 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 20:26

@KamileN7

Tak też zrobiłem, na CL14@1.35V chodzą póki co bez problemów.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez bowipl dnia: 20 Czerwiec 2019 - 20:29


#340 Użytkownik jest niedostępny   KamileN7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 20:45

@bowipl

tRCDRD możesz jeszcze spróbować na 15T (tyle było u mnie stabilne przy tym taktowaniu), 14T raczej nie pójdzie.
tRAS możesz ustawić jak ci się podoba, chociaż by na 28T, czy nawet 21T, nie ma on żadnego wpływu na stabilność na micronach.
tRFC można spróbować zrobić równe 300ns czyli ustawić na 480T, ale radzę to dobrze przetestować!
tRCDWR tak samo jak tRAS jest plastyczne, można ustawić nawet 8T i będzie na pewno stabilnie!

A i masz procesor drugiej generacji więc napięcie SOC przy tej prędkości pamięci można ustawić na dolny limit czyli 0,9v (Czy jest to stabilne możesz upewnić się programem prime95 test Large FTTs, doskonale weryfikuje napięcie SOC!), odciąży to sekcje zasilania (u mnie od 10 do 15 stopni mniej na sekcji) i zmniejszy temperatury procesora. U mnie robi to dość znaczną różnice, ale moja płyta ma słabą sekcje zasilania. Nie ma co żyłować tego napięcia jeśli nie jest to potrzebne! Daje to podobne efekty jak przy undervoltingu procesora, dlatego w ogóle mogłem puścić mój procesor na 4.0 GHz bez przegrzewania sekcji która teraz nie dobija nawet do 90 stopni, a przy napięciu SOC Auto czyli 1,15v, temperatura sekcji dobijała do 100 stopni w testach typu Prime95!

Edit,

Musiałem jeszcze dokonać małych poprawek bo zostawiłem ram jeszcze do ostatecznych testów na noc i wywaliło błąd po 45 minutach.

Dodaj obrazek

Głównymi podejrzanymi są timingi tWRWR SD/DD i tRDRD SD/DD, dałem je o 1 w górę. I zmieniłem tRFC na 560T.
Przy okazji dopracowałem jeszcze timingi tRRDS i tRRDL które okazują się stabilne oczko niżej i znacznie zmniejszyłem tFAW aż do 20T.

Eh czasami się wydaje że już wszystko na pewno stabilne a tu znowu jakiś niespodziewany błąd! Zrobię jeszcze kilka długich testów i na pewno zostawię na noc do testowania. Napiszę później czy udało mi się wywalczyć 100% stabilności.

Edit 2,

Jak widać na zdjęciu po dwóch godzinach testu jest lepsze pokrycie pamięci przez test niż w poprzednim po 2 godzinach i 13 minutach. Teraz test mi doszedł do tego samego czasu i jest już 8000% pokrycia. Wczoraj podczas testów przeglądałem przy okazji internet i głównie oglądałem serial i coś mi się zdaje że przez to aplikacja nie zdołała tak dokładnie przetestować stabilności pamięci! Dlatego po zostawieniu na noc znalazła błąd, teraz testowałem bez używania komputera i błędu puki co żadnego nie wykrywa, więc moje usprawnienia prawdopodobnie go wyeliminowały! Taka moja teoria :E

Jeszcze na marginesie,
co widzę jakieś testy tych pamięci to jest w nich znacznie lepsze tWR, więc nie wiem czy robię coś źle, albo umyka mi jakaś ważna zależność? Chyba że serio moja sztuka jest tak tragiczna pod tym względem!

Edit 3,

Wrzucam jeszcze ciekawostkę/dowód na to że CL12 przy 3200 MHz jest na tych pamięciach możliwe :D

Dodaj obrazek

Ustawienia pod CL12 3200MHz to:
SOC 0.9v
RAM 1.5v
ProcODT 53.3Ω
RttNon OFF
RttWr OFF
RttPark 60Ω
CAD_BUS 24-24-24-24


MAŁY PORADNIK
Jeśli ktoś by próbował tych timingów to radzę znaleźć sobie odpowiednie napięcie bo może się nieznacznie różnic!
ProcODT i RttPark też mogą być trochę inne do stabilnej pracy. W razie czego podpowiem że dla każdego ustawionego ProcODT sprawdzamy ustawienia RttPark z zakresu od 40Ω do 80Ω, przy którymś powinna być znaczna poprawa stabilności! RttNom i RttWr raczej zawsze dajemy na OFF. A i jak zmieniacie ProcODT na inną wartość pamiętajcie że może nieznacznie zmienić się punkt optymalnego napięcia, powiedzmy że na przykład dla ProcODT 53.3Ω to 1.5v a dla ProcODT 48Ω 1.49v, przewoltowanie ramu też skończy się niestabilnością! Więc przy zmianie ProcODT musicie od nowa poszukać optymalnego napięcia!

Jeszcze sprawdzałem czy przy 3200 MHz uda się zmniejszyć u mnie tWR i tRTP, ale nie ma mowy, obie wartości robią się szybko niestabilne! Może to przez ten BETA BIOS, samo MSI nie rekomenduje jego instalacji.

Edit 4,

Po nocnych testach CL14, 3600 MHz z naniesionymi poprawkami z tego postu jest w pełni stabilne! Ponad 8 godzin testu i ponad 30000% pokrycia w RAM Test bez błędu. Jak wyjdzie jakiś nie BETA BIOS to sprawdzę czy jest poprawa z tWR'em.
W sygnaturce umieściłem link do mojej aktualnej konfiguracji pamięci z potwierdzeniem stabilności!

Edit 5,

Jak by kogoś interesował wpływ pamięci w BF5, to zrobiłem obszerny test (Mapa Single Player: Ostatni Tygrys):
Ustawienie CR1 GDM ON/OFF i CR2 nic nie zmienia w BF5, różnica błędu pomiarowego :)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 23 Czerwiec 2019 - 16:01


  • (32 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych