Forum PCLab.pl: Hynix C-die CJR / Micron E-die - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (83 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hynix C-die CJR / Micron E-die Nowe kości pamieci podatne na OC, wątek ogólny

#1301 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3122
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 03:11

Zobacz postMinciu, o 17 Wrzesień 2019 - 03:51, napisał(a):

Mi do szczęscia brakuje CL13 :D Wbijam CL13 wyskakuje od razu CL12 i CL14 na zmianę. Tak jakbym na zmianę wpisywał CL12 i CL14. Chwilowo siedzę na CL14-13-13, bo C13-13-13 nie da się ustawić, a c12 jest nie stabilne :D

Twoje kości kosztują ponad 2 razy tyle co moje :E ja jadę w górę z fabrycznych 3200 cl16 i tak miałem farta jakiegoś bo myślałem że max zrobię 3333 a tu się okazało po zakupie że są na hynixach cjr :E
To jakie masz ustawienia ? 3600/3733 i cl14-13-13 :Up_to_s:

#1302 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14416
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 03:48

Na razie 3600 c14-14-14 to pewniak. 3600c14-13-13 przetestowałem z 2h wczoraj i nie było żadnych problemów.
Mam też HyperX (CJR) ale muszę je opędzlować, jednak nie mają podejścia do Patriotów. Triendz 3600c c15-15-15 używane warte tyle co nowe Patrioty 4400c19 leżały gdzieś po środku między nimi. Nie warte były uwagi bo lepiej było wymienic na coś wyraźnie lepszego albo wyraźnie tańszego :D


Muszę jeszcze bios zaktualizować na jakiś nowszy i zobaczymy co wyjdzie jeszcze raz. Na starym biosie stabilniej działają niestabilne nastawy. Na nowym sypie się wszytko z miejsca :D U mnie to tak wygląda, że coś tam nastawię przed obiadem np czy wyjściem z psem na spacer i puszczam w testy. Wracam, upewniam się że było OK i sprawdzam w grach. Nie do końca jeszcze rozgryzłem ZEN3000 a widzę, że wcale nie jest to takie wszytko proste jakby się mogło wydawać. Nie chce mi się siedzieć tylko w testach ramu i kombinować po 10h dziennie. Dla tego idzie powoli, ale skutecznie do celu :D

Mam jeszcze wątpliwości czy przy 3666MHz IF czasem nie pojawiają sie delikatne zniekształcenia w dźwięku. Trochę mnie to wkurza, że najlepiej robić OC Ryzena na słuch. Wręcz to jest posrane. Muszę poszukać jakiś soft co będzie z miejsca sypać błędami na niestabilnym IF.


Bez używania integry oraz karty WiFi z płyty, pewnie bym myślał że jest OK, a tak na prawdę nie było by jak należy.



Jeśli Zen4000 będzie poprawiony w kwestii IF, to jest szansa, że różnica między Patriotami a Hynixami i Micronami się pogłębi. A tak, to po prostu najlepszy i najtańszy zestaw Bdie, na którym ma się pewność dobrych osiągów. Oczywiście nie warte zakup względem Cruciali itp, ale za to warte uwagi w porównaniu do Gskilli. Najlepszy sort Patriota (4400c19) chyba zawsze będzie lepszy, niż najgorszy u Gskilla (3200c14) w tej samej a nieraz wyższej cenie.

Przy okazji, ten zestaw (4133c19) też jest chyba ciągle atrakcyjniejszy niż Gskille:
https://www.zadowole...l-2x8gb-4133mhz

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 17 Wrzesień 2019 - 03:58


#1303 Użytkownik jest niedostępny   Kayoshi111 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: So, 02 Mar 13

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 05:41

Zobacz postKiller85, o 16 Wrzesień 2019 - 19:59, napisał(a):

Co to za test?

Wbudowany benchmark z Tomb Raidera.

Na Geardown on również stabilnie chodzi na 3733cl16 1.4v a przynajmniej nie wysypało się na 10 cyklach TM5.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Kayoshi111 dnia: 17 Wrzesień 2019 - 05:42


#1304 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6636
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 09:22

Zobacz postMinciu, o 17 Wrzesień 2019 - 04:48, napisał(a):

Na razie 3600 c14-14-14 to pewniak. 3600c14-13-13 przetestowałem z 2h wczoraj i nie było żadnych problemów.
Mam też HyperX (CJR) ale muszę je opędzlować, jednak nie mają podejścia do Patriotów. Triendz 3600c c15-15-15 używane warte tyle co nowe Patrioty 4400c19 leżały gdzieś po środku między nimi. Nie warte były uwagi bo lepiej było wymienic na coś wyraźnie lepszego albo wyraźnie tańszego :D


Muszę jeszcze bios zaktualizować na jakiś nowszy i zobaczymy co wyjdzie jeszcze raz. Na starym biosie stabilniej działają niestabilne nastawy. Na nowym sypie się wszytko z miejsca :D U mnie to tak wygląda, że coś tam nastawię przed obiadem np czy wyjściem z psem na spacer i puszczam w testy. Wracam, upewniam się że było OK i sprawdzam w grach. Nie do końca jeszcze rozgryzłem ZEN3000 a widzę, że wcale nie jest to takie wszytko proste jakby się mogło wydawać. Nie chce mi się siedzieć tylko w testach ramu i kombinować po 10h dziennie. Dla tego idzie powoli, ale skutecznie do celu :D

Mam jeszcze wątpliwości czy przy 3666MHz IF czasem nie pojawiają sie delikatne zniekształcenia w dźwięku. Trochę mnie to wkurza, że najlepiej robić OC Ryzena na słuch. Wręcz to jest posrane. Muszę poszukać jakiś soft co będzie z miejsca sypać błędami na niestabilnym IF.


Bez używania integry oraz karty WiFi z płyty, pewnie bym myślał że jest OK, a tak na prawdę nie było by jak należy.



Jeśli Zen4000 będzie poprawiony w kwestii IF, to jest szansa, że różnica między Patriotami a Hynixami i Micronami się pogłębi. A tak, to po prostu najlepszy i najtańszy zestaw Bdie, na którym ma się pewność dobrych osiągów. Oczywiście nie warte zakup względem Cruciali itp, ale za to warte uwagi w porównaniu do Gskilli. Najlepszy sort Patriota (4400c19) chyba zawsze będzie lepszy, niż najgorszy u Gskilla (3200c14) w tej samej a nieraz wyższej cenie.

Przy okazji, ten zestaw (4133c19) też jest chyba ciągle atrakcyjniejszy niż Gskille:
https://www.zadowole...l-2x8gb-4133mhz

Przecież na intelu jest to samo jak memki i uncore odwala lipę to na słuch możesz się połapać i na ryżym też tak jest. Gdy twój sprzęt audio oparty o źródło PC zaczyna grać bez życia, to nie jesteś wystarczająco stabilny. Wiem śmieszne i nie prawdopodobne ale ogarnąłem to już mając i54690k. No i odjaniepawlanie jakiegoś szajsu przez porty usb to jest pewne jak w banku ale zauważysz dopiero jak masz wifi po usb i łączę które robi powyżej tych 10mbit, bo klawierkom i myszkom to wsio obojętne.

#1305 Użytkownik jest niedostępny   Kayoshi111 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: So, 02 Mar 13

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 13:55

Zobacz postArt385, o 17 Wrzesień 2019 - 09:22, napisał(a):

Przecież na intelu jest to samo jak memki i uncore odwala lipę to na słuch możesz się połapać i na ryżym też tak jest. Gdy twój sprzęt audio oparty o źródło PC zaczyna grać bez życia, to nie jesteś wystarczająco stabilny. Wiem śmieszne i nie prawdopodobne ale ogarnąłem to już mając i54690k. No i odjaniepawlanie jakiegoś szajsu przez porty usb to jest pewne jak w banku ale zauważysz dopiero jak masz wifi po usb i łączę które robi powyżej tych 10mbit, bo klawierkom i myszkom to wsio obojętne.

Tak samo na Phenomie kojarzę ten sam problem - pierdzenie a nawet wykrzaczenie się ekranu jak na starym telewizorze CRT podczas braku syngału i restart kompa gdy OC było niestabline, czasami można było zawału dostać jak sie nie spodziewałeś bo dość głośne to było, każdy znak niestabilnego OC jest dobry, najgorzej jak nic się nie dzieje tylko po paru miesiącach nagle coś sie dzieje a masz już każdy komponent podkręcony i potem jest głowienie która część jest niestabilna.

Ten post był edytowany przez Kayoshi111 dnia: 17 Wrzesień 2019 - 14:01


#1306 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6636
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 14:41

Dziś w robocie miałem wizje, że ustawie IF na 1800 MHz to na pewno pod wypalarką będę stabilny przy 1.376v :E No jednak nie, dej 1.408v albo się wykładam. Tak więc 3800/1900 zostaje bo nie robi to mojemu ryzenowi różnicy. W grach CPU może sobie popylać na 1.376v bez żadnych problemów ale już prime bez avxów nawet z ramem na 12288 się wcześniej czy później wyłoży. Duży occt potrzebuje 1.392v do stabilności na 4.2. W sumie walić zostawiam 1.41v bo oszczędzanie energii i zrzucanie zegarów działa i nie wisimy non stop jak na zenie+ cały czas na stałym napięciu to imo można mieć wywalone.
Teraz na spokojnie czekamy do czarnego piątku i czaimy się na 3800x :E

#1307 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3122
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:03

Zobacz postArt385, o 17 Wrzesień 2019 - 15:41, napisał(a):

Dziś w robocie miałem wizje, że ustawie IF na 1800 MHz to na pewno pod wypalarką będę stabilny przy 1.376v :E No jednak nie, dej 1.408v albo się wykładam. Tak więc 3800/1900 zostaje bo nie robi to mojemu ryzenowi różnicy. W grach CPU może sobie popylać na 1.376v bez żadnych problemów ale już prime bez avxów nawet z ramem na 12288 się wcześniej czy później wyłoży. Duży occt potrzebuje 1.392v do stabilności na 4.2. W sumie walić zostawiam 1.41v bo oszczędzanie energii i zrzucanie zegarów działa i nie wisimy non stop jak na zenie+ cały czas na stałym napięciu to imo można mieć wywalone.
Teraz na spokojnie czekamy do czarnego piątku i czaimy się na 3800x :E

Jak sprawdziłeś że proc nie wisi ciagle na 4.2 po oc? programy pokazują stałe 4225 u mnie i pobór 30w w idle oczywiście mam wyłączone wszystkie oszczędzania energii w biosie przy oc :E masz włączone c-state i c&q ?

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 17 Wrzesień 2019 - 15:04


#1308 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6636
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:10

Ryzen Master? AMD już wysyła do ludków od programów odczytujących parametry sdk. Niedługo powinno wszystko śmigać w hwinfo :E Widać mają kogoś kto zamiast styropianu ma mózg :lol2: i wpadł na pomysł, że ryzen mastera jak dobrze pójdzie to zainstaluje z 5% ludzi.

#1309 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3122
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:22

Zobacz postArt385, o 17 Wrzesień 2019 - 16:10, napisał(a):

Ryzen Master? AMD już wysyła do ludków od programów odczytujących parametry sdk. Niedługo powinno wszystko śmigać w hwinfo :E Widać mają kogoś kto zamiast styropianu ma mózg :lol2: i wpadł na pomysł, że ryzen mastera jak dobrze pójdzie to zainstaluje z 5% ludzi.

No czytałem już o tym jak pisałeś że w RM niby pokazuje że zrzuca a masz włączony któryś oszczędzacz energii w biosie?

#1310 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6636
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 16:05

Inaczej nie mam żadnych wyłączonych ;) i choćby dlatego warto przesiadkę zrobić na zen2. Shieeet jakby tak samo się zachowywał zen+ to bym podawał mu na dzień dobry 1.45v i ganiał na 4.2 :lol2: ale się nie zachowuje dlatego trzymałem na 4 GHz xD Dobra wszystko ładnie pięknie kolejne podejście do 1.392v na 4.2. podbite soc do 1.136v ram do 1.384 i trfc zluzowane na 580 a nóż widelec tu jest problem. Bo prime95 mi się wykłada randomowo nie na konkretnym fft.

#1311 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3122
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 17:34

Zobacz postArt385, o 17 Wrzesień 2019 - 17:05, napisał(a):

Inaczej nie mam żadnych wyłączonych ;) i choćby dlatego warto przesiadkę zrobić na zen2. Shieeet jakby tak samo się zachowywał zen+ to bym podawał mu na dzień dobry 1.45v i ganiał na 4.2 :lol2: ale się nie zachowuje dlatego trzymałem na 4 GHz xD Dobra wszystko ładnie pięknie kolejne podejście do 1.392v na 4.2. podbite soc do 1.136v ram do 1.384 i trfc zluzowane na 580 a nóż widelec tu jest problem. Bo prime95 mi się wykłada randomowo nie na konkretnym fft.

Z tego co wiem to c-state może destabilizować OC cool and quiet jeszcze można zostawić włączone

#1312 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12055
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:34

Mam i ja ;)


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#1313 Użytkownik jest niedostępny   kamil093c 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Nd, 01 Paź 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 22:42

Uwaga na patrioty viper steel.

Kupiłem 2x8 viper steel 3866 cl 18. I siedziały tam jakieś kostki od spectek, spodziewałem się coś z wyższej półki (CJR, bdie). Profil XMP w ogóle nie rusza, ustawienie niższych taktów niewiele dało. System wstał przy 3200, po czym pamięci oczywiście powędrowały do pudełka i na zwrot ;P

Nie wiem co to za kości, ale patriot chyba wygrzebał je na śmietniku - to są jakieś jaja aby w pamięciach z 500 stówek siedziało takie cuś.

Ten post był edytowany przez kamil093c dnia: 17 Wrzesień 2019 - 22:44


#1314 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21133
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 23:13

Spectek = Micron Dodaj obrazek

#1315 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12580
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 08:58

Kumpel sporo tego przerabia - dostaje do recek + trochę kupuje i przez ostatnie 2 miesiące przerobił z 10 kompletów - te co kupił oddał bo oba słabe,
Te do recek niby wysokie serie, a wszystko średnie- co ciekawe sporo jest na kostkach Specteka, Hynixa
Nanya się trafiła .

Trzeba uważać i nawet do tej pory dobre serie bez zapowiedzi są "ulepszane" ładowaniem losowych kostek.

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 18 Wrzesień 2019 - 08:59


#1316 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6636
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 10:17

Zaraz się okaże, że dość tego dobrego i się e-die z bieda serii przestaną kręcić :E Bo to taki stan rzeczy nie może trwać, że za kilkadziesiąt $ dostajemy moduły które robią 3800 cl16 bez większego kombinowania.

Zobacz postSend1N, o 17 Wrzesień 2019 - 18:34, napisał(a):

Z tego co wiem to c-state może destabilizować OC cool and quiet jeszcze można zostawić włączone

A wuj zobaczę bo w sumie wywala się jak kończy test i spada obciążenie. Nie mniej wczoraj katowałem blenda i wywala się 1 rdzeń po ponad 2h 4175 MHz@1.36v bez żadnych crashy czy czegoś. Może faktycznie C&Q coś bruździ. Przetestujemy jak nie to daje 1.375v i będzie latać jak złoto. Ewentualnie zostaje PBO ale nie wiem czy dobije do 4.2 ewentualnie pełna konwersja biosa płyty na X470 Taichi. Z resztą teraz to już kosmetyka dla zabawy bo już na 4 GHz ten CPU jest dla mnie bardziej niż wystarczający.

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 10:41


#1317 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14416
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 11:15

Podepnij integre zamiast xonara i zobacz czy głos nie pierdzi.

Może IF nie stabilne.

#1318 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6636
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 12:20

Nic nie pierdzi nawet na integrze. Tak poza tym to xonar by szybciej pierdział niż integra ;) IF stabilne sprawdziłem na wszystkie sposoby. Resztę testów przelatuje na 4.2 1.392v bez mrugnięcia. No ale blend u mnie alokuje 29700 MB więc pocisk ma niezły CPU. Tak do grania i siedzenia pod system i realbench to 4.2 GHz to lata okej na 1.376v tylko ten blend mnie telepie :P

#1319 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6636
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 18:29

Dobra walić nie chce mi się już szukać zluzowałem ramy na 320ns i wygląda to tak, że 4150 przegoniłem blenda na 1.344v i wciągnął go nosem ale pewnie na 1.328v też by zrobił ale tak mam zapas :E ram zrzuciłem na 1.35v z biosu i też działa.
No i wykukałem newsa od stilta z danymi dotyczącymi napięć zenów 2. Małe obciążenie/małe natężenie do 1.47v 24/7. Jeśli planujemy używać komputera 24/7 pod ciągłym dużym obciążeniem@100% to spada to już do 1.325v. Podobnież info od AMD. Gry to raczej małe natężenie więc ładowanie nawet ponad 1.4v nic cepowi nie zrobi.

#1320 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 18:49

To się okaże. Właśnie próbuję Rysia 2700 na 1.42V 4.2Ghz, ciekawe ile pociągnie i czy nie będzie degradacji, jak piszą na reddicie że niby pow 1.35V tak jest.

  • (83 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych