Forum PCLab.pl: Hynix C-die CJR / Micron E-die - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (48 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hynix C-die CJR / Micron E-die Nowe kości pamieci podatne na OC, wątek ogólny

#461 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 730
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:13

Na Amazonie wyjdą jakieś 315 z dostawą za 2x 8GB 3200 CL16:
https://www.amazon.de/dp/B07MNJSRYY/

#462 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1358
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 18 Lipiec 2019 - 20:14

Ja działam na 3200mhz cl16, zostawiłem z XMP.
Wczoraj testowałem 3466mhz CL14, komp nie wstał, musiałem ratować się resetem biosu, 3466mhz z CL16 wstał, ale ramtest wywalił błędy. 3600mhz cl16- bsod w Windowsie. Nie mam doświadczenia w kręceniu pamięci, skorzystałem z tutejszych timingów, które były podawane, ale niestety moje microny e-die, coś słabo ogarniają, albo to wina biosu.

#463 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 08:19

Ale beka . Wróciłem do biosu 1.5 , zakończone powodzeniem downgrade. Ustawiam bios tak jak miałem ustawiony na 3600mhz cl16 , totalnie wszystko ustawiłem jak wcześniej i pc zaczyna się wieszać podczas ładowania systemu :x . Oczywiście przed wejściem do biosu , zresetowalem go moim magicznym klawiszem od zworki jbat. Czyżbym musiał szukać na nowo ustawień pod 3600mhz :(? Chciałem przeprowadzić już dziś pierwsze testy pamięci 3000cl15 , ale jak mam je porównać do moich 3200cl16 skoro pc nie wstaje :(? Wieczorem będę musiał znaleźć stabilne ustawienie na aktualnym ramie , żeby móc porównać oba zestawy .
EDIT. Już jest Oki, mimo zmiany cr na 2 zostawilo 1 , jeszcze raz zatwierdzilem i już pc śmiga

Ten post był edytowany przez novi dnia: 19 Lipiec 2019 - 08:28


#464 Użytkownik jest niedostępny   Lone_Wolf 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: So, 13 Lis 04

Napisany 19 Lipiec 2019 - 09:28

Zobacz post_rdk_, o 18 Lipiec 2019 - 17:13, napisał(a):

Na Amazonie wyjdą jakieś 315 z dostawą za 2x 8GB 3200 CL16:
https://www.amazon.de/dp/B07MNJSRYY/



Z darmowymi kodami od Amazona (10 eur za doładowanie z żabki-efektywnie 8eur bo 30 eur 135zł kosztuje i 10 eur za audible z darmowym primem) wyrwałem je za 218 zł, tym bardziej się opłaca :)

Niestety teraz schodzą jak ciepłe bułeczki, jeszcze parę godzin temu była opcja czerwonych 3200 (AES oczywiście) za 67(69 z polskim vat) eur, zanim wróciłem z Żabki planowana data dostawy obsunęła się z "natychmiast" na "za tydzień" :D

Znaczy dalej są, ale już po 85+. Te za 67 mają opis"dostawa za 1-3 miesiące". Białe też wyprzedane. W sumie nic dziwnego, to udane moduły.

#465 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6618
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 19 Lipiec 2019 - 09:54

Te terminy 1-3 miesiące na amazon pojawiają się jak nie ma ich na stanie, a czasami mijają 2-3 dni i dostajesz info ze wysłane.

#466 Użytkownik jest niedostępny   Greenboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 25 Wrz 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 10:11

Zobacz postKamileN7, o 18 Lipiec 2019 - 13:47, napisał(a):

@Greenboy
Próbowałeś wyższych wartości tRCDRD?
I samo ustawienie procODT daje tylko niewielką szanse na stabilizację. Trzeba od razy ustawić cały blok terminacji.
Tutaj kilka propozycji do testów, w zasadzie im wyższa częstotliwość tym większy opór powinniśmy ustawiać:
ProcODT: 48Ω | RttNom: OFF | RttWr: OFF | RttPark: 48Ω
ProcODT: 53,3Ω | RttNom: OFF | RttWr: OFF | RttPark: 48Ω
ProcODT: 53,3Ω | RttNom: OFF | RttWr: OFF | RttPark: 60Ω <- U mnie najlepiej sprawują się te ustawienia, na innych 3600 MHz CL14 będzie u mnie totalnie niestabilne!
ProcODT: 53,3Ω | RttNom: OFF | RttWr: OFF | RttPark: 80Ω
ProcODT: 60Ω | RttNom: OFF | RttWr: OFF | RttPark: 60Ω
ProcODT: 60Ω | RttNom: OFF | RttWr: OFF | RttPark: 80Ω
[b]


Zmieniłem tRCDRD z 16T na 19T, ustawiłem blok terminacji 48Ω/0FF/OFF/48Ω i jeszcze zostawiłem z mojego settingu ustawienia od AddrCmdDrvStr itd. na 24Ω/24Ω/24Ω/24Ω i ruszyło z buta. Wydaje się stabilne, choć może zrobię mu dłuższe testy potem. Jak na razie śmiga, dzięki wielkie. :D

Jak widzisz może, gdzie można byłoby podłubać i coś ścisnąć to ja chętnie przyjmę sugestię.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Greenboy dnia: 19 Lipiec 2019 - 10:12


#467 Użytkownik jest niedostępny   Lone_Wolf 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: So, 13 Lis 04

Napisany 19 Lipiec 2019 - 10:12

Nie zawsze. Moje zamówienie na białe (1-3 miesiące) wisiało przez 2 tygodnie. Zrezygnowałem i kupiłem czerwone bo nawet taniej wyszło.

#468 Użytkownik jest dostępny   Fjubens 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 644
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Lipiec 2019 - 10:47

Dotarł do mnie drugi moduł 16GB Dual-Rank, także jest już komplet w dual channel, ten drugi też E-die, różni je tylko data produkcji (tydzień 9 vs tydzień 13). Najpierw na XMP wiadomo sprawdziłem, wszystko gra, teraz ustawiłem tak jak miałem na poprzednich Hynixach C-Die jednostronnych: 3333MHz 16-17-17-36.

Wychodzi w PerformanceTest PassMarka konsekwentnie wynik 4000-4050 na Dual Rank x2 vs 3800-3850 na Single Rank x2. Czyżby ta różnica kilkuprocentowa to właśnie wynik tego o czym pisali, że na Intelu np. Kaby Lake korzystne jest zapewnienie 2x Dual-Rank albo 4x Single-Rank?
https://www.reddit.c..._on_intel_cpus/

Natomiast Dual-Rank z tego co czytam gorzej się podkręcają, także potencjał OC mniejszy niż na tych E-Die Single-Rank w zestawach po 8GB. Pobawię się nimi na spokojnie, ale 3600MHz CL16 przy jakichś ludzkich timingach to na pewno mi nie wejdzie, nawet 3466MHz 16-18-18-38 zaczyna sypać błędami w TM5.

Zaobserwowałem też to samo co w Hynixach, że napięcie 1.4V i wyżej powoduje albo więcej błędów jeszcze albo w ogóle brak zbootowania, tak naprawdę kręcę się tylko w okolicy 1.36V-1.37V. Nie wiem w sumie czemu tak się dzieje na kolejnym już zestawie.

Ten post był edytowany przez Fjubens dnia: 19 Lipiec 2019 - 11:07


#469 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 12:31

Dojechały do mnie szaraki, wedle thaiphoona to samo co w 3200cl16. Tylko , że szare na 3600cl16 tak jak moje białe się wysypują, dziś powalczę o stabilizację tych szarych na 3600cl16 . Warto zwrócić uwagę, że 3200 są z Meksyku A 3000 z Malezji;)


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 19 Lipiec 2019 - 12:47


#470 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12400
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 19 Lipiec 2019 - 12:48

Te układy microna da sie pocisnać tylko na luźniejszych timingach :P (kumpel od kilku godzin męczy nowa platforme)

Dodaj obrazek


widać jak zmiana dzielnika pamięci w ryzenie niszczy wydajność :E

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 19 Lipiec 2019 - 13:37


#471 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 12:56

Zobaczymy co potrafią te wolniejsze cRuciane, ale chyba 3600 na tym egzemplarzu będzie ciężko. Ale zobaczymy , Windows się włączył, ale pod koniec testu w aidzie bsod. Oczywiście testuje 2 sztuki tych co dziś przyszły i bios był zresetowany po włożeniu tego ramu.

#472 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4333
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 19 Lipiec 2019 - 13:18

Zobacz postLone_Wolf, o 19 Lipiec 2019 - 10:28, napisał(a):


Niestety teraz schodzą jak ciepłe bułeczki, jeszcze parę godzin temu była opcja czerwonych 3200 (AES oczywiście) za 67(69 z polskim vat) eur, zanim wróciłem z Żabki planowana data dostawy obsunęła się z "natychmiast" na "za tydzień" :D



w polskich sklepach też cena ddr4 idzie w górę czyli już daje o sobie znać ograniczenie produkcji przez duopol

#473 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 730
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 13:21

Zobacz postTomcat, o 19 Lipiec 2019 - 12:48, napisał(a):

Te microny da sie pocisnać tylko na luzniejszych timingach :P (kumpel od kilku godzin męczy nowa platforme)


Wynik OC zacny, tylko to są Elite 2x droższe od tych które my mamy :D Sam mam 3 komplety tych kości, ale tylko jednych próbowałem OC - później sprzedałem 1 PC a w drugim mam Athlona 200GE na płycie bez możliwości OC RAM :-/ tak jak novi napisał, 2x 3000 mam z Malezji, a 3200 z Meksyku

#474 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 13:48

Czyżby meksykańskie miały lepszy potencjał? Może to jest odpowiedź na to , ze niektórym idzie ten ram na 3600 A drudzy nie mogą ustabilizować na 3466mhz. Odpowiedź będzie znana wieczorem . Spróbuję to ustawienie co miałem na białych na biosie p1.8 czyli 3466cl14 1.45v

#475 Użytkownik jest dostępny   Fjubens 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 644
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Lipiec 2019 - 14:02

Zobacz postnovi, o 19 Lipiec 2019 - 13:31, napisał(a):

Dojechały do mnie szaraki, wedle thaiphoona to samo co w 3200cl16. Tylko , że szare na 3600cl16 tak jak moje białe się wysypują, dziś powalczę o stabilizację tych szarych na 3600cl16 . Warto zwrócić uwagę, że 3200 są z Meksyku A 3000 z Malezji;)

W przypadku moich modułów 16GB x2, obydwa, mimo, że 3000MHz/CL15 to są składane w Meksyku:
Dodaj obrazek

#476 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 858
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 19 Lipiec 2019 - 14:04

Zobacz postnovi, o 19 Lipiec 2019 - 14:48, napisał(a):

Czyżby meksykańskie miały lepszy potencjał? Może to jest odpowiedź na to , ze niektórym idzie ten ram na 3600 A drudzy nie mogą ustabilizować na 3466mhz. Odpowiedź będzie znana wieczorem . Spróbuję to ustawienie co miałem na białych na biosie p1.8 czyli 3466cl14 1.45v


Może coś w tym być.
Moje są meksykańskie:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez bowipl dnia: 19 Lipiec 2019 - 14:13


#477 Użytkownik jest niedostępny   Greenboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 25 Wrz 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 14:04

Zobacz postnovi, o 19 Lipiec 2019 - 14:48, napisał(a):

Spróbuję to ustawienie co miałem na białych na biosie p1.8 czyli 3466cl14 1.45v


Polecam zastosować się do rad KamileN7 w tym wypadku, jeżeli coś pójdzie nie tak. Mam szaraki właśnie i u mnie śmiga na 3400 CL14 (ale pewnie na 3466 nie będzie różnicy przy takim napięciu).

#478 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 730
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 14:16

U mnie na 3600 poszły 3000 z Malezji, pozostałych nawet nie ruszałem jeszcze

Ten post był edytowany przez _rdk_ dnia: 19 Lipiec 2019 - 14:17


#479 Użytkownik jest dostępny   KamileN7 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 19 Lipiec 2019 - 15:49

Moje są meksykańskie (Origin Mexico).

@Greenboy
Gwarancji ci nie dam, ale możesz próbować coś takiego dla tej prędkości, oczywiście zalecam testowanie każdego subtimingu pojedynczo:
tRC 51T;
tRFC 510T (300ns);
tRRDS 4T;
tRRDL 4-6T;
tFAW 16T/20T;
tWTRS 3T;
tWTRL 7T; (1/2 tWR)
tRTP 8T; (1/2 tWR, jako że GDM ON to nie wejdzie timig nieparzysty)
tCKE 1T;
tRDRDSCL/tWRWRSCL 3T;

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 19 Lipiec 2019 - 15:54


#480 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 16:08

@up dzięki za chęć pomocy, na razie sprawdzam tak z palca ustawienia więc 3466mhz cr2.16.18.18.18.30.60 procODT 53.3 Vsoc od 1.05 do 1.2v , dram voltage 1.35-1.4v sypie błędami aż miło , w 20 sekund ponad 50 błędów w testmem5 . Więc białych na pewno się nie będę pozbywał, prędzej szare pójdą do żyda . Chyba, że jakimś cudem 4 kości pójdą na 3200mhz to się zastanowię czy ich nie zostawić . Na cr1 też nie śmigają . Na 3600mhz tylko przeszły test aidy , w testmem bsod po sekundzie. Teraz nie mam dużo czasu, po 20 dalej będę się bawił , muszę poznać potencjał ich, żeby wiedzieć , czy ewentualna niestabilność na 4 kościach przy wyższych taktowaniach będzie winą tylko 2 modułów , czy platformy am4 ;). Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 19 Lipiec 2019 - 16:12


  • (48 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. Wodzu_