Forum PCLab.pl: Hynix C-die CJR / Micron E-die - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (50 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hynix C-die CJR / Micron E-die Nowe kości pamieci podatne na OC, wątek ogólny

#921 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 14 Sierpień 2019 - 10:21

Zobacz postKsamek, o 14 Sierpień 2019 - 09:51, napisał(a):

Są jakieś różnice w kręceniu pamięci dual rank? U mnie niestety na tych ustawieniach i przy napięciu 1,41 komp nie wstaje. Micron e-die 2x16gb.

Tak są, mogą wymagać między innymi innych ustawień panelu terminacji, napięć. Ogólnie pamięci dual rank się znacznie gorzej kręcą, zwłaszcza na Ryzenach 1/2gen.

#922 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6386
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:40

W xkomie gorący strzał za 289 czerwone są AES w kodzie więc e-die.

Ps. będę miał mieszańce szaro-czerowne ale aż grzech nie wziąć.

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 14 Sierpień 2019 - 11:41


#923 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 13:16

Udało mi się odpalić te ustawienia:

Dodaj obrazek

Ale po odpaleniu benchmarku w AC Odyssey dostałem nawet mniejszą ilość klatek niż na XMP 3200 cl16. Nie ustawiałem na sztywno FCLK bo w opisie mam, że na auto jest i tak zrównana z MCLK. Ktoś coś? Benchmark zły czy coś w tych ustawieniach jest chorego?

Ten post był edytowany przez Ksamek dnia: 14 Sierpień 2019 - 13:17


#924 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5034
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:33

Jak dostajesz mniej FPS albo gorsze wyniki w benchu to idę o zakład, że ram sypie błedami. Odpal memtest i pewnie już na pierwszym pass będzie kilkaset ;)

#925 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:25

Ano trochę sypały. :E Sprawdzone testmem5 w trzy minutowym obiegu. :E Wychodzi na to, że moje dual ranki przyjmują takie ustawienie:

Dodaj obrazek

Jednak oczywiście będę je jeszcze testował. Wzrosty fps jednak są minimalne, mocno dyskusyjne. Średni fps i maksymalny w zasadzie stoi w miejscu, to co się podniosło mocno to fps min. Jednak dalej daleko temu do tego co sugerował tu jeden z użytkowników kilka stron wcześniej. Być może taka gra.

Ten post był edytowany przez Ksamek dnia: 14 Sierpień 2019 - 16:26


#926 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2444
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:27

Hm, po jednej z aktualizacji windowsa lub biosu latency mi skoczyło do 65.5 a miałem już nawet 63ns

Moje aktualne ustawienia 3533mhz, bo 3600 zaczęło krzaczyć w testmem5:

Dodaj obrazek

Ktoś coś z tego rozumie? :hmm: Timinigi są mocno ciasne...

Albo niech ktoś poda swoje timingi i napięcia jak ktoś ma poniżej 65ns

Albo inaczej- możecie wklepać moje timinigi i sprawdzić u siebie jakie macie latency, najlepiej przy procku 4Ghz

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 14 Sierpień 2019 - 17:56


#927 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:03

Zobacz postKsamek, o 14 Sierpień 2019 - 16:25, napisał(a):

Ano trochę sypały. :E Sprawdzone testmem5 w trzy minutowym obiegu. :E Wychodzi na to, że moje dual ranki przyjmują takie ustawienie:
Jednak oczywiście będę je jeszcze testował. Wzrosty fps jednak są minimalne, mocno dyskusyjne. Średni fps i maksymalny w zasadzie stoi w miejscu, to co się podniosło mocno to fps min. Jednak dalej daleko temu do tego co sugerował tu jeden z użytkowników kilka stron wcześniej. Być może taka gra.

Przeczytaj ten poradnik, autora kalkulatora. Zwróć uwagę na kolejność wybierania ustawień i zwróć szczególną uwagę, na ustawienia panelu terminacji. Pamiętaj, że kalukulator to tylko podpowiedź, a nie wyrocznia, jak coś ustawić. Np. w moim wypadku, na 4 różne zestawy, kalkulator jeszcze nigdy nie podał właściwych ustawień, nie wspominam o tym, że wystarczy jeden subtiming, którego nie lubi płyta i memtest już będzie sypał błędami. Niestety, ale nie ma szybkiego, łatwego sposobu na OC RAMu, to trzeba robić powoli i systematycznie.
https://www.techpowe...ng-guide/5.html

#928 Użytkownik jest niedostępny   Wodzu_ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 209
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 05

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:10

@Wpotrzebie2017
tWTRS masz bardzo ciasno ustawiony, ja bym tu 4 dał.
Te wyniki na 1,45V?

#929 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2444
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:17

Tak, 1,45v, choć jeszcze mam zamiar zbijać wszelakie napięcia. Gorzej z ustawieniem timingów, by były jak najwydajniejsze.

Jak właśnie w tym linku
https://www.techpowe...ng-guide/5.html

Nie zawsze ciaśniejszy timing jest lepszy, metoda prób i błędów. Także prosiłbym o przetestowanie moich timingów u siebie i podanie latency/czasu oczekiwania z aidy.

Zobaczę z tym twtrs

edit: nic to nie zmieniło :hmm: chyba będę musiał po kolei każdy timing sprawdzać...

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 14 Sierpień 2019 - 18:50


#930 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6386
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:55

dobra wrzucam zrzut z burnera i mam bekę jak mam 4 banki obsadzone to mi pokazuje, że mam jedną m-die hynixa a drugą a-die hynixa a jak są tylko 2 banki to mam 2x a-die. Nie skumałem że chodzi o serial z thaiphona i tak końcówka 083

Dodaj obrazek

#931 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1550
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:00

Thaiphoona masz najnowszego ? Na starym thaiphoonie tak samo mi pokazywało, a po aktualizacji pokazało 075E .

#932 Użytkownik jest niedostępny   Partyzant Prawdy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Pn, 19 Maj 14

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:21

Sklep xtreem wysłał mi pamięci inne niż zamówiłem:
dostałem te HX432C16PB3K2/16 zamiast BLS2K8G4D32AESBK
Czy są dużo gorsze?

Boli, że nawet nie zapytali, tylko zadecydowali za mnie, bo im się na stanie skończyły. :(

#933 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6386
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:25

Na 1.60 pokazuje dalej 083E:E ale ten już pokazuje i M-die na na dwóch Korsarzach xD Ja pierdziu moduły z kita do duala na dwóch różnych kościach :lol2: i do tego robiące CL14 :E Teraz trochę żałuje, że przyżydziłem na taniej środę i wziąłem komplet na próbę ale jak x-kom nie da dupy to na piątek mają być do odbioru czerwone balistixy i w sumie wyjdą 2 zeta drożej i wtedy sobie powalczę.
Tutaj wrzucam max z tego co da się ukręcić 4x8GB najniżej da się zejść do 290ns przy 3200 na 4 kościach i niżej niż 68,7-68,8 ns zejść się nie da no może jakbym miał czysty system a nie 3 letni i pozamykał programy w tle to byłoby kapkę mniej ale tak kompa nie używam więc fck it. Tak samo ciąłem timingi i tu jest ściana maksymalnie 50k na odczycie, 49,1 na zapisie i 48,5-49 na kopiowaniu oczywiście taka wisienka na torcie. Wklejam wynik najniższy + nie najciaśniejsze timingi za to soft uruchamia się jak błyskawica zero laga. Już się piątku nie mogę doczekać :P jak się uda dojechać 3.4@cl14 albo więcej to będzie wypas.

Dodaj obrazekDodaj obrazek

Ps. ODT 53.3/CAD24/RZQ/7/OFF/RZQ/5

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 14 Sierpień 2019 - 20:27


#934 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:12

Zobacz postPartyzant Prawdy, o 14 Sierpień 2019 - 20:21, napisał(a):

Sklep xtreem wysłał mi pamięci inne niż zamówiłem:
dostałem te HX432C16PB3K2/16 zamiast BLS2K8G4D32AESBK
Czy są dużo gorsze?

Boli, że nawet nie zapytali, tylko zadecydowali za mnie, bo im się na stanie skończyły. :(

Cytuj

Boli, że nawet nie zapytali, tylko zadecydowali za mnie, bo im się na stanie skończyły. :(

Wow :E :kwasny:
To czy są gorsze, to zależy z jakiego punktu widzenia. Jeśli szukałeś pamięci pod OC, to tak IMO są gorsze, nie zrobią tak łatwo (Cruciale są na Micronach E-die), np 3600mhz cl16, jak te Hyperxy na Hynixach CJR.
Jeśli natomiast oczekiwałeś RAMu, który będzie działał po włączeniu XMP i tyle, to nie ma to natomiast żadnej różnicy.

#935 Użytkownik jest niedostępny   Barti131 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Wt, 19 Sty 10

Napisany 15 Sierpień 2019 - 17:33

Takie ustawienia ale wali błędy
3000 CL15
Dodaj obrazek

Co zmienić ?
Druga sprawa ma ktoś dla tych kości poprawne ustawienia 3200 CL14 ?
http://forum.pclab.p...&#entry15583422 po tych ustawieniach komputer się resetuje podczas testu

#936 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2444
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 15 Sierpień 2019 - 17:39

tcwl daj 16 i spróbuj 3533mhz

Napięcie oczywiście 1.45v?

Czasami też zbyt wysoki SOC powoduje błędy. Spróbowałbym 1,025 i 1,050.

VDDC tak samo 0,700, 0,825 i 1,1

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 15 Sierpień 2019 - 17:42


#937 Użytkownik jest niedostępny   Barti131 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Wt, 19 Sty 10

Napisany 15 Sierpień 2019 - 19:47

Podniesienie napięcia nie pomogło. Zaraz sprawdzam resztę

#938 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2444
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 15 Sierpień 2019 - 20:03

Wszystko też zależy ile tych błędów jest.

Polecam testować testmem5

Jak dużo błędów - napięcia źle dobrane i złe timingi.

Mało błędów - tylko niektóre timingi do lekkiej modyfikacji

#939 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Sierpień 2019 - 20:04

A co z geardown mode =disable? Nie każda konfiguracja to lubi, poza tym GRM disable to gorsza stabilność, IMO lepiej wrócić do GRB=auto/enable i CR=1 zostawić. Jakie masz napięcia i jakich próbowałeś?

#940 Użytkownik jest niedostępny   Barti131 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Wt, 19 Sty 10

Napisany 15 Sierpień 2019 - 20:15

Napięcie 1.37 ale próbowałem 1.39, 1.40 i 1.45
Ile to jest dużo błędów ? Jak dobrze pamiętam to chyba z 30 błędów było max.
Tyle, że mi testmem5 robi tylko trzy cykle a gdzieś tam czytałem o 8 w tym temacie

geardown mode =enable
CR=1

i brak sygnału na ekranie

Ten post był edytowany przez Barti131 dnia: 15 Sierpień 2019 - 20:34


  • (50 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

  1. novi