Forum PCLab.pl: Hynix C-die CJR / Micron E-die - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (71 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hynix C-die CJR / Micron E-die Nowe kości pamieci podatne na OC, wątek ogólny

#961 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 880
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 18 Sierpień 2019 - 14:59

Ja planuje 3700x tylko na razie jest jakiś beta bios z początku lipca.

#962 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2685
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Sierpień 2019 - 15:30

Wyłączajcie powerdown mode bo macie wysokie latency przez to. Nic to nie daje dla stabilności.

#963 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6549
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 18 Sierpień 2019 - 16:52

Jakby nie było wyłączone to by opóźnienie było grubo ponad 70ns

#964 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:43

Jako totalnie niedoświadczona w temacie osoba poddaję się i nie będę na razie kręcił pamięci.
Nie ogarniam tych wszystkich ustawień w BIOS, które na dodatek trochę różnią się od tego co prezentowane jest choćby w DRAM Calculator. Gdyby wszystko grało, to bym może spróbował, a tak to nie ma najmniejszego sensu ruszać.


Spisałem sobie z BIOS tak jak to wygląda mniej więcej u mnie na płycie MSI B450 Gaming Plus. Dwie pierwsze kolumny są z Advanced DRAM Coniguration. Trzecia to dodatkowe rzeczy na głównej stronie.

No chyba, że w takim wypadku można jeszcze ustawić to za pomocą Ryzen Master i nie będzie się tam nic gryzło z BIOS.

PS. Ryzen Mastera też nie mogę rozgryźć. A kit z tym. Nie ruszam.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 18 Sierpień 2019 - 17:48


#965 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6549
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Sierpień 2019 - 08:55

Dziś zrobię podejście do 3466 ciekawe czy uda się ukręcić bez podbijania napięcia dla takich samych timingów jak na 3400 bo jak nie to zostajemy na 3400 i tak jest zacnie. Dziś zobaczę jak forza 4 śmiga bo już powinna się zassać z game passa.

#966 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5061
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:11

ja się zastanawiam czemu aż tak słaby read mi wychodzi. Tutaj widzę każdy śmiga z 50k+ read w aidzie a ja jakieś 49k :E

#967 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12521
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:26

Wsparcie Asrocka serii Taichi jest legendarne :lol2: (mozę nei tylko Taichi) - mam x99 i było kilak biosów na krzyż.
Po poprawkach mikrokodów i windowsa nie działa oc procka z biosu - mogę kręcić tylko softem spod windy.

Asrock od roku nie wydał biosu, poza jakąś betą w styczniu - 1.81 której nie chce testować.
Ot nie ma jak wsparcie platformy HEDT (fakt już ponad 3 letniej ) - takie Msi czy Asus dość szybko ogarnęli biosy z microkodami nie blokującymi o/c na haswellach i broadwellach.

Tak poza tym to nawet lubię tę płytkę - poza biosem minus za sterowanie wentylami 3 pin tylko w 2 złączach - w reszcie tylko jest regulacja wentyli PWM.
Trochę dziwna oszczędność w dość drogiej w końcu płytce.

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 19 Sierpień 2019 - 10:28


#968 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 278
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:35

Zobacz postKaiketsu, o 19 Sierpień 2019 - 11:11, napisał(a):

ja się zastanawiam czemu aż tak słaby read mi wychodzi. Tutaj widzę każdy śmiga z 50k+ read w aidzie a ja jakieś 49k :E


CL17? Zgaduję, nie wiem. 49k to ja miałem na 3333 MHz po wyrównaniu subtimingów, na 3466 MHz mam 52-53k. CJRy.

#969 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5061
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:13

3600-16-19-19-41 dokładnie. No nie ogarniam czemu tak wolno. Nie ma błędów w memteście.

#970 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 278
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:14

A subtimingi? Masz na auto?

#971 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2685
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:30

Zobacz postArt385, o 18 Sierpień 2019 - 17:52, napisał(a):

Jakby nie było wyłączone to by opóźnienie było grubo ponad 70ns


U mnie 65ns bez powerdown i 69ns z powerdown. Wcześniej miałem nawet 63ns bez i 67 z, ale coś się poknociło z nowym biosem.

#972 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6549
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:45

Zobacz postTomcat, o 19 Sierpień 2019 - 11:26, napisał(a):

Wsparcie Asrocka serii Taichi jest legendarne :lol2: (mozę nei tylko Taichi) - mam x99 i było kilak biosów na krzyż.
Po poprawkach mikrokodów i windowsa nie działa oc procka z biosu - mogę kręcić tylko softem spod windy.

Asrock od roku nie wydał biosu, poza jakąś betą w styczniu - 1.81 której nie chce testować.
Ot nie ma jak wsparcie platformy HEDT (fakt już ponad 3 letniej ) - takie Msi czy Asus dość szybko ogarnęli biosy z microkodami nie blokującymi o/c na haswellach i broadwellach.

Tak poza tym to nawet lubię tę płytkę - poza biosem minus za sterowanie wentylami 3 pin tylko w 2 złączach - w reszcie tylko jest regulacja wentyli PWM.
Trochę dziwna oszczędność w dość drogiej w końcu płytce.

Przecież to samo było i na AM4 ale JZ w związku z gówno burzą zaczął coś tam łatwić i powoli ruszyła machina, a potem na ocn wszyscy stwierdzili, że no coś tam rzeźbią i się starają ale jest ich mało to trzeba im dać suport i raportować znalezione bugi i tak w coś miesiąc tych biosów było tyle, że szok, a teraz jest 5.80 który jest zacny może dla zen i zen+ tracimy odrobinę wydajności ale wiedząc, że można ładować spokojnie zena2 i śmiga elegancko to i tak wypas bo tego to się nikt nie spodziewał. No a problemy z boostem (brakujące 25MHz bez kombinacji) to prawdopodobnie problem driverów amd albo windy. Tak więc jak sobie przypomnę jak mi się co wyłączenie pc lagowały wentyle i latały@100% to teraz to jest uberstabilnie i wypaśnie i jeszcze dali opcje wyłączenia spread spectrum i skończyły się skoki taktowania do 4.3-4.5 GHz podczas testów albo obciążania wszystkich wątków. Teraz x370 Taichi można opatrzyć znakiem JustWorksTM :E

Zobacz postWpotrzebie2017, o 19 Sierpień 2019 - 12:30, napisał(a):

U mnie 65ns bez powerdown i 69ns z powerdown. Wcześniej miałem nawet 63ns bez i 67 z, ale coś się poknociło z nowym biosem.

Z tego co kojarzę na nowej agesie opóźnienie poszło trochę w górę. Jakby nie patrzeć coś spróbuje pograć dziś i zobaczę jak to działa bo tak to tylko 3dmarka zwykłego firestrike wpuściłem i w teście combined jest ponad 8800 punktów na 4.1 pewnie pęknie 9k no a frametime jak stół w sumie i ewidentnie minimalne poszły w górę. Muszę BattleFronta II zainstalować bo tam wiem ile gdzie i dlaczego.

Zobacz postKaiketsu, o 19 Sierpień 2019 - 12:13, napisał(a):

3600-16-19-19-41 dokładnie. No nie ogarniam czemu tak wolno. Nie ma błędów w memteście.

49 to powinieneś mieć na 3200 CL14-17-17-34 i niezbyt ciasnych subach. IMO albo niestabilne albo masz suby luźne jak guma od majtek.

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 19 Sierpień 2019 - 11:47


#973 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5061
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:46

Zobacz postgalakty, o 19 Sierpień 2019 - 11:14, napisał(a):

A subtimingi? Masz na auto?


póki co tak, czekam na nowy bios z nową Agesą.

#974 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 278
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:51

Zobacz postKaiketsu, o 19 Sierpień 2019 - 12:46, napisał(a):

póki co tak, czekam na nowy bios z nową Agesą.


No to chociaż ustaw te z XMP, bo na auto jak zmieniasz taktowanie to płyta potrafi tak je zwiększyć, że wydajność stoi w miejscu.

#975 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2685
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:53

U mnie nawet jak dam Memory Try It na 3600-16-16-16-36 to mam chyba z 66ns. Kaiketsu jak masz taką opcję to spróbuj na moment włączyć i zobaczyć read, choć zapewne stabilne nie będą.

#976 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 880
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 13:00

U mnie ta opcja nie powoduje żadnych zmian.

#977 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2685
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 13:18

Zobacz postjg77xfx, o 19 Sierpień 2019 - 14:00, napisał(a):

U mnie ta opcja nie powoduje żadnych zmian.


O jakiej opcji mówisz?

#978 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6549
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Sierpień 2019 - 19:29

Próbowałem właśnie skręcić 4.1 na cpu przy 4 modułach na tych nastawach i torololo jak było 1.35v na 3200 i 2 modułach tak jako taką stabilność teraz mam mniej więcej przy 1.4v

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 19 Sierpień 2019 - 19:29


#979 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5061
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 20 Sierpień 2019 - 10:27

Koledzy, jak rozumieć "auto" ? W bios MSI jak mam ustawione auto, to obok "na szaro" mam (chyba) wartość, jaką to auto przyjmuje? I to często jest całkiem przyzwoita wartość. Mogę wtedy zostawić to auto, czy lepiej wpisać to "na szaro" na sztywno? :)

#980 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2685
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 20 Sierpień 2019 - 10:40

Bios różnie odczytuje te wartości na szaro. Raczej patrz na hwinfo i czujnik SVI2

  • (71 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

6 Użytkowników czyta ten temat
4 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

  1. novi,
  2. Pawcioo10,
  3. dedee87,
  4. Tomich