Forum PCLab.pl: Hynix C-die CJR / Micron E-die - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (87 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hynix C-die CJR / Micron E-die Nowe kości pamieci podatne na OC, wątek ogólny

#981 Użytkownik jest dostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 971
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 20 Sierpień 2019 - 11:34

Zobacz postWpotrzebie2017, o 19 Sierpień 2019 - 13:18, napisał(a):

O jakiej opcji mówisz?


Power down mode

#982 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2921
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 20 Sierpień 2019 - 17:06

Zobacz postjg77xfx, o 20 Sierpień 2019 - 12:34, napisał(a):

Power down mode


Testowałeś w AIDA opóźnienia? Enabled i Disabled? Auto się nie liczy bo nie wiadomo czy to on czy off

#983 Użytkownik jest niedostępny   Peter06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 449
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 20 Sierpień 2019 - 22:39

Dual ranki 2x16GB 3000CL15 kręcą się dużo gorzej od 3200CL16 czy różnica jest na tyle mała, że nie warto dopłacać?

#984 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6659
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 21 Sierpień 2019 - 09:16

Szczerze to nie wiadomo, bo to loteria i jeszcze dochodzi mobas i jeszcze kontroler.

#985 Użytkownik jest dostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5132
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 21 Sierpień 2019 - 17:42

do tego bios, jeśli masz MSI. :P

niby teoretycznie powinny być bardziej przyjazne kręceniu 3200/16 no ale kto by pomyślał że takie 3200/16 mogą hulać na 3600/14 :P

Ten post był edytowany przez Kaiketsu dnia: 21 Sierpień 2019 - 17:42


#986 Użytkownik jest dostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 21 Sierpień 2019 - 20:57

Proszę się nie śmiać się za dużo z nowicjusza :P

Wreszcie załapałem, dlaczego nie mogę podkręcić pamięci za pomocą funkcji MemoryTryIt!. Nawet najnędzniejsza próba zawodziła na całej linii powodując, że komp nie chciał w ogóle startować. Wydaje się, że powodem było to, że próbowałem użyć MemoryTryIt! mając jednocześnie włączony profil XMP. Nie wiedziałem, że to może się gryźć ze sobą :lol2:

Na razie mam 3466 MHZ przy 16 dzięki tej funkcji (napięcie 1,4). Nic więcej tą funkcją już nie ugram.

Dodaj obrazek

Będę próbował coś więcej kombinować z ręcznymi nastawami dopiero w weekend. Teraz nie mam ani sił, ani czasu, ale jest nadzieja, że wreszcie zaczną wchodzić.

W każdym razie sam się uśmiecham na myśl o skali mojej niewiedzy i błędach jakie na każdym kroku robię. Muszę przede wszystkim ogarnąć jeszcze napięcia, bo tutaj mam największe problemy ;)

Wiem, dla was ten screen to obraz nędzy i rozpaczy jeśli chodzi o wyniki, ale dla mnie pierwszy sukces po serii porażek, dający jednocześnie nadzieję, że jakoś to z czasem wszystko ogarnę.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 21 Sierpień 2019 - 20:58


#987 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6659
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 22 Sierpień 2019 - 09:02

No przebiłem się przez barierę 65.5 okazuje się, że TRCDRD na 17 nie powodowało błędów w testach ale już w benchu coś czkało i opóźnienie nie bardzo chciało spadać a czasem nawet wspinało się o 1ns w górę. Prawdopodobnie coś z temperaturą czipsów związane. Teraz tak zmieniłem podejście i dałem SOC na 1.025v (chodzi nawet na 0.95v ale nie ma co oszczędzać raptem ~1.5W mniej wychodzi) i magicznie ramowi zaczęło stykać. TRCDRD dałem na 18 i zacząłem zacieśniać timingi na taktach 3466 i jak na razie mam 14-(18-14)-14-28-52 i trfc na 300 ns napięcie 1.424v. Suby dość ciasne aczkolwiek bez szaleństw to jednak nie b-die. Efekt RD powyżej 53k WR powyżej 53k Copy powyżej 52k a opóźnienie 64,7. Niestety musiałem iść kimać i polatał sobie tylko pod tm5 20 minut dziś będę testował tak co najmniej 10 pętli. Powiem wyżej nie lecę raz napięcia nie chce zbytnio pompować bo chłodzenia na nich nie mam a 4 moduły grzeją się bardziej niż 2. Dwa płytę mam do 3200+ OC no ale że to to samo pcb co x470 taichi to zakładam, że tak naprawdę obsługa do 3466+. Jak potestuje to wieczorkiem wrzucę wyniki (chyba, że się wyłoży to bawimy się od nowa) imo jak na x370 w 4 modułach to wynik zacny.

#988 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2921
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Sierpień 2019 - 11:07

Art385 Nie mam pewności, ale z Ryzenami raczej nie chodzą nieparzyste timingi, a on i tak wirtualnie je sobie skręca, więc nawet dając 17, mogłeś mieć 18 i tak nic się tu nie zmieniło. 19 także nieparzysty i dopiero 20 jest rzeczywisty.

addept na początek zmniejszaj TRC, TRFC, wyłącz powerdown mode i swapbankgroup + alt. Nie wiem jakie masz teraz, ale na początek 60 i 600 powinno pójść, potem próbuj o odpowiednio o 2 i 20 mniej i tak dalej, aż do 54/540 u mnie, niektórzy 52/520 uzyskują, ale to wiadomo już 1.45V raczej.

Latency powinno się zmniejszyć.

Ogólnie pokaż swoje wszystkie timingi.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 22 Sierpień 2019 - 11:09


#989 Użytkownik jest dostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 971
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 22 Sierpień 2019 - 13:27

Z ciekawości obniżyłem wszystkie timingi o 1.
Odczyt spadł z 54 na 35.

#990 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6659
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 22 Sierpień 2019 - 15:03

Zobacz postWpotrzebie2017, o 22 Sierpień 2019 - 12:07, napisał(a):

Art385 Nie mam pewności, ale z Ryzenami raczej nie chodzą nieparzyste timingi, a on i tak wirtualnie je sobie skręca, więc nawet dając 17, mogłeś mieć 18 i tak nic się tu nie zmieniło. 19 także nieparzysty i dopiero 20 jest rzeczywisty.



Działa chyba, że CL to faktycznie przerzuca o +1 bo inaczej nie bootuje. Tutaj jakby tak było to by różnicy żadnej mi to nie robiło a robi. Poniżej wrzucam już raczej stabilne timingi. Poluzowałem TWR z 12 na 14 i podbiłem napięcie z 1.424 na 1.432 (bo mi sypnęły jeden błąd na 8 pętli czyli coś 1.20h) a że skalują się jak głupie z większym prundem to powinno być git. Poniżej aktualne wyniki i timingi
Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Edit: i linka do firestrike 1.1 dodaje zauważyłem szarpanie przy pierwszych klatkach sceny i teraz kurde nie wiem czy gdzieś przyciąłem za mało lub za dużo z timingami a powinno wbijać test z co najwyżej minimalnym skokiem na wykresie frame time a nie że jump do kilkudziesięciu ms. Ewentualnie nowe drivery Nvidii :E później wykres jak stół
https://www.3dmark.com/3dm/38745369?
Ps. wygląda, że ten driver tak ma ewentualnie dam kartę na normalnym napięciu, a nie na UV

Edit: Troszkę zmodyfikowałem timingi i dowaliłem 1.44v żeby w ogóle zobaczyć czy przejdzie te 8 pętli no przechodzi xD tylko coś mnie się teraz wydaje, że przy tych napięciach to można o 3533 powalczyć :E Nie mniej myślę, że jest nieźle i nie śmiejcie się z cropa :E był nie zamierzony ale widać wszystko
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 22 Sierpień 2019 - 17:19


#991 Użytkownik jest niedostępny   jach3366 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 23 Sierpień 2019 - 00:20

Witam. Mam Cruciale Ballistix Sport LT gray 2x8GB 3000MHz CL 15. W BIOSie ustawiłem profil D.O.C.P, jednakże CPU-Z nie pokazuje CL15. Problem z RAMem? Już jeden zwróciłem. :kwasny: Działam na R7 3700X i Asus Prime x470-pro.

Załączone pliki



#992 Użytkownik jest dostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 00:31

Nieudolnych prób ciąg dalszy:

Spoiler


Spoiler


Ktoś mi wytłumaczy przy których ustawieniach należy pogrzebać by podnieść wartość Write? :hmm:

#993 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 869
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 05:01

Zobacz postaddept, o 23 Sierpień 2019 - 01:31, napisał(a):

Ktoś mi wytłumaczy przy których ustawieniach należy pogrzebać by podnieść wartość Write? :hmm:


Masz w normie.

#994 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6659
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 23 Sierpień 2019 - 05:23

Zobacz postjach3366, o 23 Sierpień 2019 - 01:20, napisał(a):

Witam. Mam Cruciale Ballistix Sport LT gray 2x8GB 3000MHz CL 15. W BIOSie ustawiłem profil D.O.C.P, jednakże CPU-Z nie pokazuje CL15. Problem z RAMem? Już jeden zwróciłem. :kwasny: Działam na R7 3700X i Asus Prime x470-pro.

Wszystko ok przestaw na 14. 15 nie chodzi nawet z wyłączonym gear down

#995 Użytkownik jest niedostępny   jach3366 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 23 Sierpień 2019 - 09:30

Zobacz postArt385, o 23 Sierpień 2019 - 05:23, napisał(a):

Wszystko ok przestaw na 14. 15 nie chodzi nawet z wyłączonym gear down


Wyłączyłem gear down, poszły na CL 15 :E

#996 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 10:29

Zobacz postaddept, o 23 Sierpień 2019 - 01:31, napisał(a):

Nieudolnych prób ciąg dalszy:

Spoiler


Spoiler


Ktoś mi wytłumaczy przy których ustawieniach należy pogrzebać by podnieść wartość Write? :hmm:


Wszystko gra, na Ryzenach 3000 ta wartość jest chyba ucinana o połowę w programie AIDA.

Zobacz mój post: http://forum.pclab.p...st__p__15593834

#997 Użytkownik jest dostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 19:22

W sumie to wszystko już bez znaczenia, bo wszystkie dotychczasowe moje ustawienia i kombinowania kończą się co najwyżej udanym testem w AIDA, natomiast jak się wczoraj wziąłem za MemTest to zaczęło sypać błędami na całego. Idę wgrać nowy BIOS, bo widzę, że już jest. Może coś się poprawi, zwłaszcza jeśli chodzi o napięcia ...


EDIT:

Wgrałem przed chwilą najnowszy, BETA Bios 7B86v1B2(Beta version)

Na szybkiego wgrałem ostatnie stabilne ustawienia pamieci, które mi wchodziły na automacie za pomocą funkcji MemoryDoIt!
Takie były wyniki na starym BIOS-ie.

Spoiler


A teraz są takie:

Spoiler


Zachęcony tym spróbowałem odpalić na automacie, bez ustawiania wszystkiego coś na 3600 Mhz
Wyszło coś takiego:

Spoiler


Na razie nie próbowałem schodzić niżej, tylko przyleciałem na forum by napisać tego posta. Stabilności tych ustawień też nie testowałem, ale wcześniej na 3600 nic mi nie wchodziło totalnie, komputer w 95 % przypadkach nie odpalał lub też wieszał się na Windowsie, nawet na ręcznych ustawieniach z którymi kombinowałem.

Myślę, że na tym BIOS-ie można teraz fajnie się bawić. Ja nie będę za bardzo kombinował, ale eksperci będą mieli pole do popisu.

EDIT 2:
Wchodzą jeszcze tylko ustawienia o poziom niższe niż te na ostatnim screenie (Windows się uruchamia), ale w programie TestMem5 sypie błędami.
Bezbłędnie natomiast przechodzi w tym samym programie test na ustawieniach 3600 Mhz, 16-19-19-39. Pozostaje tylko przetestować teraz te ustawienia na poważnie memtestem, by mieć pewność, że jest to ostatnia stabilna granica automatycznego podkręcania u mnie.
Potem będzie można kombinować z ręcznymi ustawieniami.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 23 Sierpień 2019 - 20:57


#998 Użytkownik jest dostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5132
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 24 Sierpień 2019 - 10:23

Zobacz postjg77xfx, o 22 Sierpień 2019 - 13:27, napisał(a):

Z ciekawości obniżyłem wszystkie timingi o 1.
Odczyt spadł z 54 na 35.


to z powodu tego, że wali tysiącem błędów. Jak odpalisz Memtest, to zobaczysz jak czerwono będzie ;)

#999 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1697
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 24 Sierpień 2019 - 11:00

Odnośnie RAM do Ryzena, filmik, scren pochodzi z tematu: forum overclock:

Cytuj

Ryzen 3600 3.4GHz 3800CL16 (+Subtiming Tuning) vs Ryzen 3600 4.2GHz 3200CL16 (Auto Timings)



Screen z Aidy.
Spoiler

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 24 Sierpień 2019 - 11:07


#1000 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1074
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 24 Sierpień 2019 - 11:26

I co z tego wynika? Nie widać tam FPS, w sumie dla mnie nic to nie wnosi...

  • (87 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. Kaiketsu