Forum PCLab.pl: Wolny restart systemu+inne - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wolny restart systemu+inne Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany 13 Maj 2019 - 17:52

Po wybraniu opcji ponowne uruchomienie zajmuje to z ponad 3 minuty :/. Włączyć, wyłączyć- szybko śmiga. Ktoś coś co można spróbować zrobić? (Win 10). Zapomniałem dodać, mam dziwne freez'y-przy oglądaniu filmu,leci leci i nagle freez, mogę go wyłączyć ale nie mogę nic w systemie zrobić(uruchomić folder lub menu start), takich freezów miałem podczas jednego filmu 3 razy (dziś np. 1 raz)-pomaga tylko wyłączenie i włączenie. Przy innych rzeczach nie ma ich tak często, ale I TAK SIĘ ZDARZAJĄ, w gierkach np. freez chcę uruchomić menedżer zadań no i się uruchamia ale nie mogę go wybrać, nawet alt+tab nie działa, znowu trzeba restart robić :|. Najlepsze jest to, że mniej niż tydzień temu przeinstalowałem system z zachowaniem plików, irytuje mnie to już proszę o pomoc :(.

Ten post był edytowany przez Konkretnygosc dnia: 13 Maj 2019 - 21:11


#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Maj 2019 - 11:26

Przydałby się spis części kompa. Czy masz coś podkręcone, jak tak to co i na jakich parametrach.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany 14 Maj 2019 - 15:48

AMD Ryzen 5 2600
GeForce RTX 2060
ADATA SU 650 ssd- na nim jest system
TOSHIBA HDWD110
G.SKILL 16GB 300MHZ CL 16
MSI B450-A PRO
SilentiumPC Vero L2 Bronze 600W
Nic nie podkręcane, nic nie ruszane, tylko raz przeinstalowałem system tak jak napisałem.
Edit robiłem sobie przy okazji testy z HDTune'a (test ssd wszystko git) i podczas skanowania HDD wywaliło blue screen SYSTEM_SERVICE_EXCPETION (nie miałem takiego). Komputer się uruchmoił ponownie i nie znalazł bootloadera pokazał to co na załączniku.

Ten post był edytowany przez Konkretnygosc dnia: 15 Maj 2019 - 14:34


#4 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Maj 2019 - 19:05

Sprzętowo masz wszystko ładnie dobrane. Nie ma się do czego przyczepić.
Windowsa stawiałeś od nowa, czy jakieś klonowanie lub przekładanie dysku?

#5 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4021
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 14 Maj 2019 - 19:59

Odłącz HDD i sprawdź czy problem występuje.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6002
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 14 Maj 2019 - 20:07

Wychodzi że hdd kaplica, albo chociaż kabel sata.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5105
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 14 Maj 2019 - 20:08

Zobacz postKonkretnygosc, o 14 Maj 2019 - 16:48, napisał(a):

AMD Ryzen 5 2600
GeForce RTX 2060
ADATA SU 650 ssd- na nim jest system
TOSHIBA HDWD110
G.SKILL 16GB 300MHZ CL 16
MSI B450-A PRO
SilentiumPC Vero L2 Bronze 600W
Nic nie podkręcane, nic nie ruszane, tylko raz przeinstalowałem system tak jak napisałem.
Edit robiłem sobie przy okazji testy z HDTune'a (test ssd wszystko git) i podczas skanowania HDD wywaliło blue screen SYSTEM_SERVICE_EXCPETION (nie miałem takiego). Komputer się uruchmoił ponownie i nie znalazł bootloadera pokazał to co na załączniku. Błagam powiedzcie po prostu, że Windows 10 to gówno, mój ojciec pracuje na intel core 2 duo 1,5 GB RAM Win7 i żadnego błędu od 10 lat nie ma... Błagam proszę o pomoc :(

Zacząłbym od zupełnie czystej instalacji. Sterownik graficzny bez Geforce experience. Próby przeprowadzaj na odłączonych dyskach (tylko ssd z systemem). W biosie ustaw prędkość ramu na 2933mhz (czy jakąś tam wartość z xmp poniżej 3ghz) i wyłącz automatyczne podkręcanie procka przez bios.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany 15 Maj 2019 - 12:51

Jak tą instalacje zrobić(w sensie po prostu nośnik instalacyjny i przy wyborze partycji sformatować tą z systemem i instalacja i czy z hdd muszę go też formatować? czy nie, wolałbym nie)
I czy w biosie ta zmiana taktowania to będzie 1 opcja by zmienić na obu kościach czy dotyczy obu
Geforce Experience nie mam, choć nie wiem czy o to chodzi bo widzę że jest taki program.

Cytuj

Próby przeprowadzaj na odłączonych dyskach (tylko ssd z systemem).

W sensie te zmiany na 2933 i wyłączenie podkręcania procka czy instalacja czysta na nowo i po niej podłączyć czy jak?. Niech mi ktoś napiszę co po kolei zrobić żebym nie spierdzielił tego xD

Ten post był edytowany przez Konkretnygosc dnia: 15 Maj 2019 - 15:31


#9 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4021
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 15 Maj 2019 - 19:15

Zanim ponownie zainstalujesz system poważnie mówię, odłącz hdd i sprawdź czy wszystko działa.
Jeżeli błąd się powtórzy, to wymień taśmę do ssd i sprawdź czy działa.
Jeżeli znów błąd się powtórzy to instalujesz system na ssd z odłączonym na czas instalacji hdd (hdd nie musisz formatować). Przywróć również wszystkie taktowania do ustawień domyślnych. Przynajmniej ja bym w takiej kolejności szukał problemu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany 15 Maj 2019 - 19:21

@LeBomB to mam zmieniać te napięcia RAM i wyłączyć to automatyczne podkręcanie procka, czy narazie nie ruszać i odłączyć HDD-sprawdzić czy działa bez niego itd to co napisałeś? (odpiąć tego HDD czy wyłączyć w biosie wystarczy xd?)

Ten post był edytowany przez Konkretnygosc dnia: 15 Maj 2019 - 19:27


#11 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4021
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 15 Maj 2019 - 20:25

Odepnij całkiem hdd.
Automatyczne podkręcanie procka jeżeli jest funkcją domyślną to zostaw. Napięcia RAM jak sam zmieniałeś to przywróć takie jakie były.
Rób wszystko po kolei, czyli najpierw odepnij hdd, sprawdź działanie. Jeżeli dalej źle, to przywróć ustawienia domyślne w przypadku procka i RAMu i znów sprawdź itd.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5105
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 16 Maj 2019 - 07:13

Zanim reinstalka sprawdź stan systemu w biosie. Ustaw pamięci, wyłącz OC dla procka, zrób test stabilności dowolnym programem. Jak to nie pomoże to czysta reinstalacja partycji systemowej. Podczas testów po instalacji odepnij hdd. Po co masz system od nowa stawiać jak to może być po prostu jakiś fix w biosie.

Ten post był edytowany przez Qrdel dnia: 16 Maj 2019 - 07:15


#13 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany 17 Maj 2019 - 16:20

Tak sobie od wczoraj siedze przy odłączonym hdd i na razie nic. Dziś zamierzam odpalić film (przy filmach zawsze go freezowało) i jutro dam znać czy coś wystąpiło.

#14 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4021
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 17 Maj 2019 - 17:32

Zobacz. Jak będzie freez to jeszcze masz dwie opcje, taśma do dysku SSD (bo to chyba jest dysk na sata?) lub można sprawdzić na innym zasilaczu.
Jeżeli jednak będzie ok, to podłącz HDD jak problem się powtórzy to zmień taśmę do HDD. Jak dalej będzie freezował to masz winowajcę.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany 19 Maj 2019 - 09:51

Wczoraj jak byłem na rowerku brat sobie grał i miał freeza, oczywiście musiał zrestartować kompa, więc wymieniam taśmę do ssd , a i tak oba są na sata jak najbardziej. Sprawdzam dalej co się będzie dziać

Ten post był edytowany przez Konkretnygosc dnia: 19 Maj 2019 - 13:19


#16 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany 20 Maj 2019 - 16:12

Dziś znowu blue screen... Instalować system z formatowaniem partycji czy zrobić jeszcze te opcje w biosie(nie robiłem tego jeszcze jak coś)?

#17 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4021
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 20 Maj 2019 - 16:59

Reinstall to zawsze ostateczność, sprawdzaj co się da.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany 23 Maj 2019 - 12:39

Hmm 2 dni temu wyłączyłem te podkręcanie procka i ustawiłem RAM na 2933 MHz(było 2133), odpaliłem film i go nie zacięło, czy winą był ten RAM?

#19 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4021
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany Wczoraj, 13:37

Możliwe że coś nie tak było. Testuj, jak będzie ok to znaczy że bardzo prawdopodobne że to RAM albo taktowanie procka.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Konkretnygosc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 18

Napisany Wczoraj, 16:59

Podepnę znowu hdd i sprawdzę na filmie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych