Forum PCLab.pl: Laptop nie widzi dołożonego ramu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop nie widzi dołożonego ramu

#1 Użytkownik jest niedostępny   kot4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 14:29

Witam. Dołożyłem w swoim laptopie Acer E5-571 ram, kość Samsung DDR3 2GB.
Jest ona widoczna w CPU-Z ale system już jej nie widzi

O co może chodzić ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Maj 2019 - 14:36

Procesor oficjalnie wspiera tylko moduły DDR3L (1.35V), a nie DDR3 (1.5V).
Sugerując się małą pojemnością modułu który dołożyłeś raczej jest to starszy typ, a więc zwykłe DDR3.

Część laptopów uprzejmie potrafi wbrew powyższemu obsłużyć takie moduły - ten widać nie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 15:02

no i należy wspomnieć że 32 bitowy system nie widzi więcej niż 3gb ram ( widzę że kolega ma 1 post ) to może nie wie

#4 Użytkownik jest niedostępny   kot4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 16:35

Mam 64 bit i trochę handluję laptopami więc jakieś tam pojęcie mam ;-)
Ale pierwszy raz taka sytuacja że laptop nie widzi dołożonego ramu.
Można go jakoś uaktywnić, czy coś ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Maj 2019 - 16:41

Jakbyś się odniósł do postu #2 to byłoby mniejsze zgaduj zgadula...

#6 Użytkownik jest niedostępny   kot4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 17:55

Zobacz postMitycznyJeż, o 15 Maj 2019 - 16:41, napisał(a):

Jakbyś się odniósł do postu #2 to byłoby mniejsze zgaduj zgadula...


W sensie jak ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Maj 2019 - 17:58

Potwierdzić/zaprzeczyć?

Podaj dokładny model+oznaczenia zarówno na obecnym module, jak i tym który dodałeś. A jeszcze prościej foto.

#8 Użytkownik jest niedostępny   kot4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 19:36

Zobacz postMitycznyJeż, o 15 Maj 2019 - 17:58, napisał(a):

Potwierdzić/zaprzeczyć?

Podaj dokładny model+oznaczenia zarówno na obecnym module, jak i tym który dodałeś. A jeszcze prościej foto.


Nie mogę dodać tu zdjęcia ;-(

Ten post był edytowany przez kot4 dnia: 15 Maj 2019 - 19:38


#9 Użytkownik jest niedostępny   kot4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 19:52

Zobacz postMitycznyJeż, o 15 Maj 2019 - 17:58, napisał(a):

Potwierdzić/zaprzeczyć?

Podaj dokładny model+oznaczenia zarówno na obecnym module, jak i tym który dodałeś. A jeszcze prościej foto.

1 kosc
SAMSUNG PC3-12800
M471B5773DH0-CK0
2 KOSC
KINGSTON PC3-12800
ACR16D3LS1KFG/4G

#10 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Maj 2019 - 20:23

No i potwierdza się - moduł samsunga to "klasyczny" DDR3 1.5V. Szukaj DDR3L.

#11 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 15 Maj 2019 - 20:32

I czasy dostępu są różne - to po 11. Jedna kość ma 11 a druga 12. Czyli się gryzą. Obie kości muszą mieć takie same czasy dostępu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 20:58

Zobacz postgilban, o 15 Maj 2019 - 20:32, napisał(a):

I czasy dostępu są różne - to po 11. Jedna kość ma 11 a druga 12. Czyli się gryzą. Obie kości muszą mieć takie same czasy dostępu.

tu chodzi o napięcie, płyta obsługuje tylko niskonapięciowe, timingi nie mają znaczenia

Ten post był edytowany przez klimatyzator66554 dnia: 15 Maj 2019 - 20:59


#13 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 15 Maj 2019 - 22:33

Tylko że obie kości są kośćmi uniwersalnymi współpracującymi z napięciem 1,35V jak i 1,5V. Także mi się wydaje że jednak one się gryzą ze sobą.

#14 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Maj 2019 - 22:44

Samsung ma wsparcie tylko 1.5V.
Zajrzyj sobie do PDFa ze specyfikacją albo SPD.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych