Forum PCLab.pl: Błędna lokalizacja po IP - blokada regionalna - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Błędna lokalizacja po IP - blokada regionalna

#1 Użytkownik jest niedostępny   vrixemn 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 19:51

Cześć, od kilku dni mam problem z lokalizacją po IP na serwerze dedykowanym z hetznera. Na maszynie zainstalowany Windows server 2016.
https://prnt.sc/nowrtc oraz https://prnt.sc/np1egj czy tutaj https://whatismyipad...p/176.9.107.170 dobrze widać problem (przynajmniej tak mi się wydaje :) ).
Na serwerze nie korzystam z proxy, skanowałem system defenderem oraz Malwarebytes pod kątem wirusów.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły jak można wrócić do pierwotnej lokalizacji (Niemcy) to bardzo proszę o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3265
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 15 Maj 2019 - 20:49

Zgłaszałeś problem do Hetznera? Bo to raczej oni muszą to ogarnąć. Sam to możesz jedynie proxy ustawić.

#3 Użytkownik jest niedostępny   vrixemn 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 15 Maj 2019 - 21:42

Zgłaszałem ale nie widzą żadnego problemu

Cytuj

Dear Client,

The IP is located in Germany. We don't know but kind of service you are using to detect your personal location.

You can see the IP location website for example: https://www.iplocation.net/

You server is reachable from everywhere.

wcześniej jedynie co, to polecili mi restart serwera z poziomu panelu co robiłem już kilkukrotnie :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   kretowicz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 232
  • Dołączył: So, 14 Lip 12

Napisany 16 Maj 2019 - 12:32

Dowiec się od supportu jaki ip jest przypisany do maszyny - w tedy sprawdź czy jest to samo.
Jak to samo to musisz ich cisnąć, że po swojej stronie muszą sprawdzać.

#5 Użytkownik jest niedostępny   vrixemn 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 16 Maj 2019 - 15:03

Cytuj

Dear Client,
Your server has the IP: 176.9.107.170 and is pingable and also accessible via RDP.


Według nich wszystko jest ok, wczoraj wysyłałem im screeny z widoczną lokalizacją "Zjednoczone Emiraty Arabskie" na przeglądarkach jak i z samej maszyny ale dalej twierdzą, że IP jak i serwer znajduje się w DE :D

To jest też dziwne, że niektóre strony pokazują tylko niemiecką lokalizację -> https://prnt.sc/npe6w0 tak jakby część łącza kierowała na DE a część na emiraty

Ten post był edytowany przez vrixemn dnia: 16 Maj 2019 - 15:08


#6 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19659
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 16 Maj 2019 - 17:33

Geolokacja po ip nie działa tak, że na bieżąco sprawdza gdzie idzie. Te informacje są w bazach danych, różne serwisy korzystają z różnych baz, więc i wyniki mogą być różne. Ciężko mi powiedzieć w jaki sposób są aktualizowane.
Operator z kolei może być wyciągany np. przy pomocy whois, to już powinno być całkowicie zależne od operatora jakie informacje tam umieści. Np. https://apps.db.ripe...#resultsSection
Może też być tutaj lokalizacja, adresy kontaktowe do adminów, abuse itp. np. https://apps.db.ripe...#resultsSection

Np. Obecnie z pracy potrafi mnie zlokalizować w 3 różnych regionach Polski, podaje 2 różnych usługodawców.
W innych przypadkach widziałem już tak skrajne przypadki lokalizacji, że nic mnie nie zdziwi.

#7 Użytkownik jest niedostępny   vrixemn 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 17 Maj 2019 - 14:58

Wszystko byłoby ok ale programy zainstalowane na serwerze mają teraz problem, np serwer TSa czy IRCa jest z automatu blokowany.
Gdyby to była wina jedynie przeglądarek, to nie robiłbym żadnego problemu, coś się zepsuło i tyle. Tu chodzi o cały system oraz wszystkie programy które są uruchomione na tym IP (dedyku) - nie wskazują niemieckiej lokalizacji tylko arabską :/

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19659
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 19 Maj 2019 - 10:59

Trochę nie rozumiem co i gdzie jest blokowane. Serwer TS-a sprawdza lokalizację i się blokuje? :hmm:

Spróbuj wyłączyć usługę geolokacji w systemie: lfsvc
Jak to pomoże, to trzeba by poszukać informacji skąd ta usługa pobiera informacje.

#9 Użytkownik jest niedostępny   vrixemn 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany Wczoraj, 21:30

Nie jest dostępny w tabeli jako serwer znajdujący się w EU :)
W ustawieniach systemu powyłączałem chyba wszystkie opcje związane z lokalizacją a mimo to -> https://prnt.sc/nszbxc :(

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych