Forum PCLab.pl: Asrock AB350M PRO4 i problem z pamięciami? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asrock AB350M PRO4 i problem z pamięciami?

#1 Użytkownik jest niedostępny   jacoo22 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 759
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 09

Napisany 16 Maj 2019 - 10:15

witam forumowiczów :)
Mam pewien problem skompletowałem nowy zestaw na Ryzen 5 1400, płyta z tematu i pamięci DDR4 SKHYNIX 8GB 2133 które działały wcześniej na i5 6400 na @3200mhz. Po złożeniu wszystkiego komp nie wstaje, płyta się resetuje. Czytałem że ryzeny nie lubią się z niektórymi pamięciami ale czy problem jest aż taki skomplikowany że płyta nie wstaje? Na stronie producenta nie ma obsługiwanych moich pamięci a szkoda mi się ich pozbywać bo kręcą się wyśmienicie :(

Jakie tanie memki w takim razie nadają się do Ryzena czytałem o popularnych Aegisach? jest co innego taniego?

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez jacoo22 dnia: 16 Maj 2019 - 10:16


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3629
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Maj 2019 - 19:16

Czy masz moduł RAM w 2 slocie licząc od CPU?
Jesli tak, to spróbuj jeszcze zresetować BIOS zworką na płycie, według manuala do płyty.

#3 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 16 Maj 2019 - 20:25

Nawet na youtube po złożeniu musieli zrobić reset biosu i później poczekać aż za którymś razem sam zaskoczy. Sam się zdziwiłem jak to oglądałem, tłumaczyli że czasami nowa płyta główna tak się dogaduje opornie z resztą podzespołów. Nie należy panikować i pozwolić na parę resetów.

#4 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 16 Maj 2019 - 20:33

A jaki symbol masz tych pamięci?

Wyjmij jedną kość i odpal komputer. Zobacz co będzie. Pobierz ze strony Asrocka najnowszy istniejący bios i go zaktualizuj.

Po aktualizacji włóż drugą kość i zobacz co będzie. A swoją drogą to czemu zamieniłeś ten i5 6400 na Ryzen 5 1400? Przecież to Ci nic nie dało.

Ja też mam kości na SKHYNIX - te w mojej sygnaturce.

No chyba że przy tych twoich kościach jest fabrycznie napisane że mają 2133, to wtedy pod Ryzenem mogą nie wstać na 3200. Ale spróbuj wolniej. Z tymi parametrami: 2667, czyli tak jak ma procesor.

#5 Użytkownik jest niedostępny   jacoo22 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 759
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 09

Napisany 17 Maj 2019 - 11:25

Po chwilowej walce z zestawem powracam zdać relacje oraz rozwiązanie problemu.

Udało mi się rozwiązać problem, moje przypuszczenia były słuszne płyta nie dogadywała się z pamięciami SK Hynix, oczywiście miałem dwa moduły w dualu w gnieździe 2 oraz 4. Próbowałem przekładać zamieniać dawać jedną kość, wyciągać baterię z płyty głównej, nie dawało żadnych skutków. W końcu zrezygnowałem zamówiłem w komputroniku 8gb HYPERX 2400 były w promocji za 145zł, i tutaj niespodzianka objawy nadal były takie same tylko płyta zachowywała się inaczej, wcześniej jakby włączała się i wyłączała ponownie, a tutaj włączyły się wentylatory ale czarny obraz.

Dalej było dokładnie tak jak napisał @ hopes Próbowałem kilka razy, płyta nie chciała dalej wstawać...zwarłem piny do resetu biosu i potem na ustawienie default i voila... sprzęt odżył :D

Dalej z górki.. aktualizacja bios do najnowszego 5.80 i z ciekawości zamieniłem HYPERXy na swoje kości Skhynix.. i płyta normalnie odpala bez problemów:D
Tylko pamięci nie chcą pracować na wyżej niz 2400MHZ a na intelu robiły 3200 z CL 15...a tutaj ani zmiana napięć nie pomaga ani opóźnień.. to mnie zastanawia :hmm:

Dokładne oznaczenia kości hma451u6afr8n-tf 2x4GB

I pojawił się kolejny problem windows 7 nie chce wstać po zmianie sprzętu :D jeszcze przed logowaniem do systemu pojawia się czarny ekran z kursorem i nie działa ani mysz ani klawiatura. Czytałem że to przez brak sterowników usb/nvme do platformy ryzen. Spróbuję dograć ręcznie do systemu ciekawe czy to coś da..

Ten post był edytowany przez jacoo22 dnia: 17 Maj 2019 - 11:38


#6 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 17 Maj 2019 - 11:56

Dodatkowo czytałem że chyba nie możesz robić aktualizacji starego systemu na nowych procesorach - skutkuje to błędem. Musisz zrobić upgrade na win 10. Jeśli jeszcze posiadasz sprawny sprzęt pod i5-6400 to zastanowiłbym się nad zwrotem ryzena. W efekcie masz wolniejszy ram i chyba płatna aktualizacja systemu. Kiedyś u nas była za darmo aktualizacja systemu do win 10, a słyszałem że w Chinach nawet rozdawali windows 10 - akcja przeciwko piratom.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3629
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Maj 2019 - 13:24

Pomijając problem z systemem. Wgraj najnowszy BIOS, powinien znacząco poprawić sytuację z RAM. Jak dalej będzie nie tak, to pisz.

#8 Użytkownik jest niedostępny   jacoo22 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 759
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 09

Napisany 17 Maj 2019 - 18:15

@ Qwertypp10 Bios mam aktualnie najnowszy 5.80 jednak dalej moje pamięci nie idą wyżej niż 2666, hyperx idą ciut więcej bo nawet udało się zrobić 3000mhz jednak nie było stabilnie. Zamiana banków pamięci ma wpływ na OC?

@ hopes zwrot nie wchodzi w grę bo ryża kupiłem po kosztach w śmiesznej cenie z importu, gdzie u nas ledwo co idzie kupić r3 :D właśnie jedzie do mnie w podobny sposób kupiony R5 1600.
Za cenę sprzedaży i5 6400 kupie 6 rdzeni ryża i jeszcze zostanie,+ przyszłościową platformę a nie trupa na 1151 gdzie i7 ceny są kosmiczne..:D szkoda tylko że chłodzenie fortis nie pasuje na AM4 :(

#9 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 17 Maj 2019 - 18:27

Ciekawe rzeczy piszesz bo według producenta fortis pasuje do AM4 KLIK

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3629
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Maj 2019 - 19:50

Zobacz postjacoo22, o 17 Maj 2019 - 18:15, napisał(a):

@ Qwertypp10 Bios mam aktualnie najnowszy 5.80 jednak dalej moje pamięci nie idą wyżej niż 2666, hyperx idą ciut więcej bo nawet udało się zrobić 3000mhz jednak nie było stabilnie. Zamiana banków pamięci ma wpływ na OC?

@ hopes zwrot nie wchodzi w grę bo ryża kupiłem po kosztach w śmiesznej cenie z importu, gdzie u nas ledwo co idzie kupić r3 :D właśnie jedzie do mnie w podobny sposób kupiony R5 1600.
Za cenę sprzedaży i5 6400 kupie 6 rdzeni ryża i jeszcze zostanie,+ przyszłościową platformę a nie trupa na 1151 gdzie i7 ceny są kosmiczne..:D szkoda tylko że chłodzenie fortis nie pasuje na AM4 :(

Tak ma, 2 moduły muszą być w 2 i 4 slocie, ponieważ większość płyt głównych ma konfigurację daisy chain, co promuje wyższe zegary właśnie w tych slotach.
Wprowadź takie ustawienia:
SOC voltage 1,1v
Dram voltage, daj 1,4v (ile miałeś na intelu?)
Timingi daj 16.18.18.18.36 + taktowanie 3200mhz.

Spróbuj pobawić się w takim razie wartością procODT. Sprawdź programem Ryzen timing checker ile aktualnie ono u Ciebie wynosi i spróbuj innych wartości. Np. jest u Ciebie 60ohm, zmień na 53,3, potem 48 jak nie będzie dużo lepiej, ew 68ohm, innych wartości nie sprawdzaj, zwłaszcza wyższych.

Niestety, ale tańsze płyty ASRocka mają badziewny BIOS, zwłaszcza IMO algorymy dobierania parametrów RAM.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 17 Maj 2019 - 19:51


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych