Forum PCLab.pl: gigabyte ga-f2a88xm-ds2 a rx 570 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

gigabyte ga-f2a88xm-ds2 a rx 570 gigabyte ga-f2a88xm-ds2 a rx 570

#1 Użytkownik jest niedostępny   Stoned01 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 17 Maj 19

Napisany 17 Maj 2019 - 18:22

Witam. Posiadam płytę główną gigabyte ga-f2a88xm-ds2 z procesorem AMD athlon x4 860k. Dzisiaj kupiłem kartę graficzną AMD rx 570 aorus lecz mam problem z jej podłączeniem. W porównaniu do mojej starej karty (GeForce gtx 750 ti), rx 570 posiada dodatkowe wejście 8 pin chyba do zasilania. Czy mam szansę podłączenia tej karty graficznej przy obecnej płycie głównej (jeśli tak to czego potrzebuję), jeśli nie to jaką płytę główną mi polecacie ( w takim wypadku zmienię też procesor na AMD ryzen 5 2600 lecz jest to tylko ostateczność gdyby rx 570 nie ruszył na obecnej płycie głównej). Z góry dziękuję za wszelkie komentarze.

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19243
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 17 Maj 2019 - 18:26

Płyta nie ma tutaj nic do rzeczy - dodatkowe zasilanie idzie z zasilacza.
Zobacz czy wśród kabli idących z zasilacza nie masz takiej wtyczki (albo chociaż 6pin).
Podaj model zasilacza.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Stoned01 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 17 Maj 19

Napisany 17 Maj 2019 - 22:38

Ok to już ogarnąłem. Kable od zasilacza były schowane w obudowie. Teraz mam inny problem. Tylko nie wiem czy mogę napisać go w tym dziale ale zaryzykuję. Karta rx 570 aorus po podłączeniu i zainstalowaniu sterowników działa katastrofalnie źle. Na przykładzie gry Overwatch. Na starym gtx 750 ti gra chodziła płynnie bez żadnych zacieć, na rx strasznie się zacina. Nie wiem dlaczego. Czy jest możliwe, że przez starą płytę główną lub procesor nowa karta graficzna działa źle?

#4 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 18 Maj 2019 - 09:22

Witaj.

Jakiej mocy jest zasilacz? Jaki Windows masz zainstalowany? Czy zainstalowałeś najnowszy sterownik ze strony AMD do karty graficznej? Musisz też zwrócić uwagę na to że gra jak każda potrzebuje do działania nie tylko wydajnej karty graficznej, ale także wydajnego procesora.

Jeżeli nagle zwiększyłeś detale w grze po zmianie grafiki, to dlatego mogła gra spowolnić.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Stoned01 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 17 Maj 19

Napisany 18 Maj 2019 - 14:09

Zasilacz o mocy 450W, zainstalowany win 10 64bit. Zainstalowany najnowszy sterownik ze strony AMD 19.5.1, nawet przy zmniejszeniu ustawień graficznych na najniższe gra chodzi gorzej niż na gtx 750 ti.

#6 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 18 Maj 2019 - 17:06

Może zasilacz nie wyrabia? Jaki masz zasilacz? Producent, model? Zalecane zasilanie karty to zasilacz 450W. Dodatkowo twój procesor ma TDP 95W. Ja wiem że karta ma TDP 120W lub max 150W. Ale tak sobie głośno myślę.

GeForce gtx 750 ti według Nvidii ma pobór mocy 60 W i minimalna wymagana moc zasilacza jest 300 W. Czyli jest różnica.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 355
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 18 Maj 2019 - 17:26

sterowniki po GTX całkowicie usunięte (DDU)?

Radeon'y ze słabym "Prockiem" jakim jest Athlon X4 860K będą działać wolniej niż GeForce'y o kilka, kilkanaście procent.

trzeba zadać sobie pytanie czy procesor nie ogranicza tej karty?

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 18 Maj 2019 - 17:29


#8 Użytkownik jest niedostępny   Stoned01 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 17 Maj 19

Napisany 18 Maj 2019 - 17:58

Mój zasilacz to Corsair VS series 450W (CP-9020096-EU).

Co do procesora to właśnie też myślałem, że to przez to może chodzić gorzej i zdecydowałem, że będę musiał zmienić cały zestaw. Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) taki zestaw sobie wybrałem. Czy według Was jest ok? Ten zasilacz sobie z tym poradzi?

#9 Użytkownik jest niedostępny   tomaszekk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Nd, 12 Maj 19

Napisany 18 Maj 2019 - 20:52

Cytuj

sterowniki po GTX całkowicie usunięte (DDU)?
moze sprawdz najpierw to co juz Ci podpowiedziano, bo wykosztujesz sie na nowa platforme, a moze sie jeszcze okazac, ze masz cos nei tak z karta graficzna. w razie potrzeby bym radzil sprawdzic nawet z uwzglednieniem reinstalacji systemu

edit: mozesz tez zaisntalwoac program fps monitor (moze byc trial) i sprawdzic nim dokladnie fps i obciazenie zarowno cpu jak i gpu. wrzuc tutaj zrzut ekranu czy zdjecie zrobione telefonem i bedziemy mogli mniej wiecej sprawdzic czy to faktycznie cpu czy gpu ma problem.

Ten post był edytowany przez tomaszekk dnia: 18 Maj 2019 - 20:57


#10 Użytkownik jest niedostępny   lamka 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1155
  • Dołączył: Nd, 16 Gru 12

Napisany 19 Maj 2019 - 05:31

zestaw jak najbardziej ok.
potem możesz dorzucić lepszy zasilacz jak wskoczysz na ryzen2 i lepszą grafę

choć w sumie dopłacił bym do:
https://proline.pl/m...wk-am4-p1278190
lepsza sekcja zasilania

#11 Użytkownik jest niedostępny   Stoned01 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 17 Maj 19

Napisany 19 Maj 2019 - 21:57

Po użyciu DDU wydaje mi się, że jest lepiej. Nie wiem czy dokładnie o to chodziło ale tu podaje użycie CPU i GPU

https://iv.pl/images...99020995169.jpg CPU
https://iv.pl/images...04109344583.jpg GPU

Ten post był edytowany przez Stoned01 dnia: 19 Maj 2019 - 22:06


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych