Forum PCLab.pl: Zmiana ramu z 1333mhz na 1600mhz markowy (2200 po oc?) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmiana ramu z 1333mhz na 1600mhz markowy (2200 po oc?)

#1 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 18 Maj 2019 - 08:56

Hej, mam pytanie odnośnie moich pamięci ram, ostatnio skarżyłem się na mojego GTXa 1070: http://forum.pclab.p...o-słabe-osiągi/
Sporo osób twierdzi, że osiągi tej karty zaniżają pamięci ram.

Spec:
i7 3770
GA-B75-D3V
14GB Ram Elixir 1333mhz (jedna kość jest chyba 8gb 1600mhz)
Deus G1 600W
GTX 1070

Na stronie producenta mojej płytki: http://www.gigabyte....75-d3vrev_11#sp piszą, że obsługuje ona taktowanie ram do 1600mhz lub 2200 po OC i tutaj rodzi się u mnie kilka pytań.

Dodaj obrazek

1. Czy jak kupię ramy np 2133mhz do tej płytki to zaskoczy?
2. Jeśli kupię ramy 2133mhz i płyta przestawi ich taktowanie na 1600mhz to będę mógł je podkrećić np na 2133 i będzie ok?
3. Czy w ogóle warto wymieniać te ramy i czy zrobi to jakąś różnicę? wiem, że kolega ma ramy Corsaira 16GB 1600mhz tez DDR3 i jemu zawsze szybciej gierki się ładowały o te 10-15 sekund typu Total War: Warhammer 2 mimo, że mamy tez je na SSD itp.
4. Czy jest duża różnica między takim ramem 1600mhz Elixira a ramem 1600mhz markowym np Corsaira?

Pozdro.

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 18 Maj 2019 - 09:04


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3183
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Maj 2019 - 09:05

1. Najpierw spróbuj przetaktować swoje pamięci.
2. Możliwe, ale niekonieczne. Płyta gwarantuje działanie pamięci do 1600Mhz, reszta to overclocking, który jest możliwy ale niegwarantowany.
3. Pamięć potrafi dać kopa. SSD SSDekowi nierówny, dyski też działają na różnych prędkościach.
4. Ram to nie tylko częstotliwość taktowania ale i opóźnienia dostępu, jeśli te także są takie same to róznicy nie będzie, ale "timingi" takie same być wcale nie muszą.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Maj 2019 - 09:10


#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19169
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Maj 2019 - 09:07

Na B75 więcej niż 1600MHz nie ustawisz. Podkręć obecne.

Wpis o "2200 OC" pojawiał się w specyfikacji wielu płyt tej generacji i wprowadza w błąd. Zablokowany chipset = max taktowanie ram takie, jak podano w specyfikacji cpu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 18 Maj 2019 - 09:10

Na obecnych 1333mhz podbijając do 1600mhz bez podnoszenia napięcia i innych rzeczy wywala po odpaleniu jakiejkolwiek gierki.
Ewentualnie jakie ramy byście polecali do tej płytki w miarę dobre i cenowo optymalne?

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 18 Maj 2019 - 09:11


#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3183
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Maj 2019 - 09:15

Najpierw sprzedaj obecne.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 18 Maj 2019 - 09:17

Zobacz postSary, o 18 Maj 2019 - 09:15, napisał(a):

Najpierw sprzedaj obecne.


No dobrze, ale chciałbym wiedzieć jakich miałbym szukać bo mogę kupić teraz i potem sprzedać swoje...
+ pytanko, lepiej brać np 4x4gb po 1600mhz czy 2x8gb po 1600mhz bo i tak nie bedzie roznicy?

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 18 Maj 2019 - 09:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3183
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Maj 2019 - 09:22

Zobacz postJundori, o 18 Maj 2019 - 10:17, napisał(a):

No dobrze, ale chciałbym wiedzieć jakich miałbym szukać bo mogę kupić teraz i potem sprzedać swoje...

Najpierw sprzedaj swoje, ( a najlepiej spróbuj je przetaktować (podnieść napięcie ustabilizować) sprzedać ram w dobrej cenie to nie takie hop siup, mniej problemów będzie z zakupem nowych.

#8 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19169
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Maj 2019 - 09:25

Zobacz postJundori, o 18 Maj 2019 - 10:10, napisał(a):

bez podnoszenia napięcia i innych rzeczy

No to podbij. DDR3 w profilach XMP przeważnie miały 1.65V.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 18 Maj 2019 - 12:28

Dałem na 1.66V i chasa narazie na 1600, 1.65V nie moge ustawic, albo 1.64V lub 1.66V
Czyli jak działa na 1600 to chyba nie ma sensu zmieniac tych pamieci?

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 18 Maj 2019 - 12:29


#10 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19169
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Maj 2019 - 22:24

No niezbyt jest po co ;)
Ale jak już zostało wyżej wspomniane, taktowanie to tylko jeden element układanki - opóźnienia też są ważne.
Ile z automatu się ustawiło? Pokaż zakładkę memory z cpu-z.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1909
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 18 Maj 2019 - 22:51

zbijaj timingi. jeśli zejdziesz do 7-7-7 to nie będziesz miał na co narzekać

#12 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 07:58

Niestety po około godzince grania wywala blue screena (mialem juz kilka razy) i wrocilem do 1333mhz wiec chyba raczej lipa z tym OC. Jakies pomysly?
@edit
Jest okazja na Corsaira Vengeance 1600mhz 4x4 za 200zł, brać?

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 08:07


#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19169
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 08:26

No ale co w końcu miałeś ustawione?

Zobacz postMitycznyJeż, o 18 Maj 2019 - 23:24, napisał(a):

Ile z automatu się ustawiło? Pokaż zakładkę memory z cpu-z.


#14 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 09:19

Dodaj obrazek

na stocku pamieci

po oc mam tam okolo 800mhz

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 09:20


#15 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1909
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 19 Maj 2019 - 10:18

w DDR masz dram frequency x2. więc teraz masz 1333 a po oc 1600.
może miałem pecha ale miałem corsairy vengeance i poniżej 8 cl nie szło ich ustawić. do tego musisz pamiętać o tym że zazwyczaj 4 kości nie pójdą tak mocno jak 2.

#16 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19169
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 10:23

Zobacz postJundori, o 19 Maj 2019 - 10:19, napisał(a):

na stocku pamieci

po oc mam tam okolo 800mhz

Chodziło przede wszystkim o timingi jakie się ustawiają jak pamięci są podkręcone...

Pokaż jeszcze informacje o każdym module z zakładki SPD. Wywalenie modułu 2GB i ustawienie modułów w odpowiedniej kolejności powinno pozwolić na stabilną pracę @1600.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 11:25

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Nie napisałem Wam, bodajże chyba 1 kość 8GB mam na 1600mhz
Reszta jest po 2GB 1333mhz

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 11:29


#18 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19169
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 11:36

Wyjmij nanyę (pamięć elixir?), i poobsadzaj w slotach tak, by na jednym kanale były oba gskille, a w drugim pojedynczy transcend (w slocie dalszym od CPU).

Wtedy spróbuj kręcić.

#19 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20805
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 19 Maj 2019 - 11:50

Zobacz postJundori, o 18 Maj 2019 - 10:17, napisał(a):

No dobrze, ale chciałbym wiedzieć jakich miałbym szukać bo mogę kupić teraz i potem sprzedać swoje...
+ pytanko, lepiej brać np 4x4gb po 1600mhz czy 2x8gb po 1600mhz bo i tak nie bedzie roznicy?

Wysokie i bez problemowe oc osiągniesz tylko na 2x4GB jednostronnych. 2x8GB dwustronne vs 4x4GB jednostronne dużej różnicy nie zrobi, ale później pewnie łatwiej będzie sprzedać 2x8GB.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 12:19

Zobacz postMitycznyJeż, o 19 Maj 2019 - 11:36, napisał(a):

Wyjmij nanyę (pamięć elixir?), i poobsadzaj w slotach tak, by na jednym kanale były oba gskille, a w drugim pojedynczy transcend (w slocie dalszym od CPU).

Wtedy spróbuj kręcić.


Czyli rozumiem, że wtedy będę mieć 12GB pamięci jak wyjmę ta nanyę?
Jeśli tak to wyjąłem i mogłem zrobić nawet lepsze OC, tak to się teraz prezentuje:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


3 slot jest pusty.
Jeżu, z tymi ramami chodziło Ci o to, żeby te 8GB było jak najdalej na prawo? patrzyłem kilka opcji i niestety nie idzie, w pierwszej kolejności musi być podłączony ten transcend 8GB 1600.
+ jest taki, że ten Elixir chyba ograniczał strasznie te OC pamięci, mam teraz 12GB 1600 i bede wlasnie testowac na jakichs gierkach, ciekawe czy sie wysypie.
Dziwi mnie tez fakt, ze zmienilem napiecie na 1.644 a dalej pokazuje 1.5?

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 13:57


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych