Forum PCLab.pl: Zmiana ramu z 1333mhz na 1600mhz markowy (2200 po oc?) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmiana ramu z 1333mhz na 1600mhz markowy (2200 po oc?)

#21 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 13:53

Tak - komputery naukowe potwierdzają, że 2+2+8=12.

@edit
Wg instrukcji dwa pierwsze sloty to jeden kanał, i pozostałe dwa to drugi kanał.
Jeżeli cpu-z mapuje sloty tak jak są na płycie, to masz ustawienie średnie do OC (na jednym kanale jest triple rank, a do tego tylko 4GB pamięci działa w dualu).

Zostaw gskille na jednym kanale, a transcenda na drugim.
Podaj jakie dokładnie rozłożenie modułów testujesz.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 19 Maj 2019 - 14:09


#22 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 15:12

Zobacz postMitycznyJeż, o 19 Maj 2019 - 13:53, napisał(a):

Tak - komputery naukowe potwierdzają, że 2+2+8=12.

@edit
Wg instrukcji dwa pierwsze sloty to jeden kanał, i pozostałe dwa to drugi kanał.
Jeżeli cpu-z mapuje sloty tak jak są na płycie, to masz ustawienie średnie do OC (na jednym kanale jest triple rank, a do tego tylko 4GB pamięci działa w dualu).

Zostaw gskille na jednym kanale, a transcenda na drugim.
Podaj jakie dokładnie rozłożenie modułów testujesz.



Dobra to teraz mi powiedz dla jasnosci na podstawie zdjecia ponizej, sloty liczymy od lewej czy prawej? jesli od lewej to bedzie niebieski i bialy, 2 kanal tak samo niebieski i bialy czyli:

1 kanał:
1 slot niebieski transcend
2 slot bialy gskill
2 kanał:
3 slot niebieski gskill
4 slot bialy



Dodaj obrazek


Jezeli cos pokickalem to prosze mnie poprawic i pokierowac jak te ramy ulozyc prawidlowo :D

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 15:55


#23 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2132
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Maj 2019 - 15:46

RAM warto zmienić. Sam się przesiadłem z 1600 na 2200-2400 i różnica w miejscach "procesorowych" jest ogromna, czasem 15 fps.

#24 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 17:50

Jak wspomniałem - spróbuj ułożenia, gdzie na jednym kanale są oba gskille, a na drugim - samotny transcend.

A więc, na przykład
slot1: gskill
slot2: gskill
slot3: transcend

...no i pozostałe 3 ułożenia trzymające się tej konwencji.
Wtedy masz na każdym kanale dwa pracujące ranki, oraz flex channel z 8GB pracującymi w dual channel, i 4GB w single channel.

#25 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 17:57

Hmmm a to nie powinno isc przypadkiem kolorami? widzialem na YT to gosciu podpinal np pod dual channel sloty 1 i 3 te same kosci ram zeby trybilo czyli np laczy niebieski z niebieskim

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 18:10


#26 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 18:34

Owszem, kolorami to idziesz, jak masz klasyczną konfigurację. Ty chcesz kręcić coś co jest prawie kompletnym przeciwieństwem :D
Dlaczego uważam że warto spróbować tak a nie inaczej już uzasadniłem (post #24) i napisałem też, dlaczego obecna konfiguracja jest gorsza (post #21).

w sumie 4 warianty:
nic + transcend + gskill + gskill
gskill + gskill + nic + transcend
transcend + nic + gskill + gskill
gskill + gskill + transcend + nic

W sumie dwa pierwsze spróbowałbym najpierw, bo jeżeli na płycie sloty są połączone w topologii daisy-chain to powinien być lepszy sygnał do modułu w dalszym slocie kanału niż bliższym.

#27 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 18:58

Ustawiłem kości w kolejnośći tak jak napisałeś czyli:
nic + transcend + gskill + gskill

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

4 slot nic

Jest git?

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 19:02


#28 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 19:18

W oznaczeniu nic + transcend + gskill + gskill chodzi o to, by to w pierwszym slocie nic nie było, a nie czwartym.
To jak w końcu?

#29 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 19:29

ulozenie tych kosci ram jest takie

Dodaj obrazek

od prawej:
1 3 i 2 sa zajety

1 i 3: g skill
2: transdec
Tak kazales mi zrobic

Czyli ma byc 4,2 slot: g skill i 3 slot transdec wedlug tego zdjecia?

Napisz mi od prawej jak mam to ulozyc bo juz sie gubie :D

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 19:32


#30 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 19:32

Czyli ok. Dlatego drążę, bo nigdy nie wiadomo jak do cpu-z mapują się fizyczne sloty.

Puść 1600, pokaż jakie timingi losuje i sprawdzaj stabilność.

#31 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 19:35

Zobacz postMitycznyJeż, o 19 Maj 2019 - 19:32, napisał(a):

Czyli ok. Dlatego drążę, bo nigdy nie wiadomo jak do cpu-z mapują się fizyczne sloty.

Puść 1600, pokaż jakie timingi losuje i sprawdzaj stabilność.


Jak mam Ci pokazac jakie timingi losuje?
Ustawilem taktyowanie pamieci na 1600mhz w biosie juz tak jak wyzej masz na screenach, chyba ze jakos oddzielnie sie to robi dla kazdej kosci ram?

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 19:35


#32 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 19:37

W cpu-z w zakładce memory masz timingi

#33 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 19:40

Dodaj obrazek

Te pamieci na pewno chodza na 1600? dziwi mnie to, ze voltage w cpu-z sie nie zmielil z 1.50 na 1.644 (patrz wyzej screeny) tak jak mam w biosie + frequency przy JEDEC#6 dla transcenda wynosi 800mhz, a dla g.skilla (JEDEC#4) 666mhz, chyba ze to nie ma znaczenia?

Ten post był edytowany przez Jundori dnia: 19 Maj 2019 - 19:40


#34 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 19:44

W zakładce SPD masz zapisane predefiniowane ustawienia na jakich moduły mogą pracować. W momencie gdy podkręcasz sam ustawiasz te wartości (albo płyta je "losuje") i niespecjalnie Cię już interesuje co jest w SPD.

Na pewno. (dram freq)800*2=1600.

#35 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 19 Maj 2019 - 19:52

Ok dzięki wielkie jeżu, czyli wszystko gra?

#36 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2019 - 19:59

Jak jest stabilnie to gra :P

#37 Użytkownik jest niedostępny   Jundori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 20 Maj 2019 - 10:33

Czyli jak teraz pracuje w miare stabilnie na 1600mhz, to zmiana na: https://www.x-kom.pl...cl9-2x4096.html nie ma sensu?
Mam opcje ogarnać takie pamieci za 200zl 2x8GB

#38 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4770
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 20 Maj 2019 - 11:06

Zobacz postJundori, o 18 Maj 2019 - 12:28, napisał(a):

Dałem na 1.66V i chasa narazie na 1600, 1.65V nie moge ustawic, albo 1.64V lub 1.66V
Czyli jak działa na 1600 to chyba nie ma sensu zmieniac tych pamieci?

Zmiana z 1333 na 1600 to chyba tylko dla lepszego samopoczucia, zeby to mialo jakikolwiek wplyw na wydajnosc to 2133Mhz by sie przydalo bo na dzis dzien 1600Mhz to juz za malo.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 20 Maj 2019 - 11:09


#39 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19246
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Maj 2019 - 11:12

Ta, a zmiana płyty by mieć te 2133 totalnie ma sens :E

Zobacz postJundori, o 20 Maj 2019 - 11:33, napisał(a):

Czyli jak teraz pracuje w miare stabilnie na 1600mhz, to zmiana na: https://www.x-kom.pl...cl9-2x4096.html nie ma sensu?
Mam opcje ogarnać takie pamieci za 200zl 2x8GB

Doinwestowywanie do tego zestawu nie ma wielkiego sensu. Jak będziesz mieć fundusze to po prostu zmień platformę na coś 6c/12t albo lepiej.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych