Forum PCLab.pl: Komputer za ponad 6k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer za ponad 6k Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 19 Maj 2019 - 12:34

Cześć. Nie planuję podkręcania procesora i karty. Jak oceniacie ten zestaw?

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.5k.png (16.28K)
    Ilość pobrań: 44

Ten post był edytowany przez dziki_ma3str0 dnia: 19 Maj 2019 - 12:35


#2 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Maj 2019 - 12:52

A do czego ma być ten zestaw?

#3 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 19 Maj 2019 - 13:06

Zobacz postpoof, o 19 Maj 2019 - 13:52, napisał(a):

A do czego ma być ten zestaw?

a, no tak. do gier i pracy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Maj 2019 - 13:13

Praca w jakich programach? Pod jaki monitor będzie komp podłączony?

#5 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 19 Maj 2019 - 13:15

typowo biurowe programy + photoshop, monitor 144hz vg248qe

tutaj jeszcze na intelu
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez dziki_ma3str0 dnia: 19 Maj 2019 - 13:33


#6 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Maj 2019 - 15:21

Do monitora FHD 144hz lepszym wyborem będzie intel
Tu masz fajny zestawik za 6k Zestaw

Ten post był edytowany przez poof dnia: 19 Maj 2019 - 15:21


#7 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8343
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 19 Maj 2019 - 15:42

Zadne Supremo w takim budżecie.
Zestaw wyżej bajka.

Pytanie czy jest sens brać MX500 jak w tej cenie są SX 6000 na NVME a płyta ma dwa złacza M.2.
Jak razem z chłodzeniem na start, to taniej można też i7 8700 OEM/TRAY.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14016
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 19 Maj 2019 - 16:13

SX6000 jak brać to wersje PRO a nie Lite ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 19 Maj 2019 - 18:51

Zobacz postpoof, o 19 Maj 2019 - 16:21, napisał(a):

Do monitora FHD 144hz lepszym wyborem będzie intel
Tu masz fajny zestawik za 6k Zestaw

przez pomyłkę są dwa dyski SSD, czy to nie koliduje ze sobą?

Ten post był edytowany przez dziki_ma3str0 dnia: 19 Maj 2019 - 20:16


#10 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Maj 2019 - 19:01

Zobacz postdziki_ma3str0, o 19 Maj 2019 - 18:51, napisał(a):

przez pomyłkę są dwa dyski SSD, czy to nie koliduje ze sobą?

To nie pomyłka, jeden dysk nvme drugi sata. Na upartego przy obecnych cenach można brać dwa dyski na nvme.

#11 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 19 Maj 2019 - 19:08

Zobacz postpoof, o 19 Maj 2019 - 20:01, napisał(a):

To nie pomyłka, jeden dysk nvme drugi sata. Na upartego przy obecnych cenach można brać dwa dyski na nvme.

pjonteczka dla ciebie brachu, dzieki
edit. udało się zjechać poniżej 6k
https://www.x-kom.pl/lista/d53thcw7b

Ten post był edytowany przez dziki_ma3str0 dnia: 19 Maj 2019 - 19:51


#12 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Maj 2019 - 21:51

@UP
Nie rozumiem, czemu upierasz się przy i5 9600k? W Photoshopie wypada dużo gorzej niż i7 8700 (który ma boosta dla wszystkich rdzeni 4.3GHz i wielowątkowość)

#13 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 19 Maj 2019 - 22:00

Zobacz postpoof, o 19 Maj 2019 - 22:51, napisał(a):

@UP
Nie rozumiem, czemu upierasz się przy i5 9600k? W Photoshopie wypada dużo gorzej niż i7 8700 (który ma boosta dla wszystkich rdzeni 4.3GHz i wielowątkowość)

więc rozumiem, że najrozsądniej dołożyć 7 stów do 9700k? Wydawało mi się, że i5 9600k to dobry wybór

Ten post był edytowany przez dziki_ma3str0 dnia: 19 Maj 2019 - 22:07


#14 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Maj 2019 - 22:19

Najrozsądniej olać i5 9600k oraz i7 9700k i brać i7 8700 (tray/oem lub box, w zależności co tańsze).

#15 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 20 Maj 2019 - 08:41

No to chyba udało się sklecić maszynę. Dzięki za wszelką pomoc

https://www.x-kom.pl/lista/988lic39t

#16 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14016
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 20 Maj 2019 - 09:34

Płytę zmień na https://www.x-kom.pl...0-gaming-x.html - nie potrzeba tak drogiego MOBO pod i7 8700.

Drugiego SSD podmieniłbym na NVMe - https://www.x-kom.pl...60p-series.html

Pamiątki szybsze - https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 20 Maj 2019 - 09:34


#17 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 20 Maj 2019 - 10:18

https://www.x-kom.pl/lista/ilbl6zxvd

No więc, Panowie, mamy to! Wielkie dzięki. Dirian podeślij na pw linki by ci podziękować. Pozostali, którzy pomogli również :)

Ten post był edytowany przez dziki_ma3str0 dnia: 20 Maj 2019 - 10:20


#18 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14016
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 20 Maj 2019 - 10:37

Wysłałem ;)

Fajny zestawik wyszedł z tego :thumbup:

Choć w sumie jak tak patrzę, to można wziąć po prostu 1 dysk 1TB zamiast dwóch 512:

https://www.x-kom.pl...bbecfc228ec3&76

I wtedy masz drugi slot wolny M.2 więc można w przyszłości dołożyć jeszcze jeden dysk ;)

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 20 Maj 2019 - 10:39


#19 Użytkownik jest niedostępny   dziki_ma3str0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 10

Napisany 20 Maj 2019 - 11:06

Dzięki wielkie. Przy zamówieniu będę pamiętał o linkach od Ciebie. Dysk zamieniony :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8343
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Maj 2019 - 14:52

W cenie SX8200 Pro i Intela na QLC masz SX8200 Pro 1TB. Taniej ten SX6000 Pro wyżej. Szkoda dwóch złącz M2, szczegołnie pod QLC.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych