Forum PCLab.pl: Mam problem! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mam problem! Instalacja windows 7 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mikiks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Maj 19

Napisany 19 Maj 2019 - 15:34

Witam, mam problem z instalacją windows 7 na laptopie Acer Aspire E 15.
Więc laptop ma windows 10 i pendrive zbootowany nie działał więć poczytałem i zmieniłem z uefi na legacy weszło i jak miałem instalator sformatowałem dysk na którym są dwie partycje jedna to oem win 10 który zostawiłem i reszta dysku którą sformatowałem. Po tym jak chciałem zainstalować win 7 to okazało się że ta reszta dysku jest partycjonowana w GPT i miałem błąd. I zostałem bez systemu i jak próbuje zainstalować win 7 sformatowany pod GPT w uefi nie legacy wyskakuje mi coś takiego (niżej załącznik) i tyle nic więcej się nie pokazuje!
Proszę o pomoc

Czy mam sformatować też oem win10 ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3243
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 19 Maj 2019 - 17:28

Najpierw zaktualizuj ISO windows 7 moim programem. http://forum.pclab.p...kyLakeKabyLake/
Ustaw w BIOSIE legacy lub UEFI-CSM lub cokolwiek co ma w nazwie CSM.
Jak załaduje ci się instalator to wywal wszystkie stare partycje GPT.
Nowa utworzona partycje powinna być już w normalnym MBR.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 19 Maj 2019 - 17:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   Mikiks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 17:26

https://imgur.com/DyvNhWB
Co mam zfirmatować?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Mikiks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 18:13

*formatować

#5 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11284
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 22 Maj 2019 - 00:31

dokładnie "sformatować"

wpisz do google "jak zmienić gpt na mbr na początku instalacji"

jak zmienisz to utracisz windows oem, więc do 10 już nie będzie powrotu

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mikiks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Maj 19

Napisany 22 Maj 2019 - 13:19

To windows oem moge zostawić. Z tego co ludzie piszą usuwając partycje gpt wszystkie czy coś robiąc nową jest w mbr ale sprawdze dokładnie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3243
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 22 Maj 2019 - 14:21

Zobacz postMikiks, o 21 Maj 2019 - 18:26, napisał(a):

https://imgur.com/DyvNhWB
Co mam zfirmatować?

Poprostu robisz usuń na wszystkich partycjach (zakładam że nie masz tam żadnych ważnych danych osobistych!) i następnie klikasz Nowy. Instalator automatycznie utworzy ci partycje MBR.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 22 Maj 2019 - 14:22


#8 Użytkownik jest niedostępny   Mikiks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Maj 19

Napisany 23 Maj 2019 - 12:45

Chodzi mi jakue mam te partycje sformatować link to obrazu wyżej∆


#9 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3243
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 23 Maj 2019 - 12:47

Zobacz postMikiks, o 23 Maj 2019 - 13:45, napisał(a):

Chodzi mi jakue mam te partycje sformatować link to obrazu wyżej∆


Wszystkie masz wywalić ,a nie formatować! Formatowanie automagicznie nie zmieni ci z GPT na MBR.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Mikiks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Maj 19

Napisany 23 Maj 2019 - 17:11

https://imgur.com/V8HoYD8
To tak mam usunąć msr (zastrzežone) 16mb a tak wogule co to jest.
Nie moge zrobić partycji.
Proszę o szybką jak i wyczerpującą odpowiedzi!

#11 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3243
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 23 Maj 2019 - 17:28

Wciśnij SHIFT+f10 a potem https://www.eassos.c...-windows7-8-10/

#12 Użytkownik jest niedostępny   Mikiks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Maj 19

Napisany 23 Maj 2019 - 17:49

A tak wogule jak wszystkie razem z msr partycje usune zostaną mi nie przydzielone miejsce to robiąc nową partycje będzie w formacie MBR. Czy co?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3243
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 23 Maj 2019 - 17:54

Jeśli w BIOSIE masz legacy lub aktywny CSM to MBR.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Mikiks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 19 Maj 19

Napisany 23 Maj 2019 - 17:59

Dzięki ludzie dzała! A tak wogule nie wiedziałem że komenty w windowsie umią zdziałać cuda.
Można zamknąć temat!

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych