Forum PCLab.pl: Laptop nie wykrywa żadnego dysku twardego. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop nie wykrywa żadnego dysku twardego.

#1 Użytkownik jest niedostępny   KosmicznaPustka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 19

Napisany 19 Maj 2019 - 20:20

Witam wszystkich zgromadzonych. Ostatnio dostałem laptopa Lenovo Think Pad, model SL510. Jego pierwszy dysk został sformatowany i miała być przeprowadzona na nim instalacja Windowsa 7 z pendrive. Początkowo wyglądało to tak:
1. USB FDD
2. ATAPI CD: HL-DT-ST DVDRAM GSA T50N
3. USB CDROM
4 ATA HDD0
5 PCI LAN
6. USB HDD
Mimo zmieniania kolejności (na naprawdę przeróżne wariacje) pojawiały się różne problemy. Jednym z nich jest na przykład "Main Hard disk drive is excluded from boot order. Please add main hard disk drive in boot order and restart computer. Raz na jakiś czas, po podpięciu pendrive, laptop jakimś cudem doczłapie się do instalacji Windowsa 7 i wyświetla jedną z dwóch możliwości:
1. Błąd 0x80070002 podczas instalacji
2. Niewyświetlanie jakiegokolwiek miejsca na dysku.

Mając pod ręką dwa inne dyski, podjąłem się wymiany, by sprawdzić czy problem będzie występował. Niestety jest to samo. Czy ktoś może wie jak zaradzić temu?

Ten post był edytowany przez KosmicznaPustka dnia: 19 Maj 2019 - 20:34


#2 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 19 Maj 2019 - 20:48

podłącz dysk do stacjonarki i załaduj mu z pamięci pliki instalacyjne po czym przełóż dysk do lapka

pamiętaj o ahci

#3 Użytkownik jest niedostępny   KosmicznaPustka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 19

Napisany 19 Maj 2019 - 21:09

Zobacz postklimatyzator66554, o 19 Maj 2019 - 20:48, napisał(a):

podłącz dysk do stacjonarki i załaduj mu z pamięci pliki instalacyjne po czym przełóż dysk do lapka

pamiętaj o ahci

Czy mógłbym Cię poprosić o wytłumaczenie jak to zrobić?

#4 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13407
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 19 Maj 2019 - 21:09

Przywracałeś BIOS do ustawień fabrycznych?

#5 Użytkownik jest niedostępny   KosmicznaPustka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 19

Napisany 19 Maj 2019 - 21:21

Rzecz w tym, że dostanie się do BIOS-a graniczy z cudem. Komputer po prostu wtedy się zawiesza.

EDIT: Zapomniałem wspomnieć, że podczas rozruchu po włożeniu innego dysku pojawia się informacja "System BIOS shadowed. Video BIOS shadowed"

Ten post był edytowany przez KosmicznaPustka dnia: 19 Maj 2019 - 21:36


#6 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 19 Maj 2019 - 21:37

Zobacz postKosmicznaPustka, o 19 Maj 2019 - 21:09, napisał(a):

Czy mógłbym Cię poprosić o wytłumaczenie jak to zrobić?

tak jak to opisałem :hmm:
Możesz spróbować rozebrać go i odłączyć zbędne pierdoły od płyty głównej typu czytnik kart pamięci, czytnik linii papilarnych, dodatkowy moduł usb czy moduł bluetooth ponieważ każde z tych może powodować zawieszanie biosu. Kiedyś znalazłem w ten sam sposób zawieszanie biosu w swoim ibm t40

#7 Użytkownik jest niedostępny   KosmicznaPustka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 19

Napisany 19 Maj 2019 - 21:40

Zobacz postklimatyzator66554, o 19 Maj 2019 - 21:37, napisał(a):

tak jak to opisałem :hmm:
Możesz spróbować rozebrać go i odłączyć zbędne pierdoły od płyty głównej typu czytnik kart pamięci, czytnik linii papilarnych, dodatkowy moduł usb czy moduł bluetooth ponieważ każde z tych może powodować zawieszanie biosu. Kiedyś znalazłem w ten sam sposób zawieszanie biosu w swoim ibm t40


W takim razie wypróbuję. Poinformuję o efektach za jakiś czas :D Z drugiej strony tak jak mówiłem- błędy są takie same w przypadku dwóch jeszcze innych dysków, gdzie systemy były zainstalowane poprawnie i dobrze służyły na innych laptopach.

Ten post był edytowany przez KosmicznaPustka dnia: 19 Maj 2019 - 21:57


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych