Forum PCLab.pl: Dostęp do kamery IP z zewnątrz DDNS/VPN - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dostęp do kamery IP z zewnątrz DDNS/VPN

#1 Użytkownik jest niedostępny   vogelvogelvogel3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 20 Maj 2019 - 17:31

Witam,


Mam kamerę IP do której no dostęp jest wiadomo jak jestem w domu połączony ze swoim WiFI- ale chciałbym mieć dostęp do kamery z innego miejsca z innego internetu, będąc za granicą itp. I tutaj pytanie bo normalnie użyłbym DDNS, ale kamera nie ma funkcji wprowadzenia tam tego DNS/DDNS i pytanie co zrobić, jakaś inna metoda?



Czy stworzenie serwera VPN byłoby tutaj rozwiązaniem? Jeśli tak to trzeba do tego jakiś specjalny Router? Czy komputer jakiś trzymający taki serwer musi być cały czas włączony? Jak to wygląda bo nigdy tego nie robiłem i nie znam się na tym.

#2 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4105
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 20 Maj 2019 - 18:26

DDNS ustawiasz na routerze, a nie kamerze. Jeżeli router posiada taką funkcję, to jesteś ustawiony, bo wystarczy potem przekierować odpowiedni port lub porty na kamerkę i gotowe. Lepszym rozwiązaniem zamiast przekierowania portów na kamerę było by faktycznie zastosowanie VPNa i wtedy łączyłbyś się ze wszystkim w sieci LAN normalnie.
VPN też często można postawić na routerze.
Jeżeli router na to nie pozwala, to możesz wykorzystać na przykład RaspberryPi do obu funkcji.
Tak, urządzenie hostujące VPN musi być włączone cały czas. W wypadku DDNS aktualizacja następuje dopiero w chwili zmiany adresu IP, ale i to warto mieć odpalone zawsze.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 20 Maj 2019 - 19:49

Zobacz postvogelvogelvogel3, o 20 Maj 2019 - 18:31, napisał(a):


Podstawowe pytanie, masz publiczny adres IP (zmienny lub stały)?

#4 Użytkownik jest niedostępny   vogelvogelvogel3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 20 Maj 2019 - 20:23

Zobacz postnarmiak, o 20 Maj 2019 - 18:26, napisał(a):

DDNS ustawiasz na routerze, a nie kamerze. Jeżeli router posiada taką funkcję, to jesteś ustawiony, bo wystarczy potem przekierować odpowiedni port lub porty na kamerkę i gotowe. Lepszym rozwiązaniem zamiast przekierowania portów na kamerę było by faktycznie zastosowanie VPNa i wtedy łączyłbyś się ze wszystkim w sieci LAN normalnie.
VPN też często można postawić na routerze.
Jeżeli router na to nie pozwala, to możesz wykorzystać na przykład RaspberryPi do obu funkcji.
Tak, urządzenie hostujące VPN musi być włączone cały czas. W wypadku DDNS aktualizacja następuje dopiero w chwili zmiany adresu IP, ale i to warto mieć odpalone zawsze.


Czyli tak w kamerze nic nie trzeba klikać, tylko w Routerze tak?

Co to to RaspberrryPi, program, oprogramowanie na router, czy jakieś urządzenie?

Urządzenie hostujące czyli Router np.? Bo router jest całyy czas włączony więc nie ma problemu, ale komputera cały czas nie da rady. Bo czasem na miesiąc wyjeżdżam a to jednak takie większe urządzenie

Qwinto - mam internet w Multimedii kablówka i tam jest zmienny ip. A czy publiczny czy nie to nie wiem, jak to sprawdzić?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 20 Maj 2019 - 20:40

Zależy, ja mam w kamerze własny DDNS, ale otwieram tylko port na routerze i też działa (mniejsze bezpieczeństwo).

RaspberrryPi to urządzenie SoC (System-on-a-chip), mini komputer pracujący pod systemem operacyjnym Linux. Ale można podłączyć np. router Mikrotika, gdzie uruchomisz własny serwer VPN. Może też być router z taką funkcją (np. Archer C1200). I to właśnie mogą być urządzenia hostujące usługę.

Multimedia twierdzi że ma zmienne IP, ale można wykupić stałe. Więc pewnie mówią o publicznym adresie. Sprawdzić można otwierając port z usługą i sprawdzenie czy widać usługę z Internetu. Sprawdzasz sobie adres IP na stronie www (speedtest.net, twojeip.wp.pl), wklejasz adres w przeglądarkę, dopisujesz nr otwartego portu i już wiesz. Oczywiście musisz wiedzieć, że testujesz z innego miejsca niż własna sieć, np ze smartfona z internetem mobilnym.

#6 Użytkownik jest niedostępny   vogelvogelvogel3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 20 Maj 2019 - 21:31

Ok to ja to sprawdze jak będę w domu jakie mam IP, ale ta kwestia VPN mnie zaciekawiła. Nie mam Routera który może stworzyć taki serwer, ale może mi polecicie jakąś tanią (najtaniej jak się da, byleby działało) używkę jakiegoś takiego Routera/Access Pointa z możliwością stworzenia serwera VPN.

A co do tego Rasberry Pi to dacie jakiegoś linka? Zobacze co taniej wyjdzie, czy takie coś czy dodatkowy Access point.


I dobrze rozumiem do VPN serwera trzeba tylko jakiś fajny router skonfigurować? Nie trzeba jakiegoś komputera non stop właczonego czy coś?

#7 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4105
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 20 Maj 2019 - 21:38

https://botland.com....rry-pi-3-b-plus
Ale nie musi to być wersja 3B od razu. Na RaaspberryPi 1 też powinno wszystko działać dobrze a używki kupisz za grosze.
Do tego potrzebujesz jeszcze zasilacza i karty pamięci na system. Obudowa jest opcjonalna.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 20 Maj 2019 - 21:57

Ja mam w jednej z lokalizacji TP-Link TL-WR1043ND V3 z zainstalowanym OpenWRT/LEDE, kupiony jako nówka z drugiej ręki (nie trafiony zakup) za 100zł. Do tego OpenVPN (otwarte oprogramowanie udostępniające usługę VPN), ale troszkę jest z tym roboty przy konfiguracji. Mikrotik, np. RB941-2nD hAP Lite, hAP mini, oba poniżej 100zł za nówkę (tyle że trzeba przebrnąć przez konfigurację, bo jest nietypowa, ale jest dużo tutoriali na Youtube). Do tego routery typowo domowe, wspomniany C1200, niektóre Asusy.
Odnośnie maliny, to np na Botlandzie, od 150zł w górę, ale trzeba jeszcze zasilacz, kartę pamięci, może kawałek obudowy...

Serwer VPN to usługa uruchomiona na jakimś urządzeniu. Może to być router z taką funkcją, dodatkowy mały komputer, stary laptop, stary thin client (z Linuxem), NUC, itd. Ale trzeba zostawić to włączone cały czas. I jak wyjeżdżasz na dłuższe okresy to darowałbym sobie malinę i wszystko co ma mechaniczne chłodzenie. Tylko pasywne chłodzenie.

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 20 Maj 2019 - 22:01


#9 Użytkownik jest niedostępny   vogelvogelvogel3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 14:30

Ok to chyba najbezpieczniej i najpewniej jakiś Router z opcją VPN. Znalazłem coś takiego, https://allegro.pl/o...i_term=poradnik, sprawdzi się to? Zrobie na tym serwer VPN - router bedzie cały czas włączony i będąc w innym miejscu po prostu jakoś się połączę z tym VPN i będę miał dostęp do kamer IP tak?

I dobrze rozumiem nie trzeba nic płacić dodatkowego, wykupywać jakichiś rzeczy, mieć publiczne IP czy coś takiego. Normalnie postawie na tym routerze serwer i będzie śmigać, bez niczego dodatkowego?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 21 Maj 2019 - 15:08

Żeby uruchomić u siebie usługę VPN wystarczy mieć co najmniej publiczne IP (obojętne czy stałe czy zmienne, przy stałym dostajemy się po prostu po IP, a jak mamy zmienne to pomaga Dynamic DNS czyli DDNS). Nic więcej nie potrzeba.

Natomiast na tym TL-WR940N nie postawisz VPN, bo on nie ma takiej opcji. Ma tylko możliwość skonfigurowania usługi DDNS. Szukaj sprzętu który ma opcję serwer VPN, np. na znanym portalu aukcyjnym.

A jaki masz teraz router, od operator? Jak dostajesz się do kamery (apka, www)? Może wystarczy otworzyć jakiś port na routerze?

#11 Użytkownik jest niedostępny   vogelvogelvogel3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 15:42

A jakby się nie miało publicznego IP to nie da rady z VPN? Trzeba wtedy wykupić u operatora tak?

A co mam szukać żeby Router miał, żebym wiedział że postawie na nim VPN? Bo ten co podałem miał zaznaczone "fajką" VPN, więc myślałem że to to. A jeśli nie to poleć coś od Asusa najtańszego i TP linka do postawienia VPN, to może jakąś używkę znajdę.

Mam modem, do którego połączony jest router od tp linka wr841n. A do kamery w domu wchodzę po prostu za pomocą ip. 198.162.etc...:XXXX

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 21 Maj 2019 - 15:57

Jak nie masz publicznego IP to nic nie zrobisz. To tak jakbyś miał mieszkanie bez okien. Wtedy trzeba tunelować ruch np do jakieś wykupionego serwera VPS i dostawać się poprzez ten VPS (VPS to po prostu wirtualna maszyna z uruchomionym przeważnie Linuksem).

Na tego WR841N można teoretycznie wgrać OpenWRT i uruchomić VPN, ale on ma za mało pamięci (4MB), więc to bez sensu. Ale otwórz na nim port XXXX dla adresu kamery (198.162.etc.), potem sprawdź adres IP na stronie (speedtest.net, twojeip.wp.pl) i wpisz ten adres do przeglądarki na telefonie (tylko nie przez WiFi tylko przez LTE) w postaci: moj.publiczny.adres.ip:XXXX i powinno działać.

Do 200zł, Asus i TP-Link:
Asus RT-N12vD:
VPN server: IPSec Pass-Throuth, PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, PPTP server

Asus AC750 (RT-AC51U)
VPN server: IPSec Pass-Through, L2TP Pass-Through, PPTP Server, OpenVPN Server
VPN client: OpenVPN client

Asus AC750 Dual-Band (RT-AC53)
VPN server: IPSec Pass-Through, PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, PPTP Server
VPN client: PPTP client, L2TP client

Asus RT-AC52U
VPN server: IPSec Pass-Through, PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, PPTP Server, OpenVPN Server
VPN client: PPTP client, L2TP client, OpenVPN client

TP-Link Archer C6 AC1200 
Serwer VPN 	OpenVPN,PPTP VPN 

Archer C1200 
Serwer VPN 	OpenVPN, PPTP VPN 


#13 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2330
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 24 Maj 2019 - 16:10

Czytałem wyrywkowo i powiem jedno: autorze, daruj sobie,już teraz widać nie poradzisz sobie z zestawieniem całości. Bez względu czy masz publiczny adres czy nie. Rzuć ogłoszenie na fejsbukowej grupie Sysops/Devops Polska i tam na pewno dostaniesz kilka wycen takiej akcji. Nie powinno wyjść drogo a ty będziesz miał przynajmniej działającą usługę i komplet włosów na głowie.

#14 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4105
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 24 Maj 2019 - 19:07

Zobacz postdoman18, o 24 Maj 2019 - 17:10, napisał(a):

Czytałem wyrywkowo i powiem jedno: autorze, daruj sobie,już teraz widać nie poradzisz sobie z zestawieniem całości. Bez względu czy masz publiczny adres czy nie. Rzuć ogłoszenie na fejsbukowej grupie Sysops/Devops Polska i tam na pewno dostaniesz kilka wycen takiej akcji. Nie powinno wyjść drogo a ty będziesz miał przynajmniej działającą usługę i komplet włosów na głowie.

Jak już to na Sysops/Devops Polska po godzinach, bo na głównej za takie pytania zaraz go zjadą za obrazę majestatu i zadawanie zbyt prostych pytań.

#15 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2330
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 24 Maj 2019 - 21:35

Cytuj

Jak już to na Sysops/Devops Polska po godzinach, bo na głównej za takie pytania zaraz go zjadą za obrazę majestatu i zadawanie zbyt prostych pytań.

No ... fakt ... zjadą ... ale oferty na priv też na pewno dostanie :D

#16 Użytkownik jest niedostępny   vogelvogelvogel3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 27 Maj 2019 - 00:35

Dobra dzięki za informacje zerkne tam, ale bardzo bym was prosił o pomoc ze sprawdzeniem jakie ja mam to IP czy publiczne czy nie, jest na to jakiś sposób prosty? Jak wejde na strone moje ip to wyskakuje 176.22x.xxx.xxx.xxx, bardzo bym prosil o pomoc jak to latwo sprawdzić.

#17 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4105
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 27 Maj 2019 - 10:23

No to teraz logujesz się na router/modem dostawcy i sprawdzasz jakie IP masz przy polu WAN. Jeżeli takie samo, to masz zewnętrzne IP. Jeżeli inne, to wewnętrzne.
Możesz też spróbować puścić tracert na jakąś stronę i zobaczyć, jakie po drodze masz "hopki". Czasami coś tam widać:
tracert google.pl


#18 Użytkownik jest niedostępny   vogelvogelvogel3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 27 Maj 2019 - 21:29

Jeżeli to jest wiarygodny sposób sprawdzenia na 100% to lipa w takim razie chyba i nie miałbym publicznego. Tam gdzie wan jest po prostu IP routera jakim się loguje na strone routera 192.168.0.1

Jeśli tak i nie mam publicznego to jaki jest sposób na serwer VPN, np. kupno internetu moblinego na kartę? Czy każdy internet mobilny na karte na publiczny IP?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Andy. 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 947
  • Dołączył: Pn, 21 Cze 10

Napisany 28 Maj 2019 - 19:36

Możesz jeszcze postawić jakiś prosty NAS Synology/Qnap i korzystać z Quickconnect. Wtedy kwestia IP (wewnętrzne/zewnętrzne/prywatne/publiczne) nie ma znaczenia a dodatkowo masz w pakiecie DDNS i Surveillance Station.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Tomz 

  • Unknown Soldier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3213
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 28 Maj 2019 - 20:30

Ale kombinujecie - wystarczy program który jest dołączany do chińskich kamerek IP (bo on obsłuży każdą kamerę IP). W nim rejestracja i wyszukanie kamery (będąc w tej samej sieci). Potem z dowolnego miejsca po zalogowaniu na założone dane masz dostęp do kamery. Ostatnio używałem "Live! Cam v4.1.9" z kamerek Creativa. Prócz kamerki IP SmartHD z Creative obsługiwałem nim kamerki INQMEGA HD i KERUI (chińskie najtańsze kamery IP z Aliexpress). Sprawdź też aplikację YCC365 w tym też każda kamerka zadziała. Bez kombinowania z zewnętrznym IP czy jakimś serwerem.

Ten post był edytowany przez Tomz dnia: 28 Maj 2019 - 20:32


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych