Forum PCLab.pl: Czy ten ram będzie pasował do tej płyty głównej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy ten ram będzie pasował do tej płyty głównej Nie jestem pewny czy ten ram będzie pasował do tej płyty głównej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   PlacekLacek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 20 Maj 2019 - 21:52

Mam płytę główną MSI H110M PRO-D i nie wiem czy ram Patriot Viper Elite DDR4 8GB 2 X 4GB 2666MHZ CL16 będzie z nią kompatybilny. Proszę o dopowiedz albo zaproponowanie kości ramu 2x4gb ddr4 w przedziale 200-250 zł.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2204
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 20 Maj 2019 - 21:57

Nie będzie, płyta obsługuje max 2133 mhz

Znaczy jak włożysz to po prostu odpali max na 2133mhz i tyle, więc się będą pamięci marnowały

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 20 Maj 2019 - 21:58


#3 Użytkownik jest niedostępny   PlacekLacek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 20 Maj 2019 - 22:02

Dziękuje za pomoc

#4 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19180
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Maj 2019 - 22:05

Zobacz postHafexo, o 20 Maj 2019 - 22:57, napisał(a):

Nie będzie, płyta obsługuje max 2133 mhz

Bzdura.

Obsługa ram zależy od procesora.
Skylake - 2133
Kaby lake - 2400.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2204
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 20 Maj 2019 - 22:17

Rzeczywiście, zapomniałem kompletnie o tym fakcie. Co nie zmienia faktu że nadal nie obsłuży w 100% :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19180
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Maj 2019 - 22:21

Jak ktoś się naprawdę postara i robiąc moda wsadzi coffee lake, to będzie i 2666MHz ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   PlacekLacek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 08:18

A plyta główna GIGABYTE H310M H 2.0 będzie kompatybilna z i5 3470 czy procek za stary bo nwm jaką płytę kupić właśnie pod i5 3470 i żeby miała 2133 mhz lub 2400 mhz. Jak coś takiego znasz to proszę o pomoc

#8 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2204
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 21 Maj 2019 - 08:48

pod Intele z serii 3xxx potrzebujesz płyty z LGA1155. Jak chcesz obsługę pamięci 2400 to chipset minimum Z77. Jak 2133 to może być coś pod z68

https://allegro.pl/o...1155-8112853607
https://allegro.pl/o...-g43-8112903956

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 21 Maj 2019 - 08:58


#9 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15258
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Maj 2019 - 09:16

P67/Z68 jeżeli mają wbite mnożniki ponad 2133 to też odpalą wyższe taktowania przy procku 3-Gen.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2204
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 21 Maj 2019 - 09:19

magiczne słowo "jak mają" :E

#11 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15258
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Maj 2019 - 09:21

No niektóre mają, ale nie wszystkie, na pewno Asusy P8P67 i P8Z68 mają do 2400 albo 2600 MHz. Asrocki jak pamiętam na 2133 się kończyły.

#12 Użytkownik jest niedostępny   PlacekLacek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 10:48

Porozglondalem się i myślę nad tym połończeniem intel Core i5 3470 Płyta główna Płyta Główna MSI H110M PRO-D LGA1151 i ram Patriot 2x4gb 2133mhz viper elit

#13 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15258
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Maj 2019 - 10:53

Połączenie pryma sort, ale poczekaj z odpaleniem na 31 grudnia, bo fajerwerków i efektów dymnych nie zabraknie 8:E

#14 Użytkownik jest niedostępny   PlacekLacek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 11:10

Czyli coś jest źle? Bo wm czy to sarkazm xd?🙉

#15 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15258
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Maj 2019 - 11:16

Nie wiem jakim cudem chcesz umieścić procesor z gniazdem LGA 1155 i kontrolerem DDR3 na płycie LGA 1151 i pamięciami DDR4 🙉🙉

#16 Użytkownik jest niedostępny   PlacekLacek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 11:23

A okk

A jaką plyta główną byś proponował do intel Core i5 3470

#17 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15258
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Maj 2019 - 11:26

Musisz szukać używek na chipsecie P67/Z68: (Tu może być wymagana aktualizacja biosu aby procesor ruszył.) Ewentualnie Z77/B75, ciężko wróżyć bo nie wiemy jaka reszta sprzętu i jakie wymagania.

#18 Użytkownik jest niedostępny   PlacekLacek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 12:58

A co powiesz na połączenie proc AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz płyta główna ASUS PRIME B250M-A i ramPatriot Viper Elite DDR4 8GB 2 X 4GB 2666MHZ CL16

#19 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 21 Maj 2019 - 13:40

Znowu nie ten socket :P
Napisz co obecnie posiadasz a co chcesz kupić, bo tak to się nie da.

#20 Użytkownik jest niedostępny   PlacekLacek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 20 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 13:47

Chce wymienić procesor(Na AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz) A resztę dostosować. Ale tak 8 gb ramu 2133mhz (lub wiecej) i tyle. Najlepiej żeby plyta glowna z ramem kosztowała tak ok.450zł

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych